Ruokapäiväkirja
Lisätietoa aiheesta
Katariina Meskanen
11.8.2014
- Ruokapäiväkirja voi olla esimerkiksi tällainen (ks. malli ruokapäiväkirjasta ), joka on esitetty kirjassa Irti Ahminnasta «Keski-Rahkonen A, Meskanen K, Nalbantoglu M (toim....»1.
- Merkitse ruokapäiväkirjan eri sarakkeisiin:
- Mihin aikaan aloit syödä tai juoda.
- Mitä söit ja kuinka paljon.
- Käytä määrien arvioimisessa talousmittoja (esimerkiksi kahvikuppi, ruokalusikka, viipale,
lasi, kappale) tai silmämääräisesti arvioiden desilitroja (3 dl perunasosetta).
- Määriä ei kuitenkaan tarvitse tarkasti mitata tai punnita eikä kaloreita laskea.
- Jos ahmit, on tärkeää saada kirjatuksi ahminnan aikana nautitut ruoat ja, jos vain
mahdollista, jo ahminnan aikana tai heti sen jälkeen.
- Missä söit (esimerkiksi sohvalla, pöydän ääressä, tietokoneen ääressä, koulun ruokalassa,
sängyssä, jääkaapilla seisten).
- Merkitse esimerkiksi tähdellä Ahminta-sarakkeeseen ne syömiset, jotka mielestäsi olivat
ahmintaa.
- Tapahtumayhteys-sarakkeeseen voit kirjata asiayhteyden, jonka uskot vaikuttaneen syömiseesi
tai olleen muulla tavalla tärkeä.
- Voit kirjata siihen esimerkiksi syöneesi aamupalaa kotona, kiireessä autossa tai palaverissa
tai napostelleesi television ääressä yksin kotona.
Kirjallisuutta
- Keski-Rahkonen A, Meskanen K, Nalbantoglu M (toim.). Irti Ahminnasta. Kohti tasapainoista
suhdetta ruokaan. 1.-3. painos. Kustannus Oy Duodecim, 2013
Artikkelin tunnus: nix02137
© 2024 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim