Vehnäallerginen ei siedä ravinnossaan vehnän proteiineja, muun muassa gluteenia. Osa vehnäallergikoista on ristireaktioiden vuoksi allergisia myös rukiille ja ohralle. Ruokavaliosta jätetään pois oireita aiheuttavat viljat. Lääkäri antaa yksilöllisesti ohjeet välttämisen tarkkuudesta.
Vehnää käytetään monien elintarvikkeiden ja ruokien valmistuksessa. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä vehnää, ruista tai ohraa. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista esimerkiksi vehnällä, tuotteeseen tehdään erillinen merkintä, esimerkiksi ”Valmistettu linjalla tai tehtaassa, jossa käsitellään vehnää” tai ”Saattaa sisältää vehnää”.
Ruuan valmistuksessa, annostelussa ja tarjollepanossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruuanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).
Gluteenittomiksi merkityissä tuotteissa ainesosana oleva vehnätärkkelys sopii suurimmalle osalle vehnäallergisista. Sen sijaan tuotteissa, joita ei ole merkitty gluteenittomiksi, vehnätärkkelyksen proteiinimäärä vaihtelee ja sen sopivuus on epävarmempaa herkille vehnäallergisille.
Vehnä, ruis, ohra Vehnä-, ohra- ja ruisjauhot Vehnä- ja ruisleseet Vehnänalkiot Vehnä-, ruis-, ohra- ja neljänviljanhiutaleet Vehnätärkkelys, ohratärkkelys |
Attajauho Bulgur Durum Gluteeni Korppujauho Mannasuurimo Couscous (kuskus) |
Grahamjauho Kamut Seitan Semolina Speltti Matsa Triticale |
Leipomotuotteet Leivät, sämpylät Kakut, pullat, kääretortut, muffinssit, munkit, donitsit, leivokset Keksit, pikkuleivät Korput, krutongit |
Makaroni, spagetti, lasagne, pastat, nuudelit Lihapullat, murekeruuat Leivitetyt ruoat Letut, pannukakut, vohvelit Jäätelön vohvelit Lakritsi |
Murot
Myslit Mallas Mallasjuomat: kotikalja, olut Mämmi Mallasuute |
Kastikkeet, kastikeainekset, keitot, pussikeitot. Liemivalmisteet, liha-, kala-, kasvisliemikuutiot. Maustekastikkeet, soijakastike, sinappi. Lihankorvikkeet, surimi (äyriäis-, kala- tai lihajäljitelmä) |
Makeiset, suolaiset naposteltavat
Pikajuomajauheet, kahvinkorvikkeet Hydrolysoidut kasviproteiinit Luontaiset aromit |
Vehnäallergiselle sopivat yleensä seuraavat vehnästä valmistetut ainesosat:
Dekstroosi | Glukoosisiirappi | Gluteeniton vehnätärkkelys |
Glukoosi | Glukoosi-fruktoosisiirappi | Maltodekstriini |
Viljat kuuluvat ruokavalioon 6 kuukauden iästä alkaen. Viljoista saadaan energiaa, proteiinia, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Useimmille vehnäallergisille sopii kaura. Kaura on ravitsevaa ja miedonmakuista. Tarjolla on gluteenittomia kauratuotteita, joissa ei ole viljelyn ja tuotannonaikaisen kontaminoitumisen riskiä. Taulukkoon 4 on koottu ruoka-aineita, jotka soveltuvat korvaamaan vehnää, ruista tai ohraa. Tarvittaessa lääkäri ohjaa ravitsemusterapeutin vastaanotolle.
Viljat | Tärkkelykset | Muut |
---|---|---|
Gluteeniton kaura | Gluteeniton vehnätärkkelys | Kvinoa |
Riisi | Riisitärkkelys | Amarantti |
Maissi | Maissitärkkelys | Soija |
Tattari | Peruna | Lupiini |
Hirssi | Tapioka | Herne |
Teff | Arrowjuurijauho | Kookos |
Gluteeniton vehnätärkkelys ei sovi aivan kaikille herkimmille vehnäallergisille. Tämän vuoksi IgE-välitteisesti vehnäallergiset lapset, joilla on anafylaksian riski, tulee lähettää erikoissairaanhoitoon valvottuun altistuskokeeseen, jonka jälkeen annetaan yksilölliset ohjeet välttämisruokavaliosta.
Lisätietoa gluteenittomista elintarvikkeista ja reseptejä ruuanvalmistukseen ja leivontaan:
Keliakialiitto: www.keliakialiitto.fi «https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/»1
Allergia- ja astmaliitto: www.allergia.com «http://www.allergia.fi/»2, Erimenu - Apua ruokavalion hallintaan www.erimenu.fi «http://www.erimenu.fi/»3