Keskeiset tekijät kovan rasvan määrän vähentämiseksi ruokavaliossa
Lisätietoa aiheesta
Ursula Schwab
27.10.2020
- Rasvaisten maitovalmisteiden sijaan rasvattomat ja vähärasvaiset nestemäiset maitovalmisteet
eli maito ja piimä rasvattomina, jukurtti ja viili sekä rahka rasvaa enintään 1 %.
Vaihtoehtoisesti kasviperäiset maitovalmisteiden tyyppiset tuotteet, kuten kauramaito
ja soijajogurtti.
- Rasvaisten juustojen sijaan vähärasvaiset juustot (rasvaa enintään 17 %).
- Voin ja voi-kasviöljyseosten välttäminen.
- Rasvaisen lihan sijaan vähärasvainen liha, esimerkiksi paistit, fileet ja liha, josta
on poistettu näkyvä rasva.
- Rasvaisten leikkeleiden sijaan vähärasvaiset täyslihaleikkeleet, esimerkiksi keittokinkku,
uunikinkku ja kalkkunaleike (rasvaa enintään 4 %).
- Vähärasvaiset tai rasvattomat ruoanvalmistusmenetelmät, esimerkiksi keittäminen, hauduttaminen
uunissa tai liedellä tai öljyn tai pehmeän margariinin käyttö ruoanvalmistuksessa
voin ja voi-kasviöljyseosten sijaan.
- Viitteet «Suomen Sydänliitto ry. Sydän ja ruoka - suosituksi...»1 ja «Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoas...»2.
Kirjallisuutta
- Suomen Sydänliitto ry. Sydän ja ruoka - suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen.
Suomen Sydänliitto 2019. http://www.sydan.fi/ravitsemussuositus
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset
2014. Punamusta Oy, Helsinki 2018
Artikkelin tunnus: nix02533 (050.025)
© 2024 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim