A Henkilö on joutunut kohtaamaan tapahtuneen tai uhkaavan kuoleman, vakavan loukkaantumisen tai seksuaalista väkivaltaa yhdellä tai useammalla seuraavista tavoista:
B Henkilöllä esiintyy vähintään yhdeksän jäljempänä lueteltua oiretta mistä tahansa viidestä kategoriasta: intruusio, negatiivinen mieliala, dissosiaatio, välttäminen ja kohonnut vireystila. Oireet ovat alkaneet tai vaikeutuneet traumaattisen tapahtuman jälkeen.
Intrusiiviset oireet:
1. Toistuvia, vastentahtoisia, tietoisuuteen tunkeutuvia ahdistavia muistikuvia tapahtumasta. Huom. Lapsilla voi esiintyä toistuvia leikkejä traumaan liittyvistä aiheista.
2. Toistuvia ja ahdistavia unia itse tapahtumasta tai liittyen sen herättämään affektiin. Huom. Lapsilla voi esiintyä pelottavia unia, joiden sisältö ei ole tunnistettavissa.
3. Dissosiatiivisia reaktioita (kuten palautumia), jolloin henkilö tuntee tai toimii ikään kuin traumaattinen tapahtuma olisi toistumassa. Vaikeimmillaan henkilö voi kokonaan menettää tietoisuuden todellisesta ympäristöstään. Huom. Lapset voivat jäljitellä tapahtuman aikaista toimintaa leikeissään.
4. Voimakas tai pitkittynyt psyykkinen ahdistus tai huomattavat fysiologiset reaktiot jouduttaessa tekemisiin traumaattista tapahtumaa muistuttavien tai symboloivien sisäisten tai ulkoisten asioiden kanssa.
Negatiivinen mieliala:
5. Jatkuva kykenemättömyys ilmaista positiivisia tunteita
Dissosiatiiviset oireet:
6. Todellisuudentajun muutos suhteessa ympäristöön tai itseen
7. Kykenemättömyys muistaa traumaattisen tapahtuman keskeisiä asioita
Välttämisoireet:
8. Pyrkimys välttää traumaan liittyviä ahdistavia muistoja, ajatuksia ja tunteita
9. Pyrkimys välttää ihmisiä, paikkoja, toimintoja ja tilanteita, jotka herättävät muistoja tapahtuneesta
Kohonneen vireystilan oireet:
10. Nukkumishäiriöt
11. Ärtyneisyys ja vihanpurkaukset (sekä verbaalinen että fyysinen provosoimaton aggressiivisuus mahdollista)
12. Korostunut varuillaanolo
13. Keskittymisvaikeudet
14. Säikkyminen (startle response)
C Häiriön kestoaika (kriteerin B oireet) on kolmesta vuorokaudesta yhteen kuukauteen trauma-altistuksen jälkeen. Huom. Oireet alkavat tyypillisesti heti trauman jälkeen, mutta diagnoosi edellyttää niiden kestoa ainakin kolme vuorokautta.
D Häiriö aiheuttaa kliinisesti merkittävää kärsimystä tai haittaa sosiaalisella, ammatillisella tai muulla tärkeällä toiminnan alueella.
E Häiriö ei johdu lääkkeiden tai päihteiden fysiologisesta vaikutuksesta eikä muusta sairaudesta eikä ole paremmin selitettävissä lyhyeksi psykoottiseksi häiriöksi (DSM-5).