Takaisin Tulosta

Maapähkinä-allergisen ruokavalio

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Ruoka-allergia (lapset)
9.6.2025

Ohjeita maapähkinän välttämiseksi

Maapähkinäallerginen ei voi syödä maapähkinää missään muodossa. Ruokavaliosta on jätettävä pois kaikki maapähkinää sisältävät elintarvikkeet ja ruokalajit (taulukot «Maapähkinäallergisen ruokavaliossa ei käytetä lainkaan seuraavia:...»1 ja «Elintarvikkeet ja ruoat, jotka voivat sisältää maapähkinää....»2).

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä maapähkinää. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista maapähkinällä, tuotteeseen voidaan valmistajan päätöksellä vapaaehtoisesti lisätä merkintä: "Saattaa/voi sisältää pieniä määriä maapähkinää" tai "Voi sisältää maapähkinäjäämiä". Mahdollinen pähkinän määrä on kuitenkin niin pieni, että suurin osa potilaista ei saa siitä ruoka-allergian oireita.

Ruoan valmistuksessa, annostelussa ja tarjolle panossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruoanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).

Taulukko 1. Maapähkinäallergisen ruokavaliossa ei käytetä lainkaan seuraavia:
Maapähkinä Maapähkinävoi Maapähkinäöljy (Arachis oil)
Suolatut maapähkinät Satay-kastike Maapähkinäkastike
Taulukko 2. Elintarvikkeet ja ruoat, jotka voivat sisältää maapähkinää.
Salaatit, salaatinkastikkeet Keksit Suklaa
Kastikkeet, gravy-paistinkastike Myslit, murot Nougat
Kasvismureke, kasvispyörykät Välipalapatukat Marsipaani
Keitot ja wokkiruoat Kuivattujen hedelmien seokset Jäätelö
Pesto Suolaiset naposteltavat Makeiset

Etniset ruokalajit voivat sisältää valmistusaineena maapähkinää

Aasian ja Afrikan maissa maapähkinää käytetään ruoanvalmistuksessa.

Intialaiset ja meksikolaiset ruokalajit voivat sisältää maapähkinää valmistusaineena.