Takaisin Tulosta

Kananmuna-allergisen ruokavalio

Lisätietoa aiheesta
Helena Voutilainen
9.6.2025

Ohjeita kananmunan välttämiseen / oireenmukaiseen käyttöönottoon

Kananmuna-allerginen saa oireita syötyään kananmunanvalkuaisen sisältämiä proteiineja. Ruokavaliosta on jätettävä pois kokonaan tai käytettävä rajoitetusti seuraavia: kananmunan valkuainen, kananmunan keltuainen (harvoin) sekä kananmunaa sisältävät elintarvikkeet ja ruokalajit. Kananmunalle allerginen joutuu usein ristiallergian vuoksi välttämään myös muiden lintujen, esimerkiksi viiriäisen, munia.

Lääkäri antaa yksilölliset ohjeet välttämisen tarkkuudesta kananmunan syömisestä aiheutuneiden oireiden tai valvotun kananmuna-altistuskokeen perusteella. Allergiatestin tuloksesta ei voi suoraan päätellä, sopiiko kananmuna tai pitääkö sitä välttää pieninäkin määrinä. Toisinaan vähäinen altistuminen kananmunalle on tarkkaa välttämistä parempi vaihtoehto, kun tavoitteena on lisätä tai ylläpitää sietokykyä kananmunalle.

Kananmunatikapuut

Erillisen kananmunatikapuuohjeen «Kananmunatikapuut»1 mukainen käyttö sopii niille kananmuna-allergisille, joilla ei ole voimakkaan (esim. anafylaktisen) allergisen reaktion riskiä. Ohjaus ja seuranta ovat tärkeä osa allergisoivan ruoka-aineen käyttöönotossa. Ravitsemusterapeutti tukee yksilöllistä etenemistä pienistä annoksista voimakkaasti kuumennettua ruokalajin tai leivonnaisen sisältämää kananmunaa kohti isompia annoksia ja vähemmän kypsennettyjä muotoja. Käytännössä päivittäisestä kananmunapitoisen uunissa kypsennetyn pannukakun herneenkokoisesta palasesta edetään kananmunaa sisältävien lettujen kautta kohti keitettyä kananmunaa ja kananmunan vapaata käyttöä. Niille kananmuna-allergisille, joille nämä ohjeet eivät oireiden voimakkuuden vuoksi sovellu, on mahdollista aloittaa kananmunan siedätyshoito erikoissairaanhoidossa.

"Saattaa sisältää kanamunaa" -merkinnät ja kontaminaatio ruoanvalmistuksessa

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty kananmunaa. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista kananmunalla, tuotteessa on merkintä: "Saattaa/voi sisältää pieniä määriä kananmunaa" tai "Voi sisältää kananmunajäämiä". Mahdollinen kananmunan määrä on kuitenkin niin pieni, ettei suurin osa potilaista saa siitä ruoka-allergian oireita.

Ruoan valmistuksessa, annostelussa ja tarjolle panossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruoanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).

Alla olevissa taulukoissa on listattu ruoka-aineita, jotka eivät sovellu kananmuna-allergisen ruokavalioon.

Taulukko 1. Ainesosia, jotka eivät sovellu kananmuna-allergisen ruokavalioon
* lysotsyymi on entsyymi, jota voidaan valmistaa kananmunanvalkuaisesta, ja sitä voidaan käyttää kypsytettyihin juustoihin ja alkoholijuomiin sen antimikrobisten ominaisuuksien vuoksi. Suomessa myytävistä juustoista iysotsyymiä on Grana Padano -juustossa ja sitä sisältävissä pestokastikkeissa. Iysotsyymiä voidaan käyttää myös liha- ja siipikarjatuotteissa pilaantumisen ja patogeenisten bakteerien torjuntaan. Entsyymin luonnollinen alkuperä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon synteettisille säilöntäaineille.
Kananmunan valkuainen
Kananmunan keltuainen
Munajauheet
Lysotsyymi (E 1105)*
Ovalbumiini
Ovomukoidi
Albumiini
Globuliini
Taulukko 2. Kananmunaa sisältäviä ruokalajeja ja leivonnaisia.
Omeletti, munakas
Pannukakut, letut, vohvelit
Munanuudelit
Friteeratut ruoat
Marengit
Sokerikakkutaikinasta valmistetut täytekakkupohjat, kääretortut, leivokset
Taulukko 3. Elintarvikkeita ja ruokalajeja, jotka voivat sisältää kananmunaa.
Pulla
Keksit, pikkuleivät
Kakut, leivokset
Kakku- tai leivontajauhoseokset
Croissantit
Naanleipä
Jäätelö
Jäädykkeet
Sorbetit
Vanukkaat
Mousset
Vaniljakastike
Laatikkoruoat
Murekeruoat, lihapullat
Pastat, lasagnelevyt
Leivitetyt ruoat
Majoneesi
Kastikkeet, salaatinkastikkeet
Taulukko 4. Kananmunan korvaaminen sidosaineena tai kuohkeuttajana
Laatikkoruoissa tai lettutaikinassa
2 rkl maitojauhetta tai soijajauhoja / 1 dl nestettä
Lihapyörykkä- ja mureketaikinoissa
½ dl perunasurvosta tai seoksella: 3 rkl vettä ja 1 rkl perunajauhoa tai maissitärkkelystä
Pullataikinassa
kananmunan voi jättää pois ja voidella pullat ennen paistamista sokerivedellä.
Kakku- ja piirakka-taikinoissa 1–2 kananmunaa voi korvata 2–4 ruokalusikallisella vettä tai noin 1 dl perunasurvosta tai hedelmäsosetta
Kikhernesäilykkeen neste toimii leivonnassa kananmunanvalkuaisen tavoin esim. sokerikakkutaikinassa tai marenkien valmistuksessa.
Kananmunan korvikejauheet
  • sisältävät tärkkelyksiä ja nostatusaineita
  • sopivat kakkujen, keksien, lettujen ja laatikkoruokien valmistukseen.
Käyttöohjeet pakkauksessa.

Kananmunattomia reseptejä:

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys «http://www.erimenu.fi/»1