Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Käypä hoito
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenneurologinen Yhdistys ry:n asettama työryhmä
5.6.2024

Ota käyttöön

Miten viitata Käypä hoito -suositukseen? «K1»1

Keskeinen sanoma

  • Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (developmental coordination disorder, DCD) on toimintakykyä merkittävästi rajoittava keskushermoston kehityksellinen häiriö, jonka ydinoireita ovat ikään ja kehitystasoon nähden huomattava vaikeus oppia uusia motorisia taitoja ja tuottaa sujuvasti ja tarkasti koordinoituja karkea- ja/tai hienomotorisia liikkeitä sekä motoristen taitojen jääminen huomattavasti ikätovereita heikommiksi. Ks. video Mitä on DCD? «Mitä on DCD? (video)»1.
  • DCD on maassamme alidiagnosoitu kehityksellinen häiriö. DCD:n diagnoosi perustuu lapsen tai nuoren sensomotoriikan laadullisten vaikeuksien ja motoriikan suoritustason arviointiin, toimintakyvyn arviointiin arjen toiminnoissa ja lääketieteelliseen tutkimukseen. Ks. video Miten DCD diagnosoidaan? «Miten DCD diagnosoidaan? (video)»2.
  • DCD on kliiniseltä oirekuvaltaan sensomotoristen vaikeuksien ja samanaikaishäiriöiden suhteen heterogeeninen häiriö, ja siihen liittyy suurentunut pitkäaikaisongelmien riski.
  • On tärkeää pyrkiä ottamaan huomioon DCD:n mahdollisuus myös arvioitaessa lasta tai nuorta, jolla on jokin muu kehityksellinen häiriö, kuten kehityksellinen kielihäiriö, aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), autismikirjon häiriö tai oppimisen erityisvaikeus.
  • Varhainen tunnistaminen ja varhain aloitetut tukitoimet ovat tärkeitä lapsen tai nuoren toimintakyvyn, osallisuuden ja positiivisen minäkuvan tukemiseksi. Ks. video Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD «Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD (video)»3.
  • DCD:n arviointi, diagnostiikka, tukitoimet ja lääkinnällinen kuntoutus toteutetaan ensisijaisesti perusterveydenhuollossa. Erikoissairaanhoitoon ohjataan ne lapset ja nuoret, joilla todetaan vaikea DCD tai joiden oireisto on samanaikaishäiriöiden vuoksi laaja-alainen. (Ks. taulukko «DCD:n vaikeusasteen luokittelu...»3.)
  • DCD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten tukitoimien ja lääkinnällisen kuntoutuksen suunnittelun, toteutuksen ja seurannan tulee tapahtua monialaisena yhteistyönä.
  • Kuntoutuksessa on keskeistä arvioida lapsen toimintakyky kokonaisvaltaisesti sekä tarpeen mukaan suunnitella tukitoimet ja mahdollinen kuntoutusinterventio välittömästi kuntoutuksen asiantuntijoiden ohjauksessa yksilölliset tarpeet huomioiden.
  • Tiedollinen ohjaus ja neuvonta (psykoedukaatio) on aina oleellinen osa lapsen tai nuoren kuntoutusprosessia.

Aiheen rajaus

  • Hoitosuositus koskee lasten ja nuorten (alle 18-vuotiaiden) kehityksellisen koordinaatiohäiriön, DCD:n (ICD-10-diagnoosi F82) diagnosointia, tukitoimia ja lääkinnällistä kuntoutusta.
  • Suosituksessa huomioidaan ICD-11-tautiluokituksen mukaiset muutokset DCD:n diagnoosikriteereissä.
  • Mikäli kaikki DCD:n diagnoosikriteerit eivät täyty ja muut syyt sensomotoristen vaikeuksien taustalta sulkeutuvat pois, diagnoosiksi voidaan asettaa seuraavat ICD-10-tautiluokituksen diagnoosit oirekuvan mukaan:
    • R26 (kävelyn ja liikkumisen häiriöt)
    • R27 (muut lihasten yhteistoiminnan häiriöt)
    • R29 (muut hermostoon, lihaksistoon ja luustoon liittyvät oireet ja sairaudenmerkit)
    • R20.2 (ihon tuntohäiriö).
  • Kyseisiä R-diagnooseja ei tässä suosituksessa käsitellä.
  • Suosituksessa ei myöskään käsitellä diagnoosia F83 (monimuotoiset kehityshäiriöt), jota kuvaavat motoristen vaikeuksien lisäksi laaja-alaiset vaikeudet usealla kehityksen osa-alueella ja kognitiivisen suoriutumisen lievä heikentyminen toisin kuin DCD:ssä, jossa kognitiivinen suoriutuminen on normaalia (älykkyysosamäärä (ÄO) yli 85).

Tavoitteet

  • Hoitosuosituksen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten DCD:n ja samanaikaishäiriöiden tunnistamista, parantaa diagnostiikkaa ja kuntoutusta, ennaltaehkäistä ali- ja ylidiagnostiikkaa ja tarjota näyttöön perustuvaa tietoa tukitoimien ja kuntoutusratkaisujen tueksi sekä selkiyttää hoidon porrastusta ja työnjakoa terveydenhuollon henkilöstön ja sidosryhmien välillä.
  • Yksilön ja perheen näkökulmasta tavoitteena on edistää toimintakykyä arjessa ja mahdollisuutta osallistumiseen ja osallisuuteen, vähentää häiriön aiheuttamaa haittaa ja parantaa elämänlaatua sekä ehkäistä pitkäaikaisongelmia.

Kohderyhmä

  • Suositus on tarkoitettu ensisijaisesti terveydenhuollon ammattihenkilöille.
  • Suositus tarjoaa lisäksi tietoa varhaiskasvatuksen ja koulun työntekijöille, DCD-diagnoosin saaneille lapsille ja nuorille ja heidän perheilleen sekä muille DCD-diagnoosin saaneiden kanssa työskenteleville.

Määritelmät

  • Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (developmental coordination disorder, DCD) on sensomotoristen vaikeuksien ja samanaikaishäiriöiden suhteen oirekuvaltaan heterogeeninen, aikuisuuteen ulottuva keskushermoston kehityksellinen häiriö, jota kuvaa ikään ja kehitystasoon nähden huomattava vaikeus oppia uusia motorisia taitoja ensimmäisistä ikävuosista lähtien ja tuottaa sujuvasti ja tarkasti koordinoituja karkea- ja/tai hienomotorisia liikkeitä sekä taitojen jääminen huomattavasti ikäodotuksia heikommiksi.
  • Sensomotoriset vaikeudet rajoittavat merkittävästi ja pitkäaikaisesti selviytymistä päivittäisistä toiminnoista sekä osallistumista (motorisia taitoja vaativiin) harrastuksiin ja vapaa-ajan toimintoihin samanikäisten lasten kanssa (ks. kohta Seurannaisvaikutukset ja pitkäaikaisennuste «A1»2).
  • Tässä suosituksessa käytetään diagnoosinimikettä kehityksellinen koordinaatiohäiriö, joka luettavuuden helpottamiseksi lyhennetään kirjaimilla DCD (developmental coordination disorder) «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2. Se sisältyy F82 motoriikan kehityshäiriö -diagnoosiin ICD-10-tautiluokituksen mukaisesti (F82 motoriikan kehityshäiriö, kehityksellinen koordinaatiohäiriö, DCD) «Psykiatrian luokituskäsikirja. Suomalaisen tautilu...»3. Diagnoosikriteereissä on ennakoiden otettu huomioon ICD-11-kriteeristö, joka paremmin vastaa kansainvälisessä kirjallisuudessa käytettyä, DSM-5-luokitukseen pohjaavaa kriteeristöä «International Classification of Diseases, Eleventh...»4, «American Psychiatric Association & Aalto M. DSM-5:...»5.
  • DCD:tä on kutsuttu myös kehitykselliseksi dyspraksiaksi ja motorisen oppimisen vaikeudeksi «Historiallinen näkökulma kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) terminologiaan»15.
  • Samanaikaishäiriöllä tarkoitetaan tässä suosituksessa DCD:n kanssa samanaikaisesti ilmenevää toista itsenäistä kehityksellistä tai muuta määriteltyä häiriötä.
  • Tukitoimilla tarkoitetaan tässä suosituksessa perheen arkeen, varhaiskasvatukseen, esi-, perus- tai toisen asteen opetukseen sidottuja yksilöllisiä toimenpiteitä, joilla edistetään lapsen tai nuoren arjessa selviytymisen taitoja (kuten pienapuvälineet, ympäristön mukauttaminen ja virikkeiden lisääminen).
  • Tukitoimien vaikuttavuuden vahvistamiseksi on välttämätöntä kiinnittää huomiota myös lapsen tai nuoren toimintaympäristöön.
  • Tukitoimien suunnittelu ja ohjaus voidaan toteuttaa yhdessä lapsen tai nuoren ja perheen kanssa varhaiskasvatuksessa, esi- tai perusopetuksessa sekä toisen asteen koulutuksessa. Mikäli lapsen toimintakyvyn rajoite poikkeaa ikäodotukseen nähden merkittävästi, tukitoimien suunnittelussa ja ohjauksessa on mukana kuntoutuksesta vastaavan tahon terveydenhuollon ammattihenkilö, usein fysio- tai toimintaterapeutti.
  • Lääkinnällinen kuntoutus on julkisen tai yksityisen sektorin terveydenhuollon ammattihenkilön toteuttamaa yksilö- tai ryhmäterapiaa, ohjausta ja palvelua. DCD-diagnoosin saaneiden lasten lääkinnällisenä kuntoutuksena on yleisimmin fysio- ja/tai toimintaterapia. Lääkinnälliseen kuntoutukseen luetaan myös kuntoutusneuvonta ja -ohjaus, toiminta- ja työkyvyn arviointi, kuntoutustarpeen arviointi, kuntoutustutkimus, työ- tai toimintakykyä edistävät toimenpiteet, apuvälineet sekä sopeutumisvalmennus.
  • Suosituksessa käytettävät harvinaisemmat termit esitellään lisätietoaineistossa «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) -suosituksen terminologiaa»16.
  • Suosituksessa käytetty muu terminologia, tutkimuksiin liittyvä sanasto ja lääketieteellisissä teksteissä esiintyvät käsitteet löytyvät Potilasedustajien käsikirjasta Oudot sanat ja terminologiaa «https://www.terveysportti.fi/dtk/khk/khk00044»3.

