Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)
Ota käyttöön
- Luentomateriaali (pptx) «https://www.kaypahoito.fi/khl00140»1
- Video: Mideo Mitä on DCD? «Mitä on DCD? (video)»1
- Video: Miten DCD diagnosoidaan? «Miten DCD diagnosoidaan? (video)»2
- Video: Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD «Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD (video)»3
- Taulukko: DCD:n diagnoosikriteerit tautiluokituksissa ICD-10, ICD-11 ja DSM-5 «DCD:n diagnoosikriteerit tautiluokituksissa ICD-10, ICD-11 ja DSM-5...»1
- Taulukko: DCD:n diagnostisen arvion sisältö «DCD:n diagnostisen arvion sisältö ...»2
- Lisätietoa: Esitiedot kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä «Esitiedot kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä»4
- Lisätietoa: Somaattinen ja neurologinen tutkimus kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä «Somaattinen ja neurologinen tutkimus kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä»5
- Lisätietoa: Kooste alle 5-vuotiaille soveltuvista motoriikkaa arvioivista testeistä «Kooste alle 5-vuotiaille soveltuvista motoriikkaa arvioivista testeistä»6
- Lisätietoa: Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Sensory Integration and Praxis tests (SIPT) «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Sensory Integration and Praxis tests (SIPT)»7
- Lisätietoa: Kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja MABC-2- ja BOT-2-testit «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja MABC-2- ja BOT-2-testit»8
- Taulukko: DCD:n vaikeusasteen luokittelu «DCD:n vaikeusasteen luokittelu...»3
- Lisätietoa: Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»9
- Lisätietoa: Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja DCDQ-kyselylomake «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja DCDQ-kyselylomake»10
- Lisätietoa: Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Little DCDQ-FI -kyselylomake vanhemmille ja varhaiskasvattajille «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Little DCDQ-FI -kyselylomake vanhemmille ja varhaiskasvattajille»11
- Lisätietoa: Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Motor Observation Questionnaire for Teachers (MOQ-T) -havainnointilomake «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Motor Observation Questionnaire for Teachers (MOQ-T) -havainnointilomake»12
- Motoriikan havainnointilomake (MOQ-T) (Ekapeli.fi-sivusto) «https://ekapeli.lukimat.fi/?site=q;q=moqt»2
- Lisätietoa: Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Viivi-kyselylomake «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Viivi-kyselylomake»13
- Lisätietoa: Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) erotusdiagnostiikka «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) erotusdiagnostiikka»14
Miten viitata Käypä hoito -suositukseen? «K1»1
Keskeinen sanoma
- Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (developmental coordination disorder, DCD) on toimintakykyä merkittävästi rajoittava keskushermoston kehityksellinen häiriö, jonka ydinoireita ovat ikään ja kehitystasoon nähden huomattava vaikeus oppia uusia motorisia taitoja ja tuottaa sujuvasti ja tarkasti koordinoituja karkea- ja/tai hienomotorisia liikkeitä sekä motoristen taitojen jääminen huomattavasti ikätovereita heikommiksi. Ks. video Mitä on DCD? «Mitä on DCD? (video)»1.
- DCD on maassamme alidiagnosoitu kehityksellinen häiriö. DCD:n diagnoosi perustuu lapsen tai nuoren sensomotoriikan laadullisten vaikeuksien ja motoriikan suoritustason arviointiin, toimintakyvyn arviointiin arjen toiminnoissa ja lääketieteelliseen tutkimukseen. Ks. video Miten DCD diagnosoidaan? «Miten DCD diagnosoidaan? (video)»2.
- DCD on kliiniseltä oirekuvaltaan sensomotoristen vaikeuksien ja samanaikaishäiriöiden suhteen heterogeeninen häiriö, ja siihen liittyy suurentunut pitkäaikaisongelmien riski.
- On tärkeää pyrkiä ottamaan huomioon DCD:n mahdollisuus myös arvioitaessa lasta tai nuorta, jolla on jokin muu kehityksellinen häiriö, kuten kehityksellinen kielihäiriö, aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), autismikirjon häiriö tai oppimisen erityisvaikeus.
- Varhainen tunnistaminen ja varhain aloitetut tukitoimet ovat tärkeitä lapsen tai nuoren toimintakyvyn, osallisuuden ja positiivisen minäkuvan tukemiseksi. Ks. video Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD «Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD (video)»3.
- DCD:n arviointi, diagnostiikka, tukitoimet ja lääkinnällinen kuntoutus toteutetaan ensisijaisesti perusterveydenhuollossa. Erikoissairaanhoitoon ohjataan ne lapset ja nuoret, joilla todetaan vaikea DCD tai joiden oireisto on samanaikaishäiriöiden vuoksi laaja-alainen. (Ks. taulukko «DCD:n vaikeusasteen luokittelu...»3.)
- DCD-diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten tukitoimien ja lääkinnällisen kuntoutuksen suunnittelun, toteutuksen ja seurannan tulee tapahtua monialaisena yhteistyönä.
- Kuntoutuksessa on keskeistä arvioida lapsen toimintakyky kokonaisvaltaisesti sekä tarpeen mukaan suunnitella tukitoimet ja mahdollinen kuntoutusinterventio välittömästi kuntoutuksen asiantuntijoiden ohjauksessa yksilölliset tarpeet huomioiden.
- Tiedollinen ohjaus ja neuvonta (psykoedukaatio) on aina oleellinen osa lapsen tai nuoren kuntoutusprosessia.
Tiivistelmä ja potilasversio
- Suosituksen tiivistelmä «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)»1
- Suosituksen yleiskielinen potilasversio suomeksi «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö»2 ja ruotsiksi «Motorisk koordinationsstörning hos barn och ungdomar»3 «»
Aiheen rajaus
- Hoitosuositus koskee lasten ja nuorten (alle 18-vuotiaiden) kehityksellisen koordinaatiohäiriön, DCD:n (ICD-10-diagnoosi F82) diagnosointia, tukitoimia ja lääkinnällistä kuntoutusta.
- Suosituksessa huomioidaan ICD-11-tautiluokituksen mukaiset muutokset DCD:n diagnoosikriteereissä.
- Mikäli kaikki DCD:n diagnoosikriteerit eivät täyty ja muut syyt sensomotoristen vaikeuksien
taustalta sulkeutuvat pois, diagnoosiksi voidaan asettaa seuraavat ICD-10-tautiluokituksen
diagnoosit oirekuvan mukaan:
- R26 (kävelyn ja liikkumisen häiriöt)
- R27 (muut lihasten yhteistoiminnan häiriöt)
- R29 (muut hermostoon, lihaksistoon ja luustoon liittyvät oireet ja sairaudenmerkit)
- R20.2 (ihon tuntohäiriö).
- Kyseisiä R-diagnooseja ei tässä suosituksessa käsitellä.
- Suosituksessa ei myöskään käsitellä diagnoosia F83 (monimuotoiset kehityshäiriöt), jota kuvaavat motoristen vaikeuksien lisäksi laaja-alaiset vaikeudet usealla kehityksen osa-alueella ja kognitiivisen suoriutumisen lievä heikentyminen toisin kuin DCD:ssä, jossa kognitiivinen suoriutuminen on normaalia (älykkyysosamäärä (ÄO) yli 85).
Tavoitteet
- Hoitosuosituksen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten DCD:n ja samanaikaishäiriöiden tunnistamista, parantaa diagnostiikkaa ja kuntoutusta, ennaltaehkäistä ali- ja ylidiagnostiikkaa ja tarjota näyttöön perustuvaa tietoa tukitoimien ja kuntoutusratkaisujen tueksi sekä selkiyttää hoidon porrastusta ja työnjakoa terveydenhuollon henkilöstön ja sidosryhmien välillä.
- Yksilön ja perheen näkökulmasta tavoitteena on edistää toimintakykyä arjessa ja mahdollisuutta osallistumiseen ja osallisuuteen, vähentää häiriön aiheuttamaa haittaa ja parantaa elämänlaatua sekä ehkäistä pitkäaikaisongelmia.
Kohderyhmä
- Suositus on tarkoitettu ensisijaisesti terveydenhuollon ammattihenkilöille.
- Suositus tarjoaa lisäksi tietoa varhaiskasvatuksen ja koulun työntekijöille, DCD-diagnoosin saaneille lapsille ja nuorille ja heidän perheilleen sekä muille DCD-diagnoosin saaneiden kanssa työskenteleville.
Määritelmät
- Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (developmental coordination disorder, DCD) on sensomotoristen vaikeuksien ja samanaikaishäiriöiden suhteen oirekuvaltaan heterogeeninen, aikuisuuteen ulottuva keskushermoston kehityksellinen häiriö, jota kuvaa ikään ja kehitystasoon nähden huomattava vaikeus oppia uusia motorisia taitoja ensimmäisistä ikävuosista lähtien ja tuottaa sujuvasti ja tarkasti koordinoituja karkea- ja/tai hienomotorisia liikkeitä sekä taitojen jääminen huomattavasti ikäodotuksia heikommiksi.
- Sensomotoriset vaikeudet rajoittavat merkittävästi ja pitkäaikaisesti selviytymistä päivittäisistä toiminnoista sekä osallistumista (motorisia taitoja vaativiin) harrastuksiin ja vapaa-ajan toimintoihin samanikäisten lasten kanssa (ks. kohta Seurannaisvaikutukset ja pitkäaikaisennuste «A1»2).
- Tässä suosituksessa käytetään diagnoosinimikettä kehityksellinen koordinaatiohäiriö, joka luettavuuden helpottamiseksi lyhennetään kirjaimilla DCD (developmental coordination disorder) «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2. Se sisältyy F82 motoriikan kehityshäiriö -diagnoosiin ICD-10-tautiluokituksen mukaisesti (F82 motoriikan kehityshäiriö, kehityksellinen koordinaatiohäiriö, DCD) «Psykiatrian luokituskäsikirja. Suomalaisen tautilu...»3. Diagnoosikriteereissä on ennakoiden otettu huomioon ICD-11-kriteeristö, joka paremmin vastaa kansainvälisessä kirjallisuudessa käytettyä, DSM-5-luokitukseen pohjaavaa kriteeristöä «International Classification of Diseases, Eleventh...»4, «American Psychiatric Association & Aalto M. DSM-5:...»5.
- DCD:tä on kutsuttu myös kehitykselliseksi dyspraksiaksi ja motorisen oppimisen vaikeudeksi «Historiallinen näkökulma kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) terminologiaan»15.
- Samanaikaishäiriöllä tarkoitetaan tässä suosituksessa DCD:n kanssa samanaikaisesti ilmenevää toista itsenäistä kehityksellistä tai muuta määriteltyä häiriötä.
- Tukitoimilla tarkoitetaan tässä suosituksessa perheen arkeen, varhaiskasvatukseen, esi-, perus- tai toisen asteen opetukseen sidottuja yksilöllisiä toimenpiteitä, joilla edistetään lapsen tai nuoren arjessa selviytymisen taitoja (kuten pienapuvälineet, ympäristön mukauttaminen ja virikkeiden lisääminen).
- Tukitoimien vaikuttavuuden vahvistamiseksi on välttämätöntä kiinnittää huomiota myös lapsen tai nuoren toimintaympäristöön.
- Tukitoimien suunnittelu ja ohjaus voidaan toteuttaa yhdessä lapsen tai nuoren ja perheen kanssa varhaiskasvatuksessa, esi- tai perusopetuksessa sekä toisen asteen koulutuksessa. Mikäli lapsen toimintakyvyn rajoite poikkeaa ikäodotukseen nähden merkittävästi, tukitoimien suunnittelussa ja ohjauksessa on mukana kuntoutuksesta vastaavan tahon terveydenhuollon ammattihenkilö, usein fysio- tai toimintaterapeutti.
- Lääkinnällinen kuntoutus on julkisen tai yksityisen sektorin terveydenhuollon ammattihenkilön toteuttamaa yksilö- tai ryhmäterapiaa, ohjausta ja palvelua. DCD-diagnoosin saaneiden lasten lääkinnällisenä kuntoutuksena on yleisimmin fysio- ja/tai toimintaterapia. Lääkinnälliseen kuntoutukseen luetaan myös kuntoutusneuvonta ja -ohjaus, toiminta- ja työkyvyn arviointi, kuntoutustarpeen arviointi, kuntoutustutkimus, työ- tai toimintakykyä edistävät toimenpiteet, apuvälineet sekä sopeutumisvalmennus.
- Suosituksessa käytettävät harvinaisemmat termit esitellään lisätietoaineistossa «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) -suosituksen terminologiaa»16.
- Suosituksessa käytetty muu terminologia, tutkimuksiin liittyvä sanasto ja lääketieteellisissä teksteissä esiintyvät käsitteet löytyvät Potilasedustajien käsikirjasta Oudot sanat ja terminologiaa «https://www.terveysportti.fi/dtk/khk/khk00044»3.
Esiintyvyys
- DCD:n esiintyvyyden arvioksi esitetään kansainvälisessä kirjallisuudessa tavallisimmin
5–6 % «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2. Diagnostiikassa käytetyt menetelmät ja niiden raja-arvokriteerit, diagnoosikriteerit
ja kulttuuriset tekijät vaikuttavat esiintyvyyslukuihin.
- Englantilaisessa laajassa väestöpohjaisessa tutkimuksessa (N = 6 990) «Lingam R, Hunt L, Golding J, ym. Prevalence of dev...»6 7-vuotiailla koululaisilla DCD:n esiintymisluvut DSM-IV-kriteerein olivat 1,8 % (< 5 persentiilin suoriutuminen) ja 4,9 % (≤ 15 persentiilin suoriutuminen), kun motorinen testaus yhdistettiin vanhempien kyselyyn lasten arjen toimintakyvystä ja koulussa suoritettuun kirjoittamisen testaukseen. Kiinalaisessa väestöpohjaisessa tutkimuksessa (N = 2 185) DCD:n esiintyvyys 3–10-vuotiailla DSM-5-kriteerein (MABC ≤ 5 persentiiliä) oli 7,5 %. «Du W, Ke L, Wang Y, ym. The prenatal, postnatal, n...»7
- DCD on yleisempi keskosina syntyneillä täysiaikaisina syntyneisiin verrattuna. Systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin mukaan «Panceri C, Sbruzzi G, Zanella LW, ym. Developmenta...»8 DCD:n esiintyvyys keskosina syntyneillä vaihteli 3–13 vuoden iässä välillä 9–37 % (MABC ≤ 5 persentiiliä) ja 17–48 % (MABC ≤ 15 persentiiliä) eri tutkimuksissa. Täysiaikaisina syntyneillä verrokeilla esiintymisluvut vaihtelivat vastaavasti välillä 2–7 % ja 4,5–16 %.
- Ruotsalaisessa kansallisessa seurantatutkimuksessa erittäin ennenaikaisina (alle 27 rvk) (N = 229) keskosina syntyneistä 37 %:lla ja täysiaikaisina syntyneistä verrokeista 5,5 %:lla todettiin DCD (MABC ≤ 5 persentiiliä) 6,5 vuoden iässä «Bolk J, Farooqi A, Hafström M, ym. Developmental C...»9.
- Suomalaisissa pikkukeskosten seurantatutkimuksissa hyvin ennenaikaisina (alle 32 rvk) (N = 90) keskosina syntyneistä 9 %:lla «Setänen S. Prediction of neurodevelopment and neur...»10 ja erittäin ennenaikaisina (alle 28 rvk) tai pienipainoisina (alle 1 000 g) keskosina syntyneistä 18 %:lla (N = 66) «Uusitalo K, Haataja L, Nyman A, ym. Preterm childr...»11 – 30 %:lla (N = 60) «Tommiska V, Lano A, Kleemola P, ym. Analysis of ne...»12 todettiin DCD (MABC < 5 persentiiliä) 11 vuoden iässä, kun täysiaikaisina syntyneillä verrokeilla osuus oli 7 % «Tommiska V, Lano A, Kleemola P, ym. Analysis of ne...»12.
- DCD todetaan yleisemmin pojilla. Kansainvälisissä tutkimuksissa poikien ja tyttöjen suhde on vaihdellut välillä 2:1 ja 7:1 «Kadesjö B, Gillberg C. Developmental coordination ...»13, «Cermak S, Gubbay SS, Larkin D. What is development...»14.
Etiologia ja riskitekijät
- DCD:n etiologia on monitekijäinen: geneettisten ja ympäristötekijöiden ajatellaan myötävaikuttavan DCD:n kehittymiseen «Gomez A, Sirigu A. Developmental coordination diso...»15. Perinnöllisyyttä on tutkittu toistaiseksi vähän. DCD:llä ja muilla kehityshäiriöillä saattaa olla yhteisiä alttiusgeenejä «Mosca SJ, Langevin LM, Dewey D, ym. Copy-number va...»16.
- DCD:n taustamekanismeista on esitetty useita behavioraalisiin kokeellisiin tutkimuksiin perustuvia hypoteesejä «Hypoteesejä kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) taustamekanismeista»17, «Behavioral research on developmental coordination disorder (DCD)»18. Ydinongelmana pidetään liikkeiden sisäisen mallintamisen häiriötä «Adams IL, Lust JM, Wilson PH, ym. Compromised moto...»17, «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18.
- Peilisolujärjestelmän toimintahäiriön hypoteesiä tukevat DCD:hen liittyvät puutteet motoristen mielikuvien tuottamisessa ja havainnoimalla oppimisessa «Reynolds JE, Thornton AL, Elliott C, ym. A systema...»19, «Hypoteesejä kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) taustamekanismeista»17, «Mielikuvaharjoittelu kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»19.
- Ongelmien ulottuminen motoriikan säätelystä kognitiiviseen säätelyyn (toiminnanohjaus) «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»20 on johtanut tulkintaan DCD:stä kognitiivis-motorisena häiriönä «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18, «Hypoteesejä kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) taustamekanismeista»17, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»20.
- Osalla lapsista ja nuorista, joilla on DCD, heikentynyt liikeaisti ja somatosensoriikka saattavat olla yksi tärkeä mekanismi motoristen ongelmien taustalla «Piitulainen H, Nurmi T, Vuontela V ym. Propriocept...»20, «Chen FC, Pan CY, Chu CH, ym. Joint position sense ...»21.
- Aivojen kuvantamistutkimuksissa DCD:n yhteydessä on todettu rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia useilla aivoalueilla sekä valkean aineen hienorakenteissa sensomotorisilla alueilla «Yildirim C, Acar G, Pola M ym. Neuroimaging in Dev...»22, «Wilson PH, Smits-Engelsman B, Caeyenberghs K, ym. ...»23, «Aivokuvantamis- ja neurofysiologiset tutkimukset kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»21, «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) aivokuvantamis- ja neurofysiologiset tutkimukset»22.
