Miten tuen lastani kotona
1. Tue lapsen liikunnallisia ja motorisia taitoja lapsen ikään sopivasti. Liikkumisen ilo on aina suorittamista tärkeämpää.
2. Huomioi lapsen paikallaanolon määrä, ja sopikaa perheen kanssa yhdessä, miten paikallaanoloa voisi vähentää tai välillä tauottaa. Pelit ja sosiaalinen media ovat toisinaan tärkeää yhdessäoloa kavereiden kanssa, mutta vastapainoksi päivän aikana myös kotona pitää liikkua mahdollisen koulumatkan ja koulussa liikkumisen lisäksi, ellei niistä kerry liikkumissuosituksen määrää (60 minuuttia reipasta liikuntaa). Paikallaanoloa tulee kuitenkin tauottaa lapsen kanssa yhdessä sovittujen sääntöjen mukaan, mielellään tunnin istumisen tai paikallaanolon jälkeen.
3. Liikuntalajien ja -harrastusten kirjo on laaja. Joukkuelajien ja ryhmätoiminnan lisäksi kannattaa pohtia, voisivatko lasta hyödyttää ja kannustaa enemmän yksilölajit.
4. Harrastustoiminnan ei tarvitse aina olla liikuntapainotteista. Mielekästä toimintaa lapselle voi löytyä taide-, musiikki- tai teatterikerhoista, partiosta tai sirkuksesta. Tärkeintä on lapsen sosiaalinen kanssakäyminen ja innostuminen yhdessä toisten kanssa tekemisestä. Tunnista siis lapsen vahvuudet, ja etsikää niiden toteuttamiseen sopivaa seuraa joko vertaistuen tai harrastetoiminnan kautta.
5. Hyötyliikunta on hyvä muistaa päivittäisessä elämässä. Portaiden käyttäminen, roskien vienti, koiran ulkoilutus, bussista jääminen muutamaa pysäkkiä aikaisemmin, pyöräily julkisten liikenneyhteyksien sijaan tai mikä tahansa pieni aktiivisuuden lisäys päivään voi lisätä tarvittavan liikuntamäärään kertymistä. Pienistä teoista muodostuu suuri hyöty.
6. Kotityöt yleisesti tarjoavat paljon erilaisia virikkeitä lapselle. Ottamalla lapsesi mukaan kotitöihin annat samalla hänelle mahdollisuuden oppia erilaisia tapahtumien ketjuja sekä edistää motorisia taitoja hahmottamista ja aistitoimintoja vahvistavan yhdessä tekemisen kautta.
7. Motoristen taitojen viiveiden lisäksi lapsella voi olla vaikeutta käsien käytössä eli hienomotorisissa taidoissa. Vetoketjun käyttö, nappien napitus, ruokailuvälineiden käyttö kahdella kädellä, saksilla leikkaaminen tai kynätyöskentely voi olla vaikeaa. Opetelkaa yhdessä taitoja tilanteissa, joissa lapsi on hyvällä tuulella ja vastaanottavainen. Onnistumiset leikeissä (mm. nuken pukeminen) tukevat myös omatoimisuustaitojen kehittymistä. Kannattaa suosia riittävän väljiä ja helposti puettavia vaatteita. Kengissä ja vaatteissa voi olla pukemista ja riisumista helpottavia tarroja, jotta siirtymätilanteissa lapsi ei turhaudu epäonnistuneisiin yrityksiin.
8. Lapsi saattaa tarvita yksilöllisesti enemmän tukea liikunnallisten tai motoristen taitojen oppimiseen, joten ryhmämuotoisen harrastustoiminnan lisäksi hän voi hyötyä myös yksilöllisestä ohjauksesta tai harjoittelusta yhdessä perheen kanssa.
9. Tue aina lapsesi pystyvyyden tunnetta ja innostu niistä pienistä asioista, joista hän on kiinnostunut korostamatta motoristen taitojen paremmuutta. Lapsen erityispiirteet voivat kääntyä vahvuudeksi, jos lapsi saa lähi-ihmisiltään riittävästi tukea ja ymmärrystä. Itsetunto kasvaa kodin luomassa turvassa, tue sitä kaikin keinoin.