Esiintyvyys

Etiologia ja riskitekijät

Kliininen oirekuva

Kliininen oirekuva eri ikävaiheissa

Samanaikaishäiriöt

Diagnoosikriteerit

Taulukko 1. DCD:n diagnoosikriteerit tautiluokituksissa ICD-10, ICD-11 ja DSM-5
DCD:n diagnoosikriteerit*
* DCD-diagnoosi edellyttää kaikkien ICD-10/F82- tai ICD-11/6A04-tautiluokituksen mukaisten diagnoosikriteereiden (F82: A–D tai 6A04: 1–5) täyttymistä.
** ICD-10/F82 ei huomioi sensomotoriikan laadullisia vaikeuksia eikä vaikeuksien alkamista varhaislapsuudessa.
ICD-10; F82 ICD-11; 6A04 DSM-5; 315.4
Motoriikan kehityshäiriö, kehityksellinen koordinaatiohäiriö, DCD Kehityksellinen motoriikan koordinaatiohäiriö Kehityksellinen koordinaatiohäiriö
** 1. Merkittävä viive karkea- ja hienomotoristen taitojen saavuttamisessa ja vaikeus koordinoitujen motoristen taitojen tuottamisessa. Vaikeudet ilmenevät liikkeiden kömpelyytenä, hitautena tai epätarkkuutena. A. Motoriikan koordinaatiotaidot ja niiden saavuttaminen jäävät huomattavasti alle ikäodotusten huomioiden mahdollisuudet taitojen oppimiseen ja harjoitteluun. Vaikeudet ilmenevät liikkeiden kömpelyytenä (tavaroiden pudottelu, kompurointi, törmäily esineisiin) tai hitautena ja/tai epätarkkuutena (kynän, saksien, ruokailuvälineiden käyttö, pallon kiinniotto, pyöräily, liikuntaleikit).
A. Hieno- tai karkeamotorisen koordinaation pistemäärä standardoidussa testissä lapsen kronologinen ikä huomioiden on vähintään 2 SD:tä odotusarvon alapuolella. 2. Motoriset taidot jäävät huomattavasti alle ikäodotusten.
B. Häiritsee merkittävästi opintoja tai jokapäiväisen elämän toimintoja. 3. Motoriikan koordinaatiovaikeudet rajoittavat merkittävästi ja pysyvästi selviytymistä päivittäisissä toiminnoissa, koulunkäynnissä, ammatissa toimimisessa ja vapaa ajan aktiviteeteissa, ja rajoittavat toimintakykyä muillakin tärkeillä toiminnan alueilla. B. Motoriikan koordinaatiotaitojen heikkous (hitaus ja/tai epätarkkuus) vaikeuttaa merkittävästi ja pysyvästi suoriutumista ikätason mukaisesti päivittäisistä toiminnoista (omatoimisuustaidot, liikkuminen) ja heijastuu akateemiseen/koulusuoriutumiseen, ammatissa toimimiseen, vapaa-ajan toimintaan.
** 4. Motoriikan koordinaatiovaikeudet alkavat varhaiskehityksen aikana ja ilmenevät tyypillisesti varhaislapsuudesta alkaen. C. Oireet alkavat varhaislapsuudessa (vaikka oireita ei aina ole tunnistettu ennen nuoruus- tai aikuisikää).
C. Ei todeta diagnosoitavaa neurologista sairautta.
D. Älykkyysosamäärä ei ole alle 70 standardoidussa testissä.
5. Motoriikan koordinaatiovaikeuksia ei paremmin selitä keskushermoston sairaus, lihastauti, sidekudossairaus, aistivamma tai älyllinen kehitysvammaisuus. D. Motorisia vaikeuksia eivät selitä mitkään muut lääketieteelliset, kehitykselliset tai psykologiset syyt, sosiaalinen tilanne tai kulttuuritausta (liikuntavamma, lihastauti, degeneratiivinen sairaus, näkövamma, älyllinen kehitysvammaisuus).

Diagnostiikka

Taulukko 2. DCD:n diagnostisen arvion sisältö
  • Esitiedot sensomotoriikan kehityksestä ja motorisista taidoista sekä lapsen tai nuoren toimintakyvystä arjen toiminnoissa
    • Huoltajien haastattelu ja esitäytetyt kyselyt
    • Lapsen tai nuoren haastattelu
    • Palautteet/kyselylomakkeet varhaiskasvatuksesta, koulusta, terapeuteilta
  • Fysio- ja/tai toimintaterapeuttinen tutkimus ja arviointi
  • Lääketieteellinen tutkimus
    • Neurologinen ja somaattinen tutkimus
    • Erotusdiagnostinen arviointi
    • Samanaikaishäiriöiden arviointi
  • Muut yksilölliset tutkimukset tarpeen mukaan
    • Puheterapeuttinen tutkimus
    • Psykologinen tai neuropsykologinen tutkimus
Kuva 1.

Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) diagnostinen prosessi

Sensomotoriikan laadullisten vaikeuksien havainnointi ja motoriikan suoritustason testaus (kriteerit A / 1, 2)

Taulukko 3. DCD:n vaikeusasteen luokittelu
DCD:n vaikeusaste* Persentiililuokat (MABC-2/MABC-3) Kokonaispistemäärä,
SD (BOT-2/BOT-3)
* Samanaikaishäiriöt voivat lisätä DCD:n vaikeusastetta
Vaikea DCD Kaikki ICD10- tai ICD11-diagnoosikriteerit täyttyvät, ja
motorisessa testissä suoriutuminen
≤ 5 persentiiliä
Kokonaispistemäärä motorisessa testissä alle -2 SD
Lievä–keskivaikea DCD Kaikki ICD10- tai ICD11-diagnoosikriteerit täyttyvät, ja
motorisessa testissä suoriutuminen
> 5 persentiiliä, mutta ≤ 15 persentiiliä
Kokonaispistemäärä
motorisessa testissä asettuu tasoon -2 SD – (-1 SD)
DCD-epäily Kaikkien ICD10- tai ICD11-kriteerien osalta tietoa ei ole käytettävissä (osa tiedoista puuttuu).
Kuitenkin motorisessa testissä suoriutuminen
≤ 15 persentiiliä
Kokonaispistemäärä
motorisessa testissä alle -1 SD
DCD-riski Kaikki ICD10- tai ICD11-diagnoosikriteerit täyttyvät, ja motorisessa testissä suoriutuminen
≤ 15 persentiiliä, mutta lapsen ikä on alle 5 vuotta
Kokonaispistemäärä
motorisessa testissä alle -1 SD

Lapsen tai nuoren arjen toimintakyvyn arviointi (kriteeri B/3)

Kuva 2.

Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja ICF-toimintakykyluokituksen osa-alueet

Lääketieteellinen tutkimus (kriteerit C, D / 1, 4, 5)

Erotusdiagnostiikka

  • Erotusdiagnostisista sairauksista tai vammoista tavallisimpia ovat aistivammat, liikuntavamma, neuromuskulaarisairaudet, neurokutaaniset ja geneettiset oireyhtymät sekä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) erotusdiagnostiikka»14.
  • Suositus 9: Epäiltäessä neurologista tai somaattista sairautta lapsi tai nuori ohjataan tarvittaessa tutkimuksiin erikoissairaanhoitoon, missä tarpeelliset lääketieteelliset tutkimukset tehdään yksilöllisen harkinnan mukaan.
  • Aivojen kuvantaminen ei ole tarpeen DCD-diagnoosin asettamiseksi.

Lääkinnällinen kuntoutus, psykoedukaatio ja muut tukitoimet

Lääkinnällisen kuntoutuksen yleiset periaatteet

Fysioterapia

Toimintaterapia

Samanaikaishäiriöiden kuntoutus

Puheterapia

Neuropsykologinen kuntoutus

  • DCD:hen saattaa liittyä samanaikaisia kognitiivisia vaikeuksia. Niitä esiintyy etenkin toiminnanohjauksessa, tarkkaavuudessa, visuospatiaalisissa toiminnoissa ja oppimisessa «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»20.
  • Mikäli kognitiiviset vaikeudet haittaavat asianmukaisista koulun tukitoimista huolimatta merkittävästi lapsen arkea ja oppimista, voidaan lisäksi suositella neuropsykologista kuntoutusta.
  • Lapsen neuropsykologinen kuntoutus perustuu aina neuropsykologiseen tutkimukseen, jonka pohjalta suunnitellaan yksilölliset kuntoutustavoitteet ja sisällöt.
  • Lasten ja nuorten neuropsykologisessa kuntoutuksessa keskeistä on lapsen tai nuoren kanssa työskentelyn lisäksi lähiaikuisten ohjaus ja tukeminen.
  • Neuropsykologisen kuntoutuksen vaikuttavuudesta DCD:ssä ei ole tutkimuksia. Tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen kuntoutuksessa voidaan soveltaa ADHD-oireisille lapsille suunniteltuja ja vaikuttaviksi todettuja kognitiivis-behavioraalisia ja käyttäytymisterapeuttisia lähestymistapoja (ks. Käypä hoito -suositus ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö)»4, «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käyp...»43).

Muut terapiamuodot

Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä toisen asteen tukitoimet

Muut hoidot

Lääkehoito: metyylifenidaatti ja muut lääkkeet

Ravitsemushoidot: rasvahapot ja E-vitamiini

Omahoito

Seurannaisvaikutukset ja pitkäaikaisennuste

Lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa näkökulmia

Työryhmän suositus hoidon porrastuksesta ja seurannasta

  • Suositus 17: Kun lapsella tai nuorella havaitaan sensomotorisen kehityksen vaikeuksia, tukitoimet varhaiskasvatuksessa tai koulussa suositetaan aloitettavaksi heti, ja tarvittaessa lapsi tai nuori ohjataan fysioterapeutin ja/tai toimintaterapeutin arvioon. Tukitoimia ei keskeytetä arvioiden ajaksi.
  • Suositus 18: Sensomotoristen vaikeuksien tutkimukset sekä lääkinnällisen kuntoutuksen ja muiden tukitoimien järjestäminen ja seuranta kuuluvat perusterveydenhuoltoon. Epäselvissä tapauksissa perusterveydenhuolto voi konsultoida erikoissairaanhoitoa.
  • Suositus 19: Vaikean DCD:n tutkimukset ja erotusdiagnostiikka sekä lääkinnällisen kuntoutuksen ja tukitoimien järjestäminen ja seuranta kuuluvat erikoissairaanhoitoon.
  • Lasten ja nuorten diagnostinen arvio ja kuntoutussuunnitelma tehdään ensisijaisesti perusterveydenhuollossa, ellei erityistä perustetta vaativampiin palveluihin ole esimerkiksi erotusdiagnostisista syistä.
    • DCD:n diagnostiikka edellyttää fysioterapeutin ja/tai toimintaterapeutin arviota, lääkärin tutkimusta sekä perehtyneisyyttä DCD:n ilmenemismuotoihin, kuntoutukseen ja tukitoimiin sekä mahdollisiin samanaikaishäiriöihin. Lisäksi saatetaan tarvita puheterapeutin ja/tai psykologin arvioita.
    • Diagnoosin jälkeen kuntoutuksen ja tukitoimet sisältävää hoito- ja kuntoutussuunnitelmaa tarkennetaan moniammatillisessa työryhmässä. Moniammatilliseen työryhmään suositellaan kuuluvan huoltajien lisäksi vähimmillään DCD:n diagnostiikkaan ja lääkinnälliseen kuntoutukseen perehtynyt lääkäri, fysio- tai toimintaterapeutti, varhaiskasvatuksen ja koulun tukitoimiin, psykoedukaatioon ja perheiden tukemiseen perehtynyt työntekijä ja varhaiskasvatuksen tai koulun edustaja. Lapsen tai nuoren oman näkemyksen kuuleminen on tärkeää.
    • Perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta saadun kuntoutussuunnitelman perusteella Kelassa arvioidaan, täyttyvätkö vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kriteerit. Mikäli kriteerit eivät täyty, kuntoutuksen järjestämisvastuu on terveydenhuollolla.
  • Suositus 20: Kuntoutuksesta vastaavan tahon (perusterveydenhuolto tai erikoissairaanhoito) suositellaan seuraavan lapsen kehitystä ja pitävän kuntoutussuunnitelmaa ajantasaisena niin kauan kuin se on tarpeen. Kuntoutussuunnitelma olisi hyvä liittää lapsen tai nuoren oppimisen tuen asiakirjoihin varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja koulussa.
    • Toimintakyvyn kehittymistä arvioitaessa on tärkeää, että käytettävissä ovat vanhempien, varhaiskasvatuksen ja koulun havainnot arjen tilanteista sekä terapeuttien hoitopalautteet.
    • Erityistä huomiota tulee kiinnittää nivelvaiheisiin (varhaiskasvatus → peruskoulu, alakoulu → yläkoulu, peruskoulu → toisen asteen koulutus). Esimerkiksi jos lapsi on tarvinnut erityistä tukea varhaiskasvatuksessa, tulisi tiedon siirtyä perusopetukseen. Samoin jos erityistä tukea on annettu peruskoulussa, tuen tarve useimmiten jatkuu toisen asteen opiskelussa.
    • Nuori voi olla oikeutettu hakemaan toisen asteen opintoihin harkintaan perustuvan valinnan kautta.
    • Mikäli nuoren ja oppilashuollon yhteistyössä tekemä jatko-opintosuunnitelma vaatii, nuorelle laaditaan kouluterveydenhuollossa lääkärin lausunto. Lisäksi on selvitettävä, täyttyvätkö nuoren kuntoutusrahan kriteerit tai onko nuoren koulutusta mahdollista hakea ammatillisena kuntoutuksena.
  • Suositus 21: Tavoitteena on, että jokaisella hyvinvointialueella tai perusterveydenhuollosta vastaavassa sote-yksikössä on selkeä DCD:n diagnostiikkaa ja kuntoutusta koskeva ohjeistus ja paikallisen hoitoketjun kuvaus.
    • Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisestä työnjaosta ja yhteistyöstä sovittaessa otetaan huomioon paikalliset osaajaresurssit ja niiden mahdollistama tarkoituksenmukainen työnjako.
  • Työryhmä suosittaa, että
    • perustason resursoinnissa huomioidaan sellaisten fysio- ja toimintaterapeuttien riittävä määrä, joiden työnkuvaan kuuluvat lapsen tai nuoren ohjaus, toimintakyvyn yksilöllinen arviointi ja lähihenkilöiden (huoltajien, varhaiskasvatuksen ja koulun henkilöiden) ohjaus ja että DCD-diagnoosin tekevällä ja mahdollisen kuntoutuksen suunnittelevalla lääkärillä on mahdollisuus konsultoida lastenneurologian erikoislääkäriä
    • lapsen tai nuoren ja hänen perheensä on mahdollista osallistua alueellaan järjestettäviin ensitietopäiviin, ryhmämuotoisiin kuntoutuksiin ja tukiryhmiin riippumatta siitä, missä hoitovastuu on.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenneurologinen Yhdistys ry:n asettama työryhmä

Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) -suosituksen historiatiedot «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD), Käypä hoito -suosituksen historiatiedot»41

