Suunnittelupalaveri
Keväällä 2022 pidettiin Teams-suunnittelupalaveri, jossa pohdittiin sitä, millä lailla potilaat tulisi ottaa mukaan Käypä hoito -työhön migreeniä käsittelevän Käypä hoito -suosituksen osalta. Suunnittelupalaveriin osallistuivat Käypä hoito työryhmän puheenjohtaja, Migreeniyhdistyksen edustaja ja potilaiden osallisuutta tukeva toimittaja.
Suunnittelupalaverissa päädyttiin Potilaat mukaan (PoMu) -viiteryhmän «https://www.kaypahoito.fi/xmedia/khk/pomu_huoneentaulut_viiteryhma.pdf»1 perustamiseen. Suunnittelupalaverin yhteydessä mietittiin myös sitä, mitkä ovat keskeisiä tavoitteita potilaiden osallisuudelle Migreeni-suosituksen päivityksen yhteydessä, ja pohdittiin käytännön toimia, kuten viiteryhmän kokoa, edustavuutta, aikataulua, montako viiteryhmän kokousta pidetään ja missä vaiheessa suositustyötä sekä sitä, miten potilaita tai heidän edustajiaan kutsutaan viiteryhmän mukaan.
Viiteryhmä
Migreeniä käsittelevän Käypä hoito -suosituksen laatimista seurasi ja kommentoi 4 henkilöstä koostuva viiteryhmä. He ovat antaneet luvan nimensä julkaisuun Käypä hoito -suosituksen yhteydessä (Asiantuntijat). Viiteryhmän puheenjohtajana toimi Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Marja-Liisa Sumelahti ja sihteerinä Käyvän hoidon potilaiden osallisuutta tukeva toimittaja Kirsi Tarnanen.
Suositustyön edetessä viiteryhmän kanssa pidettiin vuosina 2022–2023 yhteensä 3 Teams-palaveria, joissa viiteryhmän jäsenet saivat tuoda esiin omia näkemyksiään ja kokemuksiaan migreenin hoidosta. Kunkin kokouksen kesto oli 2 tuntia. Näissä kokouksissa käsiteltiin muun muassa seuraavia teemoja:
Viiteryhmän esittämät asiat käsiteltiin suositusta työstävän Käypä hoito -työryhmän kokouksissa. Lisäksi viiteryhmällä oli mahdollisuus antaa Käypä hoito -suosituksesta lausunto (hoitosuositus oli lausuntokierroksella 8.–29.11.2023). Viiteryhmän jäsenet ovat lupautuneet myös kommentoimaan yleiskielisen potilasversion luonnoksen sisältöä sen valmistuttua.
Viiteryhmän esiin tuomien asioiden huomioiminen Käypä hoito -suosituksessa Migreeni
Potilasohjauksen merkitys migreenin hallinnassa on huomioitu sekä aikuisten että lasten suosituksessa. Migreenin yksilöllisten altisteiden ja pahenemista ennustavien tekijöiden huomioimista suositellaan ohjauksessa.
Kohtaushoidon tavoitteen saavuttamiseksi korostetaan tehokkaan lääkkeen valintaa ja huomioidaan sen käytön turvarajoitukset.
Estohoidon tavoitteet on selkeytetty, ja suosituksessa korostuu lääkkeen käytön ohjeistaminen ja hoidon seuranta päänsärkypäiväkirjan avulla. Lääkehoitojen turvallista käyttöä on painotettu.
Naisten hormonaalisten migreenien hoito-ohjeita on tarkastettu. Migreenipotilaan turvallista ehkäisyä ja ehkäisyn tarvetta tiettyjen estolääkkeiden kanssa korostetaan.
Lasten ja nuorten migreenin hoidon tavoitteita on selkeytetty.
Hoitopolkua on pyritty selventämään perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tehtäväkuvauksilla. Migreenipotilaan vaihtelevat hoitokäytännöt ensiavussa on koettu ongelmaksi potilaiden keskuudessa, ja tässä suosituksessa annetaan hoito-ohje status migrenosuksen (pitkittyneen migreenikohtauksen) hoitoon, joka on mahdollista toteuttaa kaikilla terveydenhuollon tasoilla.