Kala-allergia on yksilöllistä. Joskus kaikki kalalajit aiheuttavat selvät allergiaoireet ja kaikkea kalaa on vältettävä. Kala-allergia voi rajoittua myös tiettyyn kalalajiin tai -lajeihin. Esimerkiksi lohelle allerginen voi syödä seitiä tai toisinpäin. Tonnikalasäilyke voi sopia, vaikka muut kalat aiheuttavat allergiaoireita. Allergiaoireita aiheuttavat proteiinit eivät menetä allergisoivuutta kuumennettaessa tai muussa käsittelyssä. Päätös kalalajikohtaisten kokeilujen tekemisestä on lääkärillä.
Kalakastikkeita käytetään suolan tavoin mausteeksi kaakkoisaasialaisessa (Thaimaa ja Vietnam) ruokakulttuurissa. Kalaöljyvalmisteet voivat sisältää epäpuhtautena pieniä määriä kalan proteiineja. Valmistekohtaista lisätietoa saa tarvittaessa valmistajilta tai maahantuojilta.
Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos tuote sisältää kalaa. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista kalalla, tuotteeseen voidaan valmistajan päätöksellä vapaaehtoisesti lisätä merkintä: "Saattaa sisältää pieniä määriä kalaa" tai "voi sisältää kalajäämiä" Mahdollinen kalan määrä on kuitenkin niin pieni, että suurin osa potilaista ei saa siitä ruoka-allergian oireita.
Ruoan valmistuksessa, annostelussa ja tarjolle panossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruoanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot, salaattibuffetit).
* Kaakkois-Aasiassa, erityisesti Thaimaassa ja Vietnamissa, käytetään usein suolan asemasta hapatettujen kalojen käymisliemestä valmistettuja maustekastikkeita. Kastikkeita on laaja valikoima, ja niitä käytetään pöytämausteena, dippikastikkeissa, curryruoissa, wokkiruoissa ja salaateissa. Aasialaiset ravintolat ja aasialaisittain valmistetut einesruoat sisältävät usein kalakastikkeita. | ||
Maksamakkarat, maksapasteijat Salaatinkastikkeet (anjovis) Pastakastikkeet (anjovis) |
Aasialaiset maustekastikkeet* Worcestershirekastike Caesarkastike Osterikastike Pizzakastikkeet (anjovis) |
Sushi Surimi Täytetyt oliivit |
Kalat sisältävät pehmeää rasvaa ja pitkäketjuisia EPA- ja DHA-rasvahappoja. Kaloista saadaan proteiinia, D-vitamiinia, B12-vitamiinia, jodia ja seleeniä. Kaikkia edellä mainittuja ravintoaineita tai niiden esiasteita saadaan kuitenkin myös kalattomasta ruokavaliosta, kun siinä on rypsi- tai rapsiöljyä (tai jotakin muuta ALAa sisältävää kasviöljyä), D-vitaminoituja maitovalmisteita ja margariinia, täysjyväviljoja sekä lihaa ja maitovalmisteita.