Takaisin Tulosta

Keskeiset tekijät kovan rasvan määrän vähentämiseksi ruokavaliossa

Lisätietoa aiheesta
Ursula Schwab
27.10.2020
  • Rasvaisten maitovalmisteiden sijaan rasvattomat ja vähärasvaiset nestemäiset maitovalmisteet eli maito ja piimä rasvattomina, jukurtti ja viili sekä rahka rasvaa enintään 1 %. Vaihtoehtoisesti kasviperäiset maitovalmisteiden tyyppiset tuotteet, kuten kauramaito ja soijajogurtti.
  • Rasvaisten juustojen sijaan vähärasvaiset juustot (rasvaa enintään 17 %).
  • Voin ja voi-kasviöljyseosten välttäminen.
  • Rasvaisen lihan sijaan vähärasvainen liha, esimerkiksi paistit, fileet ja liha, josta on poistettu näkyvä rasva.
  • Rasvaisten leikkeleiden sijaan vähärasvaiset täyslihaleikkeleet, esimerkiksi keittokinkku, uunikinkku ja kalkkunaleike (rasvaa enintään 4 %).
  • Vähärasvaiset tai rasvattomat ruoanvalmistusmenetelmät, esimerkiksi keittäminen, hauduttaminen uunissa tai liedellä tai öljyn tai pehmeän margariinin käyttö ruoanvalmistuksessa voin ja voi-kasviöljyseosten sijaan.
  • Viitteet «Suomen Sydänliitto ry. Sydän ja ruoka - suosituksi...»1 ja «Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoas...»2.

Kirjallisuutta

  1. Suomen Sydänliitto ry. Sydän ja ruoka - suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen. Suomen Sydänliitto 2019. http://www.sydan.fi/ravitsemussuositus
  2. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Punamusta Oy, Helsinki 2018