Takaisin Tulosta

Painoneutraali lähestymistapa syömishäiriöiden yhteydessä

Lisätietoa aiheesta
Katarina Meskanen
18.9.2024

Painoneutraalista lähestymistavasta käytetään nimitystä "terveyttä kaiken kokoisena" (Health At Every Size®). Health At Every Size (HAES) on kokonaisvaltainen lähestymistapa ja näkökulma terveyteen ja hyvinvointiin. Samalla se on myös poliittinen ideologia ja aate, jonka tavoite on vaikuttaa laajasti yhteiskunnan tasolla oleviin rakenteellisiin asenteisiin ylipainoa ja lihavuutta kohtaan. Lähestymistapa nojaa erikokoisten kehojen arvostamiseen ja kunnioittamiseen sekä laihuusihanteen sekä painoon ja kehonkokoon liittyvän stigman tiedostamiseen.

Lähestymistavan keskeinen periaate on kokonaisvaltainen hyvinvointi. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta merkitystä on sekä fyysisillä että myös henkisillä, sosiaalisilla ja emotionaalisilla tekijöillä. Fyysistä terveyttä ja psyykkistä hyvinvointia voidaan parhaiten edistää siirtymällä ulkonäkö- ja painokeskeisyydestä ennemmin hyvinvointikeskeisyyteen.

HAES-lähestymistavassa terveys nähdään kokonaisvaltaisena ilmiönä. Fyysiseen terveyteen ja psykologiseen hyvinvointiin liittyy kiinteästi elämään liittyvä tyytyväisyys (elämänlaatu). HAES:n mukaan, kun yksilö noudattaa elämäntapaa, joka on hänelle itselleen tyydyttävä ja merkityksellinen, se lisää aidosti hyvinvointia ja tuottaa terveyttä edistäviä tekoja painokeskeisyyden sijasta.

Keskeistä on intuitiivinen syöminen ja liikunnan ilon löytäminen sekä oman itsen ja kehon hyväksyminen. Intuitiivinen syöminen tarkoittaa syömistä kehon nälkä- ja kylläisyysviestien mukaisesti. Nälän ja kylläisyyden tunnistaminen ja kuunteleminen voi auttaa tekemään tietoisempia valintoja – muun muassa milloin ja miten paljon syödä – ja huomioimaan, miten eri ruokavalinnat vaikuttavat kehoon, ja toisaalta suojautumaan tilannesidonnaiselta, impulsiiviselta tai tiedostamattomalta syömiseltä.

Toistuvat painonpudotusyritykset, useat laihdutuskerrat ja syömisten liiallinen kontrolloiminen saattavat sekoittaa kehon luonnolliset nälkä- ja kylläisyysviestit ja luottamuksen niihin. HAES-tyyppiset interventiot voivat auttaa palauttamaan elimistön nälkä- ja kylläisyysviestejä, yksilön kykyä kuunnella niitä ja luottaa niihin, sekä ennen kaikkea toimia niiden mukaan.

HAES korostaa myös kehon luonnollisen tarpeen liikkua kunnioittamista ja liikkumisen aidon ilon löytämistä painosidonnaisen ja laihduttamiskeskeisen liikunnan sijasta.

Tutkimuksissa, joissa on vertailtu HAES-interventiota ja painonpudotukseen tähtäävää hoitoa havaitaan useimmiten se, että vaikka HAES-interventiolla ei saavutetakaan useimmiten niin suurta muutosta painossa (koska se ei ole sen keskeinen tavoite), sillä saavutetaan useimmiten muutoksia terveyttä edistävässä käyttäytymisessä. Terveyskäyttäytymisen positiiviset muutokset ovat olleet tutkimuksissa esimerkiksi ruokavalion laadun spontaania paranemista, liikkumisen ja yleisen aktiivisuuden lisääntymistä, verenpaineen laskua ja rasva-arvojen kohentumista, kehonkuvan parantumista ja masennusoireiden vähentymistä. HAES-interventioiden hyvät vaikutukset näyttäisivät myös säilyvän seuranta-ajan ja sen yli.

Ulian ym. (2018) systemaattisessa katsauksessa «Ulian MD, Aburad L, da Silva Oliveira MS, ym. Effe...»5 arvioitiin Health At Every Size® (HAES) -lähestymistavan terveysvaikutuksia ylipainoisilla ja lihavilla henkilöillä. Katsaukseen otettiin 14 artikkelia 7 tutkimuksesta (k = 5 satunnaistettua ja k = 2 satunnaistamatonta koeasetelmaa, joista k = 3 Yhdysvalloista, k = 2 Kanadasta, k = 1 Isosta-Britanniasta, k = 1 Brasiliasta). Painonlaskuun keskittymisen sijasta HAES-interventioissa kannustettiin osallistujia terveellisiin syömis- ja liikkumistottumuksiin ja tukemaan heitä parantamaan omaa itsehyväksyntää, itsetietoisuutta ja hyvinvointia. Interventiot kestivät 8 viikosta 12 kuukauteen. Ne sisälsivät osallistujien ohjaamista syömään sisäisten nälkä- ja kylläisyyssignaalien mukaisesti sekä vähentämään herkkyyttä ulkoisille syömistä aiheuttaville signaaleille ja tunnesyömiselle.

HAES-interventiot paransivat kokonaisuudessaan osallistujien hyvinvointia (muun muassa masentuneisuus ja koettu stressi vähenivät sekä itsetunto, yleinen hyvinvointi ja elämänlaatu paranivat), terveyttä (muun muassa elintapojen paraneminen, verenpaineen alentuminen, kolesteroliarvojen paraneminen) ja syömiskäyttäytymistä (muun muassa syömisen tietoinen kontrollointi ja ahminta vähenivät). Tulokset eivät olleet kaikilta osin yhteneväiset. Seuranta-aika, tutkimusten toteutus, otoskoko, metodologinen laatu vaihtelivat eri tutkimuksissa.

Johtopäätelmänä katsauksessa todettiin, että painoneutraalilla ohjauksella voidaan parantaa syömiskäyttäytymistä, energiansaantia, ruokavalion laatua sekä erityisesti psyykkistä hyvinvointia.

    Kirjallisuutta

    1. Bacon L, Bacon L. Health at every size: The surprising truth about your weight. BenBella Books Inc 2010
    2. Burgard D. What's Weight Got to Do with It? Weight Neutrality in the Health at Every Size Paradigm and Its Implications for Clinical Practice. In Treatment of Eating Disorders. Acad Press 2010:17-35
    3. Robison J. Health at every size: toward a new paradigm of weight and health. MedGenMed 2005;7(3):13 «PMID: 16369239»PubMed
    4. Tylka TL, Annunziato RA, Burgard D, ym. The weight-inclusive versus weight-normative approach to health: evaluating the evidence for prioritizing well-being over weight loss. J Obes 2014;2014():983495 «PMID: 25147734»PubMed
    5. Ulian MD, Aburad L, da Silva Oliveira MS, ym. Effects of health at every size® interventions on health-related outcomes of people with overweight and obesity: a systematic review. Obes Rev 2018;19(12):1659-1666 «PMID: 30261553»PubMed