Takaisin Tulosta

Sydäninfarktipotilaiden kausi-influenssa- ja pneumokokkirokotukset

Lisätietoa aiheesta
Pertti Pasanen
23.3.2022

Avohoitopneumoniaan liittyy suurentunut kardiovaskulaaritapahtumien riski. Tapahtumia esiintyy infektion akuuttivaiheessa, mutta riski on suurentunut myös pitkällä aikavälillä. Eräässä tutkimuksessa «Corrales-Medina VF, Alvarez KN, Weissfeld LA ym. A...»1 todettiin 4-kertainen riski sepelvaltimotautikohtaukselle, kardiovaskulaarikuolemalle tai sydänperäisestä syystä sairaalahoitoon joutumiselle 30 päivän sisällä keuhkokuumeen jälkeen. Riski laski vähitellen, mutta oli vielä 1,5-kertainen 10 vuoteen asti. Erityisen suuressa riskissä infektion komplikaatioille ovat potilaat, jotka ovat sairastaneet sydäntapahtuman äskettäin. Euroopassa pneumokokki on yleisin avohoitopneumonian aiheuttaja.

Suositus sepelvaltimotautia sairastavien potilaiden influenssarokotuksesta on vakiintunut. Pneumokokkirokotteen asema sekundaaripreventiossa ei kuitenkaan ole vielä selvä.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että influenssarokotus vähentää kuolleisuutta, sairaalahoitoon joutumista ja akuutteja sepelvaltimotautitapahtumia potilailla, jotka sairastavat sepelvaltimotautia tai sydämen vajaatoimintaa. Löydökset on voitu vahvistaa useissa satunnaistetuissa kliinisissä tutkimuksissa. Yli 12 000 sepelvaltimotautipotilasta sisältäneessä meta-analyysissa «Clar C, Oseni Z, Flowers N ym. Influenza vaccines ...»2 kardiovaskulaarikuolleisuus väheni influenssarokotuksen saaneilla selvästi: RR 0,45 (95 % luottamusväli 0,26–0,76, p = 0,003).

Suurin osa pneumokokkirokotuksiin liittyvistä tutkimuksista on tehty käyttäen polysakkaridirokotetta (PPV23). Tuloksissa on ollut ristiriitaisuutta. Pneumokokkirokotuksista ei ole vielä tehty satunnaistettuja ja kontrolloituja tutkimuksia.

PPV23-rokotteiden tehoa kardiovaskulaaritapahtumien ehkäisyssä on selvitetty 2 systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissa «Ciszewski A. Cardioprotective effect of influenza ...»3, «Feldman C, Normark S, Henriques-Normark B ym. Path...»4. Toisessa todettiin rokotteen vähentävän akuutin sepelvaltimotautitapahtuman riskiä iäkkäiden ryhmässä. Toisessa kardiovaskulaaritapahtumien ja kuoleman riski väheni ja vaikutus oli selvempi iän lisääntyessä.

Konjugaattirokotteen (PCV13) on todettu vähentävän rokotteeseen kuuluvien serotyyppien aiheuttamia invasiivisia pneumokokkitauteja yli 65-vuotiailla. Konjugaattirokotteen vaikutuksista kardiovaskulaaritapahtumien esiintyvyyteen ei ole vielä tutkimuksia. Käytössä olevan tiedon perusteella konjugaattirokotteella voidaan kuitenkin mahdollisesti vähentää avohoitokeuhkokuumeeseen liittyviä kardiovaskulaaritapahtumia.

Yhdysvaltalainen CDC (Centers for Disease Control and Prevention) kehottaa harkitsemaan molempien pneumokokkirokotteiden antamista yli 65-vuotiaille. Tällöin PCV 13 -rokote annettaisiin ensin ja PPV23 vähintään vuosi sen jälkeen.

Kirjallisuutta

  1. Corrales-Medina VF, Alvarez KN, Weissfeld LA ym. Association between hospitalization for pneumonia and subsequent risk of cardiovascular disease. JAMA 2015;313:264-74 «PMID: 25602997»PubMed
  2. Clar C, Oseni Z, Flowers N ym. Influenza vaccines for preventing cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev 2015;:CD005050 «PMID: 25940444»PubMed
  3. Ciszewski A. Cardioprotective effect of influenza and pneumococcal vaccination in patients with cardiovascular diseases. Vaccine 2018;36:202-206 «PMID: 29221893»PubMed
  4. Feldman C, Normark S, Henriques-Normark B ym. Pathogenesis and prevention of risk of cardiovascular events in patients with pneumococcal community-acquired pneumonia. J Intern Med 2019;285:635-652 «PMID: 30584680»PubMed