Yleistä
1. Ole avoin lapsesi motoristen taitojen viiveistä. Läheiset tuntevat parhaiten lapsen pystyvyyden erilaisissa tilanteissa, ja sen sanoittaminen varhaiskasvatuksessa, koulussa ja harrastustoiminnassa tukee parhaiten lapsen omatoimisuutta ja osallistumista. Jos kotona on käytössä motorisia taitoja tai omatoimisuutta tukevia keinoja, kerro niistä, jotta toisetkin oppivat toimimaan lapsesi kanssa tukitoimien avulla.
2. Varhain aloitettu liikunta- ja harrastustoiminta parantaa elämänlaatua ja tuo hyvinvointia myös tulevaisuuteen. Liikkumattomien lasten riski kehittyä vähän liikkuviksi aikuisiksi on suuri, ja sillä on merkitystä myös työkykyyn.
3. Paras esimerkki lapselle ovat kodin lähi-ihmiset. Liikkuminen ja yhteinen aktiivinen elämäntapa tukevat lapsen aktiivisuutta.
4. Monissa seuroissa järjestetään myös matalan kynnyksen liikuntaharrastuksia, joissa soveltavaa liikuntaa on tarjolla lapsille, joiden motorisissa taidoissa on viivettä.
5. Myös koulussa voidaan järjestää harrastustoimintana liikuntakerhoja, joissa on huomioitu vähemmän liikkuvien tai motorisesti viiveisten lasten tarpeita (mm. moto-kerhot).
6. Varhaiskasvatuksessa ja koulun opetuksessa voidaan myös motoristen taitojen viiveisiin tai puutteisiin suunnitella tehostettua tukea kolmiportaisen tuen mukaisesti.
7. Hyvät harrastusvälineet auttavat lasta motivoitumaan paremmin. Uusien ja kalliiden välineiden sijaan löytyy jo paljon välineitä erilaisilta somekirpputoreilta, käytettyjen urheiluvälineiden kaupoista ja kirjastoista. Etsimällä voi löytää hyvääkin tavaraa, joka tukee lapsen motivaatiota lajiharrastukseen. Välineiden ohessa turvallisuus on huomioitavaa, joten oikeat välineet oikeisiin harrastuksiin tuovat myös turvallisuutta.
Hyödyllisiä linkkejä:
Alle 8-vuotiaiden lasten liikkumisen suositus
Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016. Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä. Opetus- ja kulttuuriministeriö 2016: 21
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75405/OKM21.pdf «https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75405/OKM21.pdf»1
Kouluikäisten liikkumisen suositus
https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/lasten-ja-nuorten-liikkumissuositus/ «https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/lasten-ja-nuorten-liikkumissuositus/»2
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162984/OKM_2021_19.pdf?sequence=4&isAllowed=y «https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162984/OKM_2021_19.pdf?sequence=4&isAllowed=y»3
Innostu liikkumaan -skillilataamo, josta löydät paljon erilaisia motoristen taitojen harjoituksia
https://innostunliikkumaan.fi/skillilataamo/ «https://innostunliikkumaan.fi/skillilataamo/»4
Yleistä tietoa vanhemmille motorisen oppimisen vaikeuksista (CP-liiton julkaisu)
https://cp-liitto.fi/wp-content/uploads/2022/02/Mita-vanhemman-on-hyva-tietaa-motorisen -oppimisen-vaikeuksista.pdf «https://cp-liitto.fi/wp-content/uploads/2022/02/Mita-vanhemman-on-hyva-tietaa-motorisen -oppimisen-vaikeuksista.pdf»5
Ulkomaalaisia lähteitä perheiden tukemiseen, jos lapsella tai nuorella on DCD
https://www.canchild.ca/en/resources/112-children-with-dcd-at-home-at-school-and-in-the-community-booklet «https://www.canchild.ca/en/resources/112-children-with-dcd-at-home-at-school-and-in-the-community-booklet»6