- Aivojen magneettikuvaustutkimusten perusteella aivojen valkean aineen kytkeytyvyyden on DCD:ssä todettu vähentyneen otsa- ja päälaenlohkon välisissä hermoverkoissa. Lisäksi toiminnallinen magneettikuvaus on osoittanut aktivaation heikentymistä otsalohkon ja päälaenlohkon sekä päälaenlohkon ja pikkuaivojen välisissä hermoverkkoyhteyksissä «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18, «Aivokuvantamis- ja neurofysiologiset tutkimukset kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»21, «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) aivokuvantamis- ja neurofysiologiset tutkimukset»22.
- Aivojen magneettikuvaus- ja neurofysiologiset tutkimustulokset viittaavat myös siihen, että liikkeiden näönvaraista ohjausta ja tarkkaavuutta ylläpitävät hermoverkot (etenkin dorsaalinen näkörata) ovat DCD:ssä häiriintyneet «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18, «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) aivokuvantamis- ja neurofysiologiset tutkimukset»22.
- Vahvimman näytön DCD:n riskitekijöistä on väestöaineistoihin pohjaavissa tutkimuksissa osoitettu liittyvän miessukupuoleen «van Hoorn JF, Schoemaker MM, Stuive I, ym. Risk fa...»24, «Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The associat...»25, «Faebo Larsen R, Hvas Mortensen L, Martinussen T, y...»26, «Du W, Ke L, Wang Y, ym. The prenatal, postnatal, n...»7, «Zhu JL, Olsen J, Olesen AW. Risk for developmental...»27 ja keskosuuteen «van Hoorn JF, Schoemaker MM, Stuive I, ym. Risk fa...»24, «Edwards J, Berube M, Erlandson K, ym. Developmenta...»28, «Kehitykselliseen koordinaatiohäiriöön (DCD) liitettyjä riskitekijöitä»23.
- Useiden raskauteen, synnytykseen ja vastasyntyneisyyskauteen liittyvien tekijöiden, kuten äidin raskaudenaikainen tupakointi, sikiön kasvuhäiriö, istukan ennenaikainen irtoaminen ja sikiön ahdinkoon viittaavien tunnusmerkkien kasaantuminen synnytyksen aikana, on todettu liittyvän suurentuneeseen DCD:n riskiin «Kehitykselliseen koordinaatiohäiriöön (DCD) liitettyjä riskitekijöitä»23.
- Lapsen itsenäisen kävelyn saavuttaminen 15 kuukauden iässä tai sen jälkeen suurentaa DCD:n riskiä «Faebo Larsen R, Hvas Mortensen L, Martinussen T, y...»26, «Kehitykselliseen koordinaatiohäiriöön (DCD) liitettyjä riskitekijöitä»23.
- Vanhempien koulutuksen tai sosioekonomisen aseman yhteydestä DCD:hen tulokset ovat ristiriitaisia «van Hoorn JF, Schoemaker MM, Stuive I, ym. Risk fa...»24, «Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The associat...»25, «Faebo Larsen R, Hvas Mortensen L, Martinussen T, y...»26.
Kliininen oirekuva
- DCD:n ydinoireita ovat karkea- ja/tai hienomotoristen taitojen oppimisen vaikeudet ja koordinoitujen motoristen liikkeiden ja liikesarjojen laadulliset ongelmat «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1. Ks. video Mitä on DCD? «Mitä on DCD? (video)»1.
- DCD:hen liittyy myös vaikeus käyttää, soveltaa tai siirtää jo opittuja taitoja muuttuneissa tai uusissa tilanteissa «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29, «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18.
- Sensomotoriset vaikeudet ovat havaittavissa varhaiskehityksestä lähtien ja jatkuvat noin puolella lapsista nuoruuteen ja aikuisuuteen «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Cantell MH, Smyth MM, Ahonen TP. Two distinct path...»30, «Cousins M, Smyth MM. Developmental coordination im...»31, «Wilson P, Ruddock S, Rahimi-Golkhandan S, ym. Cogn...»32.
- DCD:n kanssa samanaikaisesti esiintyy usein muita kehityksellisiä, käyttäytymisen ja tunne-elämän häiriöitä «Kaplan BJ, Wilson BN, Dewey DM ym. DCD may not not...»33, «Visser J. Developmental coordination disorder: a r...»34, «Pieters S, De Block K, Scheiris J, ym. How common ...»35, «Pranjić M, Rahman N, Kamenetskiy A, ym. A systemat...»36, «Omer S, Jijon AM, Leonard HC. Research Review: Int...»37, «Draghi TTG, Cavalcante Neto JL, Rohr LA, ym. Sympt...»38.
- Kliininen oirekuva vaihtelee iän, sensomotoriikan vaikeuksien painottumisen (hienomotoriikka/karkeamotoriikka/tasapaino) ja vaikeusasteen sekä samanaikaishäiriöiden osalta «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
- DCD:n kliinisen oirekuvan heterogeenisyyden ymmärtämiseksi DCD on pyritty luokittelemaan alaryhmiin «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja alaryhmäluokittelu»24.
Kliininen oirekuva eri ikävaiheissa
- Vauvat saattavat oppia hitaasti kääntymään, istumaan, konttaamaan, kävelemään ja taaperot juoksemaan, hyppimään, kiipeilemään ja kulkemaan portaissa, jolloin ikäodotusten mukaisten sensomotoriikan kehityksellisten taitojen saavuttaminen viivästyy «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29.
- DCD:hen voi liittyä myös suun alueen motoriikan vaikeutta (äänteiden tuottaminen) «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29.
- Leikki- ja esikouluikäisillä vaikeudet voivat ilmetä tasapainon hallinnassa ja hieno- tai karkeamotorisissa toiminnoissa ja heijastua arjessa toimimisen taitoihin. Lapset saattavat pudotella tavaroita, kompuroida, törmäillä esineisiin tai kaatuilla ikätovereitaan useammin. Ruokailuvälineiden käyttö, vaatteiden napitus ja vetoketjujen sulkeminen sekä kengännauhojen solmiminen ovat useille haastavia. Vaikeudet voivat näkyä myös saksien käytössä ja rakentelutehtävissä, kuten palapelien ja palikkarakennelmien kokoamisessa. Aikapaine ja kiire korostavat vaikeuksia «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29, «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18.
- Alakouluikäisten hieno- tai karkeamotorista suoriutumista vaativia toimintoja kuvaa hitaus, epätarkkuus ja voiman säätelyn vaikeudet. Kirjoittamisen hitaus ja epäselvä käsiala heijastuvat oppituntityöskentelyyn. Liikunnallisten taitojen puutteet saattavat lisätä sosiaalista painetta ja syrjintää «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29, «Smits-Engelsman B, Verbecque E. Pediatric care for...»39.
- Tasapainoa, ketteryyttä ja pallon käsittelyä edellyttävät toiminnot saattavat olla vaikeita ja johtaa joukkuelajeista poissulkemiseen tai poisjäämiseen tai liikuntaharrastusten välttämiseen, jolloin harjoittelun puute heikentää entisestään taitojen vahvistumista. Kaikki eivät opi pyöräilemään, ja pyörällä ajamisen taito saattaa jäädä epävarmaksi «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29, «Smits-Engelsman B, Verbecque E. Pediatric care for...»39.
- Nuoruusiässä ja varhaisaikuisuudessa DCD saattaa ilmetä uusien monimutkaisten motoristen taitojen oppimisessa, kuten työvälineiden käytössä, muistiinpanojen kirjaamisessa, vaativampien liikuntalajien omaksumisessa (esim. tanssi, luistelu, pyöräily) tai autolla ajamisessa «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) saattaa heikentää kykyä oppia ajamaan autolla ja lisätä liikenneturvallisuusriskiä, mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- Iästä riippumatta uusien motoristen taitojen oppiminen on hitaampaa ja haastavampaa, opitut sensomotoriset toiminnot ovat epätarkempia ja laadultaan puutteellisempia ja liikesuoritukset vaihtelevampia eri suorituskerroilla ikätovereihin verrattuna.
Samanaikaishäiriöt
- DCD todetaan jopa 50 %:lla lapsista, joilla on ADHD «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Kadesjö B, Gillberg C. Developmental coordination ...»13, «Rasmussen P, Gillberg C. Natural outcome of ADHD w...»40, «Farran EK, Bowler A, D'Souza H ym. Is the Motor Im...»41, «Watemberg N, Waiserberg N, Zuk L, ym. Developmenta...»42 (ks. Käypä hoito -suositus ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö)»4, «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käyp...»43).
- DCD on todettu 32–51 %:lla lapsista, joilla on kehityksellinen kielihäiriö «Visscher C, Houwen S, Scherder EJ, ym. Motor profi...»44, «Flapper BC, Schoemaker MM. Developmental coordinat...»45. Huomattavimmat sensomotoriset vaikeudet liittyvät puheentuottoon painottuvaan kielihäiriöön «Visscher C, Houwen S, Scherder EJ, ym. Motor profi...»44 (ks. Käypä hoito -suositus Kehityksellinen kielihäiriö (kielellinen erityisvaikeus, lapset ja nuoret) «Kehityksellinen kielihäiriö (kielellinen erityisvaikeus, lapset ja nuoret)»5, «Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häi...»46).
- DCD:hen saattaa liittyä psykososiaalisen sopeutumisen vaikeuksia «Dewey D, Kaplan BJ, Crawford SG, ym. Developmental...»47, ja motorisin testein todennettu DCD on raportoitu 50–88 %:lla «Green D, Charman T, Pickles A, ym. Impairment in m...»48, «Kangarani-Farahani M, Malik MA, Zwicker JG. Motor ...»49 ja DCD-epäily vanhempain kyselytutkimuksella 87 %:lla «Bhat AN. Is Motor Impairment in Autism Spectrum Di...»50 autismikirjon henkilöistä (ks. Käypä hoito -suositus Autismikirjon häiriö «Autismikirjon häiriö»6, «Autismikirjon häiriö. Käypä hoito -suositus. Suoma...»51).
- DCD:ssä on todettu aistitiedon käsittelyn vaikeuksia useiden aistien osalta (näkö, kuulo, tunto, proprioseptiikka, tasapaino) «Tran HT, Li YC, Lin HY, ym. Sensory Processing Imp...»52, «Piitulainen H, Nurmi T, Vuontela V ym. Propriocept...»20, «Chen FC, Pan CY, Chu CH, ym. Joint position sense ...»21, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja aistitiedon prosessoinnin vaikeudet»25. Selviä vaikeuksia on raportoitu 32 %:lla 5–12-vuotiaista lapsista, joilla oli DCD «Allen S, Casey J. Developmental coordination disor...»53.
- Lapsilla, joilla on DCD, esiintyy ikätovereita enemmän silmien taittovirheitä, akkommodaatiohäiriöitä ja silmien yhteistoiminnan (stereonäkö) ja katseella seuraamisen vaikeutta «Creavin AL, Lingam R, Northstone K, ym. Ophthalmic...»54, «Rafique SA, Northway N. Relationship of ocular acc...»55, «Pinero-Pinto E, Romero-Galisteo RP, Sánchez-Gonzál...»56.
- Kouluiässä oppimisvaikeudet «Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The associat...»25, «Dewey D, Kaplan BJ, Crawford SG, ym. Developmental...»47, «Pieters S, Desoete A, Van Waelvelde H, ym. Mathema...»57, «Gomez A, Piazza M, Jobert A, ym. Mathematical diff...»58, «Vaivre-Douret L, Lalanne C, Ingster-Moati I, ym. S...»59 ovat yleisiä ja heikentävät koulumenestystä.
- Matematiikan vaikeudet ovat yleisimpiä. Niiden esiintyvyys kouluikäisillä on jopa 88 % «Pieters S, Desoete A, Van Waelvelde H, ym. Mathema...»57, «Gomez A, Piazza M, Jobert A, ym. Mathematical diff...»58, «Vaivre-Douret L, Lalanne C, Ingster-Moati I, ym. S...»59.
- Lukivaikeuksien riski on 2–3-kertainen motorisesti tavanomaisesti kehittyviin ikätovereihin verrattuna «Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The associat...»25.
- Neuropsykologisissa tutkimuksissa lapsilla ja nuorilla, joilla on DCD, on todettu heikkoutta toiminnanohjauksen «Wilson P, Ruddock S, Rahimi-Golkhandan S, ym. Cogn...»32, «Lachambre C, Proteau-Lemieux M, Lepage JF, ym. Att...»60, «Alloway TP. A comparison of working memory profile...»61, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»20, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja alaryhmäluokittelu»24 ja näönvaraisen hahmottamisen taidoissa «Vaivre-Douret L, Lalanne C, Ingster-Moati I, ym. S...»59, «Wilson PH, McKenzie BE. Information processing def...»62, «Schoemaker MM, van der Wees M, Flapper B, ym. Perc...»63, «Prunty M, Barnett AL, Wilmut K, ym. Visual percept...»64, «Tsai CL, Wilson PH, Wu SK. Role of visual-perceptu...»65, «Cheng CH, Ju YY, Chang HW, ym. Motor impairments s...»66, «Van Dyck D, Baijot S, Aeby A, ym. Cognitive, perce...»67, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja visuaalinen hahmottaminen»26, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja alaryhmäluokittelu»24.
- Näiden vaikeuksien tunnistaminen on tärkeää, sillä ne heijastuvat akateemiseen suoriutumiseen
«Best JR, Miller PH, Naglieri JA. Relations between...»68, sosiaaliseen kehitykseen «van Lier PA, Deater-Deckard K. Children's Elementa...»69 ja käyttäytymisen säätelyyn «Ardila A, Bernal B, Rosselli M. Executive Function...»70.
- Merkittävimmät neurokognitiiviset vaikeudet lapsilla ja nuorilla, joilla on DCD, painottuvat toiminnanohjaukseen, erityisesti inhibitiokontrolliin, työmuistiin, suunnitteluun ja ei-kielelliseen sujuvuuteen «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»20.
- 7–11 vuoden ikäisistä belgialaislapsista, joilla oli DCD, 92 %:lla todettiin toiminnanohjauksen, 52 %:lla tarkkaavuuden, 46 %:lla näönvaraisen hahmottamisen ja 36 %:lla visuomotoriikan vaikeuksia ja 68 %:lla oli käsien asentojen ja liikkeiden jäljittelyn (praksian) vaikeutta «Van Dyck D, Baijot S, Aeby A, ym. Cognitive, perce...»67.
- DCD:n on todettu lisäävän mielialaoireilua «Draghi TTG, Cavalcante Neto JL, Rohr LA, ym. Sympt...»38 sekä sisäänpäin kääntyneitä (internalisoivia) tunneoireita «Omer S, Jijon AM, Leonard HC. Research Review: Int...»37, kun oireiden esiintyvyyttä on verrattu tavanomaisesti kehittyneiden lasten oireisiin.
- Kouluikäisillä lapsilla, joilla oli DCD, kliinisesti merkittäviä ahdistuneisuusoireita esiintyi 17–34 %:lla ja kliinisesti merkittävää masennusoireilua 9–15 %:lla. Samanikäisillä tavanomaisesti kehittyneillä vastaavat osuudet olivat 0–23 % ja 2–5 % «Draghi TTG, Cavalcante Neto JL, Rohr LA, ym. Sympt...»38.
- Samanaikaishäiriönä DCD:n on todettu huonontavan muiden kehityksellisten häiriöiden, kuten ADHD:n, pitkäaikaisennustetta «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Rasmussen P, Gillberg C. Natural outcome of ADHD w...»40.
Diagnoosikriteerit
- Suositus 1: Työryhmä suosittelee huomioimaan ICD-11-tautiluokituksen mukaiset diagnostiset kriteerit DCD:n diagnostiikassa, mutta käyttämään ICD-10-tautiluokituksen mukaista F82-koodia siihen saakka, kunnes ICD-11-tautiluokitus saadaan käyttöön. DCD-diagnoosi kirjataan seuraavasti: F82 Motoriikan kehityshäiriö, kehityksellinen koordinaatiohäiriö, DCD.
- Taulukossa «DCD:n diagnoosikriteerit tautiluokituksissa ICD-10, ICD-11 ja DSM-5...»1 on esitetty DCD:n diagnoosikriteerit tautiluokituksissa ICD-10 (F82), ICD-11 (6A04) ja DSM-5 (315.4) erojen ja yhtäläisyyksien havainnollistamiseksi «Psykiatrian luokituskäsikirja. Suomalaisen tautilu...»3, «International Classification of Diseases, Eleventh...»4, «American Psychiatric Association & Aalto M. DSM-5:...»5.
- ICD-11-tautiluokituksen mukainen diagnoosi 6A04 (kehityksellinen motoriikan koordinaatiohäiriö) kuvaa karkea- ja hienomotoristen taitojen saavuttamisen viiveen ja tuottamisen vaikeuksien ohella taitojen laadulliset ongelmat, mutta ei määrittele yhtä täsmällisesti motorisen taitotason eroa ikäodotuksiin nähden verrattuna ICD-10-tautiluokituksen mukaisen diagnoosin F82 (motoriikan kehityshäiriö) määrittelyyn (huomattavasti alle vs. alle -2 SD). Rajoitteita arjessa ja erotusdiagnostisia sairauksia ICD-11 kuvaa tarkemmin (taulukko «DCD:n diagnoosikriteerit tautiluokituksissa ICD-10, ICD-11 ja DSM-5...»1).
- Kansainvälisen DCD-asiantuntijaryhmän suosittamana kirjallisuuteen ja tutkijoiden käyttöön on vakiintunut DSM-5-tautiluokituksessa määritetyt DCD:n (315.4) diagnoosikriteerit (taulukko «DCD:n diagnoosikriteerit tautiluokituksissa ICD-10, ICD-11 ja DSM-5...»1).
DCD:n diagnoosikriteerit* | ||
---|---|---|
* DCD-diagnoosi edellyttää kaikkien ICD-10/F82- tai ICD-11/6A04-tautiluokituksen mukaisten
diagnoosikriteereiden (F82: A–D tai 6A04: 1–5) täyttymistä. ** ICD-10/F82 ei huomioi sensomotoriikan laadullisia vaikeuksia eikä vaikeuksien alkamista varhaislapsuudessa. |
||
ICD-10; F82 | ICD-11; 6A04 | DSM-5; 315.4 |
Motoriikan kehityshäiriö, kehityksellinen koordinaatiohäiriö, DCD | Kehityksellinen motoriikan koordinaatiohäiriö | Kehityksellinen koordinaatiohäiriö |
** | 1. Merkittävä viive karkea- ja hienomotoristen taitojen saavuttamisessa ja vaikeus koordinoitujen motoristen taitojen tuottamisessa. Vaikeudet ilmenevät liikkeiden kömpelyytenä, hitautena tai epätarkkuutena. | A. Motoriikan koordinaatiotaidot ja niiden saavuttaminen jäävät huomattavasti alle ikäodotusten huomioiden mahdollisuudet taitojen oppimiseen ja harjoitteluun. Vaikeudet ilmenevät liikkeiden kömpelyytenä (tavaroiden pudottelu, kompurointi, törmäily esineisiin) tai hitautena ja/tai epätarkkuutena (kynän, saksien, ruokailuvälineiden käyttö, pallon kiinniotto, pyöräily, liikuntaleikit). |
A. Hieno- tai karkeamotorisen koordinaation pistemäärä standardoidussa testissä lapsen kronologinen ikä huomioiden on vähintään 2 SD:tä odotusarvon alapuolella. | 2. Motoriset taidot jäävät huomattavasti alle ikäodotusten. | |
B. Häiritsee merkittävästi opintoja tai jokapäiväisen elämän toimintoja. | 3. Motoriikan koordinaatiovaikeudet rajoittavat merkittävästi ja pysyvästi selviytymistä päivittäisissä toiminnoissa, koulunkäynnissä, ammatissa toimimisessa ja vapaa ajan aktiviteeteissa, ja rajoittavat toimintakykyä muillakin tärkeillä toiminnan alueilla. | B. Motoriikan koordinaatiotaitojen heikkous (hitaus ja/tai epätarkkuus) vaikeuttaa merkittävästi ja pysyvästi suoriutumista ikätason mukaisesti päivittäisistä toiminnoista (omatoimisuustaidot, liikkuminen) ja heijastuu akateemiseen/koulusuoriutumiseen, ammatissa toimimiseen, vapaa-ajan toimintaan. |
** | 4. Motoriikan koordinaatiovaikeudet alkavat varhaiskehityksen aikana ja ilmenevät tyypillisesti varhaislapsuudesta alkaen. | C. Oireet alkavat varhaislapsuudessa (vaikka oireita ei aina ole tunnistettu ennen nuoruus- tai aikuisikää). |
C. Ei todeta diagnosoitavaa neurologista sairautta. D. Älykkyysosamäärä ei ole alle 70 standardoidussa testissä. |
5. Motoriikan koordinaatiovaikeuksia ei paremmin selitä keskushermoston sairaus, lihastauti, sidekudossairaus, aistivamma tai älyllinen kehitysvammaisuus. | D. Motorisia vaikeuksia eivät selitä mitkään muut lääketieteelliset, kehitykselliset tai psykologiset syyt, sosiaalinen tilanne tai kulttuuritausta (liikuntavamma, lihastauti, degeneratiivinen sairaus, näkövamma, älyllinen kehitysvammaisuus). |
Diagnostiikka
- DCD-diagnoosi perustuu diagnostisten kriteerien mukaisesti (kriteerit ICD-10/F82: A–D tai ICD11/6A04: 1–5), ks. kaavio «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) diagnostinen prosessi»1
- Suositus 2: DCD:tä diagnosoitaessa arvioidaan diagnoosikriteerien mukaisesti lapsen tai nuoren motoriset taidot ja sensomotorisen suoriutumisen laadulliset vaikeudet, toimintakyvyn rajoitteet kotona, varhaiskasvatus- ja kouluympäristössä sekä pyritään sulkemaan pois muut motorista suoriutumista heikentävät sairaudet ja vammat (taulukko «DCD:n diagnostisen arvion sisältö ...»2).
- Suositus 3: DCD-diagnoosi voidaan asettaa 5 vuoden iästä alkaen.
- Ottaen huomioon motorisen varhaiskehityksen ja motoristen taitojen saavuttamisen biologinen laaja normaalivaihtelu sekä leikki-ikäisen lapsen arviointiin liittyvä epäluotettavuus leikki-ikäisen DCD:hen viittaavien oireiden ja löydösten erottaminen tyypillisestä kehityksestä ei aina ole luotettavaa. Lisäksi osa viiveisesti kehittyvistä lapsista saavuttaa myöhemmin ikätasoiset taidot (hitaasti kypsyvät) «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
- Olisi kuitenkin tärkeä tunnistaa ne 3–4-vuotiaat lapset, joilla on huomattavia motoriikan koordinaation vaikeuksia «Lee EJ, Zwicker JG. Early identification of childr...»71 (Neuvolan havaintoja lapsen toimintakyvystä -lomake «https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/5d1681c3-06a1-4d52-b031-2decf140f040/content»4) tai haasteita suoriutua ikätasoisesti itsestä huolehtimisen taidoissa tai selviytyä muiden mukana ryhmässä motoristen vaikeuksien takia «Leikki ja kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) riski. Vaarantuuko tasavertainen osallistuminen?»27 (Varhaiskasvatuksen havaintoja lapsen toimintakyvystä -lomake «https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/ddbfbb0c-8ab1-43ad-81f4-cb1cd65cbe6f/content»5), sillä he saattaisivat hyötyä varhain aloitetusta ohjauksesta, harjoittelusta ja tuesta «Zwicker JG, Lee EJ. Early intervention for childre...»72, «Varhaislapsuus ja kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) tai kehityksellisen koordinaatiohäiriön riski»28. Tällöin DCD-diagnoosia ei kuitenkaan tulisi asettaa, mutta mahdollisuuksien mukaan suositellaan fysioterapeutin tai toimintaterapeutin antamaa tietoa ja ohjausta lapsen huoltajille ja tukea ja kuntoutusta lapsen taitojen kehittymisen ja vahvistumisen tukemiseksi «Perusmotorisiin taitoihin kohdennettu harjoittelu varhaiskasvatuksessa tukee motoristen taitojen oppimista 3,5–6-vuotiailla lapsilla, joilla on kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) riski»29, «Omahoito kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»30 sekä osallistumisen edistämiseksi «Rosenblum S, Engel-Yeger B. Predicting participati...»73.
- Suositus 4: Fysio- ja/tai toimintaterapeutin arviota suositellaan niille lapsille, jotka 4 vuoden neuvolatarkastuksessa toistuvasti eivät suoriudu karkeamotoriikkaa ja/tai silmän ja käden yhteistyötä mittaavista LENE-testin «Valtonen R. Kehityksen ja oppimisen ongelmien varh...»74 osa-alueista (arvo 2 = selvä viive/poikkeavuus). (Ks. Terveysportti, NEUKO-tietokanta; 4-vuotiaan laaja terveystarkastus «https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/nko/article/nla00050»6).
|

Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) diagnostinen prosessi
Sensomotoriikan laadullisten vaikeuksien havainnointi ja motoriikan suoritustason testaus (kriteerit A / 1, 2)
- DCD:n diagnosointi edellyttää lääkärin tutkimusta ja fysioterapeutin ja/tai toimintaterapeutin suorittamaa sensomotoristen laadullisten vaikeuksien havainnointia ja arviointia sekä motoriikan suoritustason testaamista standardoitua testiä käyttäen.
- Lapsen tai nuoren arjen toimintakykyä heikentävät sensomotoriikan laadulliset vaikeudet, kuten liikkeiden hitaus ja epätarkkuus, liikkeiden jäljittelyn, ennakoinnin ja ajoittamisen (praksian) tai kehon keskilinjan ylittämisen vaikeudet, hyppyjen ja juoksun joustamattomuus tai hienomotoriikan vaikeudet ja neurologiset löydökset, kuten kehon poikkeava asento, lihasjänteys, koordinaatio tai tasapainon hallinta, voiman säätelyn puutteellisuus, puolierot tai assosiatiiviset ja peililiikkeet (kriteeri 1) «Somaattinen ja neurologinen tutkimus kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä»5, «Kooste alle 5-vuotiaille soveltuvista motoriikkaa arvioivista testeistä»6, «Kooste yli 5-vuotiaille soveltuvista motoriikan testeistä, joita voidaan käyttää epäiltäessä kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD)»31, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Sensory Integration and Praxis tests (SIPT)»7, Ks. video Miten DCD diagnosoidaan? «Miten DCD diagnosoidaan? (video)»2..
- Kriteerin A/2 edellyttämään motoriikan suoritustason testaamiseen tulee käyttää standardoitua testiä. Työryhmä suosittaa mahdollisuuksien mukaan käyttämään kansainvälisesti yleisimmin käytettyjä MABC-2- tai MABC-3-testejä (The Movement Assessment Battery for Children) tai BOT-2- tai BOT-3-testejä (Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency) «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja MABC-2- ja BOT-2-testit»8.
- DCD-diagnoosin raja-arvoksi suositellaan MABC-2- ja MABC-3-testissä enintään 15 persentiilin ja BOT-2- ja BOT-3-testissä -1 SD:n tai alle -1 SD:n suoriutumista «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
- Suositus 5: DCD-diagnoosin asettamiseksi tulee todeta vähintään kaksi yllä mainittua laadullista poikkeavuutta ja motoristen taitojen testituloksen tulee standardoidussa testissä jäädä merkittävästi ikänormeista muiden diagnostisten kriteerien (kriteerit B/3 ja C, D / 4, 5) täyttymisen lisäksi.
- DCD:n vaikeusaste voidaan määritellä standardoidun testin perusteella (taulukko «DCD:n vaikeusasteen luokittelu...»3) «Smits-Engelsman B, Schoemaker M, Delabastita T, ym...»75.
- Suomessa lasten sensomotorisen suoriutumisen arvioinnissa on käytössä myös muita testejä «Kooste yli 5-vuotiaille soveltuvista motoriikan testeistä, joita voidaan käyttää epäiltäessä kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD)»31, kuten M-FUN (Miller Function and Participation Scales) «Kooste yli 5-vuotiaille soveltuvista motoriikan testeistä, joita voidaan käyttää epäiltäessä kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD)»31 ja SIPT (Sensory Integration and Praxis Test) «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Sensory Integration and Praxis tests (SIPT)»7 sekä visuomotoriikkaa arvioiva VMI Beery (Beery-Buktenica Developmental Test of Visual-Motor Integration with Supplemental Developmental Tests of Visual Perception and Motor Coordination) «Kooste yli 5-vuotiaille soveltuvista motoriikan testeistä, joita voidaan käyttää epäiltäessä kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD)»31. Edellä mainituista testeistä ei ole tutkimustietoa lasten DCD-diagnostiikan osalta. Testejä voidaan käyttää kriteerin 1 mukaiseen sensomotoriikan laadullisten vaikeuksien arvioimiseen, karkea-, hieno- ja visuomotoriikan sekä aistitiedon käsittelyn ja praksiataitojen vaikeuksien tarkentamiseen ja kuntoutuksen sisällön suunnittelemiseen.
- Touwenin ja Hadders-Algran standardoitu, ikäspesifinen neurologinen tutkimusmenetelmä (The Neurological Examination of the Child with Minor Neurological Dysfunction) «Touwen BCL. Examination of the child with minor ne...»76, «Hadders-Algra M. in The Neurological Examination o...»77, «Lano A. Esikouluikäisen kehitysneurologinen arvioi...»78 painottuu lievien neurologisten poikkeavuuksien havainnointiin, ja sitä voidaan käyttää laadullisten sensomotoristen poikkeavuuksien sekä DCD:n erotusdiagnostiseen arviointiin.
- Alle 5-vuotiaiden lasten, joilla on DCD:n riski, motoriikan arvioinnissa voidaan käyttää AIMS (Alberta Infant Motor Scale)-, MFED (Münchener Funktionelle Entwicklungsdiagnostik)-, PDMS-2 (Peabody Developmental Motor Scales)-, Bayley-III (The Bayley Scales of Infant Development)-, Griffiths-III (Griffiths Mental Development Scales)- ja TGMD-2- tai TGMD-3 (Test of Gross Motor Development) -testejä «Kooste alle 5-vuotiaille soveltuvista motoriikkaa arvioivista testeistä»6, «Kooste yli 5-vuotiaille soveltuvista motoriikan testeistä, joita voidaan käyttää epäiltäessä kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD)»31 edellä mainittujen testien lisäksi.
DCD:n vaikeusaste* | Persentiililuokat (MABC-2/MABC-3) | Kokonaispistemäärä, SD (BOT-2/BOT-3) |
---|---|---|
* Samanaikaishäiriöt voivat lisätä DCD:n vaikeusastetta | ||
Vaikea DCD | Kaikki ICD10- tai ICD11-diagnoosikriteerit täyttyvät, ja motorisessa testissä suoriutuminen ≤ 5 persentiiliä |
Kokonaispistemäärä motorisessa testissä alle -2 SD |
Lievä–keskivaikea DCD | Kaikki ICD10- tai ICD11-diagnoosikriteerit täyttyvät, ja motorisessa testissä suoriutuminen > 5 persentiiliä, mutta ≤ 15 persentiiliä |
Kokonaispistemäärä motorisessa testissä asettuu tasoon -2 SD – (-1 SD) |
DCD-epäily | Kaikkien ICD10- tai ICD11-kriteerien osalta tietoa ei ole käytettävissä (osa tiedoista
puuttuu). Kuitenkin motorisessa testissä suoriutuminen ≤ 15 persentiiliä |
Kokonaispistemäärä motorisessa testissä alle -1 SD |
DCD-riski | Kaikki ICD10- tai ICD11-diagnoosikriteerit täyttyvät, ja motorisessa testissä suoriutuminen
≤ 15 persentiiliä, mutta lapsen ikä on alle 5 vuotta |
Kokonaispistemäärä motorisessa testissä alle -1 SD |
Lapsen tai nuoren arjen toimintakyvyn arviointi (kriteeri B/3)
- Suositus 6: Lapsen tai nuoren toimintakykyä ja osallistumisen merkittäviä rajoitteita itsestä huolehtimisen taidoissa, sensomotorisissa toiminnoissa, oppimisessa ja vapaa-ajan toiminnoissa tulisi arvioida ICF-toimintakykyluokituksen mukaisesti «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, ks. kaavio «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja ICF-toimintakykyluokituksen osa-alueet»2.
- Toimintakykyä arvioitaessa on tärkeää selvittää, mitä arjen toimintoja sensomotoriikan vaikeudet hankaloittavat (kotona, varhaiskasvatuksessa, koulussa) ja missä määrin vaikeudet estävät lasta tai nuorta osallistumasta iänmukaisiin toimintoihin kotona ja kodin ulkopuolella (leikkeihin, liikuntaan, harrastuksiin, toimintaan kavereiden kanssa). Ks. video Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD «Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD (video)»3.
- Varhaiskasvatuksen tai koulun palautteista on mahdollista saada tietoa lapsen tai nuoren taidoista ja edistymisestä ikätovereihin verrattuna sekä ryhmässä toimimisesta «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»9.
- On suositeltavaa käyttää strukturoituja kyselylomakkeita ja tarvittaessa ammattihenkilön suorittamaa havainnointia huoltajien sekä lapsen tai nuoren haastattelun ja palautteiden rinnalla «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»9.
- Toimintakykyä kartoittavia kyselyitä:
- Developmental Coordination Disorder Questionnaire Revised (DCDQ-R/DCDQ'07) -kysely on 5–15-vuotiaiden lasten ja nuorten huoltajille suunnattu motoristen taitojen arviointikysely «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja DCDQ-kyselylomake»10.
- DCDQ-kyselystä on kehitetty myös pienempien lasten versio, Little DCDQ «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Little DCDQ-FI -kyselylomake vanhemmille ja varhaiskasvattajille»11 kartoittamaan 3–4-vuotiaiden lasten sensomotorisia vaikeuksia.
- Motor Observation Questionnaire for Teachers (MOQ-T-FI) «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Motor Observation Questionnaire for Teachers (MOQ-T) -havainnointilomake»12 on opettajien suorittamaan arviointiin kehitetty verkkopohjainen kysely DCD:n motoristen oireiden havainnoimiseksi kouluympäristössä. Se on standardoitu suomalaisille 6–9-vuotiaille lapsille «Asunta P, Viholainen H, Westerholm J ym. Motoriika...»79. Kyselylomake suomalaisine viitearvoineen löytyy Ekapeli.fi-sivustolta «http://ekapeli.fi/moq-t»7.
- Sensory Processing Measure (SPM) ja Sensory Processing Measure – Preschool -kyselylomakkeet ovat huoltajien ja opettajien käyttöön kehitettyjä normitettuja mittareita, jotka antavat tietoa lapsen praksiataidoista, aistitiedon käsittelystä ja arjen toimintakyvystä. SPM soveltuu käytettäväksi 5–12-vuotiaiden lasten ja SPM-P 2–5-vuotiaiden lasten arviointiin «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja Sensory Processing Measure- ja Sensory Processing Measure Preschool -kyselylomakkeet»32.
- Viivi (5–15) -kysely soveltuu 5–17-vuotiaiden lasten motoriikan, toiminnanohjauksen, hahmotuksen, muistin, kielen, sosiaalisten taitojen ja oppimisen ongelmien kartoittamiseen kliinisessä työssä. Kyselyn motoriikkaosio sisältää 7 karkeamotorista ja 10 hienomotorista kolmiportaista väittämää «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Viivi-kyselylomake»13.
- Vahvuudet ja vaikeudet -kyselyä (Strengths and Difficulties Questionnaire, SDQ) voidaan käyttää 3–16-vuotiaiden lasten psyykkisen voinnin kartoittamiseen, ks. Terveysportti, NEUKO-tietokanta «https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/nko/article/nla00054»8.

Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja ICF-toimintakykyluokituksen osa-alueet
Lääketieteellinen tutkimus (kriteerit C, D / 1, 4, 5)
- Suositus 7: Lääkärin suorittaman kliinisen tutkimuksen tavoitteena on sensomotoristen vaikeuksien selvittely ja muiden motoriikkaan heijastuvien neurologisten ja somaattisten sairauksien sulkeminen pois, mikä voidaan useimmiten tehdä huolellisella haastattelulla ja kliinisellä tutkimuksella, sekä lisätutkimusten tarpeen arviointi ja mahdollisten samanaikaishäiriöiden tunnistaminen «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
- Esitietojen «Esitiedot kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä»4 perusteella pyritään selvittämään mahdollisia etiologisia ja/tai riskitekijöitä «Kehitykselliseen koordinaatiohäiriöön (DCD) liitettyjä riskitekijöitä»23 ja kehityksellisten taitojen saavuttamisen aikataulua, kuvaamaan sensomotoristen vaikeuksien laatua ja kestoa, pohtimaan erotusdiagnostiikkaa «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) erotusdiagnostiikka»14 ja tunnistamaan samanaikaishäiriöitä (ks. kohta Samanaikaishäiriöt «A2»6) «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2. Tietoa hankitaan huoltajien haastattelun lisäksi lapsen toimintaympäristöstä (varhaiskasvatus, koulu), psykologilta ja terapeuteilta sekä lapselta tai nuorelta itseltään. Esitietoja täydennetään strukturoiduilla kyselylomakkeilla «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»9 (ks. edellä).
