Takaisin Tulosta

Eturauhassyöpä Käypä hoito -suosituksen laatimisen menetelmät

Lisätietoa aiheesta
Raija Sipilä
16.4.2025

Hoitosuositusten mukauttamisella (adaptoimisella) tarkoitetaan kansainvälisen hoitosuosituksen siirtämistä sellaisenaan tai soveltuvin osin kansalliseksi hoitosuositukseksi. Tutkimustietoa eturauhassyövän tutkimus- ja hoitomenetelmistä kertyy nopeaan tahtiin. Euroopan urologiyhdistys (European Association of Urology, EAU) päivittää vuosittain eturauhassyövän hoitosuositusta Prostate Cancer EAU Guidelines. Edn. presented at the EAU Annual Congress Amsterdam 2022. ISBN 978-94-92671-16-5, «https://uroweb.org/guidelines/prostate-cancer»1. Suomen Urologiyhdistys ry sai EAU:lta luvan mukauttaa suositus suomalaiseen terveydenhuoltoon soveltuvaksi ja julkaista se yhteistyössä Duodecimin kanssa. Ennen aloitusta EAU:n hoitosuosituksen laatu arvioitiin AGREE-työkalulla.

Adaptoinnin suunnittelussa käytettiin apuna RIGHT-Ad@pt-tarkastuslistaa «Song Y, Darzi A, Ballesteros M, ym. Extending the ...»1.

Adaptoinnin menetelmät

Käypä hoito -työryhmä kävi läpi EAU:n hoitosuosituksen suosituslauseet (recommendations) ja arvioi suosituslausekohtaisesti tarpeen ottaa kyseinen suosituslause mukaan Käypä hoito -suositukseen ja muokata suosituslausetta. Suosituslausekohtaisesti arvioitiin Taulukossa «Suosituslauseiden arvioinnin perusteet...»1 kuvattuja asioita:

Taulukko 1. Suosituslauseiden arvioinnin perusteet
Kriteeri Kuvaus
Soveltuvuus Käypä hoito -suosituksen kohderyhmälle
Luotettavuus Suosituslause heijastelee taustalla olevaa tutkimustietoa, ja työryhmä on samaa mieltä tutkimusnäytön varmuuden arvioinnista.
Ajantasaisuus Tutkimustieto on ajantasaista, eli uutta, johtopäätöksiä muuttavaa tutkimustietoa ei ole julkaistu.
Hyväksyttävyys Suosituslause on selkeä ja kattava (comprehensive), ja sen perustelut ovat loogisia. Intervention aiheuttama taakka hoitojärjestelmälle on kohtuullinen. Ammattilaiset ja potilaat hyväksyvät suosituslauseen.
Toteuttamiskelpoisuus Potilasjoukko on kuvattu selkeästi ja vastaa sitä, jolle suosituslausetta on suunniteltu käytettäväksi. Tarvittava tieto, taidot ja resurssit (mm. henkilöstö, laitteet, aika) ovat olemassa, jotta suosituslause voidaan ottaa käyttöön.

Arvioinnin pohjalta suosituslause luokiteltiin seuraaviin kategorioihin: hyväksytty muokkaamatta, hyväksytty muokattuna tai ei sisällytetä Käypä hoito -suositukseen. Mahdolliset muokkaukset perustuivat tutkimusnäytön tulkintaan tai soveltuvuuteen suomalaiseen terveydenhuoltoon. Muokkauksessa muotoiltiin suosituslauseen sisältöä tai suosituksen vahvuutta. Tarvittaessa muutoksesta äänestettiin ja muokkaus hyväksyttiin enemmistöpäätöksellä. Käypä hoito -suositustyöryhmä saattoi myös laatia uusia suosituslauseita.

EAU:n hoitosuosituksessa ei ilmoiteta näytön astetta, joten sitä ei ilmoiteta myöskään Käypä hoito -suosituksessa. Sen sijaan EAU:n hoitosuosituksessa ilmoitetaan suosituksen vahvuus. Se on arvioitu mukautetuilla GRADE-menetelmillä «Schünemann, Holger; Brożek, Jan; Guyatt, Gordon; O...»2, «European association of Urology. Guidelines Office...»3.

GRADEn mukaan suosituksen vahvuus määritetään seuraavien periaatteiden mukaan:

  • Vahva suositus: Suositustyöryhmä on vakuuttunut, että suosituslauseen noudattamisen hyödyt ylittävät mahdolliset haitat. Tämä tarkoittaa, että lähes kaikki potilaat haluaisivat suositellun hoidon. Joissakin tapauksissa vahva suositus voidaan antaa myös heikon näytön luotettavuuden perusteella, ks. GRADE-käsikirjan taulukko 6.3 «Schünemann, Holger; Brożek, Jan; Guyatt, Gordon; O...»2.
  • Heikko suositus: Suositusryhmä arvioi suosituksen noudattamiseen liittyvien hyötyjen ylittävän haitat, mutta hyöty on vähäinen tai vielä epävarma. Edelleen usea potilas haluaa suositellun hoidon, mutta yksilöiden näkemyksissä on enemmän vaihtelua.

Suosituslauseiden lisäksi keskeiset osat EAU:n hoitosuosituksen tekstistä käännettiin suomeksi.

Potilaiden osallisuus

Vuonna 2022 julkaistun ensimmäisen EAU:n hoitosuosituksen mukautuksen yhteydessä Käypä hoito -työryhmän rinnalla kokoontui potilaiden edustajien viiteryhmä, joka kommentoi suositustyötä. Viiteryhmän jäseniltä pyydettiin palautetta suositusluonnoksesta lausuntokierroksella.

Lausuntokierros

  • Lausuntokierros toteutettiin samoin kuin muissa Käypä hoito -suosituksissa.

Kirjallisuutta

  1. Song Y, Darzi A, Ballesteros M, ym. Extending the RIGHT statement for reporting adapted practice guidelines in healthcare: the RIGHT-Ad@pt Checklist protocol. BMJ Open 2019;9(9):e031767 «PMID: 31551391»PubMed
  2. Schünemann, Holger; Brożek, Jan; Guyatt, Gordon; Oxman, Andrew. GRADE handbook. «https://gdt.gradepro.org/app/handbook/handbook.html»2, Viitattu 18.10.2022.
  3. European association of Urology. Guidelines Office Development Handbook. 3/2022 «https://d56bochluxqnz.cloudfront.net/media/Guidelines_Office_Development_Handbook_website.pdf»3. Viitattu 18.10.2022.