Vehnäallerginen saa oireita syötyään vehnän proteiineja. Osa vehnäallergisista on mahdollisesti ristireaktioiden vuoksi allergisia myös rukiille ja ohralle. Oireita aiheuttavat viljat jätetään täysin pois ruokavaliosta tai niitä käytetään rajoitetusti. Lääkäri antaa yksilölliset ohjeet välttämisen tarkkuudesta vehnän syömisestä aiheutuneiden oireiden tai valvotun vehnäaltistuskokeen perusteella. Toisinaan vähäinen altistuminen vehnälle voi olla tarkkaa välttämistä parempi vaihtoehto, kun tavoitteena on lisätä tai ylläpitää sietokykyä vehnälle.
Vehnää käytetään monien elintarvikkeiden ja ruokien valmistuksessa. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä vehnää, ruista tai ohraa. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista esimerkiksi vehnällä, tuotteeseen voidaan sen valmistajan päätöksellä vapaaehtoisesti lisätä merkintä: "Saattaa/voi sisältää pieniä määriä vehnää". Mahdollinen vehnän määrä on kuitenkin niin pieni, että tuotteita on turvallista käyttää.
Ruoan valmistuksessa, annostelussa ja tarjolle panossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruoanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).
Gluteenittomiksi merkityissä tuotteissa ainesosana oleva vehnätärkkelys sopii suurimmalle osalle vehnäallergisista. Sen sijaan tuotteissa, joita ei ole merkitty gluteenittomiksi, vehnätärkkelyksen proteiinimäärä voi vaihdella ja sen sopivuus herkille vehnäallergisille on epävarmempaa. Taulukossa 4 on esimerkkejä vehnäallergiselle soveltuvista korvaavista ruoka-aineista.
Vehnä Vehnäjauhot Vehnäleseet Vehnänalkiot Vehnä- ja neljänviljanhiutaleet Vehnätärkkelys, jota ei ole mainittu gluteenittomaksi |
Attajauho Bulgur Durum Gluteeni Korppujauho Mannasuurimo Kuskus (couscous) |
Grahamjauho Kamut Seitan Semolina Speltti Matsa Triticale |
Leipomotuotteet Leivät, sämpylät Kakut, pullat, kääretortut, muffinssit, munkit, donitsit, leivokset Keksit, pikkuleivät Korput, krutongit |
Makaroni, spagetti, lasagne, pastat, nuudelit Lihapullat, murekeruoat Leivitetyt ruoat Letut, pannukakut, vohvelit Jäätelön vohvelit Lakritsi |
Murot Myslit Mallas Mallasjuomat: kotikalja, olut Mämmi Mallasuute |
Kastikkeet, kastikeainekset, keitot, pussikeitot Liemivalmisteet, liha-, kala-, kasvisliemikuutiot Maustekastikkeet, soijakastike, sinappi Lihankorvikkeet, surimi (äyriäis-, kala- tai lihajäljitelmä) |
Makeiset, suolaiset naposteltavat Pikajuomajauheet, kahvinkorvikkeet Hydrolysoidut kasviproteiinit Luontaiset aromit |
Dekstroosi | Glukoosisiirappi | Gluteeniton vehnätärkkelys |
Glukoosi | Glukoosi-fruktoosisiirappi | Maltodekstriini |
Viljat kuuluvat ruokavalioon 5 kuukauden iästä alkaen. Viljoista saadaan energiaa, proteiinia, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Useimmille vehnäallergisille sopii kaura. Kaura on ravitsevaa ja miedonmakuista. Tarjolla on gluteenittomia kauratuotteita, joissa ei ole viljelyn ja tuotannonaikaisen kontaminoitumisen riskiä. Rukiin ja ohran sopivuutta vehnäallergisen ruokavalioon kokeillaan lääkärin antamin ohjein. Taulukkoon 4 on koottu ruoka-aineita, jotka soveltuvat korvaamaan vehnää. Tarvittaessa lääkäri ohjaa lapsen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.
Viljat | Tärkkelykset | Muut |
---|---|---|
* Gluteeniton vehnätärkkelys ei sovi kaikille herkimmille vehnäallergisille. Tämän vuoksi IgE-välitteisesti vehnäallergiset lapset, joilla on anafylaksian riski, tulee lähettää erikoissairaanhoitoon valvottuun altistuskokeeseen, jonka jälkeen annetaan yksilölliset ohjeet välttämisruokavaliosta. | ||
Gluteeniton kaura | Gluteeniton vehnätärkkelys* | Kvinoa |
Riisi | Riisitärkkelys | Amarantti |
Maissi | Maissitärkkelys | Soija |
Tattari | Peruna | Lupiini |
Hirssi | Tapioka | Herne |
Teff | Arrowjuurijauho | Kookos |
Durra | Manteli |
Reseptejä ruoanvalmistukseen ja leivontaan:
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys «http://www.erimenu.fi/»1
Lisätietoa gluteenittomista elintarvikkeista:
Keliakialiitto «https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/»2