Miten kuvata normaalia ja epänormaalia syömistä ja erottaa nämä toisistaan?
Lisätietoa aiheesta
Katarina Meskanen ja Anu Ruusunen
18.9.2024
On normaalia syödä:
- ainakin 4 kertaa päivässä
- monipuolisesti kaikenlaisia ruokia ilman syyllisyyttä
- ruokia, joiden ravintosisältöä tai ainesosia ei tiedä
- muulloinkin kuin totuttuina ruoka-aikoina
- joskus runsaasti erityisen maistuvia ruokia
- herkkuja ilman, että vähentää muuta ruokaa
- syyllistymättä
- kompensoimatta tai rankaisematta itseä
- joustavasti opiskelu-, työ- yms. aikataulut huomioiden
- juhlistaakseen erilaisia tilanteita ruoalla
- seurassa
- välillä pikaruokaa
- sellaistakin ruokaa, joka ei ole itselle mieluista
- joskus vain siksi, että pitää syödä tai tarvitsee ravintoa (tankata)
- ajatellen, että syöminen ei ole elämän tärkein asia, mutta kuitenkin merkittävä hyvinvointiin
ja terveyteen vaikuttava asia.
Ei ole normaalia:
- laskea kaloreita, punnita ruokaa, laskea tarkasti ravintoaineita
- noudattaa tiukkaa, esimerkiksi rasvatonta ja sokeritonta ruokavaliota
- tuntea syyllisyyttä ja itseinhoa syömisen jälkeen
- ahdistua syömisen säännöistä poiketessa
- suunnitella tarkasti etukäteen ruokailuja ja pitäytyä tiukasti suunnitelmissa
- jättää itseään aterioilla nälkäiseksi
- täyttää itseään energiattomilla juomilla, kasviksilla, hedelmillä
- syödä vain kevyttuotteita
- syödä ainoastaan yksin
- ahmia suuria määriä ruokaa kerralla
- oksentaa syömisen jälkeen
- päättää kehon puolesta, milloin on nälkäinen ja kylläinen
- jättää terveys- ym. syihin vedoten ruoka-aineita pois ruokavaliosta, kun todellisuudessa
poisjättämisen syynä on halu laihduttaa.
Mukailtu alkuperäisestä lähteestä:
Kirjallisuutta
- Viljanen R, Larjosto M, Palva-Alhola M. Syömishäiriön ravitsemushoito. Duodecim 2005
Artikkelin tunnus: nix03448 (050.101)
© 2025 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim