Autismikirjon häiriön piirteet muuttuvat iän myötä, ja näin ollen autismikirjon henkilöllä on hyvä olla eri elämäntilanteissa riittävää ja helposti saavutettavaa tukea käytettävissään. Jotta autismikirjon henkilön kuntoutus onnistuu, on tärkeää ymmärtää, miten autismi vaikuttaa ihmisen ajattelutapaan, tunteiden ja aistien säätelyyn ja toimintaan «Kerola K, Kujanpää S, Timonen T. 2009. Autismin ki...»1, «Attwood T. Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikui...»2. Kuntoutuksen tavoite on tukea ihmisen toimintakyvyn kehittymistä, ja autismin kohdalla se tarkoittaa usein ihmisen varttuessa itse kullekin sopivien rutiinien löytymistä.
Vanhemmat ovat keskeisiä henkilöitä tukemaan lapsen kuntoutumista, ja ammattilaisten tulee tukea ja ohjata vanhempia riittävästi tähän arjen kasvatukselliseen kuntoutukseen «Kerola K, Kujanpää S, Timonen T. 2009. Autismin ki...»1, «Moilanen I, Mattila ML, Loukusa S, Kielinen M. Aut...»3. Nuoren taitojen lisääntymiseen ja hyvän aikuisuuden kehittymiseen vaikuttaa se, että opitaan tunnistamaan ja ymmärtämään omat erityispiirteet sekä ennakoimaan erilaisia tilanteita nämä piirteet huomioiden.
Nykyään puhutaan paljon erityisen tuen piirissä olevien ihmisten osallisuudesta ja itsemääräämisoikeudesta. Vammaisten ihmisten tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta on puhuttu vielä kauemmin. Ihmisarvoa tukevien periaatteiden ja arvojen eteen tulee tehdä edelleen vahvaa monitieteellistä ja -tahoista yhteistyötä. Autismikirjon ihminen elää samoissa yhteisöissä kuin muutkin, joten eri ikäpolvet tarvitsevat tietoa ja opastusta, miten huolehtia ympäristön asiallisesta suhtautumisesta ihmisten monimuotoisuuteen ja tukea ympäristöjen ja asenteiden esteettömyyttä «Oksanen J, Sollasvaara R. (toim.) Esteille hyvästi...»4, «Timonen T. Esipuhe teoksessa Elämän Taidot. Opas ...»5, «Vallikari A. Miten tulla kuulluksi ja ymmärretyksi...»6.
Stressi ja kuormittuminen muille ihmisille melko tavanomaisissa tilanteissa ovat autismikirjon henkilölle arkipäivää. Eri toimintaympäristöjen on hyvä tietää, miten voi tukea autismikirjon henkilöä. Käytännön kuntoutustyössä on huomattu, että psykiatristen liitännäisongelmien ja -häiriöiden riski kasvaa, jos autismikuntoutuksen periaatteiden noudattaminen eri ympäristöissä ja yhteisöissä on laiminlyöty. Huomionarvoisia kuntoutuksen periaatteita ovat esimerkiksi toimintojen jäsennys visuaalisesti tai aistipulmien ja kuormitusherkkyyden huomiointi. Näiden periaatteiden mukaan kannattaa toimia, vaikka henkilö pärjäisikin itsenäisesti. Tällöin on pienempi riski ajautua vakaviin vaikeuksiin ja ollaan "askel edellä" elämän eri tilanteissa tapahtuvien muutosten kohdatessa.
Nivelvaiheisiin liittyy aina tuttujen ja turvallisten rutiinien muutoksia, ja sen vuoksi nuoren itsenäistymis- ja aikuistumisvaiheessa kuntouttavia ja valmentavia tukitoimia saattaa olla tarpeellista vahvistaa. Usein on huomattu nuoren ja aikuisen jonkinasteinen, joskus rajukin toimintakyvyn notkahdus, kun henkilö siirtyy kouluasteelta toiselle (esimerkiksi yläasteen, toisen asteen tai jatko-opintojen alkaessa). Isoja samanaikaisia muutoksia elämässä ovat murrosiän muutokset ja ikätovereiden kiinnostuminen nuoruusikään liittyvistä uusista asioista. Mikäli näissä muutosvaiheissa ei ole riittävää ja oikeanlaista tukea, stressaantuminen voi vaikuttaa ahdistuneisuushäiriön tai masennuksen kehittymiseen ja saada henkilön jopa keskeyttämään opintonsa «Attwood T. Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikui...»2, «Moilanen I, Mattila ML, Loukusa S, Kielinen M. Aut...»3.
Aikuisiässä uusia elämään kuuluvia asioita voivat olla omaan asuntoon muuttaminen, parisuhdeasiat ja työpaikan tai työtoiminnan etsiminen. Jokaisessa uudessa ympäristössä ja tilanteessa tulee luoda uudet rutiinit samanaikaisesti, kun itsenäisyysvaatimukset sekä akateemiset ja sosiaaliset vaatimukset lisääntyvät «Koskentausta T, Koski A, Tani P. Aikuisen autismik...»7. Muun muassa Isossa-Britanniassa ja Tanskassa on noteerattu nivelvaiheiden tuen tarve ja oletettu, että tukea tarjoavat vanhemmat, opettaja tai muu tukihenkilö, kuten opinto-ohjaaja ja työelämävalmentaja «Attwood T. Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikui...»2.
