Takaisin

Eteisvärinän katetriablaatio sydämen vajaatoiminnan hoidossa

Näytönastekatsaukset
Pirjo Posio ja Juhani Junttila
1.12.2023

Näytön aste: C

Systolista sydämen vajaatoimintaa sairastavilla potilailla katetriablaatio saattaa vähentää vajaatoiminnan sairaalahoidon tarvetta sekä kuolleisuutta verrattuna eteisvärinän lääkkeelliseen hoitoon.

CASTLE-AF-tutkimuksessa «Marrouche NF, Brachmann J, Andresen D, ym. Cathete...»1 satunnaistettiin systolista vajaatoimintaa sekä eteisvärinää sairastavat potilaat joko eteisvärinäkatetriablaatioryhmään (n = 179) tai lääkehoitoryhmään (n = 184). Potilaiden keski-ikä oli 64 vuotta ja he olivat pääosin miehiä. Kaikilla potilailla oli systolinen vajaatoiminta sekä NYHA ≥ 2 oire. Ensisijainen päätetapahtuma tutkimuksessa oli kuolleisuuden ja sydämen vajaatoiminnan vuoksi sairaalahoitoon joutumisen yhdistelmä. Eteisvärinän ilmenemistä sekä eteisvärinäkuormaa arvioitiin sydämen tahdistimen rekisteröinnin avulla. Mediaani seuranta-aika tutkimuksissa oli 37,8 kuukautta.

Katetriablaatioryhmässä oli vähemmän päätetapahtumia kuin lääkehoitoryhmässä (HR 0,62 95 % luottamusväli 0,43–0,87) ja myös kuolleisuus (HR 0,53 95 % luottamusväli 0,32–0,86) sekä sairaalahoito vajaatoiminnan vuoksi oli vähäisempää ablaatioryhmässä (HR 0,56 95 % luottamusväli 0,37–0,83). Ero kuolleisuudessa tuli esille vasta noin 36 kuukauden kohdalla. Katetriablaatioryhmässä eteisvärinän uusiutuminen (37 %) oli alempi kuin lääkehoitoryhmässä (78 %). Lisäksi ablaatioryhmässä ejektiofraktio parani keskimäärin 9 %-yksikköä verrattuna lääkehoitoryhmään.

Tutkimuksen alaryhmäanalyyseissä katetriablaatiosta näyttivät hyötyvän nuoremmat alle 65-vuotiaat potilaat, joilla oli EF ≥ 25 % sekä NYHA II -oireisto.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä
  • Kommentti: Tutkimuksen potilasmäärä oli vähäinen, joten lisätutkimuksia tarvitaan näyttöä varten. Seulotuista potilaista ainoastaan noin 10 % soveltui tutkimukseen.

RAFT-AF-tutkimuksessa «Parkash R, Wells GA, Rouleau J, ym. Randomized Abl...»2 satunnaistettiin vajaatoimintaa sekä eteisvärinää sairastavat potilaat joko eteisvärinäkatetriablaatioryhmään (n = 214) tai lääkehoitoryhmään (n = 197). Potilaat olivat pääosin miehiä ja heidän ikänsä oli keskimäärin 66 vuotta. Kaikilla potilailla oli vajaatoiminta koholla olevan proBNP-arvon sekä NYHA ≥ 2 oireen perusteella. Systolinen funktio oli alentunut (EF < 45 %) hieman yli puolella tutkittavista (noin 58 %). Lisäksi suurimmalla osalla potilaista oli jatkuva eteisvärinä (noin 89 %). Ensisijainen päätetapahtuma tutkimuksessa oli kuolleisuuden ja sydämen vajaatoiminnan vuoksi sairaalahoitoon joutumisen yhdistelmä. Mediaani seuranta-aika tutkimuksissa oli 37,4 kuukautta.

Katetriablaatioryhmässä oli vähemmän päätetapahtumia (23,4 %) kuin lääkehoitoryhmässä (32,5 %) (HR 0,71 95 % luottamusväli 0,49–1,03). Tulos oli viitteellinen hyödylle, mutta ei tilastollisesti merkitsevä (p = 0,066). Katetriablaatioryhmässä potilaiden oireisto vajaatoimintaan sekä elämänlaatuun oli parempi kuin lääkehoitoryhmässä, ja tulos oli tilastollisesti merkitsevä. Myös sydämen systolinen funktio, 6 minuutin kävelytestin tulos ja proBNP-tasot paranivat ablaatioryhmässä, ja tulos oli tilastollisesti merkitsevä.

