Takaisin Tulosta

Ylemmän motoneuronin merkkitestit

Lisätietoa aiheesta
Jari Arokoski, Jaro Karppinen ja Katri Laimi
31.8.2016

Epäiltäessä myelopatiaa tai muuta ylemmän motoneuronin sairautta kannattaa tutkia erikseen Babinskin heijaste (jalkapohjarefleksi) ja Lhermitten ja Hoffmanin merkkitestit.

Babinskin testissä tutkija vetää esim. spaattelin kärjellä kantapäästä jalkapohjan lateraalista osaa pitkin kaartaen kohti päkiän mediaaliosaa. Jos isovarvas ojentuu, on testi positiivinen.

Lhermitten testissä kaularanka taivutetaan äkillisesti äärifleksioon, jolloin testin ollessa positiivinen se aiheuttaa sähköiskumaisen tuntemuksen selkään tai ylä- tai alaraajoihin.

Hoffmanin testissä potilaan keskisormi otetaan tutkijan peukalon ja etusormen väliin painaen kevyesti potilaan kynnen distaaliosaa. Tutkija liuttaa potilaan keskisormen kynnen päällä olevaa sormea distaalisesti, jolloin tutkijan otteen livetessä potilaan kynsi napsahtaa irti otteesta aiheuttaen refleksin. Jos potilaan tutkittavan käden sormet kääntyvät refleksinomaisesti fleksioon, on Hoffman testi positiivinen.

Kirjallisuutta

  1. Arokoski J, Karppinen J, Kankaanpää M ym. [Examination of neck pain in adults]. Duodecim 2014;130(20):2099-107. «PMID: 25558608»PubMed