Puheenjohtaja:

Heli Sätilä, LT, lastenneurologian erikoislääkäri, ylilääkäri; Päijät-Hämeen hyvinvointialue, lasten ja nuorten neurologian yksikkö, kuntoutuksen ja hallinnon erityispätevyys

Kokoavat kirjoittajat:

Aulikki Lano, LT, dosentti, lastentautien ja lastenneurologian erikoislääkäri; HY, lääketieteellinen tiedekunta

Piritta Asunta, LitT, johtava asiantuntija; Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Likes

Jäsenet:

Harri Arikka, LL, lastenneurologian erikoislääkäri, kuntoutusylilääkäri; lasten ja nuorten kuntoutusyksikkö, TYKS, TY

Sini Martikainen, fysioterapeutti, NDT/Bobath (vauvat); Fysios Mehiläinen ja Lasten Fysioterapia ry

Helena Mäenpää, LT, lastenneurologian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri, kuntoutusyksikön vastuulääkäri; Uusi lastensairaala, HUS, kuntoutuksen erityispätevyys

Krista Nuotio, LT, neurologian erikoislääkäri, osastonlääkäri, Käypä hoito -toimittaja; HUS Aivokeskus, neurologian klinikka ja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Kati Rantanen, PsT, neuropsykologian erikoispsykologi, yliopistonlehtori; TAYS, kuntoutuksen ja psykososiaalisen tuen vastuualue ja Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, psykologian ja logopedian osasto

Isa Teeriaho, yleislääketieteen erikoislääkäri, ylilääkäri; koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, Etelä-Savon hyvinvointialue

Helena Tigerstedt, THM, ett, toimintaterapian opettaja; Villa Vekara, Turku ja Tallinn Health Care College

Reetta Tuomisto, fysioterapeutti, NDT/Bobath-seniorikouluttaja (vauvat), psykofyysinen fysioterapia; Lasten Fysioterapia ry ja 4Fysio Oy

Helena Viholainen, KT, dosentti (motorisen oppimisen vaikeudet), yliopistonlehtori, kasvatustieteiden laitos (erityispedagogiikka), Jyväskylän yliopisto

Asiantuntijat:

Marja Cantell, PhD, Assistant Professor; Faculty of Behavioral and Social Sciences, University of Groningen

Virpi Juvonen-Sorri, TtM, toimintaterapeutti, SI-terapeutti, yksityinen ammatinharjoittaja; TMI Vipellä

Minna Partanen, toimintaterapeutti AMK, Päijät-Hämeen hyvinvointialue, lasten ja nuorten kuntoutus, erikoistumisopinnot lasten ja nuorten toimintaterapia sekä sensorisen integraation teoria ja terapia

Sidonnaisuudet

Sidonnaisuusilmoitukset on kerätty 5.6.2024 julkaistun suosituksen laatimisen yhteydessä.

Harri Arikka: Sivutoimet: Lastenneurologi; Mehiläinen Neo, Turku. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: osallistuminen Jazz Pharmaceuticalsin kustantamana kongressiin. Muut sidonnaisuudet: osa-aikainen vastaanottotoiminnan harjoittaminen (Medishare Oy). Erittäin vähäinen määrä Orion Oyj:n ja Optomed Oy:n osakkeita.

Piritta Asunta: Sivutoimet: tuntiopettaja; Turun yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius – Jyväskylän yliopisto ja Vierumäen urheiluopisto. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Niilo Mäki Instituutti. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Suomen Punaisen Ristin Ahos-säätiö. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Suomen edustaja ISR-DCD-tutkijoiden työryhmässä (2019–2022). Ohjaushankkeet: THL:n TOIMIA-verkoston lasten ja nuorten toimintakyky -asiantuntijatyöryhmä. Muut sidonnaisuudet: Lisenssitulo tai tekijänpalkkio: PS-kustannus.

Aulikki Lano: Tutkimusrahoitus: Arvo ja Lea Ylppö Säätiö ja Lastentautien tutkimussäätiö. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Luentopalkkio: Suomen NDT-Yhdistys. Muut sidonnaisuudet: Orionin osakkeita.

Sini Martikainen: Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Lasten Fysioterapia ry; hallituksen jäsen.

Helena Mäenpää: Sivutoimet: yksityisvastaanotto; Dextra/Pihlajalinna. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: luentomaksuja, Suomen Kuntoutuskouluttajat. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Esmac Ateena 2023, HUS. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Lääkäriliiton kuntoutuksen erityispätevyystoimikunnan puheenjohtaja, CP-liiton kuntoutusvaliokunnan jäsen. Muut sidonnaisuudet: Orionin osakkeita.

Krista Nuotio: Sivutoimet: osastonlääkäri; HUS neurologia, Peijaksen sairaala, yksityisvastaanotto; Terveystalo (Kamppi ja Leppävaara). Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Helsingin lääkäripäivien ohjelmatyöryhmän jäsen.

Kati Rantanen: Sivutoimet: tuntiopettaja, työnohjaaja; Tampereen yliopisto, Psykologian opetus- ja tutkimusklinikka PSYKE. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Luentopalkkio: Hogrefe Psykologien kustannus Oy, Epilepsialiitto.

Heli Sätilä: Tutkimusrahoitus: Arvo ja Lea Ylppö Säätiön tutkimusraha. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: VLK (Valtakunnallinen Lasten ja Nuorten Kuntoutus) -yhdistyksen hallituksen jäsen; EACD:n (European Academy of Childhood Disability) Suomen koordinaattori ja edustaja (Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen nimeämänä). Ohjaushankkeet: STM Kuntoutukseen ohjaamisen työryhmä (lasten kuntoutus), työ valmistui 12/22.

Isa Teeriaho: Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Professio.

Helena Tigerstedt: Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Sensorisen integraation terapian yhdistys ry; Turun ammattikorkeakoulu; Oulun ammattikorkeakoulu. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Sensorisen integraation terapian yhdistys ry – International Sensory Integration Congress 2022, USA; Evaluation in Ayres Sensory Integration 2023, Tanska; Turun ammattikorkeakoulu – International Sensory Integration Congress 2017 Itävalta, 2018 Kreikka. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Valtakunnallinen Lasten ja Nuorten Kuntoutus ry, hallituksen jäsen.

Reetta Tuomisto: Sivutoimet: NDT/Bobath-seniorikouluttaja (kouluttaja); Suomen NDT/Bobath ry. Kouluttaminen eri organisaatioiden lukuun. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Suomen NDT/Bobath ry, Lasten Fysioterapia ry ja Helsingin kaupunki. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Suomen Fysioterapeutit ry, Lasten Fysioterapia ry. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Suomen Fysioterapeutit ry, Lasten Fysioterapia ry. Muut sidonnaisuudet: 4Fysio Oy, osakasomistaja.

Helena Viholainen: Ei aiheeseen liittyviä sidonnaisuuksia.

Kirjallisuusviite

Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenneurologinen Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2024 (viitattu pp.kk.vvvv). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Tarkemmat viittausohjeet: «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/viittaaminen»17

Vastuun rajaus

Käypä hoito -suositukset ja Vältä viisaasti -suositukset ovat asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta. Suositukset toimivat lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen päätöksenteon tukena hoitopäätöksiä tehtäessä. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta hoitopäätöksiä tehtäessä.

