Takaisin Tulosta

Kohdunkaulakanavan tutkiminen ultraäänellä emättimen kautta

Lisätietoa aiheesta
Maija-Riitta Ordén
17.5.2018

Tutkimuksen toteutus

 • Tutkittavan virtsarakon tulee olla tyhjä.
 • Tutkimus tehdään emättimen kautta emätinanturilla.
 • Ultraäänigeeliä laitetaan sekä anturinsuojan sisälle että päälle.
 • Anturi asetetaan emättimen etupohjukkaan sagittaalitasossa siten, että koko kaulakanava näkyy.
 • Anturia vedetään ulospäin siten, että se ei paina kanavaa kasaan. Tällöin kohdunkaulan etu- ja takahuulet ovat yhtä paksut.
 • Kuvasuurennos asetetaan sellaiseksi, että kaulakanava kattaa vähintään 75 % kuvasta.
 • Kuvasta identifioidaan kohdunkaulan sisä- ja ulkosuu, kanavan kulku ja kohdunkaulakanavan limakalvo.
 • Mittaus tehdään kohdunkaulan sisäsuulta ulkosuulle.
 • Kun kaulakanava on kaareva tai mutkainen, antaa suora mitta sisäsuulta ulkosuulle erheellisesti liian lyhyen tuloksen. Silloin kanava mitataan joko kahdessa tai useammassa osassa (Kuva «Kohdunkaulakanavan pituuden mittaaminen kahdessa osassa»1: Kohdunkaulakanavan pituuden mittaaminen kahdessa osassa) tai kanavan myötäisesti (length trace) (Kuva «Kohdunkaulakanavan pituuden mittaaminen vapaalla kädellä»2: Kohdunkaulakanavan pituuden mittaaminen vapaalla kädellä) «Retzke JD, Sonek JD, Lehmann J ym. Comparison of t...»1.
 • Mikäli kohdunkaulakanavan sisäsuu on auki (tunnelointi eli funneling), mitataan ainoastaan suljetun kanavan pituus. Lyhyt kohdunkaulakanava on aina suora. (Kuva: Kohdunkaulakanavan pituuden mittaaminen, kun sisäsuu on auennut, kuva «Kohdunkaulakanavan pituuden mittaaminen, kun sisäsuu on auennut»3) (Kuva: Kohdunkaulakanavan pituuden mittaaminen, kun sisäsuu on auennut, kuva «Kohdunkaulakanavan pituuden mittaaminen, kun sisäsuu on auennut»4)
 • Mittaus toistetaan 3 kertaa, ja lyhin mitta ilmoitetaan.
 • Tutkimuksen keston tulisi olla 3–5 minuuttia, jotta kohdun supistelun mahdollisesti aiheuttamat muutokset kanavan pituuteen tulevat näkyviin.
 • Stressitestinä odottajaa voi pyytää ponnistamaan, tai tutkija voi painaa kohtua sen pohjasta noin 15 sekunnin ajan.

Lisähuomioita

 • Huonosti kehittynyt kohdun alasegmentti ja paikallinen kohtulihaksen supistus voivat antaa väärän kuvan sisäsuun sijainnista ja tunneloinnista.
 • Kohdunkaulakanavan sisäsuu sijaitsee noin rakon kulman tasolla, ja niukkakaikuisempi kohdunkaulakanavan limakalvo päättyy siihen.
 • Kohdunkaulakanavan kypsyminen ja lyheneminen alkavat sisäsuun avautumisella (avautumisen muoto: T -> Y -> V -> U; muistisääntö: Trust Your Vaginal Ultrasound).
  • Suljetun kanavan pituus on kuitenkin aina tärkein löydös.
 • Tutkimuksen toistettavuus on hyvä.
 • Jos halutaan välttää emättimen kautta tehtäviä tutkimuksia, voi kohdunkaulakanavan pituutta arvioida abdominaalianturilla joko vatsanpeitteiden tai ulkosynnyttimien päältä (transperineaalisesti, translabiaalisesti) «Kagan KO, Sonek J. How to measure cervical length....»3.
Kuva 1.

Emättimen kautta tehtävällä kaikututkimuksella kohdunkaulakanavan pituus mitataan sen sisäsuulta ulkosuulle. Kun kanava on käyrä, antaa yksi suora mitta erheellisesti liian lyhyen tuloksen, ja siksi kanava tulee mitata joko kahdessa osassa, kuten tässä kuvassa tai vapaalla kädellä (length trace) (ks. Kuva «Kohdunkaulakanavan pituuden mittaaminen vapaalla kädellä»2)

© Maija-Riitta Ordén

Kuva 2.

Emättimen kautta tehtävällä kaikututkimuksella kohdunkaulakanavan pituus mitataan sen sisäsuulta ulkosuulle. Kun kanava on käyrä, antaa yksi suora mitta erheellisesti liian lyhyen tuloksen, ja siksi kanava tulee mitata joko vapaalla kädellä (length trace), kuten tässä kuvassa tai kahdessa osassa (ks. Kuva «Kohdunkaulakanavan pituuden mittaaminen kahdessa osassa»1).

© Maija-Riitta Ordén

Kuva 3.

Kohdunkaulakanavan pituus mitataan sisäsuulta ulkosuulle. Lyhyt kohdunkaulakanava on aina suora. Kun sisäsuu on auennut (funneling eli tunnelointi), mitataan ainoastaan suljetun kanavan osuus. Kuvassa näkyy V-mallinen sisäsuun avautuminen.

© Maija-Riitta Ordén

Kuva 4.

Kohdunkaulakanavan pituus mitataan sisäsuulta ulkosuulle. Lyhyt kohdunkaulakanava on aina suora. Kun sisäsuu on auennut (funneling eli tunnelointi), mitataan ainoastaan suljetun kanavan osuus. Kuvassa näkyy U-mallinen sisäsuun avautuminen.

© Maija-Riitta Ordén

Kirjallisuutta

 1. Retzke JD, Sonek JD, Lehmann J ym. Comparison of three methods of cervical measurement in the first trimester: single-line, two-line, and tracing. Prenat Diagn 2013;33:262-8 «PMID: 23354952»PubMed
 2. Heath VC, Southall TR, Souka AP ym. Cervical length at 23 weeks of gestation: relation to demographic characteristics and previous obstetric history. Ultrasound Obstet Gynecol 1998;12:304-11 «PMID: 9819867»PubMed
 3. Kagan KO, Sonek J. How to measure cervical length. Ultrasound Obstet Gynecol 2015;45:358-62 «PMID: 25632014»PubMed