Kun syömishäiriöitä hoitava työryhmä arvioi sitä, liittyykö vegaaniruokavalio syömishäiriöön, kannattaa huomioida ja selvittää seuraavia asioita:
TAUSTAVAIKUTTAJAT
1. Selvitä, liittyykö vegaaniruokavalio syömishäiriöön sairastuneen uskonnolliseen vakaumukseen. Jos liittyy, saattaa olla, ettei ruokavalio liity syömishäiriöoireiluun. On myös tärkeää huomioida, että useimmissa uskonnoissa suositellaan seuraamaan yksilön tarpeita sen sijaan, että keskityttäisiin rajoitteisiin tai kieltoihin. Toisin sanoen fyysiseen terveyteen tai mielenterveyteen liittyvät syyt voivat ajaa uskonnolliseen vakaumukseen liittyvien ruokarajoitteiden tai paastoamisen ohi.
2. Noudattavatko sairastuneen perhe ja läheiset vegaaniruokavaliota? Miten sairastuneen perhe kokee sairastuneen päätöksen noudattaa vegaaniruokavaliota?
3. Onko vegaaniruokavalioon siirtymispäätökseen vaikuttanut huoli eläinten hyvinvoinnista tai ympäristön kestävyydestä yms. vai liittyikö päätös terveydellisiin syihin? Jos päätös liittyi terveydellisiin syihin tai ruokavaliomuutoksiin motivoi painonpudotus, tämän voi nähdä riskitekijänä sille, että vegaaniruokavalio liittyy syömishäiriöön.
4. Näkyykö eettinen elämäntapa myös muussa sairastuneen elämässä, esimerkiksi vaatteissa, kosmetiikassa tai vapaa-ajan harrastuksissa?
VEGAANIRUOKAVALION ALOITTAMINEN
5. Milloin sairastunut on päättänyt aloittaa vegaaniruokavalion? Jos sairastunut on päättänyt aloittaa vegaaniruokavalion samoihin aikoihin kuin syömishäiriöoireilu on alkanut, voi tämä olla merkki siitä, että vegaaniruokavalion noudattaminen liittyy syömishäiriöoireiluun.
6. Liittyykö sairastuneen ruokavalioon yleisesti lisääntyvää rajoittamista? Esimerkiksi alkoiko ruokavalion rajoittaminen "terveellisenä syömisenä", jatkuiko se kasviruokavalioon siirtymisenä tai muiden merkittävien ruokaryhmien rajoittamisena? Liittyykö ruokavalioon muuta rajoittamista, esimerkiksi omatoimisesti aloitettuja tai virallisesti vahvistamattomia erityisruokavalioita (esimerkiksi laktoositon tai gluteeniton ruokavalio)?
VEGAANIRUOKAVALION NOUDATTAMINEN
7. Liittyykö sairastuneen vegaaniruokavalion koostamiseen sopivien elintarvikkeiden tarkkaa valintaa, jossa karsiutuu ylipäätään ruokia, joissa on esimerkiksi runsaasti hiilihydraatteja, runsaasti rasvaa tai jotain "epäterveelliseksi" koettua?
8. Rajoittaako sairastunut ruokavaliotaan entiseen verrattuna vai korvaako sairastunut pois jääneitä ruoka-aineita sopivilla vegaanisilla vaihtoehdoilla? Rajoittaminen sillä perusteella, että jokin ruoka "pelottaa" tai "ahdistaa" tai jonkun ruoan suosiminen siksi, että se on "turvallista", voi liittyä syömishäiriöoireiluun.
9. Salliiko sairastunut itselleen runsasenergisiä ruokia, kun syö yhdessä muiden kanssa (esimerkiksi makeita vegaanisia leivonnaisia tai naposteltavia)? Syökö sairastunut muiden tekemää ruokaa? Jollei, liittyykö siihen huolta, ettei ruoka olisikaan vegaanista vai huolta siitä, ettei pysty vaikuttamaan ruoanvalmistusmenetelmään, lisättyihin ainesosiin, annoskokoon jne.?
10. Miten ruokavalioista vahingossa poikkeaminen vaikuttaa sairastuneeseen? Osaako sairastunut suhtautua poikkeamiin siten, että nyt kävi näin ja siitä, ettei ruokavaliota ole noudattanut sataprosenttisesti, pääsee yli, vai aiheutuuko poikkeamasta kohtuutonta syyllisyyttä, häpeää tai ruokavalion rajoittamista entisestään? (Huomioi, ettei tämä pohdinta ole syömishäiriöspesifistä, vaan ehdottomuutta voi esiintyä myös muista syistä.)
11. Syöminen sosiaalisissa tilanteissa: pystyykö sairastunut syömään muiden seurassa tai syömään ravintolassa? Entä pystyykö hän syömään ilman, että tietää ruoan energiasisältöä?
MUUT
12. Sosiaalinen media: miten vegaaniruokavalion noudattaminen näkyy sairastuneen sosiaalisessa mediassa? Seuraako sairastunut muita vegaaneja ja muita syömishäiriöön sairastuneita? Huom: sosiaalisessa mediassa on myös vastuullisia ja syömishäiriötä sairastavalle soveltuvia sivustoja, jotka eivät kannusta ruokavalion turhaan rajoittamiseen.
13. Kuvautuuko sairastuneen suhteessa syömiseen se, ettei ansaitse tietynlaista ruokaa tai ansaitse nautintoa syömisestä? Pystyykö sairastunut nauttimaan vegaaniruoan mausta tai ylipäätään syömisestä?
Jos sairastunut tuo itse ilmi, että vegaaniruokavalion noudattaminen liittyy haluun rajoittaa syömistä ylipäätään, mutta esimerkiksi eettinen elämäntapa on sairastuneelle tärkeää, työryhmä kannustaa sairastunutta suosimaan eettistä elämäntapaa muissa kuin syömiseen liittyvissä asioissa syömishäiriön hoidon aikana. Toisaalta esimerkiksi lakto-ovovegetaarinen ruokavalio saattaa olla näissä tilanteissa hyvä vaihtoehto.
Muita tapoja eettisen elämäntavan suosimiseen ovat esimerkiksi ilman eläinperäisiä tuotteita valmistetut vaatteet ja kosmetiikka sekä ympäristöystävällinen elämäntapa. Kun syömishäiriön hoito on edennyt, ravitsemustila on riittävän hyvä eikä ruokavalion karsimisesta ole enää uhkaa sairastuneen ravitsemustilalle, voidaan keskustella uudelleen vegaaniruokavalion toteuttamisen ja tukemisen mahdollisuuksista.
Mukailtu lähteestä «British Dietetic Association (BDA). Mental Health ...»1.