Tiedonhakukäytäntö

Systemaattinen kirjallisuushaku on hoitosuosituksen perusta. Lue lisää artikkelista khk00007

Kirjallisuutta

  1. American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force. 2013. Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5™ (5th ed.). American Psychiatric Publishing, Inc. https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596
  2. Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International clinical practice recommendations on the definition, diagnosis, assessment, intervention, and psychosocial aspects of developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2019;61(3):242-285 «PMID: 30671947»PubMed
  3. Psykiatrian luokituskäsikirja. Suomalaisen tautiluokitus ICD-10:n psykiatriaan liittyvät diagnoosit. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen luokitukset, termistöt ja tilasto-ohjeet 1/2012
  4. International Classification of Diseases, Eleventh Revision (ICD-11), World Health Organization (WHO) 2019/2021 https://icd.who.int/browse11. Licensed under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 3.0 IGO licence (CC BY-ND 3.0 IGO). https://icd.who.int/browse/2024-01/mms/en#148247104
  5. American Psychiatric Association & Aalto M. DSM-5: Diagnostiset kriteerit: desk reference. Psykiatrian tutkimussäätiö 2019
  6. Lingam R, Hunt L, Golding J, ym. Prevalence of developmental coordination disorder using the DSM-IV at 7 years of age: a UK population-based study. Pediatrics 2009;123(4):e693-700 «PMID: 19336359»PubMed
  7. Du W, Ke L, Wang Y, ym. The prenatal, postnatal, neonatal, and family environmental risk factors for Developmental Coordination Disorder: A study with a national representative sample. Res Dev Disabil 2020;104():103699 «PMID: 32623045»PubMed
  8. Panceri C, Sbruzzi G, Zanella LW, ym. Developmental coordination disorder in preterm children: A systematic review and meta-analysis. Eur J Neurosci 2024;(): «PMID: 38558157»PubMed
  9. Bolk J, Farooqi A, Hafström M, ym. Developmental Coordination Disorder and Its Association With Developmental Comorbidities at 6.5 Years in Apparently Healthy Children Born Extremely Preterm. JAMA Pediatr 2018;172(8):765-774 «PMID: 29868837»PubMed
  10. Setänen S. Prediction of neurodevelopment and neuromotor trajectories in very preterm born children up to 11 years of age. Väitöskirja. Turun yliopisto 2016. https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/123239/AnnalesD1226Set%c3%a4nen.pdf?sequence=2&isAllowed=y
  11. Uusitalo K, Haataja L, Nyman A, ym. Preterm children's developmental coordination disorder, cognition and quality of life: a prospective cohort study. BMJ Paediatr Open 2020;4(1):e000633 «PMID: 32518843»PubMed
  12. Tommiska V, Lano A, Kleemola P, ym. Analysis of neurodevelopmental outcomes of preadolescents born with extremely low weight revealed impairments in multiple developmental domains despite absence of cognitive impairment. Health Sci Rep 2020;3(3):e180 «PMID: 32832703»PubMed
  13. Kadesjö B, Gillberg C. Developmental coordination disorder in Swedish 7-year-old children. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 1999;38(7):820-8 «PMID: 10405499»PubMed
  14. Cermak S, Gubbay SS, Larkin D. What is developmental coordination disorder? Kirjassa: Developmental Coordination Disorder. Cermak SA, Larkin D (toim.) 2002 (s. 2-22). NY: Delmar.
  15. Gomez A, Sirigu A. Developmental coordination disorder: core sensori-motor deficits, neurobiology and etiology. Neuropsychologia 2015;79(Pt B):272-87 «PMID: 26423663»PubMed
  16. Mosca SJ, Langevin LM, Dewey D, ym. Copy-number variations are enriched for neurodevelopmental genes in children with developmental coordination disorder. J Med Genet 2016;53(12):812-819 «PMID: 27489308»PubMed
  17. Adams IL, Lust JM, Wilson PH, ym. Compromised motor control in children with DCD: a deficit in the internal model?—A systematic review. Neurosci Biobehav Rev 2014;47():225-44 «PMID: 25193246»PubMed
  18. Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavioral and Neuroimaging Research on Developmental Coordination Disorder (DCD): A Combined Systematic Review and Meta-Analysis of Recent Findings. Front Psychol 2022;13():809455 «PMID: 35153960»PubMed
  19. Reynolds JE, Thornton AL, Elliott C, ym. A systematic review of mirror neuron system function in developmental coordination disorder: Imitation, motor imagery, and neuroimaging evidence. Res Dev Disabil 2015;47():234-83 «PMID: 26458259»PubMed
  20. Piitulainen H, Nurmi T, Vuontela V ym. Proprioceptive perception of the ankle joint is impaired in developmental coordination disorder. Gait & Posture 2021;90:188–189
  21. Chen FC, Pan CY, Chu CH, ym. Joint position sense of lower extremities is impaired and correlated with balance function in children with developmental coordination disorder. J Rehabil Med 2020;52(8):jrm00088 «PMID: 32778900»PubMed
  22. Yildirim C, Acar G, Pola M ym. Neuroimaging in Developmental Coordination Disorder. Turk J Neurol 2021;27:5-16
  23. Wilson PH, Smits-Engelsman B, Caeyenberghs K, ym. Cognitive and neuroimaging findings in developmental coordination disorder: new insights from a systematic review of recent research. Dev Med Child Neurol 2017;59(11):1117-1129 «PMID: 28872667»PubMed
  24. van Hoorn JF, Schoemaker MM, Stuive I, ym. Risk factors in early life for developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(5):511-519 «PMID: 33345317»PubMed
  25. Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The association between developmental coordination disorder and other developmental traits. Pediatrics 2010;126(5):e1109-18 «PMID: 20956425»PubMed
  26. Faebo Larsen R, Hvas Mortensen L, Martinussen T, ym. Determinants of developmental coordination disorder in 7-year-old children: a study of children in the Danish National Birth Cohort. Dev Med Child Neurol 2013;55(11):1016-22 «PMID: 23909795»PubMed
  27. Zhu JL, Olsen J, Olesen AW. Risk for developmental coordination disorder correlates with gestational age at birth. Paediatr Perinat Epidemiol 2012;26(6):572-7 «PMID: 23061693»PubMed
  28. Edwards J, Berube M, Erlandson K, ym. Developmental coordination disorder in school-aged children born very preterm and/or at very low birth weight: a systematic review. J Dev Behav Pediatr 2011;32(9):678-87 «PMID: 21900828»PubMed
  29. World Health Organization. International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th Revision. Geneva: World Health Organization, 2016 (viitattu 5.10.2017). Saatavilla internetistä: http://apps.who.int/classif ications/icd10/browse/2016/en#/F82
  30. Cantell MH, Smyth MM, Ahonen TP. Two distinct pathways for developmental coordination disorder: persistence and resolution. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):413-31 «PMID: 14624826»PubMed
  31. Cousins M, Smyth MM. Developmental coordination impairments in adulthood. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):433-59 «PMID: 14624827»PubMed
  32. Wilson P, Ruddock S, Rahimi-Golkhandan S, ym. Cognitive and motor function in developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2020;62(11):1317-1323 «PMID: 32770756»PubMed
  33. Kaplan BJ, Wilson BN, Dewey DM ym. DCD may not not be a discrete disorder. Hum Mov Sci 1998;17:471-490
  34. Visser J. Developmental coordination disorder: a review of research on subtypes and comorbidities. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):479-93 «PMID: 14624829»PubMed
  35. Pieters S, De Block K, Scheiris J, ym. How common are motor problems in children with a developmental disorder: rule or exception? Child Care Health Dev 2012;38(1):139-45 «PMID: 21434966»PubMed
  36. Pranjić M, Rahman N, Kamenetskiy A, ym. A systematic review of behavioral and neurobiological profiles associated with coexisting attention-deficit/hyperactivity disorder and developmental coordination disorder. Neurosci Biobehav Rev 2023;153():105389 «PMID: 37704094»PubMed
  37. Omer S, Jijon AM, Leonard HC. Research Review: Internalising symptoms in developmental coordination disorder: a systematic review and meta-analysis. J Child Psychol Psychiatry 2019;60(6):606-621 «PMID: 30485419»PubMed
  38. Draghi TTG, Cavalcante Neto JL, Rohr LA, ym. Symptoms of anxiety and depression in children with developmental coordination disorder: a systematic review. J Pediatr (Rio J) 2020;96(1):8-19 «PMID: 31029680»PubMed
  39. Smits-Engelsman B, Verbecque E. Pediatric care for children with developmental coordination disorder, can we do better? Biomed J 2022;45(2):250-264 «PMID: 34482014»PubMed
  40. Rasmussen P, Gillberg C. Natural outcome of ADHD with developmental coordination disorder at age 22 years: a controlled, longitudinal, community-based study. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2000;39(11):1424-31 «PMID: 11068898»PubMed
  41. Farran EK, Bowler A, D'Souza H ym. Is the Motor Impairment in Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) a Co-Occurring Deficit or a Phenotypic Characteristic? Advances in Neurodevelopmental Disorders 2020;4:253–270
  42. Watemberg N, Waiserberg N, Zuk L, ym. Developmental coordination disorder in children with attention-deficit-hyperactivity disorder and physical therapy intervention. Dev Med Child Neurol 2007;49(12):920-5 «PMID: 18039239»PubMed
  43. ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenneurologisen yhdistys ry:n, Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen ja Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  44. Visscher C, Houwen S, Scherder EJ, ym. Motor profile of children with developmental speech and language disorders. Pediatrics 2007;120(1):e158-63 «PMID: 17576781»PubMed
  45. Flapper BC, Schoemaker MM. Developmental coordination disorder in children with specific language impairment: co-morbidity and impact on quality of life. Res Dev Disabil 2013;34(2):756-63 «PMID: 23220052»PubMed
  46. Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häiriö, lapset ja nuoret). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Foniatrit ry:n ja Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  47. Dewey D, Kaplan BJ, Crawford SG, ym. Developmental coordination disorder: associated problems in attention, learning, and psychosocial adjustment. Hum Mov Sci 2002;21(5-6):905-18 «PMID: 12620725»PubMed
  48. Green D, Charman T, Pickles A, ym. Impairment in movement skills of children with autistic spectrum disorders. Dev Med Child Neurol 2009;51(4):311-6 «PMID: 19207298»PubMed