- Neurologisessa tutkimuksessa «Somaattinen ja neurologinen tutkimus kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä»5, «Hadders-Algra M. in The Neurological Examination o...»77, «Lano A. Esikouluikäisen kehitysneurologinen arvioi...»78, «Ip A, Mickelson ECR, Zwicker JG. Assessment, diagn...»80 huomioidaan erityisesti karkea- ja hienomotoristen liikkeiden sujuvuus, tarkkuus ja voiman käyttö, kätisyyden vakiintuminen, koordinaatio ja tasapainon hallinta, asento ja lihasjänteys, puolierot sekä assosiatiiviset ja peililiikkeet.
- Somaattisessa tutkimuksessa «Somaattinen ja neurologinen tutkimus kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä»5, «Ip A, Mickelson ECR, Zwicker JG. Assessment, diagn...»80 huomioidaan lapsen tai nuoren kasvu, mahdolliset dysmorfiset piirteet ja ihomuutokset. Tärkeää on tutkia myös tuki- ja liikuntaelinten tila, sillä tuki- ja liikuntaelinten poikkeavuudet voivat heijastua motoriseen suoriutumiseen.
- Samanaikaishäiriöiden (ks. kohta Samanaikaishäiriöt «A2»6) selvittelyssä tarvitaan moniammatillisen työryhmän tutkimuksia.
- Puheterapeutin tutkimus on tarpeen, mikäli lapsen puheen- ja kielenkehityksessä todetaan viivettä tai puheen tuottaminen on epäselvää «Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häi...»46.
- Psykologin tai neuropsykologin tutkimusta suositellaan kaikille lapsille ja nuorille, joilla epäillään laaja-alaista kehitysviivettä tai kognitiivisia erityisvaikeuksia, kuten toiminnanohjauksen tai näönvaraisen hahmottamisen vaikeuksia, tai joilla ilmenee oppimisen vaikeuksia.
- Suositus 8: Samanaikaishäiriöiden diagnosointi vaatii kunkin häiriön diagnoosikriteeriperustaiset tutkimukset, ja erillinen diagnoosi asetetaan, mikäli kriteerit täyttyvät. (Ks. Käypä hoito -suositukset: ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö)»4, «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käyp...»43, Autismikirjon häiriö «Autismikirjon häiriö»6, «Autismikirjon häiriö. Käypä hoito -suositus. Suoma...»51 ja Kehityksellinen kielihäiriö (kielellinen erityisvaikeus, lapset ja nuoret) «Kehityksellinen kielihäiriö (kielellinen erityisvaikeus, lapset ja nuoret)»5, «Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häi...»46).
Erotusdiagnostiikka
- Erotusdiagnostisista sairauksista tai vammoista tavallisimpia ovat aistivammat, liikuntavamma, neuromuskulaarisairaudet, neurokutaaniset ja geneettiset oireyhtymät sekä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) erotusdiagnostiikka»14.
- Suositus 9: Epäiltäessä neurologista tai somaattista sairautta lapsi tai nuori ohjataan tarvittaessa tutkimuksiin erikoissairaanhoitoon, missä tarpeelliset lääketieteelliset tutkimukset tehdään yksilöllisen harkinnan mukaan.
- Aivojen kuvantaminen ei ole tarpeen DCD-diagnoosin asettamiseksi.
Lääkinnällinen kuntoutus, psykoedukaatio ja muut tukitoimet
Lääkinnällisen kuntoutuksen yleiset periaatteet
- Suositus 10: Lasten ja nuorten, joilla epäillään DCD:tä tai joilla on diagnosoitu DCD, varhaisten tukitoimien ja kuntoutuksen suunnittelun, toteutuksen ja seurannan tulee tapahtua monialaisena yhteistyönä lapsen tai nuoren ja hänen perheensä, terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen tai koulun kanssa.
- DCD:n riskin tunnistaminen jo varhaislapsuudessa on tärkeää «Lee EJ, Zwicker JG. Early identification of childr...»71, «Rosenblum S, Engel-Yeger B. Predicting participati...»73, «Varhaislapsuus ja kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) tai kehityksellisen koordinaatiohäiriön riski»28, jotta tukitoimet, toimintaympäristön muokkaus ja tarvittava kuntoutus voidaan aloittaa riittävän ajoissa.
- Arvioinnissa on määrällisten standardoitujen mittareiden lisäksi välttämätöntä huomioida lapsen tai nuoren liikkeiden, liikkumisen ja toiminnan laadun merkitys osallistumiseen.
- Varhaisten tukitoimien ja kuntoutuksen aloittaminen ei vaadi diagnoosia. Vauvan ja leikki-ikäisen viivästynyt motorinen kehitys, kielenkehityksen ja arjen osallistumisen haasteet saattavat olla varhainen viite DCD:stä «Varhaislapsuus ja kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) tai kehityksellisen koordinaatiohäiriön riski»28.
- Varhaiskasvatuksessa toteutetulla suunnitelmallisella ja kohdennetulla motoristen taitojen harjoittelulla voidaan edistää näiden taitojen kehittymistä ja lapsen osallistumista «Perusmotorisiin taitoihin kohdennettu harjoittelu varhaiskasvatuksessa tukee motoristen taitojen oppimista 3,5–6-vuotiailla lapsilla, joilla on kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) riski»29.
- Mikäli lapsen toimintakyky poikkeaa ikäodotuksista, tukitoimien suunnittelussa ja ohjauksessa on mukana kuntoutuksesta vastaavan tahon terveydenhuollon ammattihenkilö, usein fysio- ja/tai toimintaterapeutti. Nämä tukitoimet kirjataan aina lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan.
- Suositus 11: Kuntoutuksen ja tukitoimien lähtökohtana ovat lapsen tai nuoren ja perheen yksilölliset tarpeet ja voimavarat.
- Suositus 12: Toimintakyvyn arvioinnin tulee perustua ICF-toimintakykyluokitukseen, jonka mukaan myös kuntoutusuunnitelman tavoitteita tulisi kohdentaa lapsen tai nuoren osallistumiseen arjessa. Ks. ICF lasten kuntoutuksessa «http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022022520787»9.
- Kuntoutuksen interventiot jaotellaan ICF-toimintakykyluokituksen mukaisesti prosessisuuntautuneisiin (kehon toiminnot), tehtäväsuuntautuneisiin (suoritukset) ja osallistumista (osallistuminen) tukeviin interventioihin «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Smits-Engelsman B, Vinçon S, Blank R, ym. Evaluati...»81.
- Kuntoutuksen aloittamisen perusteet täyttyvät, jos ikäodotusten mukainen osallistuminen arjen toimintoihin on heikentynyt sensomotoristen taitojen puutteiden vuoksi, vaikka DCD diagnoosia ei ole asetettu.
- Fysio- ja toimintaterapia voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäterapiana.
- Suositus 13: Tiedollinen ohjaus ja neuvonta (psykoedukaatio) on aina keskeinen osa kuntoutusprosessia. Sen tavoitteena on lisätä lapsen tai nuoren, vanhempien ja muiden tärkeiden lähiaikuisten tietämystä ja ymmärrystä lapsen sensomotorisista vaikeuksista, tuen tarpeista sekä mahdollisista samanaikaishäiriöistä. Tietoa ja tukea antamalla pyritään vahvistamaan lapsen ja perheen valmiuksia tulla toimeen motoristen vaikeuksien kanssa sekä löytämään keinoja uusien taitojen harjoitteluun ja selviytymään arjesta.
- Laadultaan korkeatasoisia kansainvälisiä DCD-kuntoutuksen vaikuttavuustutkimuksia on toistaiseksi vähän. Tutkimusinterventioiden sisältö ja toteutus poikkeavat suomalaisesta kuntoutuskäytännöstä ja -ajattelusta, mutta ne voivat antaa ideoita ja suuntaa kuntoutuksen arviointiin, suunnitteluun ja toteutukseen.
- Yksilöllinen harkinta kuntoutuksesta on aina tarpeen tehdä monialaisena yhteistyönä.
- Kuntoutustutkimusta on julkaistu eniten tehtäväsuuntautuneiden interventioiden vaikuttavuudesta
kouluikäisillä lapsilla.
- CO-OP (Cognitive Orientation to daily Occupational Performance) «Tehtäväsuuntautuneilla interventioilla saattaa olla vaikuttavuutta motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).»C, «Cognitive Orientation to Daily Occupational Performance (CO-OP) -interventio kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»33
- NTT (Neuromotor Task Training) «Neuromotor Task Training (NTT) interventio kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»34, «Neuromotor Task Training (NTT) may improve motor performance of children with developmental coordination disorder when compared to no-intervention or Wii-Fit training but trustworthy evidence is missing.»D
- Mielikuvaharjoittelu «Mielikuvaharjoittelu saattaa vahvistaa motorista suoriutumista harjoittelemattomuuteen verrattuna lapsilla, joilla on keskivaikea tai vaikea kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Vaikutuksen suuruus lienee samankaltainen kuin havaintomotorisen harjoittelun.»C ja se yhdistettynä toiminnan havainnointiin «Combined action observation and motor imagery (AO+MI) in children with developmental coordination disorder (DCD)»35
- Prosessisuuntautuneista (kehon toiminnot) interventiomenetelmistä on toistaiseksi vain vähäistä näyttöä DCD:n kuntoutuksessa. Prosessisuuntautuneet menetelmät ovat kuitenkin tärkeitä pienten lasten kuntoutuksessa «Varhaislapsuus ja kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) tai kehityksellisen koordinaatiohäiriön riski»28.
- Interventioista, jotka lisäävät lasten ja nuorten osallistumista, on toistaiseksi vähän tutkimusta. Tuen vaikuttavuutta osallistumiseen on mitattu harvoin «CO-OP-interventio (The cognitive orientation for daily occupational performance) saattaa edistää osallistumista 5–12-vuotiailla lapsilla ja nuorilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).»C.
- Kuntoutuksen arvioinnissa, suunnittelussa ja toteutuksessa tulee valittujen kuntoutuksen sisältöjen vastata ikätasoisen kehityksen tukemista.
- DCD-diagnoosin saaneen lapsen tai nuoren kuntoutus suunnitellaan ja kirjataan aina yksilölliseen kuntoutussuunnitelmaan «https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164488/STM_2022_17_J.pdf?sequence=1&isAllowed=y»10.
- Kuntoutumisprosessia on seurattava säännöllisesti, jotta valitut kuntoutusmuodot vastaavat lapsen tai nuoren tarpeita oikea-aikaisesti.
- Suositus 14: On suositeltavaa, että fysioterapeutin tai toimintaterapeutin arvio ja lapsen tai nuoren arjen tukitoimien suunnittelu, vanhempien ohjaus ja tarvittaessa kuntoutusinterventio alkavat mahdollisimman pian sen jälkeen, kun lapsella tai nuorella todetaan sensomotorisen kehityksen viivettä, joka heikentää hänen toimintakykyään arjessa.
Fysioterapia
- Fysioterapeutin on tärkeää tietää lapsen kehityksellisestä historiasta, onko aikaisemmassa sensomotorisessa kehityksessä ollut viitteitä koordinaation tai motorisen säätelyn vaikeuksista, kuten hidas sensomotorinen kehitys, haluttomuus kiipeilyyn, liikkumisen tai liikunnan välttely, hyppimisen ja liikkeiden yhdistämisen vaikeus, toistuva kaatuilu, pyöräilyn oppimisen hitaus, luistelemaan ja hiihtämään oppimisen vaikeus ja voimantuoton epäsuhta tehtävään nähden «CanChild. Recognizing and Referring Children with ...»82.
- Kuntoutumisen tavoitteena on puutteellisen tai uuden motorisen taidon oppiminen sekä taitojen monipuolinen siirtäminen lapsen arkiympäristöön.
- Kuntoutuksen aikana lapsi harjoittelee uutta taitoa hänelle merkityksellisten ja ikään sopivien tavoitteiden kautta. Motoristen taitojen oppimisella on aina yhteys lapsen osallistumisen tavoitteisiin (ICF-toimintakykyluokitus).
- Tärkeää harjoittelussa on saada lapsen lähi-ihmiset ja arkiympäristö mukaan tavoitteiden mukaiseen toimintaan. Fysioterapeutin tutustuminen lapsen arkiympäristöön on keskeistä harjoittelun suunnittelussa.
- Motorisen oppimisen tukemiseksi fysioterapiassa huomioidaan tehtävän ja ympäristön lisäksi yksilöllisesti lapsen tuki- ja liikuntaelinperäiset sekä kehotietoisuuden ja havaintomotoriikan vaikeudet. Harjoittelussa huomioidaan muun muassa tasapaino, koordinaatio, hienomotoriikka, voimantuotto ja -säätely, lihasvoima ja -kunto sekä motoristen perustaitojen yhdistäminen toisiinsa sulaviksi liikekokonaisuuksiksi huomioiden motorinen suunnittelu, ajoitus ja tarkkuus (esim. juoksun ja hypyn yhdistäminen) «Kauranen K. Motoriikan säätely ja motorinen oppimi...»83.
- Eniten tutkimusnäyttöä on fysioterapian tehtäväsuuntautuneista menetelmistä, joissa kuntoutuksen tavoitteet kohdentuvat yksilön suorituksiin.
- Toimintaan yhdistetyillä tehtävä- tai prosessisuuntautuneilla interventioilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia motorisiin toimintoihin ja taitoihin lapsilla, joilla on DCD «Activity-oriented intervention and body function oriented intervention combined with activities may have positive effect on motor function and skills in children with DCD.»C.
- Tehtäväsuuntautunut harjoittelu saattaa olla keskivartaloharjoittelua tehokkaampi tasapainon hallinnan vahvistamisessa, mutta luotettava näyttö puuttuu «Tehtäväsuuntautunut harjoittelu saattaa vahvistaa tasapainon hallintaa keskivartaloharjoittelua tehokkaammin lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD), mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- Tehtäväsuuntautunut harjoittelu saattaa vahvistaa lihasvoimaharjoittelua tehokkaammin
asennon hallintaa. Vaikutuksen suuruus verrattuna lihasvoimaharjoitteluun näyttäisi
olevan vähintään kohtalainen «Tehtäväsuuntautunut harjoittelu saattaa vahvistaa asennon hallintaa lihasvoimaharjoittelua tehokkaammin lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Vaikutuksen suuruus verrattuna lihasvoimaharjoitteluun näyttäisi olevan vähintään kohtalainen.»C.
- NTT (Neuromotor Task Training) saattaa edistää motorista suoriutumista lapsilla, joilla
on DCD, kun verrataan lapsiin, jotka eivät saaneet kuntoutusta tai jotka harjoittelivat
Wii-Fit-videopelillä, mutta luotettava näyttö puuttuu «Neuromotor Task Training (NTT) may improve motor performance of children with developmental coordination disorder when compared to no-intervention or Wii-Fit training but trustworthy evidence is missing.»D, «Neuromotor Task Training (NTT) interventio kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»34.
- Pienillä aineistoilla tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että liikunnallisista videopeleistä voi olla hyötyä DCD-diagnosoitujen lasten ja nuorten perinteisen kuntoutuksen lisänä «Smits-Engelsman B, Vinçon S, Blank R, ym. Evaluati...»81.
- Lihasvoimaharjoittelu saattaa parantaa staattista tasapainoa lapsilla, joilla on DCD, mutta luotettava näyttö puuttuu «Lihasvoimaharjoittelu saattaa parantaa staattista tasapainoa lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD), verrattuna lapsiin, jotka eivät ole saaneet interventiota, mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- Fyysistä kuntoa (lihasvoima ja aerobinen kestävyys) tulisi harjoittaa osana kuntoutusta, koska DCD-kohderyhmän lapsilla on enemmän ylipainoa ja heikommat voimat ja kunto kuin tavanomaisesti kehittyneillä lapsilla «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2. Interventioiden avulla on mahdollista vaikuttaa motoristen taitojen kehittämisen lisäksi myös lihasvoiman ja aerobisen kunnon kehittämiseen «Voiman ja kestävyyskunnon harjoittaminen lapsilla ja nuorilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)»36.
- Mielikuvaharjoittelu verrattuna harjoittelemattomuuteen saattaa vahvistaa motorista suoriutumista lapsilla, joilla on keskivaikea tai vaikea DCD. Vaikutuksen suuruus lienee samankaltainen kuin havaintomotorisen harjoittelun «Mielikuvaharjoittelu saattaa vahvistaa motorista suoriutumista harjoittelemattomuuteen verrattuna lapsilla, joilla on keskivaikea tai vaikea kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Vaikutuksen suuruus lienee samankaltainen kuin havaintomotorisen harjoittelun.»C.
- Pääosin kokeellisista tutkimuksista saatu alustava tieto viittaa siihen, että toiminnan havainnoimisen ja mielikuvaharjoittelun yhdistäminen saattaa vahvistaa motorista suoriutumista tehokkaammin kuin toiminnan havainnointi tai mielikuvaharjoittelu yksinään «Combined action observation and motor imagery (AO+MI) in children with developmental coordination disorder (DCD)»35.
- Liikunnallisten videopelien on havaittu parantavan suoriutumista tasapainoa vaativissa tehtävissä «Smits-Engelsman BC, Jelsma LD, Ferguson GD, ym. Mo...»84.
- NTT (Neuromotor Task Training) saattaa edistää motorista suoriutumista lapsilla, joilla
on DCD, kun verrataan lapsiin, jotka eivät saaneet kuntoutusta tai jotka harjoittelivat
Wii-Fit-videopelillä, mutta luotettava näyttö puuttuu «Neuromotor Task Training (NTT) may improve motor performance of children with developmental coordination disorder when compared to no-intervention or Wii-Fit training but trustworthy evidence is missing.»D, «Neuromotor Task Training (NTT) interventio kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»34.
