Takaisin Tulosta

Lisätietoa FINRISKI- ja Finravinto-tutkimuksista

Lisätietoa aiheesta
Tiina Laatikainen
18.12.2017
  • FINRISKI 2012 -tutkimuksen «Vartiainen E, Borodulin K, Sundvall J ym. FINRISKI...»1 aineistossa
    • 25–64-vuotiaiden keskimääräinen kokonaiskolesterolipitoisuus oli sekä miehillä että naisilla 5,3 mmol/l. Kokonaiskolesterolipitoisuus oli vähintään 5 mmol/l noin 60 %:lla miehistä ja naisista.
      • Miehistä 35 %:lla ja naisista 37 %:lla pitoisuus oli 5–6 mmol/l ja 24 %:lla miehistä ja 21 %:lla naisista yli 6 mmol/l.
      • Yli 7 mmol/l:n pitoisuus oli 6 %:lla miehistä ja 5 %:lla naisista.
      • Sukupuolien väliset erot hyperkolesterolemian yleisyydessä ovat edelleen pienentyneet.
  • Tyydyttyneen rasvan keskeiset lähteet vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. FINRAVINTO 2012 -tutkimuksessa «Raulio S, Ovaskainen ML, Laatikainen T, Männistö S...»2 juustojen ja voin sekä voita sisältävien levitteiden sekä liha- ja makkararuokien käyttö oli runsasta kaikissa ikäryhmissä. Työikäiset miehet käyttivät runsaasti hampurilaisia ja muita suolaisia leivonnaisia, 65–74-vuotiaat miehet sen sijaan makkaraa ja rasvaisia liharuokia. Työikäiset naiset söivät runsaasti hampurilaisia ja muita suolaisia leivonnaisia sekä suklaata ja 65–74-vuotiaat naiset makeita kahvileipiä ja nestemäisiä maitovalmisteita.

Kirjallisuutta

  1. Vartiainen E, Borodulin K, Sundvall J ym. FINRISKI-tutkimus: Väestön kolesterolitaso on vuosikymmenien laskun jälkeen kääntynyt nousuun. Suom Lääkäril 2012;35:2364-68
  2. Raulio S, Ovaskainen ML, Laatikainen T, Männistö S, VartiainenE, Virtanen S. Kovien rasvojen saanti suomalaisilla aikuisilla: Finravinto 2012 -tutkimus.Tutkimuksesta tiiviisti 11, huhtikuu 2014. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki