Takaisin Tulosta

Miten bronkiitti ja keuhkokuume (pneumonia) erotetaan?

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Alahengitystieinfektiot (lapset)
12.6.2014

Lasten yskän syistä on julkaistu yksi kokooma-artikkeli «Ramanuja S, Kelkar PS. The approach to pediatric c...»1 vuonna 2010. Tässä artikkelissa on yhteenveto tammikuun 1961 ja toukokuun 2009 välillä julkaistuista lasten yskään liittyvistä artikkeleista. Artikkelissa käydään läpi eri yskän syiden ja siis myös bronkiitin ja keuhkokuumeen differentiaalidiagnostiikkaa.

Artikkelin mukaan lasten yskän syitä ovat ylempien hengitysteiden yskäsyndrooma, jolla tarkoitetaan lähinnä postnasaalisen eritteen valumista. Muita syitä ovat vagushermon stimulaatio, infektiot, infektioiden jälkeinen yskä, astma, vierasesine, tapayskä, atooppinen yskä (normaali ilmateiden reagointi, mutta yskösten eosinofilia), äänihuulien toimintahäiriö, bronkioliitti, tuberkuloosi, bronkiektasiat ja gastroesofageaalinen refluksi.

Ylempien hengitystien virusinfektio on tavallisin yskän syy, ja se kestää tavallisesti alle kolme viikkoa. Akuutin bronkiitin oireita ovat yskä ja mahdollisesti limaisuus. Bronkiitti kestää kolmekin viikkoa ja on useimmiten itsestään rajoittuva. Akuutin bronkiitin aiheuttajana on yleensä virus, kuten influenssa, parainfluenssa ja RS-virus. Bakteerit aiheuttavat akuuttia bronkiittia vain alle 10 prosentissa. Yleisimmät bakteerit ovat Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Bordetella pertussis ja Bordetella parapertussis.

Keuhkokuumeen yleisimmät oireet ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Löydöksenä voivat olla poikkeavat hengitysäänet, kuten ritinä (hienojakoiset rahinat) tai hiljentyneet hengitysäänet. Keuhkokuumeessa todetaan poikkeava löydös keuhkokuvassa: hajanaisia infiltraatteja, atelektaaseja, hilusten adenopatiaa tai pleuranestettä. Yleisin keuhkokuumeen aiheuttaja on Streptococcus pneumoniae, muita mahdollisia patogeenejä ovat Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, Coxiella burnetii, Pneumocystis jiroveci, Bordetella pertussis, Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila ja virukset.

Yskän syyn löytäminen vaatii huolellista anamneesia ja yksityiskohtaista tutkimista, jotta jatkotutkimukset ja hoito voidaan ohjata oikein.

Kirjallisuutta

  1. Ramanuja S, Kelkar PS. The approach to pediatric cough. Ann Allergy Asthma Immunol 2010;105:3-8 «PMID: 20642197»PubMed