- Koulussa tapahtuvan ohjatun harjoittelun on todettu vahvistavan motorista suoriutumista lapsilla ja nuorilla, joilla on keskivaikea tai vaikea DCD «Yu JJ, Burnett AF, Sit CH. Motor Skill Interventio...»85. Suomen kouluissa on jonkin verran koulufysioterapeutteja «https://www.suomenfysioterapeutit.fi/fysioterapia/ammatin-kehittaminen/fysioterapeutit-kouluilla/»11, joiden ammattiosaamista on suositeltavaa hyödyntää.
- Harrastuksiin ja omatoimiseen liikkumiseen ohjaaminen on tärkeää motoristen taitojen ja fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi «Setänen S. Prediction of neurodevelopment and neur...»10, «Yu JJ, Burnett AF, Sit CH. Motor Skill Interventio...»85, «Wocadlo C, Rieger I. Motor impairment and low achi...»86.
Toimintaterapia
- Lapsilla tai nuorilla, joilla epäillään DCD:tä tai on diagnosoitu DCD, esiintyy usein sensomotoriikan ongelmien vuoksi vaikeuksia arjen toiminnoissa, leikeissä, oppimisessa tai vapaa-ajantoiminnoissa. Toimintaterapian tavoitteena on mahdollistaa osallisuus omassa ympäristössä tukemalla lapsen tai nuoren kehitystä toimijana.
- Toimintaterapiaa voidaan toteuttaa eri viitekehyksillä kunkin lapsen tai nuoren tarpeen ja kehitystason mukaan. Kognitiivista viitekehystä (esim. CO-OP-menetelmää «Cognitive Orientation to Daily Occupational Performance (CO-OP) -interventio kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»33) käytetään usein kouluikäisten kanssa ja pienempien lasten kanssa puolestaan kehityksellisiä viitekehyksiä (esim. sensorisen integraation terapiaa).
- On suositeltavaa, että toimintaterapia aloitetaan mahdollisimman pian DCD:hen viittaavien oireiden tunnistamisen jälkeen. Ennen 5 vuoden ikää aloitetulla kuntoutuksella (lapsilla, joilla on DCD:n riski) ajatellaan olevan positiivisia vaikutuksia motorisiin taitoihin ja sitä kautta taitojen saavuttamiseen ja osallistumiseen arjessa. «Varhaislapsuus ja kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) tai kehityksellisen koordinaatiohäiriön riski»28
- DCD:hen saattaa liittyä aistitiedon käsittelyn ongelmia «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja aistitiedon prosessoinnin vaikeudet»25. Lapset, joilla on aistitiedon käsittelyn ongelmia ja/tai dyspraksiaa, ohjautuvat maassamme usein sensorisen integraation terapiaan (ASI®) «https://www.ice-asi.org/about-ayres-si/»12.
- Jos käsialassa tai kirjoittamisessa on haasteita, tehtäväsuuntautunut hienomotorinen harjoittelu (esim. CO-OP-menetelmän tavoitteena) voidaan sisällyttää kuntoutukseen, mikäli lapsi tai nuori kokee hienomotoriset haasteet merkityksellisinä ja osallistumistaan rajoittavana asiana.
- Ympäristötekijöihin kohdistuvat toimenpiteet, kuten lähiympäristön ohjaus, fyysisen ympäristön muutokset ja apuvälineet, kuuluvat oleellisena osana tehtävä- ja prosessisuuntautuneisiin menetelmiin.
- Eniten tutkimusnäyttöä on toimintaterapian tehtäväsuuntautuneista menetelmistä, joissa kuntoutuksen tavoitteet kohdentuvat yksilön suorituksiin. Erityisesti CO-OP-interventiolla saattaa olla vaikuttavuutta 6-vuotiaiden ja sitä vanhempien lasten motoriseen suoriutumiseen «Tehtäväsuuntautuneilla interventioilla saattaa olla vaikuttavuutta motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).»C.
- CO-OP-interventio saattaa saada aikaan muutoksia motorisilla sekä tarkkaavuuteen ja tunteiden säätelyyn liittyvillä aivoalueilla ja hermoverkkoyhteyksissä «Havaitut aivojen rakenteelliset ja toiminnalliset muutokset CO-OP-intervention jälkeen kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»37.
- Vain harvoissa tutkimuksissa on selvitetty CO-OP:n vaikutusta lapsen tai nuoren osallistumisessa tapahtuvaan muutokseen «CO-OP-interventio (The cognitive orientation for daily occupational performance) saattaa edistää osallistumista 5–12-vuotiailla lapsilla ja nuorilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).»C.
Samanaikaishäiriöiden kuntoutus
Puheterapia
- DCD:hen liittyy usein samanaikaishäiriönä kehityksellinen kielihäiriö (ks. Käypä hoito -suositus Kehityksellinen kielihäiriö (kielellinen erityisvaikeus, lapset ja nuoret) «Kehityksellinen kielihäiriö (kielellinen erityisvaikeus, lapset ja nuoret)»5, «Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häi...»46).
- DCD:hen samanaikaisesti liittyviä ja merkittävästi arkea haittaavia kielen ja puheilmaisun ongelmia voidaan kuntouttaa puheterapialla, jonka tarve arvioidaan lapsen yksilöllisessä puheterapeuttisessa tutkimuksessa ja tavoitteet määritellään kuntoutussuunnitelmassa.
Neuropsykologinen kuntoutus
- DCD:hen saattaa liittyä samanaikaisia kognitiivisia vaikeuksia. Niitä esiintyy etenkin toiminnanohjauksessa, tarkkaavuudessa, visuospatiaalisissa toiminnoissa ja oppimisessa «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»20.
- Mikäli kognitiiviset vaikeudet haittaavat asianmukaisista koulun tukitoimista huolimatta merkittävästi lapsen arkea ja oppimista, voidaan lisäksi suositella neuropsykologista kuntoutusta.
- Lapsen neuropsykologinen kuntoutus perustuu aina neuropsykologiseen tutkimukseen, jonka pohjalta suunnitellaan yksilölliset kuntoutustavoitteet ja sisällöt.
- Lasten ja nuorten neuropsykologisessa kuntoutuksessa keskeistä on lapsen tai nuoren kanssa työskentelyn lisäksi lähiaikuisten ohjaus ja tukeminen.
- Neuropsykologisen kuntoutuksen vaikuttavuudesta DCD:ssä ei ole tutkimuksia. Tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen kuntoutuksessa voidaan soveltaa ADHD-oireisille lapsille suunniteltuja ja vaikuttaviksi todettuja kognitiivis-behavioraalisia ja käyttäytymisterapeuttisia lähestymistapoja (ks. Käypä hoito -suositus ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö)»4, «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käyp...»43).
Muut terapiamuodot
- Lapsella voi olla myös muita yksilöllisessä kuntoutussuunnitelmassa määriteltyjä terapioita, kuten musiikki-, allas- tai ratsastusterapiaa, mutta näiden terapiamuotojen vaikuttavuudesta lasten DCD:n kuntoutusmuotona ei ole tutkimuksia.
- Tanssiterapian vaikutuksesta DCD:hen on julkaistu yksi tutkimus «Musiikin, kehon liikkeiden ja tanssin interventio-ohjelma kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»38.
- Mahdolliset mielialahäiriöt hoidetaan häiriöiden tavanomaisten alueellisten käytänteiden mukaisesti. Perheneuvolaan voi hakeutua DCD:hen liittyvissä psyykkisissä ongelmissa, kuten mielialaan, ahdistuneisuuteen, tarkkaavuuteen tai käyttäytymiseen liittyvissä ongelmissa (ks. Käypä hoito -suositukset: ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö)»4, «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käyp...»43 ja Kehityksellinen kielihäiriö (kielellinen erityisvaikeus, lapset ja nuoret) «Kehityksellinen kielihäiriö (kielellinen erityisvaikeus, lapset ja nuoret)»5, «Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häi...»46).
Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä toisen asteen tukitoimet
- Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koulun (perusopetus, tutkintokoulutukseen valmentava
koulutus, toinen aste) tehtävänä on tunnistaa lapsen tai nuoren sensomotorisen kehityksen
ja motorisen oppimisen vaikeudet (mukaan lukien DCD) ja antaa tukea välittömästi tuen
tarpeen ilmetessä «Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, 2022. Määrä...»87, «Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet, 2014. M...»88, «Peruskoulun opetussuunitelman perusteet, 2014. Mää...»89, «Laki varhaiskasvatuslain muuttamisesta 2021. 1183/...»90, «Perusopetuslaki 1998. 628/21.8.1998 https://finlex...»91, «Lukiolaki 2018. 714/10.8.2018 https://www.finlex.f...»92, «Laki ammatillisesta opetuksesta 2017. 531/11.8.201...»93, «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»9, «Leikki ja kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) riski. Vaarantuuko tasavertainen osallistuminen?»27, ks. video Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai
nuorta, jolla on DCD «Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD (video)»3.
- Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti on tärkeää tunnistaa vuosiluokilla 1–2 sellaiset motorisen oppimisen vaikeudet, joilla voi olla yhteyttä muihin oppimisen ongelmiin «Peruskoulun opetussuunitelman perusteet, 2014. Mää...»89.
- Tuen yksilöllisyys ja intensiteetti tulee sovittaa tuen tarvetta vastaavaksi. Tuen
suunnittelu tapahtuu motorisia taitoja ja oppimista arvioimalla yhteistyössä lapsen
tai nuoren ja huoltajien kanssa.
- Jos varhaiskasvatuksen ja esi- tai perusopetuksen tuki ei riitä, ohjataan lapsi tai nuori terveydenhuollon (fysio- tai toimintaterapeutin) arvioon «Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, 2022. Määrä...»87, «Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet, 2014. M...»88, «Peruskoulun opetussuunitelman perusteet, 2014. Mää...»89.
- Moniammatillisen ryhmän ja perheen yhteistyössä päättämät merkitykselliset tavoitteet sisältävä, toteutettavissa oleva motoristen taitojen oppimiseen liittyvä tuki kirjataan osaksi lapselle tai nuorelle tehtävää henkilökohtaista kasvun tai oppimisen suunnitelmaa, johon kirjataan, millaista tukea tarjotaan sekä tuen tarjoamisen paikka ja tekijät. Tuen vaikuttavuutta arvioidaan säännöllisesti yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa.
- Erityisen tuen sisällöt kirjataan
- lukiossa ja tutkintoon valmentavassa koulutuksessa (TUVA) opiskelijan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan «Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perus...»94, «Lukiolaki 2018. 714/10.8.2018 https://www.finlex.f...»92
- ammatillisessa koulutuksessa henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan «Laki ammatillisesta opetuksesta 2017. 531/11.8.201...»93.
- Varhaiskasvatuksessa tai koulukontekstissa tehtyjä kuntoutuksen vaikuttavuustutkimuksia
on toistaiseksi vielä vähän. On kuitenkin näyttöä siitä, että kohdennetulla tasapainon
ja perusmotoristen taitojen harjoittelulla on myönteinen vaikutus erityisesti niiden
lasten motoriseen suoriutumiseen, joilla on tällä alueella puutteita.
- Perusmotorisiin taitoihin kohdennetun systemaattisen harjoittelun (6–10 viikkoa) varhaiskasvatuksessa on havaittu edistävän motoristen taitojen oppimista 3,5–6-vuotiailla lapsilla, joilla on DCD:n riski «Perusmotorisiin taitoihin kohdennettu harjoittelu varhaiskasvatuksessa tukee motoristen taitojen oppimista 3,5–6-vuotiailla lapsilla, joilla on kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) riski»29.
- Kouluissa toteutettu interventio ilmeisesti parantaa motorisia taitoja tavallista liikunnanopetusta ja terapiakontekstissa annettua tukea tehokkaammin «Targeted motor skill interventions implemented in school settings may improve motor skills among 5-12 years children with DCD or at-risk for DCD compared to conventional physical education lessons or to therapeutically oriented interventions.»B.
- Koulujen motoriikan tukikerhot (Moto-kerho) ovat yksi toimintamalli, jolla alakouluissa on onnistuneesti tuettu sellaisten lasten motorista oppimista, joilla epäillään DCD:tä «Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Ensimmäisel...»95, «Sääkslahti A, Cantell M. MOTO-kerho: Motoristen pe...»96, «Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Motorista k...»97.
- Partnering for Change -yhteistoimintamallissa (P4C-malli) toimintaterapeutti tukee yhdessä opetushenkilöstön kanssa lapsen toimintaedellytyksiä kouluympäristössä «Yhteisöllisen kuntoutuksen periaatteita noudatteleva Partnering for Change -malli (P4C)»39, «https://canchild.ca/en/research-in-practice/current-studies/partnering-for-change»13.
Muut hoidot
Lääkehoito: metyylifenidaatti ja muut lääkkeet
- Lapsilla, joilla on sekä DCD että ADHD, on tutkittu tavanomaisin annoksin käytetyn
metyylifenidaatin vaikutusta ADHD-oireiden (tarkkaamattomuus, liikehakuisuus ja impulsiivisuus)
lisäksi karkeamotoriseen suoriutumiseen, hienomotoriikan taitoihin, käsin kirjoittamisen
tarkkuuteen ja elämänlaatuun.
- Metyylifenidaatti saattaa parantaa motorista suoriutumista lapsilla, joilla on todettu sekä DCD että ADHD «Bart O, Podoly T, Bar-Haim Y. A preliminary study ...»98, «Bart O, Daniel L, Dan O, ym. Influence of methylph...»99, «Soleimani R, Kousha M, Zarrabi H, ym. The Impact o...»100, «Metyylifenidaatti saattaa parantaa motorista suoriutumista lapsilla, joilla on todettu sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD).»C.
- Lumelääkkeeseen verrattuna metyylifenidaatti saattaa parantaa hienomotoriikkaa ja käsin kirjoittamisen tarkkuutta lapsilla, joilla on sekä DCD että ADHD, mutta luotettava näyttö puuttuu «Flapper BC, Houwen S, Schoemaker MM. Fine motor sk...»101, «Metyylifenidaatti saattaa parantaa hienomotoriikkaa ja käsin kirjoittamisen tarkkuutta lumelääkkeeseen verrattuna lapsilla, joilla on sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- Metyylifenidaatti saattaa parantaa elämänlaatua lapsilla, joilla on todettu sekä DCD että ADHD, mutta luotettava näyttö puuttuu «Flapper BC, Schoemaker MM. Effects of methylphenid...»102, «Metyylifenidaatti saattaa parantaa elämänlaatua lapsilla, joilla on todettu sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- Metyylifenidaatin motorista suoriutumista edistävän vaikutuksen on arveltu tulevan tarkkaavuuden vahvistumisen kautta, mutta koska lääkevaikutusta ei ole tutkittu lapsilla, joilla on ainoastaan DCD, mahdollista suoraa vaikutusta motoriikkaan ei vielä tiedetä.
- Suositus 15: Stimulanttihoitoa ei tule tarjota lapselle tai nuorelle, jolla on DCD, ellei hänellä lisäksi ole lääkehoitoa vaativaa ADHD:tä.
- Vastasyntyneisyyskaudella apnean hoitoon annettua kofeiinia on tutkittu ennenaikaisina
gestaatioiältään alle 32-viikkoisina syntyneillä. DCD:n esiintyvyys oli 5-vuotisseuranta-ajankohtana
pienempi kofeiinihoitoa saaneiden ryhmässä verrattuna lumeryhmään. Kofeiinihoidosta
ei ilmennyt haittavaikutuksia.
- Neonataalivaiheessa annettu kofeiinihoito ilmeisesti pienentää ennenaikaisina syntyneiden lasten DCD:n esiintyvyyttä 5 vuoden iässä verrattuna lumehoitoa saaneisiin lapsiin «Doyle LW, Schmidt B, Anderson PJ, ym. Reduction in...»103, «Neonataalivaiheessa annettu kofeiinihoito ilmeisesti pienentää pienipainoisena gestaatioiältään alle 32 vk syntyneiden lasten kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) esiintyvyyttä 5 vuoden iässä verrattuna lumehoitoa saaneisiin lapsiin.»B.
Ravitsemushoidot: rasvahapot ja E-vitamiini
- Ravitsemushoidoista on lumekontrolloituna tutkittu monityydyttymättömien rasvahappojen
ja E-vitamiinin yhdistelmän lisäämistä ruokavalioon.
- Lumelääkkeeseen verrattuna omega-rasvahappojen antaminen ei parantane motoriikkaa lapsilla, joilla on todettu DCD «Richardson AJ, Montgomery P. The Oxford-Durham stu...»104, «Lumelääkkeeseen verrattuna omega-rasvahappojen antaminen ei ilmeisesti paranna motoriikkaa lapsilla, joilla on todettu kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).»C.
Omahoito
- Mitä enemmän lapsen osallistuminen harrastustoimintaan tai vapaa-ajan liikkumiseen ikäisiin verrattuna vähenee, sitä suurempi on omahoidon «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»9 merkitys.
- Lapsen voi olla turvallisempaa ja mielekkäämpää aloittaa liikkuminen ja harrastustoimintaan tutustuminen läheisen kanssa, jolloin suorituspaineet vähenevät.
- Omahoidon tavoitteena on lisätä läheisten ymmärrystä lasten liikunnallisista tarpeista ja tukea läheisiä lapsen kannustamisessa liikunnan ja erilaisten harrastusten pariin.
- Läheisen liikkumiseen kannustava esimerkki tukee lapsen motivaatiota liikunnalliseen elämäntapaan tutustumiseen ja sen omaksumiseen.
- Alle 8-vuotias lapsi tarvitsee terveen kehityksen ja kasvun tueksi vähintään kolme tuntia liikkumista päivän aikana: vauhdikasta liikuntaa tunnin verran sekä reipasta ulkoilua ja kevyttä liikuntaa kaksi tuntia (ks. Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016 «https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75405/OKM21.pdf?sequence=1&isAllowed=y»14).
- Lapsi (7–17 v) tarvitsee reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään tunnin päivässä. Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulee välttää. (Ks. Liikkumissuositus 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille «https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/162984»15.)
- Maksuton materiaali huoltajille motorisen oppimisen vaikeuksista «https://cp-liitto.fi/wp-content/uploads/2022/02/Mita-vanhemman-on-hyva-tietaa-motorisen-oppimisen-vaikeuksista.pdf»16.
Seurannaisvaikutukset ja pitkäaikaisennuste
- DCD:n oireet säilyvät aikuisuuteen asti «Cousins M, Smyth MM. Developmental coordination im...»31, «Cleaton MAM, Tal-Saban M, Hill EL, ym. Gender and ...»105.
