Takaisin Tulosta

Lihasvoiman tutkiminen

Lisätietoa aiheesta
Jari Arokoski, Jaro Karppinen ja Katri Laimi
31.8.2016

Lihasvoima tutkitaan myotomeittain. Tutkitaan useampia merkkilihaksia hermojuurten ja ääreishermojen toimintahäiriön erottamiseksi. Hermojuurten merkkilihaksissa esiintyy yksilöllistä vaihtelua ja jokainen lihas saa hermotusta useammalta hermojuurelta.

Lihasvoima tutkitaan vastustetuilla isometrisillä testeillä yhtä aikaa molemmista yläraajoistaja vähintään kahdesta saman myotomin lihaksesta. Niska-hartia-alueen voimat tutkitaan parhaiten istuen. Lievä heikkous löytyy helpommin, kun lihastyötä tehdään 5 sekuntia tai testiä toistetaan.

Huomattava lihasvoiman heikkous (lihastyö ei voita painovoimaa) on harvinaista yhden hermojuuritason ongelmissa ja viittaa usean hermojuuren, selkäytimen tai esim. ääreishermon sairauteen. Puristusvoimaa ja sormien avainotetta voi mitata näihin kehitetyillä mittareilla. Lihasvoimamittaus arvioi voiman lisäksi motivaatiota, kivun pelkoa ja tukilihasten epätasaista voiman tuottoa. Mikäli eniten oireita tulee isometrisessä lihastestauksessa, syy on usein rangan ulkopuolella. Tämän tutun oireen provosoitumisen kautta on potilaankin helpompi ymmärtää vaivan mahdollinen lihasperäisyys. Erotusdiagnostisesti on muistettava hermovamma, dystonia ja sentraaliset sairaudet.

Kirjallisuutta

  1. Arokoski J, Karppinen J, Kankaanpää M ym. [Examination of neck pain in adults]. Duodecim 2014;130(20):2099-107. «PMID: 25558608»PubMed