Takaisin Tulosta

Botuliinitoksiinin ruiskutus virtsarakkolihakseen pakkovirtsankarkailun hoidossa

Lisätietoa aiheesta
Ilkka Perttilä
27.10.2016
  • Botuliinitoksiinin ruiskutus rakkolihakseen tehdään pitkällä taipuisalla neulalla näkökontrollissa käyttäen jäykkää tai taipuisaa kystoskooppia. Rakko täytetään puolilleen, jolloin rakon seinämä on mahdollisimman paksu, mutta rakko on kuitenkin laajentunut pallomaiseksi. Onabotuliinitoksiini A -annos idiopaattisessa (ei neurogeenisessa) rakon yliaktiivisuudessa ja pakkovirtsankarkailussa on 100 yksikköä sekoitettuna 20 ml:aan fysiologista keittosuolaliuosta. Pistoksia on 20 (á 1 ml, á 5 yksikköä), ja ne pyritään tekemään mahdollisimman laajalle alueelle rakon seinämää välttäen rakon kolmion (trigonum) aluetta. Neurogeenisessa rakon yliaktiivisuudessa ja pakkovirtsankarkailussa (aikuisten MS-tauti tai selkäydinvamma) onabotuliinitoksiini A annos on 200 yksikköä jaettuna 20 pistoskohtaan á 1 ml, á 10 yksikköä.
  • Anestesiamuotona voidaan käyttää yleisanestesiaa, selkäpuudutusta tai rakonsisäistä instillaatiopuudutusta, jossa rakko tyhjennetään katetrilla ennen toimenpidettä ja täytetään 40 ml:lla 2-prosenttista lidokaiinia. Puudutteen annetaan vaikuttaa 20 minuuttia, jonka jälkeen rakko tyhjennetään, ja katetri poistetaan.
  • Vaste on säilynyt yhtä hyvin seinämälihaksen sisään ja limakalvon alle annettujen ruiskeiden jälkeen «Vaarala M, Perttilä I, Hellström P. Botulinum toxi...»1.
  • Viite «Lääkeinfo.fi, Allergan Botox 2016 ...»2.

Kirjallisuutta

  1. Vaarala M, Perttilä I, Hellström P. Botulinum toxin useful in urological problems. Duodecim 2010;126:2511-7 «PMID: 21171476»PubMed
  2. Lääkeinfo.fi, Allergan Botox 2016 «http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=490&i=ALLERGAN_BOTOX»1