- Suomalaisen pitkittäistutkimuksen mukaan noin 50 %:lla lapsista motorisen oppimisen vaikeudet vaikeuttavat elämää vielä aikuisuudessa «Cantell MH, Smyth MM, Ahonen TP. Two distinct path...»30, «Cantell M, Smyth MM, Ahonen T. Clumsiness in adole...»106. Oirekuva muuttuu lapsen kasvaessa «Cantell MH, Smyth MM, Ahonen TP. Two distinct path...»30, «Kirby A, Edwards L, Sugden D. Emerging adulthood i...»107, ja osa aikuisista kertoo oppineensa strategioita selvitäkseen arjestaan motorisista haasteista huolimatta «Missiuna C, Moll S, King G, ym. Life experiences o...»108.
- Vaikeudet ilmenevät aikuisuudessa naisilla ja miehillä erilaisina «Cleaton MAM, Tal-Saban M, Hill EL, ym. Gender and ...»105.
- DCD saattaa heikentää kykyä oppia ajamaan autolla ja lisätä liikenneturvallisuusriskiä, mutta luotettava näyttö puuttuu «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) saattaa heikentää kykyä oppia ajamaan autolla ja lisätä liikenneturvallisuusriskiä, mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- DCD on yhteydessä osallistumisen vähäisyyteen ja kapea-alaisuuteen. Osallistumisen
ongelmat ovat melko samanlaisia iästä rippumatta. Osallistumattomuus on riski niin
psyykkiselle kuin fyysiselle terveydelle.
- Varhaiskasvatusikäisten leikkiin osallistuminen «Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Physical and S...»109, «Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. A comparison o...»110, «Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Aggressive int...»111: muun muassa leikkitaidot ovat kehittymättömämpiä, leikkiin käytetty aika ja leikkimisestä nauttiminen on vähäisempää, ja ei-toivottu leikkikäyttäytyminen on yleisempää.
- Oppimiseen liittyviä motoriikkaa vaativia tehtäviä, kuten kynän tai saksien käyttöä, voidaan vältellä «Magalhães LC, Cardoso AA, Missiuna C. Activities a...»112. Itsenäinen toimintaan ryhtyminen ja toiminnoista pitäminen «Bart O, Jarus T, Erez Y, ym. How do young children...»113 on vähäisempää, mikä luo riskin näiden taitojen harjoittelulle.
- Liikunnallisiin harrastuksiin, omaehtoiseen ja järjestettyyn liikuntaan «Magalhães LC, Cardoso AA, Missiuna C. Activities a...»112, «Cairney J, Hay J, Faught B ym. Developmental Coord...»114, «Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental co...»115, erityisesti joukkuelajeihin «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Barnett AL, Dawes H, Wilmut K Constraints and faci...»116, osallistuminen on vähäisempää.
- Vapaa-ajan harrastuksiin osallistuminen on vähäisempää, harrastuskirjo on kapeampi «Rosenblum S, Waissman P, Diamond GW. Identifying p...»117, ja harrastuksista nauttiminen on vähäisempää «Cairney J, Hay J, Faught B ym. Developmental Coord...»114, «Rosenblum S, Waissman P, Diamond GW. Identifying p...»117.
- Päivittäisiin toimintoihin osallistuminen, erityisesti itsestä huolehtiminen ja hienomotoriikkaa vaativat toiminnot «Magalhães LC, Cardoso AA, Missiuna C. Activities a...»112, «Van der Linde BW, van Netten JJ, Otten B, ym. Acti...»118 ovat vaikeampia.
- Sosiaalisia tilanteita vaativiin toimintoihin osallistuminen «O'Dea, Connell. Performance difficulties, activity...»119, «Redondo-Tébar A, Ruiz-Hermosa A, Martínez-Vizcaíno...»120 ja niistä pitäminen «Bart O, Jarus T, Erez Y, ym. How do young children...»113 on vähäisempää.
- DCD on yhteydessä heikompaan fyysiseen terveyteen, ja se voidaan nähdä yhtenä kouluikäisten
suurimmista terveysriskeistä «Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental co...»121, «Cairney J, Veldhuizen S. Is developmental coordina...»122.
- Lapsilla, joilla on DCD, on suurempi painoindeksi (BMI), vyötärönympärys ja kehon rasvaprosentti «Rivilis I, Hay J, Cairney J, ym. Physical activity...»123. Riski on suurempi pojilla ja kasvaa iän myötä «Hendrix CG, Prins MR, Dekkers H. Developmental coo...»124.
- Kouluikäiset lapset, joilla oli DCD sekä tasapainovaikeuksia, olivat kaksi kertaa todennäköisemmin ylipainoisia verrattuna motoriikaltaan normaalisti kehittyviin lapsiin «Zhu YC, Cairney J, Li YC, ym. High risk for obesit...»125.
- Lihaskunto ja kestävyys ovat heikompia «Rivilis I, Hay J, Cairney J, ym. Physical activity...»123, «Farhat F, Masmoudi K, Hsairi I, ym. The effects of...»126, «Schott N, Alof V, Hultsch D, ym. Physical fitness ...»127, «Cairney J, Veldhuizen S, King-Dowling S, ym. Track...»128.
- Jo 4–5-vuotiailla lapsilla, joilla on DCD, on heikompi kestävyyskunto kuin vertaisilla «King-Dowling S, Rodriguez C, Missiuna C, ym. Healt...»129.
- Fyysinen aktiivisuus on vähäisempää «Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental co...»115, «King-Dowling S, Kwan MYW, Rodriguez C, ym. Physica...»130.
- Erityisesti pojilla, joilla epäillään DCD:tä ja joilla on heikot välineenkäsittelytaidot, on myöhemmin suurempi riski vähäiseen fyysiseen aktiivisuuteen «Green D, Lingam R, Mattocks C, ym. The risk of red...»131.
- Suomalaiset lapset, joilla epäillään DCD:tä, liikkuvat myös aikuisuudessa muita vähemmän «Kantomaa MT, Stamatakis E, Kankaanpää A, ym. Physi...»132, «Tan JLK, Ylä-Kojola AM, Eriksson JG, ym. Effect of...»133.
- DCD on yhteydessä varhaiskasvatus- ja kouluikäisten heikompaan elämänlaatuun «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Bart O, Jarus T, Erez Y, ym. How do young children...»113, «Poulsen AA, Ziviani JM, Cuskelly M. General self-c...»134.
- Päivittäisiin toimintoihin liittyvä elämänlaatu on heikompaa ikätovereihin verrattuna «Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental co...»135.
- Kouluiässä elämänlaadun heikkous liittyy koulussa vaadittaviin motorisiin toimintoihin «Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental co...»135, «Caçola P, Killian M. Health-related quality of lif...»136, «Raz-Silbiger S, Lifshitz N, Katz N, ym. Relationsh...»137 ja näkyy kielteisinä tunteina «Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental co...»135.
- Heikompi sosiaalinen ja emotionaalinen elämänlaatu liittyy kaverisuhteisiin niin koulussa kuin harrastuksissa «Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental co...»135, «Caçola P, Killian M. Health-related quality of lif...»136, «Poulsen AA, Ziviani JM, Johnson H, ym. Loneliness ...»138, «Zwicker JG, Harris SR, Klassen AF. Quality of life...»139.
- Fyysinen elämänlaatu heikkenee DCD:n rajoittaessa osallistumista fyysistä aktiivisuutta vaativiin toimintoihin kotona ja kodin ulkopuolella «Caçola P, Killian M. Health-related quality of lif...»136, «Raz-Silbiger S, Lifshitz N, Katz N, ym. Relationsh...»137, «Karras HC, Morin DN, Gill K, ym. Health-related qu...»140.
- DCD:hen liittyy usein kiusaamista tai kiusatuksi tulemista «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
- Samanaikainen ADHD suurentaa heikomman elämänlaadun riskiä «Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental co...»135, «Dewey D, Volkovinskaia A. Health-related quality o...»141.
- Varhaiskasvatusikäisen lapsen DCD on yhteydessä myös vanhempien elämänlaatuun «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) – Lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kokemuksia ja näkemyksiä»40, «Stephenson EA, Chesson RA. 'Always the guiding han...»142. Vanhemmilla on huoli lapsen yhteiskuntaan sijoittumisesta «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
Lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa näkökulmia
- Suositus 16: DCD:n tukitoimien ja kuntoutuksen suunnittelussa ja niihin liittyvässä päätöksenteossa on olennaista ottaa huomioon lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa näkökulmat.
- DCD-diagnoosin saaneet lapset ja nuoret kokevat selvän eron omien kykyjensä ja ympäristön vaatimusten välillä. Tämän vuoksi heillä esiintyy omanarvontunnon heikkoutta, ja heitä kiusataan ja suljetaan pois joukosta. Lapset ja nuoret kuvaavat kuitenkin myös onnistuneita strategioita, jotka auttavat selviytymään arjen vaikeuksista (esim. keskittyminen omiin taitoihin ja vahvuuksiin, omien tavoitteiden asettaminen, erilaisuuden hyväksyminen, huumori) «Omahoito kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»30, «O'Dea Á, Stanley M, Coote S, ym. Children and youn...»143.
- Yli puolet nuorista aikuisista, joilla oli DCD, raportoi lapsuudessa olleen aina vaikeuksia itsestä huolehtimisen taidoissa, pyörällä ajamaan opettelussa, joukkuepelien pelaamisessa, kirjoittamisen siisteydessä ja nopeudessa ja järjestelmällisyydessä verrattuna tavanomaisesti kehittyviin kavereihin «Kirby A, Edwards L, Sugden D. Emerging adulthood i...»107.
- Vanhempien jaksamisella on oleellinen vaikutus lapsen saamaan tukeen ja kokemukseen häiriöstä.
- Vanhempien kyselytutkimuksissa tuli esille tarve lisätä ammattilaisten tietoa DCD:stä «Maciver D, Owen C, Flannery K, ym. Services for ch...»144, «Alonso Soriano C, Hill EL, Crane L. Surveying pare...»145, «Coussens M, Van Driessen E, De Baets S, ym. Parent...»146, «Lust JM, Adams ILJ, Reinders-Messelink HA ym. The ...»147 sekä tarve selkeiden hoitopolkujen laatimisesta hoitoonpääsyn helpottamiseksi «Alonso Soriano C, Hill EL, Crane L. Surveying pare...»145.
- Vanhempien tärkeimpiä tarpeita olivat tiedon lisääminen DCD:stä, vanhempien taakan vähentäminen, yksilöllisten interventioiden tarjoaminen ja vanhempien tukeminen lapsille räätälöityjen vapaa-ajan aktiviteettien löytämiseksi «Coussens M, Vitse F, Desoete A, ym. Participation ...»148.
- Vanhemmat pitivät myös tärkeänä kokemuksellisen tiedon keräämistä lapsilta ja nuorilta itseltään ja heidän huoltajiltaan «Kirby A, Edwards L, Sugden D. Emerging adulthood i...»107.
- Vanhemmat kokivat varhaisen diagnoosin ja kuntoutuksen tärkeäksi. Kuntoutukseen pääsy myös vähensi vanhempien stressiä «Maciver D, Owen C, Flannery K, ym. Services for ch...»144.
- Vanhempien mukaan tukitoimien ja kuntoutuksen tärkeimpiä tavoitteita ovat «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) – Lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kokemuksia ja näkemyksiä»40
- lapsen itseluottamuksen koheneminen motoristen taitojen vahvistuessa
- arjessa toimimisen kehittyminen
- osallistumisen lisääntyminen
- lapsen elämänlaadun paraneminen
- samanaikaishäiriöiden ja pitkäaikaisongelmien väheneminen
- vanhempien elämänlaadun paraneminen ja jaksamisen lisääntyminen.
- Tukitoimien ja kuntoutuksen järjestämisen osalta toiveita olivat «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) – Lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kokemuksia ja näkemyksiä»40
- tuen tarpeen arvioiminen yksilöllisesti moninaisen oirekuvan sekä samanaikaishäiriöiden erilaisen esiintymisen vuoksi
- palveluiden räätälöiminen yksilöllisesti
- tukitoimien ja kuntoutuksen yksilöllinen toteutus
- tukitoimien ja kuntoutuksen järjestäminen lähellä kotia
- lapsen tai nuoren vahvuuksien hyödyntäminen kuntoutuksessa
- kuntoutuksessa taitojen harjoittelu arjessa (päivittäistoiminnot, pyöräily jne.)
- vanhempien tuen järjestäminen
- vertaistuen järjestäminen.
- Edellä mainitut näkökulmat on kerätty kansainvälisistä tutkimuksista, mutta voidaan olettaa, että Suomessa lasten ja nuorten sekä huoltajien näkökulmat ja kokemukset ovat hyvin samankaltaisia.
Työryhmän suositus hoidon porrastuksesta ja seurannasta
- Suositus 17: Kun lapsella tai nuorella havaitaan sensomotorisen kehityksen vaikeuksia, tukitoimet varhaiskasvatuksessa tai koulussa suositetaan aloitettavaksi heti, ja tarvittaessa lapsi tai nuori ohjataan fysioterapeutin ja/tai toimintaterapeutin arvioon. Tukitoimia ei keskeytetä arvioiden ajaksi.
- Suositus 18: Sensomotoristen vaikeuksien tutkimukset sekä lääkinnällisen kuntoutuksen ja muiden tukitoimien järjestäminen ja seuranta kuuluvat perusterveydenhuoltoon. Epäselvissä tapauksissa perusterveydenhuolto voi konsultoida erikoissairaanhoitoa.
- Suositus 19: Vaikean DCD:n tutkimukset ja erotusdiagnostiikka sekä lääkinnällisen kuntoutuksen ja tukitoimien järjestäminen ja seuranta kuuluvat erikoissairaanhoitoon.
- Lasten ja nuorten diagnostinen arvio ja kuntoutussuunnitelma tehdään ensisijaisesti
perusterveydenhuollossa, ellei erityistä perustetta vaativampiin palveluihin ole esimerkiksi
erotusdiagnostisista syistä.
- DCD:n diagnostiikka edellyttää fysioterapeutin ja/tai toimintaterapeutin arviota, lääkärin tutkimusta sekä perehtyneisyyttä DCD:n ilmenemismuotoihin, kuntoutukseen ja tukitoimiin sekä mahdollisiin samanaikaishäiriöihin. Lisäksi saatetaan tarvita puheterapeutin ja/tai psykologin arvioita.
- Diagnoosin jälkeen kuntoutuksen ja tukitoimet sisältävää hoito- ja kuntoutussuunnitelmaa tarkennetaan moniammatillisessa työryhmässä. Moniammatilliseen työryhmään suositellaan kuuluvan huoltajien lisäksi vähimmillään DCD:n diagnostiikkaan ja lääkinnälliseen kuntoutukseen perehtynyt lääkäri, fysio- tai toimintaterapeutti, varhaiskasvatuksen ja koulun tukitoimiin, psykoedukaatioon ja perheiden tukemiseen perehtynyt työntekijä ja varhaiskasvatuksen tai koulun edustaja. Lapsen tai nuoren oman näkemyksen kuuleminen on tärkeää.
- Perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta saadun kuntoutussuunnitelman perusteella Kelassa arvioidaan, täyttyvätkö vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kriteerit. Mikäli kriteerit eivät täyty, kuntoutuksen järjestämisvastuu on terveydenhuollolla.
- Suositus 20: Kuntoutuksesta vastaavan tahon (perusterveydenhuolto tai erikoissairaanhoito)
suositellaan seuraavan lapsen kehitystä ja pitävän kuntoutussuunnitelmaa ajantasaisena
niin kauan kuin se on tarpeen. Kuntoutussuunnitelma olisi hyvä liittää lapsen tai
nuoren oppimisen tuen asiakirjoihin varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja koulussa.
- Toimintakyvyn kehittymistä arvioitaessa on tärkeää, että käytettävissä ovat vanhempien, varhaiskasvatuksen ja koulun havainnot arjen tilanteista sekä terapeuttien hoitopalautteet.
- Erityistä huomiota tulee kiinnittää nivelvaiheisiin (varhaiskasvatus → peruskoulu, alakoulu → yläkoulu, peruskoulu → toisen asteen koulutus). Esimerkiksi jos lapsi on tarvinnut erityistä tukea varhaiskasvatuksessa, tulisi tiedon siirtyä perusopetukseen. Samoin jos erityistä tukea on annettu peruskoulussa, tuen tarve useimmiten jatkuu toisen asteen opiskelussa.
- Nuori voi olla oikeutettu hakemaan toisen asteen opintoihin harkintaan perustuvan valinnan kautta.
- Mikäli nuoren ja oppilashuollon yhteistyössä tekemä jatko-opintosuunnitelma vaatii, nuorelle laaditaan kouluterveydenhuollossa lääkärin lausunto. Lisäksi on selvitettävä, täyttyvätkö nuoren kuntoutusrahan kriteerit tai onko nuoren koulutusta mahdollista hakea ammatillisena kuntoutuksena.
- Suositus 21: Tavoitteena on, että jokaisella hyvinvointialueella tai perusterveydenhuollosta
vastaavassa sote-yksikössä on selkeä DCD:n diagnostiikkaa ja kuntoutusta koskeva ohjeistus
ja paikallisen hoitoketjun kuvaus.
- Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisestä työnjaosta ja yhteistyöstä sovittaessa otetaan huomioon paikalliset osaajaresurssit ja niiden mahdollistama tarkoituksenmukainen työnjako.
