Campagnan ym. tutkimuksessa «Campagna F, Montagnese S, Ridola L, ym. The animal...»1 arvioitiin eläinten nimeämistestin (ANT1) hyödyllisyyttä erottamaan italialaisten potilaiden minimaalinen hepaattinen enkefalopatia tai grade 1 -enkefalopatia. Aineistona oli 208 tervettä verokkia, 40 tulehduksellista suolistosairautta sairastavaa verrokkia ja 327 potilasta, jolla oli maksakirroosi. Heille tehtiin ANT1-testi, ja minimaalista enkefalopatiaa (MHE) arvioitiin myös psykometrisellä HE-testillä. Lisäksi 146 potilaalle tehtiin myös elektroenkefalografia (EEG). 202:ta potilasta seurattiin selvän enkefalopatian ilmaantumisen (overt HE) ja kuoleman suhteen. Tutkijat huomasivat, että terveiden ANT1-tulokseen vaikutti tilastollisesti merkitsevästi alle 8 vuoden koulutustaso ja yli 80 vuoden ikä. Täten luotiin iällä ja koulutustasolla korjattu testi S-ANT1. S-ANT1-tulos alle 10 eläintä oli poikkeava. Potilailla, joilla oli MHE tai grade 1 enkefalopatia, S-ANT1-tulos oli huonompi kuin terveillä verrokeilla, mutta parempi kuin niillä, joilla oli vähintään gradus 2 hepattinen enkefalopatia. Lisäksi S-ANT1-tulos oli huonompi niillä, joilla oli gradus 1 enkefalopatia, verrattuna niihin, joilla oli MHE.
Käyttämällä ROC-käyrän alaista pinta-alaa ja Youdenin indeksiä todettiin, että 15 eläimen tulos erotti parhaiten terveet ja ne, joilla oli MHE tai gradus 1 enkefalopatia. Raja-arvon ollessa 15 eläintä saavutettiin herkkyys 78 %, tarkkuus 63 %, positiivinen ennustearvo 61 % ja negatiivinen ennustearvo 79 % (rajan ollessa 10 eläintä herkkyys oli 26 %, tarkkuus 92 %, positiivinen ennustearvo 70 % ja negatiivinen ennustearvo 30 %). Täten luotiin kolmiarvoinen pisteytys (0 pistettä S-ANT1 ≥ 15, 1 piste S-ANT1 10–15 ja 2 pistettä S-ANT1 < 10). Pisteytyksellä oli merkittävä yhteys psykometriseen HE-testin (PHES) ja elektroenkefalografian kanssa. Lisäksi S-ANT1 ja sen kolmiarvoinen yhtälö osoittivat ennustearvoa 1 vuoden selvän hepaattisen enkefalopatian ilmaantumiseen.
Labenzin ym. tutkimuksessa «Labenz C, Beul L, Toenges G, ym. Validation of the...»2 validoitiin yksinkertaistetun eläinten nimeämistestin (S-ANT1) toimivuus ensisijaisena piilevän (covert) enkefalopatian seulontakokeena. Aineistona oli 143 kirroosipotilasta saksalaisesta tertiaarikeskuksesta ja 37 tervettä verrokkia. Gradus 1 hepaattinen enkefalopatia diagnosoitiin West-Havenin kriteereillä ja minimaalinen hepaattinen enkefalopatia (MHE) psykometrisellä HE-testillä (PHES) ja kriittinen vilkkumistiheys -testillä. Lisäksi kaikki tutkittiin S-ANT1-testillä.
S-ANT1-tulos oli tilastollisesti merkittävästi pienempi potilailla, joilla oli gradus 1 hepaattinen enkefalopatia MHE-potilaisiin verrattuna, ja MHE-potilailla verrokkeihin verrattuna (molempien P < 0,05). ROC-käyrän alaista aluetta arvioitaessa Youdenin indeksillä arvioituna alle 20 eläimen nimeäminen erotti parhaiten piilevän enkefalopatian potilaat niistä, joilla ei sitä ollut. Tällöin herkkyys oli 64 %, tarkkuus 78 %, positiivinen ennustearvo 66 % ja negatiivinen ennustearvo 76 %. Kun raja-arvona oli vähintään 23 eläimen nimeäminen, jatkotestaus pystyttiin välttämään 38,5 %:lla potilaista negatiivisen ennustearvon ollessa 84 %. Kun raja-arvona oli alle 15 eläintä, herkkyys oli 31 %, tarkkuus 98 %, positiivinen ennustearvo 90 % ja negatiivinen ennustearvo 68 %. Raja-arvolla alle 10 eläintä herkkyys oli 7 %, tarkkuus 100 %, positiviinen ennustearvo 100 % ja negatiivinen ennustearvo 61 %. Tutkimuksen perusteella S-ANT1 voisi olla tärkeä ensilinjan testi piilevän enkefalopatian löytämiseksi.
