Lisätietoa Finravinto 2017 -tutkimuksesta
Lisätietoa aiheesta
Tiina Laatikainen
27.10.2020
- FINRAVINTO 2017 -tutkimuksessa «Valsta L, Kaartinen N, Tapanainen H, Männistö S, S...»1 tyydyttyneiden rasvahappojen saanti vaihteli noin 8–23 E%:n välillä. Miehillä
tyydyttyneiden rasvahappojen saanti oli suurempaa kuin naisilla. Miehistä vain 3 %
ja naisista 6 % tavoitti tyydyttyneiden rasvahappojen suosituksen eli alle 10 % ruokavalion
kokonaisenergiasta.
- Sekä miehillä että naisilla tärkeimpiä tyydyttyneiden rasvahappojen lähteitä olivat
maitovalmisteet ja liharuoat. Maitovalmisteista miehet saivat 27 % ja naiset 30 %
tyydyttyneistä rasvahapoista ja liharuoista vastaavasti miehet 24 % ja naiset 18 %.
Rasvalevitteistä ja öljyistä miehet saivat 20 % ja naiset 17 % tyydyttyneistä rasvahapoista.
- Elintarvikeluokista keskeisiä lähteitä miehillä olivat rasvaseokset eli voipohjaiset
leipärasvat, kypsytetyt juustot, lihalaatikot ja -padat, pihvit ja makkarat sekä pizza
ja vähärasvaiset (0,1–2 % rasvaa) maitojuomat. Naisilla vastaavasti myös rasvaseokset,
kypsytetyt juustot ja lihalaatikot ja -padat, mutta myös jugurtit ja rahkat, makeat
leivonnaiset ja suklaa.
Kirjallisuutta
- Valsta L, Kaartinen N, Tapanainen H, Männistö S, Sääksjärvi K (toim.) Ravitsemus Suomessa
– FinRavinto 2017 -tutkimus, Nutrition in Finland – The National FinDiet
2017 Survey. THL:n raportti 12/2018
Artikkelin tunnus: nix02531 (050.025)
© 2020 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim