Takaisin

Fysioterapia ja virtsaamistoiminnot MS-taudissa

Näytönastekatsaukset
Jutta Aartola ja Krista Nuotio
6.2.2024

Näytön aste: B

Lantionpohjan lihasharjoittelu ilmeisesti vähentää MS-tautiin liittyviä virtsaamisoireita, kuten virtsankarkailua ja yliaktiivisen virtsarakon oireita, sekä näiden haittaavuutta harjoittelemattomuuteen verrattuna.

Kajbafvalan ym. «Kajbafvala M, Ashnagar Z, Lucio A, ym. Pelvic floo...»1 systemaattisessa katsauksessa lantionpohjan lihasharjoittelun todettiin merkittävästi helpottavan virtsankarkailua ja neurogeenisen yliaktiivisen rakon oireita (tiheävirtsaisuus, virtsapakko, yöllinen virtsaamistarve, pakkoinkontinenssi) sekä vahvistavan lantionpohjan lihasten voimaa sekä kestävyyttä. Systemaattinen katsaus käsitteli 15 tutkimusta, joista 9:n tiedot riittivät meta-analyysiin. Yhteensä tutkimuksissa oli noin 600 potilasta. Yhdeksässä tutkimuksessa oli tutkimuspotilaina sekä miehiä että naisia. EDSS-pisteet ja sairastamisaika sekä ikä vaihtelivat paljon. Tutkimuksista 13 oli RCT- ja 2 Quasi-Experimental Clinical Trial -asetelmassa toteutettuja. Meta-analyysiin otettujen 9 tutkimuksen laatua ja harhan riskiä oli arvioitu kattavasti.

Meta-analyysissa ensisijainen päätemuuttuja oli virtsankarkailu (3 vuorokauden virtsaamispäiväkirja) ja toissijainen yliaktiivisen rakon oireilu (Overactive Bladder Questionnaire, OAB-V8).

Lähdetutkimuksissa harjoittelun vaikutuksia oli arvioitu lihastoimintojen mittaustuloksien (PERFECT scheme), virtsankarkailun määrän sekä 3 tutkimuksessa myös yliaktiivisen rakon oireiden määrän avulla. Potilaiden harjoitusohjelmissa oli 2 harjoitusta viikossa harjoitteluaikana 12 viikkoa – 6 kuukautta ohjatusti tai omatoimisesti.

  • Tutkimuksen laatu: hyvä
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä
  • Kommentti: Meta-analyysin lähdetutkimusten rajoitteena on verrattain lyhyt seuranta-aika.

Kirjallisuutta

  1. Kajbafvala M, Ashnagar Z, Lucio A, ym. Pelvic floor muscle training in multiple sclerosis patients with lower urinary tract dysfunction: A systematic review and meta-analysis. Mult Scler Relat Disord 2022;59():103559 «PMID: 35144089»PubMed