  49. Kangarani-Farahani M, Malik MA, Zwicker JG. Motor Impairments in Children with Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review and Meta-analysis. J Autism Dev Disord 2023;(): «PMID: 36949273»PubMed
  50. Bhat AN. Is Motor Impairment in Autism Spectrum Disorder Distinct From Developmental Coordination Disorder? A Report From the SPARK Study. Phys Ther 2020;100(4):633-644 «PMID: 32154876»PubMed
  51. Autismikirjon häiriö. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen, Suomen Nuorisopsykiatrisen Yhdistyksen, Suomen Kehitysvammalääkäreiden, Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen ja Suomen Psykiatriyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2023 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  52. Tran HT, Li YC, Lin HY, ym. Sensory Processing Impairments in Children with Developmental Coordination Disorder. Children (Basel) 2022;9(10): «PMID: 36291382»PubMed
  53. Allen S, Casey J. Developmental coordination disorders and sensory processing and integration: Incidence, associations and co-morbidities. Br J Occup Ther 2017;80(9):549-557 «PMID: 28919664»PubMed
  54. Creavin AL, Lingam R, Northstone K, ym. Ophthalmic abnormalities in children with developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2014;56(2):164-70 «PMID: 24116926»PubMed
  55. Rafique SA, Northway N. Relationship of ocular accommodation and motor skills performance in developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2015;42():1-14 «PMID: 25912514»PubMed
  56. Pinero-Pinto E, Romero-Galisteo RP, Sánchez-González MC, ym. Motor Skills and Visual Deficits in Developmental Coordination Disorder: A Narrative Review. J Clin Med 2022;11(24): «PMID: 36556062»PubMed
  57. Pieters S, Desoete A, Van Waelvelde H, ym. Mathematical problems in children with developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2012;33(4):1128-35 «PMID: 22502838»PubMed
  58. Gomez A, Piazza M, Jobert A, ym. Mathematical difficulties in developmental coordination disorder: Symbolic and nonsymbolic number processing. Res Dev Disabil 2015;43-44():167-78 «PMID: 26188690»PubMed
  59. Vaivre-Douret L, Lalanne C, Ingster-Moati I, ym. Subtypes of developmental coordination disorder: research on their nature and etiology. Dev Neuropsychol 2011;36(5):614-43 «PMID: 21667364»PubMed
  60. Lachambre C, Proteau-Lemieux M, Lepage JF, ym. Attentional and executive functions in children and adolescents with developmental coordination disorder and the influence of comorbid disorders: A systematic review of the literature. PLoS One 2021;16(6):e0252043 «PMID: 34086687»PubMed
  61. Alloway TP. A comparison of working memory profiles in children with ADHD and DCD. Child Neuropsychol 2011;17(5):483-94 «PMID: 21424949»PubMed
  62. Wilson PH, McKenzie BE. Information processing deficits associated with developmental coordination disorder: a meta-analysis of research findings. J Child Psychol Psychiatry 1998;39(6):829-40 «PMID: 9758192»PubMed
  63. Schoemaker MM, van der Wees M, Flapper B, ym. Perceptual skills of children with developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2001;20(1-2):111-33 «PMID: 11471393»PubMed
  64. Prunty M, Barnett AL, Wilmut K, ym. Visual perceptual and handwriting skills in children with Developmental Coordination Disorder. Hum Mov Sci 2016;49():54-65 «PMID: 27327259»PubMed
  65. Tsai CL, Wilson PH, Wu SK. Role of visual-perceptual skills (non-motor) in children with developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2008;27(4):649-64 «PMID: 18374437»PubMed
  66. Cheng CH, Ju YY, Chang HW, ym. Motor impairments screened by the movement assessment battery for children-2 are related to the visual-perceptual deficits in children with developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2014;35(9):2172-9 «PMID: 24915646»PubMed
  67. Van Dyck D, Baijot S, Aeby A, ym. Cognitive, perceptual, and motor profiles of school-aged children with developmental coordination disorder. Front Psychol 2022;13():860766 «PMID: 35992485»PubMed
  68. Best JR, Miller PH, Naglieri JA. Relations between Executive Function and Academic Achievement from Ages 5 to 17 in a Large, Representative National Sample. Learn Individ Differ 2011;21(4):327-336 «PMID: 21845021»PubMed
  69. van Lier PA, Deater-Deckard K. Children's Elementary School Social Experience and Executive Functions Development: Introduction to a Special Section. J Abnorm Child Psychol 2016;44(1):1-6 «PMID: 26687502»PubMed
  70. Ardila A, Bernal B, Rosselli M. Executive Functions Brain System: An Activation Likelihood Estimation Meta-analytic Study. Arch Clin Neuropsychol 2018;33(4):379-405 «PMID: 28961762»PubMed
  71. Lee EJ, Zwicker JG. Early identification of children with/at risk of developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(6):649-658 «PMID: 33469912»PubMed
  72. Zwicker JG, Lee EJ. Early intervention for children with/at risk of developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(6):659-667 «PMID: 33426644»PubMed
  73. Rosenblum S, Engel-Yeger B. Predicting participation in children with DCD. Curr Dev Disord Rep 2014;1:109–117 DOI 10.1007/s40474-014-0014-6
  74. Valtonen R. Kehityksen ja oppimisen ongelmien varhainen tunnistaminen Lene-arvioinnin avulla. Kehityksen ongelmien päällekkäisyys ja jatkuvuus 4–6-vuotiailla sekä ongelmien yhteys koulusuoriutumiseen. Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research 357. University of Jyväskylä 2009.
  75. Smits-Engelsman B, Schoemaker M, Delabastita T, ym. Diagnostic criteria for DCD: Past and future. Hum Mov Sci 2015;42():293-306 «PMID: 25843305»PubMed
  76. Touwen BCL. Examination of the child with minor neurological dysfunction. 2nd Edn. 1979. Lavenham, Suffolk: The Lavenham Press LTD
  77. Hadders-Algra M. in The Neurological Examination of the Child with Minor Neurological Dysfunction. Hart HM (toim.). 3rd ed. 2010. London, UK: Mac Keith Press
  78. Lano A. Esikouluikäisen kehitysneurologinen arviointi. Suom Lääkäril 2013;34:2047-55
  79. Asunta P, Viholainen H, Westerholm J ym. Motoriikan havainnointilomake (MOQ-T) suomalaisille opettajille-Motor Observation Questionnaire for Teachers-lomakkeen kulttuurinen kääntäminen. Liikunta ja tiede 2015;52(1)
  80. Ip A, Mickelson ECR, Zwicker JG. Assessment, diagnosis, and management of developmental coordination disorder. Paediatr Child Health 2021;26(6):375-378 «PMID: 34552678»PubMed
  81. Smits-Engelsman B, Vinçon S, Blank R, ym. Evaluating the evidence for motor-based interventions in developmental coordination disorder: A systematic review and meta-analysis. Res Dev Disabil 2018;74():72-102 «PMID: 29413431»PubMed
  82. CanChild. Recognizing and Referring Children with Developmental Coordination Disorder: The role of the Physiotherapist. https://www.canchild.ca/en/resources/131-recognizing-and-referring-children-with-developmental-coordination-disorder-the-role-of-the-physiotherapist
  83. Kauranen K. Motoriikan säätely ja motorinen oppiminen. Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu nro 167. 2011. Helsinki: Tammerprint Oy
  84. Smits-Engelsman BC, Jelsma LD, Ferguson GD, ym. Motor Learning: An Analysis of 100 Trials of a Ski Slalom Game in Children with and without Developmental Coordination Disorder. PLoS One 2015;10(10):e0140470 «PMID: 26466324»PubMed
  85. Yu JJ, Burnett AF, Sit CH. Motor Skill Interventions in Children With Developmental Coordination Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis. Arch Phys Med Rehabil 2018;99(10):2076-2099 «PMID: 29329670»PubMed
  86. Wocadlo C, Rieger I. Motor impairment and low achievement in very preterm children at eight years of age. Early Hum Dev 2008;84(11):769-76 «PMID: 18639396»PubMed
  87. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, 2022. Määräykset ja ohjeet 2022: 2a. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/Varhaiskasvatussuunnitelman_perusteet_2022_0.pdf
  88. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet, 2014. Määräykset ja ohjeet 2016: 1. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/esiopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf
  89. Peruskoulun opetussuunitelman perusteet, 2014. Määräykset ja ohjeet 2014: 96. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf
  90. Laki varhaiskasvatuslain muuttamisesta 2021. 1183/16.12.2021 https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20211183
  91. Perusopetuslaki 1998. 628/21.8.1998 https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628
  92. Lukiolaki 2018. 714/10.8.2018 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180714
  93. Laki ammatillisesta opetuksesta 2017. 531/11.8.2017 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170531
  94. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteet, 2021. Määräykset ja ohjeet: 1488-2021
  95. Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Ensimmäisellä luokalla motorista lisätukea saaneiden oppilaiden menestys koululiikunnassa sekä kokemuksia oppimisesta ja liikunnasta. Liikunta & Tiede 2014;51(6):41-48
  96. Sääkslahti A, Cantell M. MOTO-kerho: Motoristen perustaitojen harjaannuttaminen koulun kerhossa. Jyväskylän yliopisto, liikuntakasvatuksen laitos 2001
  97. Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Motorista kehitystä tukevaan kerhoon osallistuneiden oppilaiden oppimistuloksia ja opiskelustrategioita matematiikassa ja äidinkielessä. Kielikukko 2015;34(3)
  98. Bart O, Podoly T, Bar-Haim Y. A preliminary study on the effect of methylphenidate on motor performance in children with comorbid DCD and ADHD. Res Dev Disabil 2010;31(6):1443-7 «PMID: 20650602»PubMed
  99. Bart O, Daniel L, Dan O, ym. Influence of methylphenidate on motor performance and attention in children with developmental coordination disorder and attention deficit hyperactive disorder. Res Dev Disabil 2013;34(6):1922-7 «PMID: 23584172»PubMed
  100. Soleimani R, Kousha M, Zarrabi H, ym. The Impact of Methylphenidate on Motor Performance in Children with both Attention Deficit Hyperactivity Disorder and Developmental Coordination Disorder: A Randomized Double-Blind Crossover Clinical Trial. Iran J Med Sci 2017;42(4):354-361 «PMID: 28761201»PubMed
  101. Flapper BC, Houwen S, Schoemaker MM. Fine motor skills and effects of methylphenidate in children with attention-deficit-hyperactivity disorder and developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2006;48(3):165-9 «PMID: 16483390»PubMed
