Ohjeita kalan välttämiseksi
Kala-allergia on yksilöllistä. Joskus kaikki kalalajit aiheuttavat selvät allergiaoireet ja kaikkea kalaa on vältettävä. Kala-allergia voi rajoittua tiettyyn kalalajiin tai -lajeihin. Päätös kalalajikohtaisten kokeilujen tekemisestä on lääkärillä.
Allergian aiheuttajana kalassa ovat proteiinit, jotka eivät menetä allergisoivuutta kuumennettaessa tai muussa käsittelyssä. Ruokavaliosta on jätettävä pois kaikki kalat tai vain oireita aiheuttaviksi todetut kalalajit. Kalaöljyvalmisteet voivat sisältää epäpuhtautena pieniä määriä kalan proteiineja. Valmistekohtaista lisätietoa saa valmistajilta tai maahantuojilta.
Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos tuote sisältää kalaa. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista kalalla, tuotteeseen tehdään erillinen merkintä, esimerkiksi ”Valmistettu linjalla tai tehtaassa, jossa käsitellään kalaa” tai ”Saattaa sisältää kalaa”.
Ruuan valmistuksessa, annostelussa ja tarjollepanossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruuanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot).
Maksamakkarat, -pasteijat
Salaatinkastikkeet (anjovis) Pastakastikkeet (anjovis) |
Worcestershire-kastike
Caesar-kastike Osterikastike Pizzakastikkeet (anjovis) |
Sushi
Surimi Täytetyt oliivit |
Kalan merkitys ravinnonlähteenä
Kalat sisältävät pehmeää rasvaa ja pitkäketjuisia EPA- ja DHA-rasvahappoja. Kaloista saadaan proteiinia, D-vitamiinia, B12-vitamiinia, jodia ja seleeniä.
Kaikki edellä mainitut ravintoaineet tai niiden esiasteita saadaan kalattomasta ruokavaliosta, kun siinä on rypsiöljyä, D-vitaminoituja maitovalmisteita ja margariinia, täysjyväviljoja sekä lihaa.