Tutkimus kuitenkin lopetettiin ennenaikaisesti, koska ennen tutkimusta asetettuihin tavoitteisiin ei ensisijaisen päätetapahtuman osalta päästy.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä
  • Kommentti: Tutkimus lopetettiin ennenaikaisesti. Mahdollisesti päätetapahtumien erot olisivat tulleet esille myöhemmin, kuten aiemmassa CASTLE-AF-tutkimuksessa. Tutkimuksen alaryhmäanalyyseissä katetriablaatiosta ei saatu tilastollisesti merkitsevää hyötyä myöskään EF < 45 % -ryhmässä, tosin tulos oli viitteellinen hyödyn suhteen.

CASTLE-HTx-tutkimuksessa «Sohns C, Fox H, Marrouche NF, ym. Catheter Ablatio...»3 satunnaistettiin yhteen keskukseen sydämen siirto- tai apupumppuarvioon lähetetyt vaikeaa systolista vajaatoimintaa sekä oireista eteisvärinää sairastavat potilaat joko eteisvärinäkatetriablaatioryhmään, jossa vajaatoimintalääkitys oli optimoitu hoitosuositusten mukaisesti (n = 97) tai lääkehoitoryhmään (n = 97). Potilaat olivat keskimäärin 62- (ablaatio-) ja 65-vuotiaita (lääkehoitoryhmä) ja suurin osa miehiä. Vasemman kammion systolinen funktio oli enintään 35 %, NYHA-luokka vähintään 2 ja suorituskyky alentunut 6 min kävelytestillä arvioituna. Kaikille potilaille oli asennettu rytmin monitorointiin kykenevä laite, 95 %:lle joko ICD tai CRT-D. Alle kolmasosalla eteisvärinä oli kohtauksellinen. Ensisijainen päätetapahtuma tutkimuksessa oli kuolleisuuden, vasemman kammion apupumpun asennuksen tai kiireellisen sydämen elinsiirron yhdistelmä. Eteisvärinän ilmenemistä sekä eteisvärinäkuormaa arvioitiin laitteista saatujen rekisteröintien avulla. Mediaani seuranta-aika tutkimuksissa oli 18 kuukautta.

Katetriablaatio toteutui 84 %:lla ablaatioryhmästä ja myös 16 % lääkehoitoryhmän potilaista päätyi katetriablaatiohoitoon. Tutkimus keskeytettiin ennenaikaisesti vuosi satunnaistamisen päättymisestä tutkimusryhmien välillä havaitun päätetapahtumaeron vuoksi. Katetriablaatioryhmässä ensisijainen päätetapahtuma ilmaantui 8 (%) potilaalle ja lääkehoitoryhmässä 29 (30 %) potilaalle (HR 0,24 95 % luottamusväli 0,11–0,52). Myös kokonaiskuolleisuus oli ablaatioryhmässä vähäisempää (HR 0,29 95 % luottamusväli 0,12–0,72). Ablaatioryhmässä EF parani keskimäärin 7,8 %-yksikköä vuoden kohdalla. Ablaatioryhmässä eteisvärinäkuorma väheni keskimäärin 31,4 %-yksiköllä verrattuna lääkehoitoryhmän 8,6 %-yksikön laskuun. Amiodaronin käyttö oli vähäisempää ablaatiohoidetuilla.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus: hyvä
  • Kommentti: Tutkimus lopetettiin ennenaikaisesti, mutta ero ensisijaisen päätetapahtuman ilmaantuvuudessa tapahtui varhain ja säilyi tutkimuksen ajan. Tulosten yleistettävyydestä oireettomiin eteisvärinäpotilaisiin ei ole tietoa.

Yleiskommentti: 4. tutkimuksessa CABANA HF «Packer DL, Piccini JP, Monahan KH, ym. Ablation Ve...»4 alaryhmäanalyysissä nähtiin samansuuntaisia tuloksia, mutta suurimmalla osalla potilaista ei ollut systolista vajaatoimintaa.

Kirjallisuutta

  1. Marrouche NF, Brachmann J, Andresen D, ym. Catheter Ablation for Atrial Fibrillation with Heart Failure. N Engl J Med 2018;378(5):417-427 «PMID: 29385358»PubMed
  2. Parkash R, Wells GA, Rouleau J, ym. Randomized Ablation-Based Rhythm-Control Versus Rate-Control Trial in Patients With Heart Failure and Atrial Fibrillation: Results from the RAFT-AF trial. Circulation 2022;145(23):1693-1704 «PMID: 35313733»PubMed
  3. Sohns C, Fox H, Marrouche NF, ym. Catheter Ablation in End-Stage Heart Failure with Atrial Fibrillation. N Engl J Med 2023;389(15):1380-1389 «PMID: 37634135»PubMed
  4. Packer DL, Piccini JP, Monahan KH, ym. Ablation Versus Drug Therapy for Atrial Fibrillation in Heart Failure: Results From the CABANA Trial. Circulation 2021;143(14):1377-1390 «PMID: 33554614»PubMed