Takaisin Tulosta

Vehnäallergisen ruokavalio

Lisätietoa aiheesta
Helena Voutilainen
9.6.2025

Ohjeita vehnän välttämiseen ja korvaamiseen

Välttämisdieetin kohdentaminen

Vehnäallerginen saa oireita syötyään vehnän proteiineja. Osa vehnäallergisista on mahdollisesti ristireaktioiden vuoksi allergisia myös rukiille ja ohralle. Oireita aiheuttavat viljat jätetään täysin pois ruokavaliosta tai niitä käytetään rajoitetusti. Lääkäri antaa yksilölliset ohjeet välttämisen tarkkuudesta vehnän syömisestä aiheutuneiden oireiden tai valvotun vehnäaltistuskokeen perusteella. Toisinaan vähäinen altistuminen vehnälle voi olla tarkkaa välttämistä parempi vaihtoehto, kun tavoitteena on lisätä tai ylläpitää sietokykyä vehnälle.

"Saattaa sisältää pieniä määriä vehnää" -merkinnät

Vehnää käytetään monien elintarvikkeiden ja ruokien valmistuksessa. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä vehnää, ruista tai ohraa. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista esimerkiksi vehnällä, tuotteeseen voidaan sen valmistajan päätöksellä vapaaehtoisesti lisätä merkintä: "Saattaa/voi sisältää pieniä määriä vehnää". Mahdollinen vehnän määrä on kuitenkin niin pieni, että tuotteita on turvallista käyttää.

Ruoan valmistus ja gluteenittomat tuotteet

Ruoan valmistuksessa, annostelussa ja tarjolle panossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruoanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).

Gluteenittomiksi merkityissä tuotteissa ainesosana oleva vehnätärkkelys sopii suurimmalle osalle vehnäallergisista. Sen sijaan tuotteissa, joita ei ole merkitty gluteenittomiksi, vehnätärkkelyksen proteiinimäärä voi vaihdella ja sen sopivuus herkille vehnäallergisille on epävarmempaa. Taulukossa 4 on esimerkkejä vehnäallergiselle soveltuvista korvaavista ruoka-aineista.

Taulukko 1. Ainesosia, jotka eivät sovellu vehnäallergisen ruokavalioon.
Vehnä
Vehnäjauhot
Vehnäleseet
Vehnänalkiot
Vehnä- ja neljänviljanhiutaleet
Vehnätärkkelys, jota ei ole mainittu gluteenittomaksi
Attajauho
Bulgur
Durum
Gluteeni
Korppujauho
Mannasuurimo
Kuskus (couscous)
Grahamjauho
Kamut
Seitan
Semolina
Speltti
Matsa
Triticale
Taulukko 2. Elintarvikkeita ja ruokia, jotka sisältävät usein vehnää.
Leipomotuotteet
Leivät, sämpylät
Kakut, pullat, kääretortut, muffinssit, munkit, donitsit, leivokset
Keksit, pikkuleivät
Korput, krutongit
Makaroni, spagetti, lasagne, pastat, nuudelit
Lihapullat, murekeruoat
Leivitetyt ruoat
Letut, pannukakut, vohvelit
Jäätelön vohvelit
Lakritsi
Murot
Myslit
Mallas
Mallasjuomat: kotikalja, olut
Mämmi
Mallasuute
Taulukko 3. Elintarvikkeita, ruokia ja ainesosia, jotka sisältävät joskus vehnää.
Kastikkeet, kastikeainekset, keitot, pussikeitot
Liemivalmisteet, liha-, kala-, kasvisliemikuutiot
Maustekastikkeet, soijakastike, sinappi
Lihankorvikkeet, surimi (äyriäis-, kala- tai lihajäljitelmä)
Makeiset, suolaiset naposteltavat
Pikajuomajauheet, kahvinkorvikkeet
Hydrolysoidut kasviproteiinit
Luontaiset aromit
Taulukko 4. Vehnäallergiselle yleensä sopivat vehnästä valmistetut ainesosat.
Dekstroosi Glukoosisiirappi Gluteeniton vehnätärkkelys
Glukoosi Glukoosi-fruktoosisiirappi Maltodekstriini

Ohjeita vehnän korvaamiseen

Viljat kuuluvat ruokavalioon 5 kuukauden iästä alkaen. Viljoista saadaan energiaa, proteiinia, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Useimmille vehnäallergisille sopii kaura. Kaura on ravitsevaa ja miedonmakuista. Tarjolla on gluteenittomia kauratuotteita, joissa ei ole viljelyn ja tuotannonaikaisen kontaminoitumisen riskiä. Rukiin ja ohran sopivuutta vehnäallergisen ruokavalioon kokeillaan lääkärin antamin ohjein. Taulukkoon 4 on koottu ruoka-aineita, jotka soveltuvat korvaamaan vehnää. Tarvittaessa lääkäri ohjaa lapsen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Taulukko 5. Taulukon ruoka-aineet ovat raaka-aineina gluteenittomissa elintarvikkeissa, muun muassa hiutaleissa, jauhoissa, jauhoseoksissa, pastatuotteissa, leivonnaisissa, kekseissä ja muroissa.
Viljat Tärkkelykset Muut
* Gluteeniton vehnätärkkelys ei sovi kaikille herkimmille vehnäallergisille. Tämän vuoksi IgE-välitteisesti vehnäallergiset lapset, joilla on anafylaksian riski, tulee lähettää erikoissairaanhoitoon valvottuun altistuskokeeseen, jonka jälkeen annetaan yksilölliset ohjeet välttämisruokavaliosta.
Gluteeniton kaura Gluteeniton vehnätärkkelys* Kvinoa
Riisi Riisitärkkelys Amarantti
Maissi Maissitärkkelys Soija
Tattari Peruna Lupiini
Hirssi Tapioka Herne
Teff Arrowjuurijauho Kookos
Durra Manteli

Reseptejä ruoanvalmistukseen ja leivontaan:

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys «http://www.erimenu.fi/»1

Lisätietoa gluteenittomista elintarvikkeista:

Keliakialiitto «https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/»2