  102. Flapper BC, Schoemaker MM. Effects of methylphenidate on quality of life in children with both developmental coordination disorder and ADHD. Dev Med Child Neurol 2008;50(4):294-9 «PMID: 18352997»PubMed
  103. Doyle LW, Schmidt B, Anderson PJ, ym. Reduction in developmental coordination disorder with neonatal caffeine therapy. J Pediatr 2014;165(2):356-359.e2 «PMID: 24840756»PubMed
  104. Richardson AJ, Montgomery P. The Oxford-Durham study: a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. Pediatrics 2005;115(5):1360-6 «PMID: 15867048»PubMed
  105. Cleaton MAM, Tal-Saban M, Hill EL, ym. Gender and age differences in the presentation of at-risk or probable Developmental Coordination Disorder in adults. Res Dev Disabil 2021;115():104010 «PMID: 34139601»PubMed
  106. Cantell M, Smyth MM, Ahonen T. Clumsiness in adolescence: Educational, motor, and social outcomes of motor delay detected at 5 years. Adapted Physical Activity Quarterly 1994;11(2): 115-129
  107. Kirby A, Edwards L, Sugden D. Emerging adulthood in developmental co-ordination disorder: parent and young adult perspectives. Res Dev Disabil 2011;32(4):1351-60 «PMID: 21334175»PubMed
  108. Missiuna C, Moll S, King G, ym. Life experiences of young adults who have coordination difficulties. Can J Occup Ther 2008;75(3):157-66 «PMID: 18615927»PubMed
  109. Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Physical and Social Play of Preschool Children with and without Coordination Difficulties: Preliminary Findings. The British journal of occupational therapy 2011;74(7):348-354
  110. Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. A comparison of the play skills of preschool children with and without developmental coordination disorder. OTJR (Thorofare N J) 2013;33(4):198-208 «PMID: 24652028»PubMed
  111. Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Aggressive interactions during free-play at preschool of children with and without developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2013;34(9):2831-7 «PMID: 23796458»PubMed
  112. Magalhães LC, Cardoso AA, Missiuna C. Activities and participation in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Res Dev Disabil 2011;32(4):1309-16 «PMID: 21330100»PubMed
  113. Bart O, Jarus T, Erez Y, ym. How do young children with DCD participate and enjoy daily activities? Res Dev Disabil 2011;32(4):1317-22 «PMID: 21397458»PubMed
  114. Cairney J, Hay J, Faught B ym. Developmental Coordination Disorder, Self-Efficacy Toward Physical Activity, and Play: Does Gender Matter? Adapted Physical Activity Quarterly 2005;22(1):67-82
  115. Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental coordination disorder, generalized self-efficacy toward physical activity, and participation in organized and free play activities. J Pediatr 2005;147(4):515-20 «PMID: 16227039»PubMed
  116. Barnett AL, Dawes H, Wilmut K Constraints and facilitators to participation in physical activity in teenagers with Developmental Co-ordination Disorder: An exploratory interview study. Child: Care, Health and Development 2013;39(3):393-403
  117. Rosenblum S, Waissman P, Diamond GW. Identifying play characteristics of pre-school children with developmental coordination disorder via parental questionnaires. Hum Mov Sci 2017;53():5-15 «PMID: 27871772»PubMed
  118. Van der Linde BW, van Netten JJ, Otten B, ym. Activities of Daily Living in Children With Developmental Coordination Disorder: Performance, Learning, and Participation. Phys Ther 2015;95(11):1496-506 «PMID: 26045605»PubMed
  119. O'Dea, Connell. Performance difficulties, activity limitations and participation restrictions of adolescents with developmental coordination disorder (DCD). (n.d.). 2016;79(9): https://doi.org/10.1177/0308022616643100
  120. Redondo-Tébar A, Ruiz-Hermosa A, Martínez-Vizcaíno V, ym. Health-related quality of life in developmental coordination disorder and typical developing children. Res Dev Disabil 2021;119():104087 «PMID: 34598015»PubMed
  121. Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental coordination disorder and overweight and obesity in children aged 9-14 y. Int J Obes (Lond) 2005;29(4):369-72 «PMID: 15768042»PubMed
  122. Cairney J, Veldhuizen S. Is developmental coordination disorder a fundamental cause of inactivity and poor health-related fitness in children? Dev Med Child Neurol 2013;55 Suppl 4():55-8 «PMID: 24237281»PubMed
  123. Rivilis I, Hay J, Cairney J, ym. Physical activity and fitness in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Res Dev Disabil 2011;32(3):894-910 «PMID: 21310588»PubMed
  124. Hendrix CG, Prins MR, Dekkers H. Developmental coordination disorder and overweight and obesity in children: a systematic review. Obes Rev 2014;15(5):408-23 «PMID: 24387283»PubMed
  125. Zhu YC, Cairney J, Li YC, ym. High risk for obesity in children with a subtype of developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2014;35(7):1727-33 «PMID: 24685095»PubMed
  126. Farhat F, Masmoudi K, Hsairi I, ym. The effects of 8 weeks of motor skill training on cardiorespiratory fitness and endurance performance in children with developmental coordination disorder. Appl Physiol Nutr Metab 2015;40(12):1269-78 «PMID: 26579947»PubMed
  127. Schott N, Alof V, Hultsch D, ym. Physical fitness in children with developmental coordination disorder. Res Q Exerc Sport 2007;78(5):438-50 «PMID: 18274216»PubMed
  128. Cairney J, Veldhuizen S, King-Dowling S, ym. Tracking cardiorespiratory fitness and physical activity in children with and without motor coordination problems. J Sci Med Sport 2017;20(4):380-385 «PMID: 27760715»PubMed
  129. King-Dowling S, Rodriguez C, Missiuna C, ym. Health-related Fitness in Preschool Children with and without Motor Delays. Med Sci Sports Exerc 2018;50(7):1442-1448 «PMID: 29474207»PubMed
  130. King-Dowling S, Kwan MYW, Rodriguez C, ym. Physical activity in young children at risk for developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2019;61(11):1302-1308 «PMID: 30963540»PubMed
  131. Green D, Lingam R, Mattocks C, ym. The risk of reduced physical activity in children with probable Developmental Coordination Disorder: a prospective longitudinal study. Res Dev Disabil 2011;32(4):1332-42 «PMID: 21334850»PubMed
  132. Kantomaa MT, Stamatakis E, Kankaanpää A, ym. Physical activity and obesity mediate the association between childhood motor function and adolescents' academic achievement. Proc Natl Acad Sci U S A 2013;110(5):1917-22 «PMID: 23277558»PubMed
  133. Tan JLK, Ylä-Kojola AM, Eriksson JG, ym. Effect of childhood developmental coordination disorder on adulthood physical activity; Arvo Ylppö longitudinal study. Scand J Med Sci Sports 2022;32(6):1050-1063 «PMID: 35178792»PubMed
  134. Poulsen AA, Ziviani JM, Cuskelly M. General self-concept and life satisfaction for boys with differing levels of physical coordination: the role of goal orientations and leisure participation. Hum Mov Sci 2006;25(6):839-60 «PMID: 16859792»PubMed
  135. Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental coordination disorder is more than a motor problem: Children describe the impact of daily struggles on their quality of life. British Journal of Occupational Therapy 2018;81(2):65-73
  136. Caçola P, Killian M. Health-related quality of life in children with Developmental Coordination Disorder: Association between the PedsQL and KIDSCREEN instruments and comparison with their normative samples. Res Dev Disabil 2018;75():32-39 «PMID: 29482034»PubMed
  137. Raz-Silbiger S, Lifshitz N, Katz N, ym. Relationship between motor skills, participation in leisure activities and quality of life of children with Developmental Coordination Disorder: temporal aspects. Res Dev Disabil 2015;38():171-80 «PMID: 25589477»PubMed
  138. Poulsen AA, Ziviani JM, Johnson H, ym. Loneliness and life satisfaction of boys with developmental coordination disorder: the impact of leisure participation and perceived freedom in leisure. Hum Mov Sci 2008;27(2):325-43 «PMID: 18353475»PubMed
  139. Zwicker JG, Harris SR, Klassen AF. Quality of life domains affected in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Child Care Health Dev 2013;39(4):562-80 «PMID: 22515477»PubMed
  140. Karras HC, Morin DN, Gill K, ym. Health-related quality of life of children with Developmental Coordination Disorder. Res Dev Disabil 2019;84():85-95 «PMID: 29907374»PubMed
  141. Dewey D, Volkovinskaia A. Health-related quality of life and peer relationships in adolescents with developmental coordination disorder and attention-deficit-hyperactivity disorder. Dev Med Child Neurol 2018;60(7):711-717 «PMID: 29611868»PubMed
  142. Stephenson EA, Chesson RA. 'Always the guiding hand': parents' accounts of the long-term implications of developmental co-ordination disorder for their children and families. Child Care Health Dev 2008;34(3):335-43 «PMID: 18410640»PubMed
  143. O'Dea Á, Stanley M, Coote S, ym. Children and young people's experiences of living with developmental coordination disorder/dyspraxia: A systematic review and meta-ethnography of qualitative research. PLoS One 2021;16(3):e0245738 «PMID: 33661934»PubMed
  144. Maciver D, Owen C, Flannery K, ym. Services for children with developmental co-ordination disorder: the experiences of parents. Child Care Health Dev 2011;37(3):422-9 «PMID: 21276034»PubMed
  145. Alonso Soriano C, Hill EL, Crane L. Surveying parental experiences of receiving a diagnosis of developmental coordination disorder (DCD). Res Dev Disabil 2015;43-44():11-20 «PMID: 26151439»PubMed
  146. Coussens M, Van Driessen E, De Baets S, ym. Parents' perspectives on participation of young children with attention deficit hyperactivity disorder, developmental coordination disorder, and/ or autism spectrum disorder: A systematic scoping review. Child Care Health Dev 2020;46(2):232-243 «PMID: 31867727»PubMed
  147. Lust JM, Adams ILJ, Reinders-Messelink HA ym. The diagnostic trajectory of developmental coordination disorder in the Netherlands: Experiences of mothers. Child Care Health & Development 2021;Sep 16
  148. Coussens M, Vitse F, Desoete A, ym. Participation of young children with developmental disabilities: parental needs and strategies, a qualitative thematic analysis. BMJ Open 2021;11(4):e042732 «PMID: 33795296»PubMed

