Maapähkinäallerginen ei voi syödä maapähkinää missään muodossa. Ruokavaliosta on jätettävä pois kaikki maapähkinää sisältävät elintarvikkeet ja ruokalajit (taulukot «Maapähkinäallergisen ruokavaliossa ei käytetä lainkaan seuraavia:...»1 ja «Elintarvikkeet ja ruoat, jotka voivat sisältää maapähkinää....»2).
Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä maapähkinää. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista maapähkinällä, tuotteeseen voidaan valmistajan päätöksellä vapaaehtoisesti lisätä merkintä: "Saattaa/voi sisältää pieniä määriä maapähkinää" tai "Voi sisältää maapähkinäjäämiä". Mahdollinen pähkinän määrä on kuitenkin niin pieni, että suurin osa potilaista ei saa siitä ruoka-allergian oireita.
Ruoan valmistuksessa, annostelussa ja tarjolle panossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruoanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).
Maapähkinä | Maapähkinävoi | Maapähkinäöljy (Arachis oil) |
Suolatut maapähkinät | Satay-kastike | Maapähkinäkastike |
Salaatit, salaatinkastikkeet | Keksit | Suklaa |
Kastikkeet, gravy-paistinkastike | Myslit, murot | Nougat |
Kasvismureke, kasvispyörykät | Välipalapatukat | Marsipaani |
Keitot ja wokkiruoat | Kuivattujen hedelmien seokset | Jäätelö |
Pesto | Suolaiset naposteltavat | Makeiset |
Aasian ja Afrikan maissa maapähkinää käytetään ruoanvalmistuksessa.
Intialaiset ja meksikolaiset ruokalajit voivat sisältää maapähkinää valmistusaineena.