Näennäisen lievänä näyttäytyvä autismin kirjo voi ilman oikeanlaista tukea vaikeuttaa henkilön toimintakykyä merkittävästi. Aikuisten kuntoutuksessa voidaan hyvin noudattaa kaikkia autismikuntoutuksen periaatteita ja soveltaa niitä erilaisiin elämäntilanteisiin: uusien hyödyllisten ajattelun ja käyttäytymismallien opettelu, asioiden ja tilanteiden selkeyttäminen, järjestelmällisyys ja hyvien rutiinien luominen, palauttavien ja rentouttavien taitojen opettelu sekä visuaalisuus ja konkreettisuus ohjauksessa «Kerola K, Kujanpää S, Timonen T. 2009. Autismin ki...»1, «Attwood T. Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikui...»2.
Mikäli henkilöllä on vaikea-asteinen autismikirjon häiriö, mielekkään arjen rakentamisessa on huomioitava henkilön yksilölliset tarpeet, kommunikointitavat, itsemääräämisoikeus sekä ennakoitavat rutiinit. Toimivan kommunikoinnin ja strukturoinnin avulla voi oppia uusia asioita koko elämän ajan. Erilaisissa asumisyksiköissä henkilökunnan yhteneväiset toimintatavat ovat tärkeitä ja liiallinen henkilökunnan vaihtuvuus voi tuoda helposti haasteita rutiinien ylläpitämiseen «Kerola K, Kujanpää S, Timonen T. 2009. Autismin ki...»1.
Lämminhenkistä, välittämisestä viestivää ja kannustavaa ohjaustapaa ei voi korostaa tarpeeksi, sillä autismikirjon henkilön voi olla vaikeaa tulkita toisen tunnetiloja ja hankalassa elämäntilanteessa voi olla varautuneisuutta ja vaikeutta luoda luottamuksellista suhdetta tuen tarjoajaan «Kerola K, Kujanpää S, Timonen T. 2009. Autismin ki...»1. Toiveikkuuden, voimavara- ja ratkaisukeskeisyyden ylläpitäminen luo hyvän pohjan kuntoutukselle «Huotari A, Tamski EL. Tammenterhon tarinoita. Kirj...»8.
Aikuisena autismikirjon henkilö voi tarvita tukikeskusteluja ja apua toisen henkilön näkökulman ymmärtämiseen erilaisissa arjen tilanteissa liittyen esimerkiksi työpaikan sosiaalisiin tilanteisiin, seksuaalisuuteen, parisuhteeseen, naapuritaitoihin ja vanhemmuuteen «Attwood T. Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikui...»2, «Kujanpää S. Tukikeskustelun käsikirja. Terapeuttis...»9, «Mattila AS. Näkökulman vaihtamisen taito. WSOY. 20...»10.
Neuropsykiatrisen valmennuksen, asumisen ohjauksen tai esimerkiksi toimintaterapian avulla voidaan opetella käytännön strategioita ja hyviä toimivia rutiineja erilaisiin tilanteisiin, ks. myös lisätietoa «Autismikuntoutusohjaus autismikirjon häiriössä»1.
Joskus autismikirjon henkilöä voivat aikuisenakin kuormittaa vanhat muistot, ajatukset ja kokemukset lapsuuden ja nuoruuden aikaisista hankaluuksista, esimerkiksi kiusaamiskokemuksista. Joskus käsittelemättömistä tapahtumista seuraa vihamielisyyttä, luottamuspulaa, epävarmuutta ja katkeruutta, joita voi olla vaikea yksin käsitellä. Näiden käsittelyyn voidaan tarvita ammattilaisen apua esimerkiksi autistista ajattelua ymmärtävän psykoterapian tai ryhmävalmennuksen muodossa «Attwood T. Aspergerin oireyhtymä lapsuudesta aikui...»2, «Parkkinen L, Tuomisto MT. Viha, vihaisuus, hyvinvo...»11, «Goldstein AP, Glick B, Gibbs JC. ART – Aggr...»12.
Mikäli autismikirjon henkilö saa diagnoosin vasta aikuisena, on menneen ymmärtämisellä tärkeä osa uuden, toimivan tulevaisuuden rakentamisessa. Psykoedukaation saamisella diagnoosin jälkeen on merkittävä osa aikuisen kuntoutuksessa ja omien erityispiirteiden ymmärtämisessä «Vallikari A. Miten tulla kuulluksi ja ymmärretyksi...»6.
Autismikirjon henkilön psykoedukaation tueksi on julkaistu työkirjoja, joiden avulla omiin erityispiirteisiin voi tutustua. «Faherty C. Autismi / Aspergerin oireyhtymä- Mitä ...»13, «Autismi ja Aspergerin oireyhtymä. Toimintarajoite ...»14, «Vermeule P. Olen jotakin erityistä: kuinka kertoa ...»15, «Riikonen K, Räsänen R. Elämän Taidot. Opas nuorte...»16. Psykoedukaatiossa voivat auttaa myös vertaistuki ja ryhmät, joissa tapaa muita autismikirjon henkilöitä. Osana kuntouttavaa toimintaa autismikirjon henkilö on hyvä ohjata hänelle sopivan vertaistuen pariin «Autismi ja Aspergerin oireyhtymä. Toimintarajoite ...»14, «Riikonen K, Räsänen R. Elämän Taidot. Opas nuorte...»16.
Kun autismikirjon henkilö ikääntyy, voi ikääntymiseen liittyvien vaivojen ja terveydentilan toteamisessa olla haasteita. Kommunikaatiokyvyllä on merkitystä erilaisten sisäisten tuntemusten ja kipujen kuvailussa ja kertomisessa, ja erilaiset aistipulmat voivat vaikeuttaa kehoon kohdistuvien tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden tekemistä. Säännölliset terveystarkastukset voivat jäädä tekemättä. Näitä asioita on hyvä harjoitella pitkin elämänkulkua, jotta niistä selvitään muun muassa visuaalisin ohjein ja tutuin rutiinein «Autismi- ja Aspergerliitto ry. Autismin kirjo ja i...»17.