Takaisin Tulosta

Nielunäytteen antigeeniosoituksen tulkinta

Lisätietoa aiheesta
Pekka Honkanen
11.6.2020

Streptokokin osoittaminen tonsilliitin aiheuttajaksi tapahtuu aina vain jollakin todennäköisyydellä.

Jos mikrobilääke määrätään kliinisen kuvan perusteella ja 3 Centor-pistettä asetetaan hoidon rajaksi, noin 60 %:lla ei viljelyssä pystytä osoittamaan StrA:ta. Siten he saavat turhan mikrobilääkkeen (taulukko «Streptokokin todennäköisyys kliinisen kuvan perusteella, kun antigeenitestin tulos on positiivinen tai negatiivinen. Centor-oirepisteytyksessä saa 1 pisteen kustakin oireesta tai löydöksestä: ei yskää, kuume 38 astetta, leukakulman alaisten imusolmukkeiden aristus ja turvotus, nielurisojen turvotus tai peitteet....»1).

Antigeeninosoitukseen perustuvat testit ovat tarkkoja eli ne tunnistavat hyvin terveet. Sadasta viljelynegatiivisesta 95:llä antigeenitesti on myös negatiivinen, eli testin spesifisyys on 95 %. Testin herkkyys (sensitiivisyys) on huonompi. Tutkimuksissa sensitiivisyys on vaihdellut ja ollut aikuisilla pääsääntöisesti yli 80 %. Meta-analyysissä 95 % luottamusväli oli 59–99 % «Stewart EH, Davis B, Clemans-Taylor BL ym. Rapid a...»1. Testituloksen perusteella 20 % A-streptokokista jää havaitsematta, eli testitulos on negatiivinen nielussa olevasta A-streptokokista huolimatta.

A-streptokokin todennäköisyyteen positiivisen tai negatiivisen testituloksen jälkeen vaikuttaa myös se, kuinka todennäköinen A-streptokokki oli ennen nielunäytteen ottamista kliinisen kuvan perusteella. Kun mikrobilääke määrätään positiivisen testituloksen jälkeen niille nielutulehduspotilaille, joilla ei ole yhtään Centor-löydöstä (ei yskää, kuume 38 astetta, leukakulman alaisten imusolmukkeiden aristus ja turvotus ja nielurisojen turvotus tai peitteet), saa 45 % heistä turhan mikrobilääkekuurin (taulukko «Streptokokin todennäköisyys kliinisen kuvan perusteella, kun antigeenitestin tulos on positiivinen tai negatiivinen. Centor-oirepisteytyksessä saa 1 pisteen kustakin oireesta tai löydöksestä: ei yskää, kuume 38 astetta, leukakulman alaisten imusolmukkeiden aristus ja turvotus, nielurisojen turvotus tai peitteet....»1).

Nielunäytevastauksen tulkintaa ohjaa kliinisen kuvan perusteella määritetty A-streptokokin todennäköisyys.

Taulukko 1. Streptokokin todennäköisyys kliinisen kuvan perusteella, kun antigeenitestin tulos on positiivinen tai negatiivinen. Centor-oirepisteytyksessä saa 1 pisteen kustakin oireesta tai löydöksestä: ei yskää, kuume 38 astetta, leukakulman alaisten imusolmukkeiden aristus ja turvotus, nielurisojen turvotus tai peitteet.
Kliininen kuva Testi on positiivinen Testi on negatiivinen
Centor-pisteet StrA:n osuus
(%)
StrA:n osuus
(%)
Hoidetuista terveitä
(%)
StrA:n osuus, ilman hoitoa jääneistä sairaita
(%)
0 7 55 45 2
1 12 69 32 3
2 21 81 19 5
3 38 91 9 11
4 57 95 5 22

Kirjallisuutta

  1. Stewart EH, Davis B, Clemans-Taylor BL ym. Rapid antigen group A streptococcus test to diagnose pharyngitis: a systematic review and meta-analysis. PLoS One 2014;9:e111727 «PMID: 25369170»PubMed