- Työryhmä suosittaa, että
- perustason resursoinnissa huomioidaan sellaisten fysio- ja toimintaterapeuttien riittävä määrä, joiden työnkuvaan kuuluvat lapsen tai nuoren ohjaus, toimintakyvyn yksilöllinen arviointi ja lähihenkilöiden (huoltajien, varhaiskasvatuksen ja koulun henkilöiden) ohjaus ja että DCD-diagnoosin tekevällä ja mahdollisen kuntoutuksen suunnittelevalla lääkärillä on mahdollisuus konsultoida lastenneurologian erikoislääkäriä
- lapsen tai nuoren ja hänen perheensä on mahdollista osallistua alueellaan järjestettäviin ensitietopäiviin, ryhmämuotoisiin kuntoutuksiin ja tukiryhmiin riippumatta siitä, missä hoitovastuu on.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenneurologinen Yhdistys ry:n asettama työryhmä
Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) -suosituksen historiatiedot «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD), Käypä hoito -suosituksen historiatiedot»41
Puheenjohtaja:
Heli Sätilä, LT, lastenneurologian erikoislääkäri, ylilääkäri; Päijät-Hämeen hyvinvointialue, lasten ja nuorten neurologian yksikkö, kuntoutuksen ja hallinnon erityispätevyys
Kokoavat kirjoittajat:
Aulikki Lano, LT, dosentti, lastentautien ja lastenneurologian erikoislääkäri; HY, lääketieteellinen tiedekunta
Piritta Asunta, LitT, johtava asiantuntija; Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Likes
Jäsenet:
Harri Arikka, LL, lastenneurologian erikoislääkäri, kuntoutusylilääkäri; lasten ja nuorten kuntoutusyksikkö, TYKS, TY
Sini Martikainen, fysioterapeutti, NDT/Bobath (vauvat); Fysios Mehiläinen ja Lasten Fysioterapia ry
Helena Mäenpää, LT, lastenneurologian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri, kuntoutusyksikön vastuulääkäri; Uusi lastensairaala, HUS, kuntoutuksen erityispätevyys
Krista Nuotio, LT, neurologian erikoislääkäri, osastonlääkäri, Käypä hoito -toimittaja; HUS Aivokeskus, neurologian klinikka ja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Kati Rantanen, PsT, neuropsykologian erikoispsykologi, yliopistonlehtori; TAYS, kuntoutuksen ja psykososiaalisen tuen vastuualue ja Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, psykologian ja logopedian osasto
Isa Teeriaho, yleislääketieteen erikoislääkäri, ylilääkäri; koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, Etelä-Savon hyvinvointialue
Helena Tigerstedt, THM, ett, toimintaterapian opettaja; Villa Vekara, Turku ja Tallinn Health Care College
Reetta Tuomisto, fysioterapeutti, NDT/Bobath-seniorikouluttaja (vauvat), psykofyysinen fysioterapia; Lasten Fysioterapia ry ja 4Fysio Oy
Helena Viholainen, KT, dosentti (motorisen oppimisen vaikeudet), yliopistonlehtori, kasvatustieteiden laitos (erityispedagogiikka), Jyväskylän yliopisto
Asiantuntijat:
Marja Cantell, PhD, Assistant Professor; Faculty of Behavioral and Social Sciences, University of Groningen
Virpi Juvonen-Sorri, TtM, toimintaterapeutti, SI-terapeutti, yksityinen ammatinharjoittaja; TMI Vipellä
Minna Partanen, toimintaterapeutti AMK, Päijät-Hämeen hyvinvointialue, lasten ja nuorten kuntoutus, erikoistumisopinnot lasten ja nuorten toimintaterapia sekä sensorisen integraation teoria ja terapia
Sidonnaisuudet
Sidonnaisuusilmoitukset on kerätty 5.6.2024 julkaistun suosituksen laatimisen yhteydessä.
Harri Arikka: Sivutoimet: Lastenneurologi; Mehiläinen Neo, Turku. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: osallistuminen Jazz Pharmaceuticalsin kustantamana kongressiin. Muut sidonnaisuudet: osa-aikainen vastaanottotoiminnan harjoittaminen (Medishare Oy). Erittäin vähäinen määrä Orion Oyj:n ja Optomed Oy:n osakkeita.
Piritta Asunta: Sivutoimet: tuntiopettaja; Turun yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius – Jyväskylän yliopisto ja Vierumäen urheiluopisto. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Niilo Mäki Instituutti. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Suomen Punaisen Ristin Ahos-säätiö. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Suomen edustaja ISR-DCD-tutkijoiden työryhmässä (2019–2022). Ohjaushankkeet: THL:n TOIMIA-verkoston lasten ja nuorten toimintakyky -asiantuntijatyöryhmä. Muut sidonnaisuudet: Lisenssitulo tai tekijänpalkkio: PS-kustannus.
Aulikki Lano: Tutkimusrahoitus: Arvo ja Lea Ylppö Säätiö ja Lastentautien tutkimussäätiö. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Luentopalkkio: Suomen NDT-Yhdistys. Muut sidonnaisuudet: Orionin osakkeita.
Sini Martikainen: Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Lasten Fysioterapia ry; hallituksen jäsen.
Helena Mäenpää: Sivutoimet: yksityisvastaanotto; Dextra/Pihlajalinna. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: luentomaksuja, Suomen Kuntoutuskouluttajat. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Esmac Ateena 2023, HUS. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Lääkäriliiton kuntoutuksen erityispätevyystoimikunnan puheenjohtaja, CP-liiton kuntoutusvaliokunnan jäsen. Muut sidonnaisuudet: Orionin osakkeita.
Krista Nuotio: Sivutoimet: osastonlääkäri; HUS neurologia, Peijaksen sairaala, yksityisvastaanotto; Terveystalo (Kamppi ja Leppävaara). Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Helsingin lääkäripäivien ohjelmatyöryhmän jäsen.
Kati Rantanen: Sivutoimet: tuntiopettaja, työnohjaaja; Tampereen yliopisto, Psykologian opetus- ja tutkimusklinikka PSYKE. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Luentopalkkio: Hogrefe Psykologien kustannus Oy, Epilepsialiitto.
Heli Sätilä: Tutkimusrahoitus: Arvo ja Lea Ylppö Säätiön tutkimusraha. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: VLK (Valtakunnallinen Lasten ja Nuorten Kuntoutus) -yhdistyksen hallituksen jäsen; EACD:n (European Academy of Childhood Disability) Suomen koordinaattori ja edustaja (Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen nimeämänä). Ohjaushankkeet: STM Kuntoutukseen ohjaamisen työryhmä (lasten kuntoutus), työ valmistui 12/22.
Isa Teeriaho: Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Professio.
Helena Tigerstedt: Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Sensorisen integraation terapian yhdistys ry; Turun ammattikorkeakoulu; Oulun ammattikorkeakoulu. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Sensorisen integraation terapian yhdistys ry – International Sensory Integration Congress 2022, USA; Evaluation in Ayres Sensory Integration 2023, Tanska; Turun ammattikorkeakoulu – International Sensory Integration Congress 2017 Itävalta, 2018 Kreikka. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Valtakunnallinen Lasten ja Nuorten Kuntoutus ry, hallituksen jäsen.
Reetta Tuomisto: Sivutoimet: NDT/Bobath-seniorikouluttaja (kouluttaja); Suomen NDT/Bobath ry. Kouluttaminen eri organisaatioiden lukuun. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Suomen NDT/Bobath ry, Lasten Fysioterapia ry ja Helsingin kaupunki. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Suomen Fysioterapeutit ry, Lasten Fysioterapia ry. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Suomen Fysioterapeutit ry, Lasten Fysioterapia ry. Muut sidonnaisuudet: 4Fysio Oy, osakasomistaja.
Helena Viholainen: Ei aiheeseen liittyviä sidonnaisuuksia.
Kirjallisuusviite
Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenneurologinen Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2024 (viitattu pp.kk.vvvv). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
Tarkemmat viittausohjeet: «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/viittaaminen»17
Vastuun rajaus
Käypä hoito -suositukset ja Vältä viisaasti -suositukset ovat asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta. Suositukset toimivat lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen päätöksenteon tukena hoitopäätöksiä tehtäessä. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta hoitopäätöksiä tehtäessä.
Tiedonhakukäytäntö
Systemaattinen kirjallisuushaku on hoitosuosituksen perusta. Lue lisää artikkelista khk00007
Kirjallisuutta
- American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force. 2013. Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5™ (5th ed.). American Psychiatric Publishing, Inc. https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596
- Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International clinical practice recommendations on the definition, diagnosis, assessment, intervention, and psychosocial aspects of developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2019;61(3):242-285 «PMID: 30671947»PubMed
- Psykiatrian luokituskäsikirja. Suomalaisen tautiluokitus ICD-10:n psykiatriaan liittyvät diagnoosit. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen luokitukset, termistöt ja tilasto-ohjeet 1/2012
- International Classification of Diseases, Eleventh Revision (ICD-11), World Health Organization (WHO) 2019/2021 https://icd.who.int/browse11. Licensed under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 3.0 IGO licence (CC BY-ND 3.0 IGO). https://icd.who.int/browse/2024-01/mms/en#148247104
- American Psychiatric Association & Aalto M. DSM-5: Diagnostiset kriteerit: desk reference. Psykiatrian tutkimussäätiö 2019
- Lingam R, Hunt L, Golding J, ym. Prevalence of developmental coordination disorder using the DSM-IV at 7 years of age: a UK population-based study. Pediatrics 2009;123(4):e693-700 «PMID: 19336359»PubMed
- Du W, Ke L, Wang Y, ym. The prenatal, postnatal, neonatal, and family environmental risk factors for Developmental Coordination Disorder: A study with a national representative sample. Res Dev Disabil 2020;104():103699 «PMID: 32623045»PubMed
- Panceri C, Sbruzzi G, Zanella LW, ym. Developmental coordination disorder in preterm children: A systematic review and meta-analysis. Eur J Neurosci 2024;(): «PMID: 38558157»PubMed
- Bolk J, Farooqi A, Hafström M, ym. Developmental Coordination Disorder and Its Association With Developmental Comorbidities at 6.5 Years in Apparently Healthy Children Born Extremely Preterm. JAMA Pediatr 2018;172(8):765-774 «PMID: 29868837»PubMed
- Setänen S. Prediction of neurodevelopment and neuromotor trajectories in very preterm born children up to 11 years of age. Väitöskirja. Turun yliopisto 2016. https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/123239/AnnalesD1226Set%c3%a4nen.pdf?sequence=2&isAllowed=y
- Uusitalo K, Haataja L, Nyman A, ym. Preterm children's developmental coordination disorder, cognition and quality of life: a prospective cohort study. BMJ Paediatr Open 2020;4(1):e000633 «PMID: 32518843»PubMed
- Tommiska V, Lano A, Kleemola P, ym. Analysis of neurodevelopmental outcomes of preadolescents born with extremely low weight revealed impairments in multiple developmental domains despite absence of cognitive impairment. Health Sci Rep 2020;3(3):e180 «PMID: 32832703»PubMed
- Kadesjö B, Gillberg C. Developmental coordination disorder in Swedish 7-year-old children. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 1999;38(7):820-8 «PMID: 10405499»PubMed
- Cermak S, Gubbay SS, Larkin D. What is developmental coordination disorder? Kirjassa: Developmental Coordination Disorder. Cermak SA, Larkin D (toim.) 2002 (s. 2-22). NY: Delmar.
- Gomez A, Sirigu A. Developmental coordination disorder: core sensori-motor deficits, neurobiology and etiology. Neuropsychologia 2015;79(Pt B):272-87 «PMID: 26423663»PubMed
- Mosca SJ, Langevin LM, Dewey D, ym. Copy-number variations are enriched for neurodevelopmental genes in children with developmental coordination disorder. J Med Genet 2016;53(12):812-819 «PMID: 27489308»PubMed
- Adams IL, Lust JM, Wilson PH, ym. Compromised motor control in children with DCD: a deficit in the internal model?—A systematic review. Neurosci Biobehav Rev 2014;47():225-44 «PMID: 25193246»PubMed
- Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavioral and Neuroimaging Research on Developmental Coordination Disorder (DCD): A Combined Systematic Review and Meta-Analysis of Recent Findings. Front Psychol 2022;13():809455 «PMID: 35153960»PubMed
- Reynolds JE, Thornton AL, Elliott C, ym. A systematic review of mirror neuron system function in developmental coordination disorder: Imitation, motor imagery, and neuroimaging evidence. Res Dev Disabil 2015;47():234-83 «PMID: 26458259»PubMed
- Piitulainen H, Nurmi T, Vuontela V ym. Proprioceptive perception of the ankle joint is impaired in developmental coordination disorder. Gait & Posture 2021;90:188–189
- Chen FC, Pan CY, Chu CH, ym. Joint position sense of lower extremities is impaired and correlated with balance function in children with developmental coordination disorder. J Rehabil Med 2020;52(8):jrm00088 «PMID: 32778900»PubMed
- Yildirim C, Acar G, Pola M ym. Neuroimaging in Developmental Coordination Disorder. Turk J Neurol 2021;27:5-16
- Wilson PH, Smits-Engelsman B, Caeyenberghs K, ym. Cognitive and neuroimaging findings in developmental coordination disorder: new insights from a systematic review of recent research. Dev Med Child Neurol 2017;59(11):1117-1129 «PMID: 28872667»PubMed
- van Hoorn JF, Schoemaker MM, Stuive I, ym. Risk factors in early life for developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(5):511-519 «PMID: 33345317»PubMed
- Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The association between developmental coordination disorder and other developmental traits. Pediatrics 2010;126(5):e1109-18 «PMID: 20956425»PubMed
- Faebo Larsen R, Hvas Mortensen L, Martinussen T, ym. Determinants of developmental coordination disorder in 7-year-old children: a study of children in the Danish National Birth Cohort. Dev Med Child Neurol 2013;55(11):1016-22 «PMID: 23909795»PubMed
- Zhu JL, Olsen J, Olesen AW. Risk for developmental coordination disorder correlates with gestational age at birth. Paediatr Perinat Epidemiol 2012;26(6):572-7 «PMID: 23061693»PubMed
- Edwards J, Berube M, Erlandson K, ym. Developmental coordination disorder in school-aged children born very preterm and/or at very low birth weight: a systematic review. J Dev Behav Pediatr 2011;32(9):678-87 «PMID: 21900828»PubMed
- World Health Organization. International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th Revision. Geneva: World Health Organization, 2016 (viitattu 5.10.2017). Saatavilla internetistä: http://apps.who.int/classif ications/icd10/browse/2016/en#/F82
- Cantell MH, Smyth MM, Ahonen TP. Two distinct pathways for developmental coordination disorder: persistence and resolution. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):413-31 «PMID: 14624826»PubMed
- Cousins M, Smyth MM. Developmental coordination impairments in adulthood. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):433-59 «PMID: 14624827»PubMed
- Wilson P, Ruddock S, Rahimi-Golkhandan S, ym. Cognitive and motor function in developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2020;62(11):1317-1323 «PMID: 32770756»PubMed
- Kaplan BJ, Wilson BN, Dewey DM ym. DCD may not not be a discrete disorder. Hum Mov Sci 1998;17:471-490
- Visser J. Developmental coordination disorder: a review of research on subtypes and comorbidities. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):479-93 «PMID: 14624829»PubMed
- Pieters S, De Block K, Scheiris J, ym. How common are motor problems in children with a developmental disorder: rule or exception? Child Care Health Dev 2012;38(1):139-45 «PMID: 21434966»PubMed
- Pranjić M, Rahman N, Kamenetskiy A, ym. A systematic review of behavioral and neurobiological profiles associated with coexisting attention-deficit/hyperactivity disorder and developmental coordination disorder. Neurosci Biobehav Rev 2023;153():105389 «PMID: 37704094»PubMed
- Omer S, Jijon AM, Leonard HC. Research Review: Internalising symptoms in developmental coordination disorder: a systematic review and meta-analysis. J Child Psychol Psychiatry 2019;60(6):606-621 «PMID: 30485419»PubMed
- Draghi TTG, Cavalcante Neto JL, Rohr LA, ym. Symptoms of anxiety and depression in children with developmental coordination disorder: a systematic review. J Pediatr (Rio J) 2020;96(1):8-19 «PMID: 31029680»PubMed
- Smits-Engelsman B, Verbecque E. Pediatric care for children with developmental coordination disorder, can we do better? Biomed J 2022;45(2):250-264 «PMID: 34482014»PubMed
- Rasmussen P, Gillberg C. Natural outcome of ADHD with developmental coordination disorder at age 22 years: a controlled, longitudinal, community-based study. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2000;39(11):1424-31 «PMID: 11068898»PubMed
- Farran EK, Bowler A, D'Souza H ym. Is the Motor Impairment in Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) a Co-Occurring Deficit or a Phenotypic Characteristic? Advances in Neurodevelopmental Disorders 2020;4:253–270
- Watemberg N, Waiserberg N, Zuk L, ym. Developmental coordination disorder in children with attention-deficit-hyperactivity disorder and physical therapy intervention. Dev Med Child Neurol 2007;49(12):920-5 «PMID: 18039239»PubMed
- ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenneurologisen yhdistys ry:n, Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen ja Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Visscher C, Houwen S, Scherder EJ, ym. Motor profile of children with developmental speech and language disorders. Pediatrics 2007;120(1):e158-63 «PMID: 17576781»PubMed
- Flapper BC, Schoemaker MM. Developmental coordination disorder in children with specific language impairment: co-morbidity and impact on quality of life. Res Dev Disabil 2013;34(2):756-63 «PMID: 23220052»PubMed
- Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häiriö, lapset ja nuoret). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Foniatrit ry:n ja Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Dewey D, Kaplan BJ, Crawford SG, ym. Developmental coordination disorder: associated problems in attention, learning, and psychosocial adjustment. Hum Mov Sci 2002;21(5-6):905-18 «PMID: 12620725»PubMed
- Green D, Charman T, Pickles A, ym. Impairment in movement skills of children with autistic spectrum disorders. Dev Med Child Neurol 2009;51(4):311-6 «PMID: 19207298»PubMed
- Kangarani-Farahani M, Malik MA, Zwicker JG. Motor Impairments in Children with Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review and Meta-analysis. J Autism Dev Disord 2023;(): «PMID: 36949273»PubMed
- Bhat AN. Is Motor Impairment in Autism Spectrum Disorder Distinct From Developmental Coordination Disorder? A Report From the SPARK Study. Phys Ther 2020;100(4):633-644 «PMID: 32154876»PubMed
- Autismikirjon häiriö. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen, Suomen Nuorisopsykiatrisen Yhdistyksen, Suomen Kehitysvammalääkäreiden, Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen ja Suomen Psykiatriyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2023 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Tran HT, Li YC, Lin HY, ym. Sensory Processing Impairments in Children with Developmental Coordination Disorder. Children (Basel) 2022;9(10): «PMID: 36291382»PubMed
- Allen S, Casey J. Developmental coordination disorders and sensory processing and integration: Incidence, associations and co-morbidities. Br J Occup Ther 2017;80(9):549-557 «PMID: 28919664»PubMed
- Creavin AL, Lingam R, Northstone K, ym. Ophthalmic abnormalities in children with developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2014;56(2):164-70 «PMID: 24116926»PubMed
- Rafique SA, Northway N. Relationship of ocular accommodation and motor skills performance in developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2015;42():1-14 «PMID: 25912514»PubMed
- Pinero-Pinto E, Romero-Galisteo RP, Sánchez-González MC, ym. Motor Skills and Visual Deficits in Developmental Coordination Disorder: A Narrative Review. J Clin Med 2022;11(24): «PMID: 36556062»PubMed
- Pieters S, Desoete A, Van Waelvelde H, ym. Mathematical problems in children with developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2012;33(4):1128-35 «PMID: 22502838»PubMed
- Gomez A, Piazza M, Jobert A, ym. Mathematical difficulties in developmental coordination disorder: Symbolic and nonsymbolic number processing. Res Dev Disabil 2015;43-44():167-78 «PMID: 26188690»PubMed
- Vaivre-Douret L, Lalanne C, Ingster-Moati I, ym. Subtypes of developmental coordination disorder: research on their nature and etiology. Dev Neuropsychol 2011;36(5):614-43 «PMID: 21667364»PubMed
- Lachambre C, Proteau-Lemieux M, Lepage JF, ym. Attentional and executive functions in children and adolescents with developmental coordination disorder and the influence of comorbid disorders: A systematic review of the literature. PLoS One 2021;16(6):e0252043 «PMID: 34086687»PubMed
- Alloway TP. A comparison of working memory profiles in children with ADHD and DCD. Child Neuropsychol 2011;17(5):483-94 «PMID: 21424949»PubMed
- Wilson PH, McKenzie BE. Information processing deficits associated with developmental coordination disorder: a meta-analysis of research findings. J Child Psychol Psychiatry 1998;39(6):829-40 «PMID: 9758192»PubMed
- Schoemaker MM, van der Wees M, Flapper B, ym. Perceptual skills of children with developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2001;20(1-2):111-33 «PMID: 11471393»PubMed
- Prunty M, Barnett AL, Wilmut K, ym. Visual perceptual and handwriting skills in children with Developmental Coordination Disorder. Hum Mov Sci 2016;49():54-65 «PMID: 27327259»PubMed
- Tsai CL, Wilson PH, Wu SK. Role of visual-perceptual skills (non-motor) in children with developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2008;27(4):649-64 «PMID: 18374437»PubMed
- Cheng CH, Ju YY, Chang HW, ym. Motor impairments screened by the movement assessment battery for children-2 are related to the visual-perceptual deficits in children with developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2014;35(9):2172-9 «PMID: 24915646»PubMed
- Van Dyck D, Baijot S, Aeby A, ym. Cognitive, perceptual, and motor profiles of school-aged children with developmental coordination disorder. Front Psychol 2022;13():860766 «PMID: 35992485»PubMed
- Best JR, Miller PH, Naglieri JA. Relations between Executive Function and Academic Achievement from Ages 5 to 17 in a Large, Representative National Sample. Learn Individ Differ 2011;21(4):327-336 «PMID: 21845021»PubMed
- van Lier PA, Deater-Deckard K. Children's Elementary School Social Experience and Executive Functions Development: Introduction to a Special Section. J Abnorm Child Psychol 2016;44(1):1-6 «PMID: 26687502»PubMed
- Ardila A, Bernal B, Rosselli M. Executive Functions Brain System: An Activation Likelihood Estimation Meta-analytic Study. Arch Clin Neuropsychol 2018;33(4):379-405 «PMID: 28961762»PubMed
- Lee EJ, Zwicker JG. Early identification of children with/at risk of developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(6):649-658 «PMID: 33469912»PubMed
- Zwicker JG, Lee EJ. Early intervention for children with/at risk of developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(6):659-667 «PMID: 33426644»PubMed
- Rosenblum S, Engel-Yeger B. Predicting participation in children with DCD. Curr Dev Disord Rep 2014;1:109–117 DOI 10.1007/s40474-014-0014-6
- Valtonen R. Kehityksen ja oppimisen ongelmien varhainen tunnistaminen Lene-arvioinnin avulla. Kehityksen ongelmien päällekkäisyys ja jatkuvuus 4–6-vuotiailla sekä ongelmien yhteys koulusuoriutumiseen. Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research 357. University of Jyväskylä 2009.
