Maitoallerginen saa oireita maitoproteiineista. Ruokavaliosta on jätettävä joko kokonaan tai osittain pois maito, maitovalmisteet ja kaikki maitoproteiineja sisältävät lastenruoat (vellit, useat puurot, osa lihaa/kalaa sisältävistä ruoista), elintarvikkeet ja ruokalajit. Maitoallergiaa ei tule sekoittaa laktoosi-intoleranssiin, jonka oireet aiheutuvat laktoosin eli maitosokerin sopimattomuudesta.
Lääkäri antaa yksilölliset ohjeet välttämisen tarkkuudesta maidon käytöstä aiheutuneiden oireiden tai valvotun maitoaltistuskokeen perusteella. Toisinaan vähäinen altistuminen maidolle voi olla tarkkaa välttämistä parempi vaihtoehto, kun tavoitteena on lisätä tai ylläpitää sietokykyä maidolle. Erillisen maitotikapuuohjeen «Maitotikapuut»1 mukainen käyttö sopii niille maitoallergisille, joilla ei ole voimakkaan allergisen reaktion riskiä. Ravitsemusterapeutin antama ohjaus ja ruokatikapuumallin käyttöönoton sujumisen seuranta tukevat maitoallergian yksilöllisen hoidon onnistumista käytännössä.
Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ilmoitetaan, jos valmistukseen on käytetty pienikin määrä maitoproteiinia. Jos elintarvikkeen valmistuksessa ei ole mahdollista estää täysin tuotteen kontaminoitumista maidolla, tuotteeseen voidaan valmistajan päätöksellä vapaaehtoisesti lisätä merkintä: "Saattaa/voi sisältää pieniä määriä maitoa" tai "Voi sisältää maitojäämiä". Mahdollinen maidon määrä on kuitenkin niin pieni, että suurin osa potilaista ei saa siitä ruoka-allergian oireita.
Ruoan valmistuksessa, annostelussa ja tarjolle panossa on otettava huomioon, ettei kontaminaatiota tapahdu ruoanvalmistus- ja tarjoiluastioiden tai ottimien kautta (noutopöydät, tarjoilulinjastot, salaattibuffetit).
lehmänmaito | hera | kaseiini | laktalbumiini |
vuohenmaito | heraproteiini | kaseinaatti | laktoglobuliini |
Maitoproteiinipitoiset äidinmaidonkorvikkeet ja vieroitusvalmisteet | Maitopitoiset valmiit lastenruoat |
---|---|
esimerkiksi BabySemp, NanPro, Little Baby organic, Tuuti, NAN A.R., NAN H.A., Nan Sensilac, Nutrilon AR, Nutrilon Hypo-Allergenic, Nutrilon Omneo | vellit, puurot, velli- ja puurojauheet kasvis-, liha- ja kalasoseet rahka- ja jogurttisoseet |
Luomumaito | Piimä | Juusto, sulatejuusto |
Laktoositon maitojuoma Hyla- ja muut vähälaktoosiset maitovalmisteet |
Jogurtti, viili, rahka, raejuusto | Voi, maitoa tai maitoproteiinia sisältävät margariinit |
Kerma, kermankaltaiset kasvirasvavalmisteet | Jäätelö, kasvirasvajäätelö | Maitojauheet |
Elintarvikkeet, jotka sisältävät valmistusaineena maitoa, maitovalmisteita tai maitoproteiinia, kuten hera, kaseiini, kaseinaatti tai laktalbumiini. | Ruokalajit ja leivonnaiset, jotka sisältävät valmistusaineena maitoa, maitovalmisteita tai maitoproteiini, kuten hera, kaseiini, kaseinaatti tai laktalbumiini. | Voi ja useat margariinit sisältävät valmistusaineena maitoa tai maitoproteiinia. |
Normaalin kasvun ja kehityksen turvaamiseksi alle 1-vuotias lapsi tarvitsee päivittäin joko äidinmaitoa tai iänmukaisen määrän maitoallergiselle lapselle suunniteltua imeväisen erityisvalmistetta (taulukko «Erityisvalmisteen käyttömäärä....»5). Lääkäri antaa reseptin ja ohjeet erityisvalmisteesta ja ohjaa tarvittaessa ravitsemusterapeutin vastaanotolle.
Lapsen ikä | Erityisvalmisteen määrä/vrk |
---|---|
alle 6 kuukautta | 600–1 200 ml |
6–12 kuukautta | 600–800 ml |
1–2 vuotta | Ei tarvetta erityisvalmisteelle / enintään 500 ml |
Ikä | Annos (μg) |
---|---|
* Imeväisen erityisvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut maidottomat lastenpuurot. | |
alle 1 v, täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk imeväisen erityisvalmistetta* | 10 |
alle 1 v, lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml imeväisen erityisvalmistetta* | 6 |
alle 1 v, lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml imeväisen erityisvalmistetta* | 2 |
1 v | 10 |
2–17 v | 7,5 |
Ikä | Saantisuositus (mg) | Kalsiumin lisätarve |
---|---|---|
6 kk:n ikään | Riittävä saanti 120 | - |
7–11 kk | Riittävä saanti 310 | - |
1–3 v | 450 | 200–300 mg, jos kalsiumilla täydennettyä kasvijuomaa / jogurtinkaltaista valmistetta
alle 4 dl/vrk 400 mg, jos kalsiumilla täydennettyä kasvijuomaa / jogurtinkaltaista valmistetta ei lainkaan |
4–10 v | 800 | 200–300 mg, jos kalsiumilla täydennettyä kasvijuomaa / jogurtinkaltaista valmistetta
alle 6 dl/vrk 500–750 mg, jos kalsiumilla täydennettyä kasvijuomaa / jogurtinkaltaista valmistetta ei lankaan |
11–17 v | 1 150 | 200–300 mg, jos kalsiumilla täydennettyä kasvijuomaa / jogurtinkaltaista valmistetta
alle 8 dl/vrk 500–1 000 mg, jos kalsiumilla täydennettyä kasvijuomaa / jogurtinkaltaista valmistetta ei lainkaan |
Hyviä maidottomia kalsiuminlähteitä ovat kalsiumilla täydennetyt kasvijuomat / jogurtinkaltaiset valmisteet. Niiden kalsiumpitoisuus on 120 mg/dl. Kaalikasvit, lanttu, nauris ja lehtivihannekset, kuten pinaatti ja lehtisalaatti, sisältävät kalsiumia enemmän kuin muut kasvikset. Myös pähkinöissä, manteleissa ja siemenissä on kalsiumia. |