B

Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) esiintyvyys 5-vuotiaana niillä pienipainoisina gestaatioiältään alle 32 vk syntyneillä lapsilla, jotka neonataalivaiheessa ovat saaneet joko kofeiinihoitoa tai lumetta

Neonataalivaiheessa annettu kofeiinihoito ilmeisesti pienentää pienipainoisena gestaatioiältään alle 32 vk syntyneiden lasten kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) esiintyvyyttä 5 vuoden iässä verrattuna lumehoitoa saaneisiin lapsiin.

B

School based motor skill interventions delivered in children with developmental coordination disorder (DCD) and risk for DCD

Targeted motor skill interventions implemented in school settings may improve motor skills among 5-12 years children with DCD or at-risk for DCD compared to conventional physical education lessons or to therapeutically oriented interventions.

C

Activity-oriented and body function oriented interventions in children with DCD

Activity-oriented intervention and body function oriented intervention combined with activities may have positive effect on motor function and skills in children with DCD.

C

CO-OP-intervention vaikuttavuus osallistumisen lisääntymiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

CO-OP-interventio (The cognitive orientation for daily occupational performance) saattaa edistää osallistumista 5–12-vuotiailla lapsilla ja nuorilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).

C

Metyylifenidaatin vaikutus motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD)

Metyylifenidaatti saattaa parantaa motorista suoriutumista lapsilla, joilla on todettu sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD).

C

Mielikuvaharjoittelun vaikutus motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Mielikuvaharjoittelu saattaa vahvistaa motorista suoriutumista harjoittelemattomuuteen verrattuna lapsilla, joilla on keskivaikea tai vaikea kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Vaikutuksen suuruus lienee samankaltainen kuin havaintomotorisen harjoittelun.

C

Omega-rasvahappojen vaikutus motoriikkaan lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Lumelääkkeeseen verrattuna omega-rasvahappojen antaminen ei ilmeisesti paranna motoriikkaa lapsilla, joilla on todettu kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).

C

Tehtäväsuuntautuneen harjoittelun tehokkuus verrattuna lihasvoimaharjoittelun tehokkuuteen asennon hallinnan vahvistamisessa lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Tehtäväsuuntautunut harjoittelu saattaa vahvistaa asennon hallintaa lihasvoimaharjoittelua tehokkaammin lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Vaikutuksen suuruus verrattuna lihasvoimaharjoitteluun näyttäisi olevan vähintään kohtalainen.

C

Tehtäväsuuntautuneiden interventioiden vaikuttavuus motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Tehtäväsuuntautuneilla interventioilla saattaa olla vaikuttavuutta motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).

D

Autoiluun liittyvät liikenneturvallisuusriskit nuorilla ja nuorilla aikuisilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) saattaa heikentää kykyä oppia ajamaan autolla ja lisätä liikenneturvallisuusriskiä, mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Keskivartaloharjoittelun vaikutus tasapainon hallintaan verrattuna tehtäväsuuntautuneeseen harjoitteluun lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Tehtäväsuuntautunut harjoittelu saattaa vahvistaa tasapainon hallintaa keskivartaloharjoittelua tehokkaammin lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD), mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Lihasvoimaharjoittelun vaikutus tasapainoon lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Lihasvoimaharjoittelu saattaa parantaa staattista tasapainoa lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD), verrattuna lapsiin, jotka eivät ole saaneet interventiota, mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Metyylifenidaatin vaikutus elämänlaatuun lapsilla, joilla on sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD)

Metyylifenidaatti saattaa parantaa elämänlaatua lapsilla, joilla on todettu sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Metyylifenidaatin vaikutus hienomotoriikkaan ja käsin kirjoittamiseen lapsilla, joilla on sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD)

Metyylifenidaatti saattaa parantaa hienomotoriikkaa ja käsin kirjoittamisen tarkkuutta lumelääkkeeseen verrattuna lapsilla, joilla on sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Neuromotor task training (NTT) for children with developmental coordination disorder

Neuromotor Task Training (NTT) may improve motor performance of children with developmental coordination disorder when compared to no-intervention or Wii-Fit training but trustworthy evidence is missing.

Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja ICF-toimintakykyluokituksen osa-alueet
Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) diagnostinen prosessi

Aiheeseen liittyviä suosituksia