Sosiaali- ja terveysministeriön tekemän selvityksen (muistio 9.2.2023: Sosiaali- ja terveysministeriön selvitys psykososiaalisista menetelmistä) mukaan psykososiaalisten menetelmien käsitteet tarvitsevat täsmennystä. Muistiossa määritellään seuraavasti:
Psykososiaalinen hoitomenetelmä:
Terveydenhuollon monimuotoisia toimia, joilla edistetään potilaan terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia. Psykososiaaliset hoitomenetelmät sisältävät omahoidon tukea, arjen psykososiaalista tukea, erilaisia hoitomenetelmiä ja spesifejä psykoterapioita, ja niillä pyritään vaikuttamaan potilaan tiedon käsittelyyn, tunteiden hallintaan tai käyttäytymiseen.
Psykososiaaliseen hoitoon kuuluvat psykoterapia ja määrämuotoiset psykoterapiatekniikoihin perustuvat hoidot, joita voivat antaa kyseiseen hoitomenetelmään koulutetut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset tai psykoterapeutit (mm. lyhyet psykososiaaliset hoidot, esim. nuorten masennusoireisiin suunnattu interpersoonallinen ohjanta (IPC) ja ahdistuneisuuden Cool Kids -interventio).
Psykososiaaliset hoito- ja kuntoutusmenetelmät käsittävät lyhyiden ja pitkien psykoterapioiden ja muiden psykoterapiatekniikoihin perustuvien menetelmien ohella muun muassa psykoedukaation, perhepohjaisen hoidon, luovien terapioiden, ammatillisen kuntoutuksen, kognitiivisen kuntoutuksen ja sosiaalisten ja arkielämän taitojen harjoittelun menetelmiä ja ohjelmia.
Psykoterapia:
Tavoitteiltaan kohdennettu ja teknisesti spesifi psykososiaalinen hoitomenetelmä, jota asianmukaisesti koulutettu psykoterapeutti (nimikesuojattu terveydenhuollon ammattinimike) toteuttaa vakiintuneisiin psykologisiin menetelmiin perustuen potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti joko aikarajoitteisena lyhytkestoisena tai pitkäkestoisena hoitona.
Kommentti:
Muistiossa todetaan: "Kun ero varsinaisen psykoterapian, muun psykososiaalisen hoidon ja terveyspalveluiden ulkopuolisten vaihtoehtohoitojen välillä ei ole yleisessä kielenkäytössä selkeä, terveydenhuollon on viestittävä varsinaisesta psykoterapiasta ja muista psykososiaalisista hoidoista niin, että potilas on aina tietoinen annettavan palvelun luonteesta. Vakiintunutta käsitteistöä esimerkiksi lyhyille psykoterapiatekniikoihin perustuville hoidoille ei ole, joten tällaiseen varsinaista psykoterapiaa suppeampaan interventioon koulutuksen saaneen työntekijän antamasta hoidosta käytetään usein yleisluontoista hoito-sanaa, esimerkiksi "ahdistuneisuuden lyhythoito", "lyhyt ahdistuneisuuden hoitomenetelmä"."
Lähde:
Sosiaali- ja terveysministeriön selvitys psykososiaalisista menetelmistä: Psykososiaalisten menetelmien käsitteiden täsmentämistarpeet, niihin kuuluvien hoitomuotojen käyttö ja toteutus sekä toimenpiteet niiden saatavuuden turvaamiseksi. Muistio 9.2.2023 «https://stm.fi/documents/1271139/150418668/Selvitys+psykososiaalisista+menetelmist%C3%A4+090223.pdf/72291d6a-1f9e-1be1-0854-d77ab3b49bc6/Selvitys+psykososiaalisista+menetelmist%C3%A4+090223.pdf?t=1676635452511»1