- Smits-Engelsman B, Schoemaker M, Delabastita T, ym. Diagnostic criteria for DCD: Past and future. Hum Mov Sci 2015;42():293-306 «PMID: 25843305»PubMed
- Touwen BCL. Examination of the child with minor neurological dysfunction. 2nd Edn. 1979. Lavenham, Suffolk: The Lavenham Press LTD
- Hadders-Algra M. in The Neurological Examination of the Child with Minor Neurological Dysfunction. Hart HM (toim.). 3rd ed. 2010. London, UK: Mac Keith Press
- Lano A. Esikouluikäisen kehitysneurologinen arviointi. Suom Lääkäril 2013;34:2047-55
- Asunta P, Viholainen H, Westerholm J ym. Motoriikan havainnointilomake (MOQ-T) suomalaisille opettajille-Motor Observation Questionnaire for Teachers-lomakkeen kulttuurinen kääntäminen. Liikunta ja tiede 2015;52(1)
- Ip A, Mickelson ECR, Zwicker JG. Assessment, diagnosis, and management of developmental coordination disorder. Paediatr Child Health 2021;26(6):375-378 «PMID: 34552678»PubMed
- Smits-Engelsman B, Vinçon S, Blank R, ym. Evaluating the evidence for motor-based interventions in developmental coordination disorder: A systematic review and meta-analysis. Res Dev Disabil 2018;74():72-102 «PMID: 29413431»PubMed
- CanChild. Recognizing and Referring Children with Developmental Coordination Disorder: The role of the Physiotherapist. https://www.canchild.ca/en/resources/131-recognizing-and-referring-children-with-developmental-coordination-disorder-the-role-of-the-physiotherapist
- Kauranen K. Motoriikan säätely ja motorinen oppiminen. Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu nro 167. 2011. Helsinki: Tammerprint Oy
- Smits-Engelsman BC, Jelsma LD, Ferguson GD, ym. Motor Learning: An Analysis of 100 Trials of a Ski Slalom Game in Children with and without Developmental Coordination Disorder. PLoS One 2015;10(10):e0140470 «PMID: 26466324»PubMed
- Yu JJ, Burnett AF, Sit CH. Motor Skill Interventions in Children With Developmental Coordination Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis. Arch Phys Med Rehabil 2018;99(10):2076-2099 «PMID: 29329670»PubMed
- Wocadlo C, Rieger I. Motor impairment and low achievement in very preterm children at eight years of age. Early Hum Dev 2008;84(11):769-76 «PMID: 18639396»PubMed
- Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, 2022. Määräykset ja ohjeet 2022: 2a. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/Varhaiskasvatussuunnitelman_perusteet_2022_0.pdf
- Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet, 2014. Määräykset ja ohjeet 2016: 1. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/esiopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf
- Peruskoulun opetussuunitelman perusteet, 2014. Määräykset ja ohjeet 2014: 96. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf
- Laki varhaiskasvatuslain muuttamisesta 2021. 1183/16.12.2021 https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20211183
- Perusopetuslaki 1998. 628/21.8.1998 https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628
- Lukiolaki 2018. 714/10.8.2018 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180714
- Laki ammatillisesta opetuksesta 2017. 531/11.8.2017 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170531
- Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteet, 2021. Määräykset ja ohjeet: 1488-2021
- Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Ensimmäisellä luokalla motorista lisätukea saaneiden oppilaiden menestys koululiikunnassa sekä kokemuksia oppimisesta ja liikunnasta. Liikunta & Tiede 2014;51(6):41-48
- Sääkslahti A, Cantell M. MOTO-kerho: Motoristen perustaitojen harjaannuttaminen koulun kerhossa. Jyväskylän yliopisto, liikuntakasvatuksen laitos 2001
- Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Motorista kehitystä tukevaan kerhoon osallistuneiden oppilaiden oppimistuloksia ja opiskelustrategioita matematiikassa ja äidinkielessä. Kielikukko 2015;34(3)
- Bart O, Podoly T, Bar-Haim Y. A preliminary study on the effect of methylphenidate on motor performance in children with comorbid DCD and ADHD. Res Dev Disabil 2010;31(6):1443-7 «PMID: 20650602»PubMed
- Bart O, Daniel L, Dan O, ym. Influence of methylphenidate on motor performance and attention in children with developmental coordination disorder and attention deficit hyperactive disorder. Res Dev Disabil 2013;34(6):1922-7 «PMID: 23584172»PubMed
- Soleimani R, Kousha M, Zarrabi H, ym. The Impact of Methylphenidate on Motor Performance in Children with both Attention Deficit Hyperactivity Disorder and Developmental Coordination Disorder: A Randomized Double-Blind Crossover Clinical Trial. Iran J Med Sci 2017;42(4):354-361 «PMID: 28761201»PubMed
- Flapper BC, Houwen S, Schoemaker MM. Fine motor skills and effects of methylphenidate in children with attention-deficit-hyperactivity disorder and developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2006;48(3):165-9 «PMID: 16483390»PubMed
- Flapper BC, Schoemaker MM. Effects of methylphenidate on quality of life in children with both developmental coordination disorder and ADHD. Dev Med Child Neurol 2008;50(4):294-9 «PMID: 18352997»PubMed
- Doyle LW, Schmidt B, Anderson PJ, ym. Reduction in developmental coordination disorder with neonatal caffeine therapy. J Pediatr 2014;165(2):356-359.e2 «PMID: 24840756»PubMed
- Richardson AJ, Montgomery P. The Oxford-Durham study: a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. Pediatrics 2005;115(5):1360-6 «PMID: 15867048»PubMed
- Cleaton MAM, Tal-Saban M, Hill EL, ym. Gender and age differences in the presentation of at-risk or probable Developmental Coordination Disorder in adults. Res Dev Disabil 2021;115():104010 «PMID: 34139601»PubMed
- Cantell M, Smyth MM, Ahonen T. Clumsiness in adolescence: Educational, motor, and social outcomes of motor delay detected at 5 years. Adapted Physical Activity Quarterly 1994;11(2): 115-129
- Kirby A, Edwards L, Sugden D. Emerging adulthood in developmental co-ordination disorder: parent and young adult perspectives. Res Dev Disabil 2011;32(4):1351-60 «PMID: 21334175»PubMed
- Missiuna C, Moll S, King G, ym. Life experiences of young adults who have coordination difficulties. Can J Occup Ther 2008;75(3):157-66 «PMID: 18615927»PubMed
- Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Physical and Social Play of Preschool Children with and without Coordination Difficulties: Preliminary Findings. The British journal of occupational therapy 2011;74(7):348-354
- Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. A comparison of the play skills of preschool children with and without developmental coordination disorder. OTJR (Thorofare N J) 2013;33(4):198-208 «PMID: 24652028»PubMed
- Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Aggressive interactions during free-play at preschool of children with and without developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2013;34(9):2831-7 «PMID: 23796458»PubMed
- Magalhães LC, Cardoso AA, Missiuna C. Activities and participation in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Res Dev Disabil 2011;32(4):1309-16 «PMID: 21330100»PubMed
- Bart O, Jarus T, Erez Y, ym. How do young children with DCD participate and enjoy daily activities? Res Dev Disabil 2011;32(4):1317-22 «PMID: 21397458»PubMed
- Cairney J, Hay J, Faught B ym. Developmental Coordination Disorder, Self-Efficacy Toward Physical Activity, and Play: Does Gender Matter? Adapted Physical Activity Quarterly 2005;22(1):67-82
- Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental coordination disorder, generalized self-efficacy toward physical activity, and participation in organized and free play activities. J Pediatr 2005;147(4):515-20 «PMID: 16227039»PubMed
- Barnett AL, Dawes H, Wilmut K Constraints and facilitators to participation in physical activity in teenagers with Developmental Co-ordination Disorder: An exploratory interview study. Child: Care, Health and Development 2013;39(3):393-403
- Rosenblum S, Waissman P, Diamond GW. Identifying play characteristics of pre-school children with developmental coordination disorder via parental questionnaires. Hum Mov Sci 2017;53():5-15 «PMID: 27871772»PubMed
- Van der Linde BW, van Netten JJ, Otten B, ym. Activities of Daily Living in Children With Developmental Coordination Disorder: Performance, Learning, and Participation. Phys Ther 2015;95(11):1496-506 «PMID: 26045605»PubMed
- O'Dea, Connell. Performance difficulties, activity limitations and participation restrictions of adolescents with developmental coordination disorder (DCD). (n.d.). 2016;79(9): https://doi.org/10.1177/0308022616643100
- Redondo-Tébar A, Ruiz-Hermosa A, Martínez-Vizcaíno V, ym. Health-related quality of life in developmental coordination disorder and typical developing children. Res Dev Disabil 2021;119():104087 «PMID: 34598015»PubMed
- Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental coordination disorder and overweight and obesity in children aged 9-14 y. Int J Obes (Lond) 2005;29(4):369-72 «PMID: 15768042»PubMed
- Cairney J, Veldhuizen S. Is developmental coordination disorder a fundamental cause of inactivity and poor health-related fitness in children? Dev Med Child Neurol 2013;55 Suppl 4():55-8 «PMID: 24237281»PubMed
- Rivilis I, Hay J, Cairney J, ym. Physical activity and fitness in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Res Dev Disabil 2011;32(3):894-910 «PMID: 21310588»PubMed
- Hendrix CG, Prins MR, Dekkers H. Developmental coordination disorder and overweight and obesity in children: a systematic review. Obes Rev 2014;15(5):408-23 «PMID: 24387283»PubMed
- Zhu YC, Cairney J, Li YC, ym. High risk for obesity in children with a subtype of developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2014;35(7):1727-33 «PMID: 24685095»PubMed
- Farhat F, Masmoudi K, Hsairi I, ym. The effects of 8 weeks of motor skill training on cardiorespiratory fitness and endurance performance in children with developmental coordination disorder. Appl Physiol Nutr Metab 2015;40(12):1269-78 «PMID: 26579947»PubMed
- Schott N, Alof V, Hultsch D, ym. Physical fitness in children with developmental coordination disorder. Res Q Exerc Sport 2007;78(5):438-50 «PMID: 18274216»PubMed
- Cairney J, Veldhuizen S, King-Dowling S, ym. Tracking cardiorespiratory fitness and physical activity in children with and without motor coordination problems. J Sci Med Sport 2017;20(4):380-385 «PMID: 27760715»PubMed
- King-Dowling S, Rodriguez C, Missiuna C, ym. Health-related Fitness in Preschool Children with and without Motor Delays. Med Sci Sports Exerc 2018;50(7):1442-1448 «PMID: 29474207»PubMed
- King-Dowling S, Kwan MYW, Rodriguez C, ym. Physical activity in young children at risk for developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2019;61(11):1302-1308 «PMID: 30963540»PubMed
- Green D, Lingam R, Mattocks C, ym. The risk of reduced physical activity in children with probable Developmental Coordination Disorder: a prospective longitudinal study. Res Dev Disabil 2011;32(4):1332-42 «PMID: 21334850»PubMed
- Kantomaa MT, Stamatakis E, Kankaanpää A, ym. Physical activity and obesity mediate the association between childhood motor function and adolescents' academic achievement. Proc Natl Acad Sci U S A 2013;110(5):1917-22 «PMID: 23277558»PubMed
- Tan JLK, Ylä-Kojola AM, Eriksson JG, ym. Effect of childhood developmental coordination disorder on adulthood physical activity; Arvo Ylppö longitudinal study. Scand J Med Sci Sports 2022;32(6):1050-1063 «PMID: 35178792»PubMed
- Poulsen AA, Ziviani JM, Cuskelly M. General self-concept and life satisfaction for boys with differing levels of physical coordination: the role of goal orientations and leisure participation. Hum Mov Sci 2006;25(6):839-60 «PMID: 16859792»PubMed
- Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental coordination disorder is more than a motor problem: Children describe the impact of daily struggles on their quality of life. British Journal of Occupational Therapy 2018;81(2):65-73
- Caçola P, Killian M. Health-related quality of life in children with Developmental Coordination Disorder: Association between the PedsQL and KIDSCREEN instruments and comparison with their normative samples. Res Dev Disabil 2018;75():32-39 «PMID: 29482034»PubMed
- Raz-Silbiger S, Lifshitz N, Katz N, ym. Relationship between motor skills, participation in leisure activities and quality of life of children with Developmental Coordination Disorder: temporal aspects. Res Dev Disabil 2015;38():171-80 «PMID: 25589477»PubMed
- Poulsen AA, Ziviani JM, Johnson H, ym. Loneliness and life satisfaction of boys with developmental coordination disorder: the impact of leisure participation and perceived freedom in leisure. Hum Mov Sci 2008;27(2):325-43 «PMID: 18353475»PubMed
- Zwicker JG, Harris SR, Klassen AF. Quality of life domains affected in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Child Care Health Dev 2013;39(4):562-80 «PMID: 22515477»PubMed
- Karras HC, Morin DN, Gill K, ym. Health-related quality of life of children with Developmental Coordination Disorder. Res Dev Disabil 2019;84():85-95 «PMID: 29907374»PubMed
- Dewey D, Volkovinskaia A. Health-related quality of life and peer relationships in adolescents with developmental coordination disorder and attention-deficit-hyperactivity disorder. Dev Med Child Neurol 2018;60(7):711-717 «PMID: 29611868»PubMed
- Stephenson EA, Chesson RA. 'Always the guiding hand': parents' accounts of the long-term implications of developmental co-ordination disorder for their children and families. Child Care Health Dev 2008;34(3):335-43 «PMID: 18410640»PubMed
- O'Dea Á, Stanley M, Coote S, ym. Children and young people's experiences of living with developmental coordination disorder/dyspraxia: A systematic review and meta-ethnography of qualitative research. PLoS One 2021;16(3):e0245738 «PMID: 33661934»PubMed
- Maciver D, Owen C, Flannery K, ym. Services for children with developmental co-ordination disorder: the experiences of parents. Child Care Health Dev 2011;37(3):422-9 «PMID: 21276034»PubMed
- Alonso Soriano C, Hill EL, Crane L. Surveying parental experiences of receiving a diagnosis of developmental coordination disorder (DCD). Res Dev Disabil 2015;43-44():11-20 «PMID: 26151439»PubMed
- Coussens M, Van Driessen E, De Baets S, ym. Parents' perspectives on participation of young children with attention deficit hyperactivity disorder, developmental coordination disorder, and/ or autism spectrum disorder: A systematic scoping review. Child Care Health Dev 2020;46(2):232-243 «PMID: 31867727»PubMed
- Lust JM, Adams ILJ, Reinders-Messelink HA ym. The diagnostic trajectory of developmental coordination disorder in the Netherlands: Experiences of mothers. Child Care Health & Development 2021;Sep 16
- Coussens M, Vitse F, Desoete A, ym. Participation of young children with developmental disabilities: parental needs and strategies, a qualitative thematic analysis. BMJ Open 2021;11(4):e042732 «PMID: 33795296»PubMed