Kananmuna-allerginen saa oireita syötyään kananmunanvalkuaisen sisältämiä proteiineja. Ruokavaliosta on jätettävä pois kokonaan tai käytettävä rajoitetusti seuraavia: kananmunan valkuainen, kananmunan keltuainen (harvoin) sekä kananmunaa sisältävät elintarvikkeet ja ruokalajit. Kananmunalle allerginen joutuu usein ristiallergian vuoksi välttämään myös muiden lintujen, esimerkiksi viiriäisen, munia.
Lääkäri antaa yksilölliset ohjeet välttämisen tarkkuudesta kananmunan syömisestä aiheutuneiden oireiden tai valvotun kananmuna-altistuskokeen perusteella. Allergiatestin tuloksesta ei voi suoraan päätellä, sopiiko kananmuna tai pitääkö sitä välttää pieninäkin määrinä. Toisinaan vähäinen altistuminen kananmunalle on tarkkaa välttämistä parempi vaihtoehto, kun tavoitteena on lisätä tai ylläpitää sietokykyä kananmunalle.
Erillisen kananmunatikapuuohjeen «Kananmunatikapuut»1 mukainen käyttö sopii niille kananmuna-allergisille, joilla ei ole voimakkaan (esim. anafylaktisen) allergisen reaktion riskiä. Ohjaus ja seuranta ovat tärkeä osa allergisoivan ruoka-aineen käyttöönotossa. Ravitsemusterapeutti tukee yksilöllistä etenemistä pienistä annoksista voimakkaasti kuumennettua ruokalajin tai leivonnaisen sisältämää kananmunaa kohti isompia annoksia ja vähemmän kypsennettyjä muotoja. Käytännössä päivittäisestä kananmunapitoisen uunissa kypsennetyn pannukakun herneenkokoisesta palasesta edetään kananmunaa sisältävien lettujen kautta kohti keitettyä kananmunaa ja kananmunan vapaata käyttöä. Niille kananmuna-allergisille, joille nämä ohjeet eivät oireiden voimakkuuden vuoksi sovellu, on mahdollista aloittaa kananmunan siedätyshoito erikoissairaanhoidossa.
Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty kananmunaa. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista kananmunalla, tuotteessa on merkintä: "Saattaa/voi sisältää pieniä määriä kananmunaa" tai "Voi sisältää kananmunajäämiä". Mahdollinen kananmunan määrä on kuitenkin niin pieni, ettei suurin osa potilaista saa siitä ruoka-allergian oireita.
Ruoan valmistuksessa, annostelussa ja tarjolle panossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruoanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).
Alla olevissa taulukoissa on listattu ruoka-aineita, jotka eivät sovellu kananmuna-allergisen ruokavalioon.
* lysotsyymi on entsyymi, jota voidaan valmistaa kananmunanvalkuaisesta, ja sitä voidaan käyttää kypsytettyihin juustoihin ja alkoholijuomiin sen antimikrobisten ominaisuuksien vuoksi. Suomessa myytävistä juustoista iysotsyymiä on Grana Padano -juustossa ja sitä sisältävissä pestokastikkeissa. Iysotsyymiä voidaan käyttää myös liha- ja siipikarjatuotteissa pilaantumisen ja patogeenisten bakteerien torjuntaan. Entsyymin luonnollinen alkuperä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon synteettisille säilöntäaineille. | |||
Kananmunan valkuainen Kananmunan keltuainen |
Munajauheet Lysotsyymi (E 1105)* |
Ovalbumiini Ovomukoidi |
Albumiini Globuliini |
Omeletti, munakas Pannukakut, letut, vohvelit |
Munanuudelit Friteeratut ruoat Marengit |
Sokerikakkutaikinasta valmistetut täytekakkupohjat, kääretortut, leivokset |
Pulla Keksit, pikkuleivät Kakut, leivokset Kakku- tai leivontajauhoseokset Croissantit Naanleipä |
Jäätelö Jäädykkeet Sorbetit Vanukkaat Mousset Vaniljakastike |
Laatikkoruoat Murekeruoat, lihapullat Pastat, lasagnelevyt Leivitetyt ruoat Majoneesi Kastikkeet, salaatinkastikkeet |
Laatikkoruoissa tai lettutaikinassa
2 rkl maitojauhetta tai soijajauhoja / 1 dl nestettä Lihapyörykkä- ja mureketaikinoissa ½ dl perunasurvosta tai seoksella: 3 rkl vettä ja 1 rkl perunajauhoa tai maissitärkkelystä |
Pullataikinassa kananmunan voi jättää pois ja voidella pullat ennen paistamista sokerivedellä. Kakku- ja piirakka-taikinoissa 1–2 kananmunaa voi korvata 2–4 ruokalusikallisella vettä tai noin 1 dl perunasurvosta tai hedelmäsosetta Kikhernesäilykkeen neste toimii leivonnassa kananmunanvalkuaisen tavoin esim. sokerikakkutaikinassa tai marenkien valmistuksessa. |
Kananmunan korvikejauheet
|
Kananmunattomia reseptejä:
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys «http://www.erimenu.fi/»1