Agarwalin ym. tutkimuksessa «Agarwal A, Taneja S, Chopra M, ym. Animal Naming T...»3 vertailtiin psykometrisen HE-testin (PHES) ja eläinten nimeämistestin (ANT) osuvuutta minimaalisen hepaattisen enkefalopatian (MHE) diagnostiikassa ja selvän (overt) enkefalopatian ilmaantumisen ennustajana. Tutkimusaineistona oli 103 intialaista maksaklinikan polikliinistä potilasta, jolla ei ollut selvää enkefalopatiaa, ja 50 verrokkia. Tutkimuksen osallistujille tehtiin PHES- ja ANT-testit. PHES-testin perusteella 37 potilaalla oli MHE. ANT-testi oli poikkeava 36 (35 %) edellä mainituista potilaista AUROC-arvon ollessa 0,978 (herkkyys oli 89 %, tarkkuus 96 %, positiviinen ennustearvo 92 % ja negatiivinen ennustearvo 94 %).
Qun ym. etenevässä tutkimuksessa «Qu Y, Li T, Lin C, ym. Animal naming test for the ...»4 arvioitiin eläinten nimeämistestin toimivuutta aasialaisten maksakirroosipotilaiden minimaalisen hepaattisen enkefalopatian (MHE) löytämisessä. Aineistona oli 88 maksakirroosipotilasta kiinalaisesta tertiaarikeskuksesta ja 34 tervettä verrokkia. Tutkimushenkilöille teetettiin eläinten nimeämistesti ja S-ANT1 laskettiin ikä ja koulutustaso huomioiden. Psykometrinen HE-testi (PHES) tehtiin kirroosipotilaille.
S-ANT1-tulos korreloi PHES-tuloksen, iän, koulutuksen pituuden ja veren ammoniumpitoisuuden kanssa (kaikkien P < 0,05). Raja-arvolla vähintään 20 eläintä S-ANT1 erotti MHE-potilaat niistä, joilla ei ollut MHE:tä 77,5 %:n herkkyydellä ja 58,3 %:n tarkkuudella. Tämän jälkeen luotiin kolmiportainen seulontastrategia sellaisten potilaiden löytämiseksi, joilla suurella todennäköisyydellä joko on MHE tai ei ole MHE:tä. Kun käytettiin 90 %:n arvoa kynnyksenä herkkyydelle ja tarkkuudelle, raja-arvoiksi tulivat vähintään 12 eläintä ja yli 23 eläintä. Raja-arvojen väliin jäävät pitäisi testata PHES-testillä.
Huangin ym. tutkimuksessa «Huang CH, Yu TY, Tseng WJ, ym. Animal naming test ...»5 arvioitiin eläinten nimeämistestin toimivuutta piilevän enkefalopatian (minimaalinen enkefalopatia MHE ja gradus 1 enkefalopatia) löytämisessä kiinankielisillä alueilla, erityisesti Taiwanissa. Eläinten nimeämistestiä (ANT1) ja sen yksinkertaistettua muotoa (S-ANT1) tutkittiin etenevässä kohortissa, jossa oli 65 maksakirroosipotilasta ja 29 tervettä verrokkia. Kaikille tutkimushenkilöille tehtiin ANT1, psykometrinen HE-testi (PHES) ja MMSE-testi. Potilaille tehtiin lisäksi elektroenkefalografia (EEG) MHE-muutosten huomaamiseksi. ANT1:n ja S-ANT1:n raja-arvoja arvioitiin ROC-käyräanalyysin ja Youdenin indeksin avulla. ANT1:n ja S-ANT1:n AUROC-arvot olivat 0,807 ja 0,786 raja-arvojen ollessa 18 (herkkyys 82,8 % ja tarkkuus 70,8 %) ja 19 (herkkyys 86,2 % ja tarkkuus 66,2 %).
Yleiskommentti: Aiheeseen liittyviä tutkimuksia on varsin vähän, ja analyysit eroavat tutkimuksissa jonkin verran. ANT-testiä ei ole validoitu suomalaisilla potilailla. Tämä olisi tärkeää, sillä tiedetään, että yleinen koulutustaso vaikuttaa testissä suoriutumiseen.