Takaisin Tulosta

Miten kuvata normaalia ja epänormaalia syömistä ja erottaa nämä toisistaan?

Lisätietoa aiheesta
Katarina Meskanen ja Anu Ruusunen
18.9.2024

On normaalia syödä:

  • ainakin 4 kertaa päivässä
  • monipuolisesti kaikenlaisia ruokia ilman syyllisyyttä
  • ruokia, joiden ravintosisältöä tai ainesosia ei tiedä
  • muulloinkin kuin totuttuina ruoka-aikoina
  • joskus runsaasti erityisen maistuvia ruokia
  • herkkuja ilman, että vähentää muuta ruokaa
  • syyllistymättä
  • kompensoimatta tai rankaisematta itseä
  • joustavasti opiskelu-, työ- yms. aikataulut huomioiden
  • juhlistaakseen erilaisia tilanteita ruoalla
  • seurassa
  • välillä pikaruokaa
  • sellaistakin ruokaa, joka ei ole itselle mieluista
  • joskus vain siksi, että pitää syödä tai tarvitsee ravintoa (tankata)
  • ajatellen, että syöminen ei ole elämän tärkein asia, mutta kuitenkin merkittävä hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttava asia.

Ei ole normaalia:

  • laskea kaloreita, punnita ruokaa, laskea tarkasti ravintoaineita
  • noudattaa tiukkaa, esimerkiksi rasvatonta ja sokeritonta ruokavaliota
  • tuntea syyllisyyttä ja itseinhoa syömisen jälkeen
  • ahdistua syömisen säännöistä poiketessa
  • suunnitella tarkasti etukäteen ruokailuja ja pitäytyä tiukasti suunnitelmissa
  • jättää itseään aterioilla nälkäiseksi
  • täyttää itseään energiattomilla juomilla, kasviksilla, hedelmillä
  • syödä vain kevyttuotteita
  • syödä ainoastaan yksin
  • ahmia suuria määriä ruokaa kerralla
  • oksentaa syömisen jälkeen
  • päättää kehon puolesta, milloin on nälkäinen ja kylläinen
  • jättää terveys- ym. syihin vedoten ruoka-aineita pois ruokavaliosta, kun todellisuudessa poisjättämisen syynä on halu laihduttaa.

Mukailtu alkuperäisestä lähteestä:

Kirjallisuutta

  1. Viljanen R, Larjosto M, Palva-Alhola M. Syömishäiriön ravitsemushoito. Duodecim 2005