Takaisin Tulosta

ADHD ja neuropsykiatrinen valmennus

Lisätietoa aiheesta
Anita Puustjärvi
19.5.2025
  • Neuropsykiatrinen valmennus (coaching, ADHD-valmennus) on asiakkaan ohjaukseen perustuva menetelmä, joka vahvistaa uusien toiminta- ja ratkaisumallien löytämistä arjen eri tilanteissa sekä tukee oman toiminnan ohjauksen ja arjen hallinnan taitoja «Nyfors H. Selvitys neuropsykiatrisen valmennuksen ...»1, «Goldstein S. Coaching as a treatment for ADHD. J A...»2.
  • Neuropsykiatrisessa valmennuksessa hyödynnetään muun muassa ratkaisu- ja voimavarakeskeisen, kognitiivis-behavioraalisen sekä positiivisen psykologian viitekehyksen menetelmiä. Erityisesti siinä painottuu konkreettisten toimintakykyä tukevien menetelmien käyttäminen (esim. ajanhallinnan menetelmät, visuaalisen ohjaamisen menetelmät, organisointitaidot, päivästruktuurin luominen, tavoite-palkkiomenetelmät, voimavarojen hyödyntäminen) «Nyfors H. Selvitys neuropsykiatrisen valmennuksen ...»1
    • Menetelmiä voidaan käyttää myös osana muuta käyttäytymisterapeuttista hoitoa tai pedagogisia tukitoimia.
    • Julkisessa terveydenhoidossa menetelmien käyttöönottoa voi ohjata esimerkiksi kuntoutusohjaaja, sairaanhoitaja tai muu ADHD-oireisia hoitavan tiimin työntekijä. Tällöin ei yleensä käytetä neuropsykiatrisen valmennuksen termiä.
  • Pidemmän neuropsykiatrisen valmennuksen jakson tarve on harkittava yksilöllisesti. Valmennuksen tavoitteet ja työskentelyn aikataulu sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa.Menetelmät valitaan yksilöllisesti tavoitteen ja tarpeiden mukaisesti «Nyfors H. Selvitys neuropsykiatrisen valmennuksen ...»1, «Goldstein S. Coaching as a treatment for ADHD. J A...»2.
    • Tavoitteet ovat konkreettisia ja liittyvät jokapäiväisen elämän vaikeuksiin, esimerkiksi arjenhallintaan, opiskeluun ja ihmissuhteisiin.
    • Valmentaja tukee aktiivisesti tavoitteiden saavuttamista, antaa palautetta suoriutumisesta ja kannustaa uusien toimintatapojen löytämisessä.
    • Asiakkaan motivaatio vaikuttaa valmennuksen tuloksiin, ja usein motivaation vahvistaminen on osa valmennusprosessia.
    • Arvostavaan kohtaamiseen kuuluu avoimuus, läpinäkyvyys ja tulkintojen välttäminen.
  • Lasten ja nuorten neuropsykiatrinen valmennus tapahtuu yhdessä vanhempien kanssa tai pienten lasten kohdalla vanhempia valmentamalla «Nyfors H. Selvitys neuropsykiatrisen valmennuksen ...»1.
    • ADHD-valmentaja voi käydä myös koululla tai opiskelupaikassa ohjaamassa siellä ilmenevien ongelmien ratkaisemisessa.
  • Valmennusta neurokehityksellisten häiriöiden kuntoutuksena järjestävät sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat omana tai ostopalveluna.
    • Kelan harkinnanvaraisessa LAKU-perhekuntoutuksessa ja Oma väylä -kuntoutuksessa on yhtenä toimintamuotona neuropsykiatrinen valmennus.
    • Neuropsykiatrista valmennusta voi hankkia myös omakustanteisesti yksityiseltä sektorilta tai ammatinharjoittajan tuottamana palveluna.
  • Valmennusta voi toteuttaa sosiaali- ja terveysalan tai opetus- ja kasvatusalan ammattilainen, jolla on neuropsykiatrisen valmentajan täydennyskoulutus «Nyfors H. Selvitys neuropsykiatrisen valmennuksen ...»1.
  • Australian ADHD:n tutkimusta ja hoitoa koskevassa suosituksessa «Australian ADHD Guideline Development Group (AADPA...»6 suositellaan neuropsykiatrisen valmennuksen tarjoamista nuorille ja aikuisille osana ADHD:n kokonaishoitoa, vaikka suora tutkimusnäyttö on vähäistä. Suositusta on perusteltu sillä, että valmennus sisältää samoja ympäristön muokkaamisen ja käyttäytymisen ohjaamisen menetelmiä, joiden vaikuttavuus on osoitettu muissa tutkimuksissa.
  • Ks. Käypä hoito -suositus Autismikirjon häiriöt, lisätietoaineisto Neuropsykiatrinen valmennus autismikirjon häiriössä «Neuropsykiatrinen valmennus autismikirjon häiriössä»1.

Kirjallisuutta

  1. Nyfors H. Selvitys neuropsykiatrisen valmennuksen käytöstä ja koulutuksesta. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2022:20
  2. Goldstein S. Coaching as a treatment for ADHD. J Atten Disord 2005;9(2):379-81 «PMID: 16371659»PubMed
  3. Hartung CM, Canu WH, Serrano JW ym. A New Organizational and Study Skills Intervention for College Students with ADHD. Cognitive and behavioral practice. 2022;29:411-24
  4. Wennberg B, Janeslätt G, Kjellberg A, ym. Effectiveness of time-related interventions in children with ADHD aged 9-15 years: a randomized controlled study. Eur Child Adolesc Psychiatry 2018;27(3):329-342 «PMID: 28956183»PubMed
  5. Nakashima M, Inada N, Tanigawa Y, ym. Efficacy of Group Cognitive Behavior Therapy Targeting Time Management for Adults with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder in Japan: A Randomized Control Pilot Trial. J Atten Disord 2022;26(3):377-390 «PMID: 33472510»PubMed
  6. Australian ADHD Guideline Development Group (AADPA) 2022. Australian Evidence-Based Clinical Practice Guideline For Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). https://adhdguideline.aadpa.com.au