Kategoria | Sairaustyyppi | Keskeiset oireet | Mekanismi | Lähde |
---|---|---|---|---|
IgE-välitteinen | Nopeasti ilmaantuva, oireiltaan vaihteleva reaktio korkeintaan 30 minuuttia syömisen jälkeen. Esim. maito- tai pähkinäallergia. | Urtikaria, angioedeema, suolistokanavan oireet (vatsakipu, oksentelu), hengitysteiden oireet (yskä, astma) | Tyypin 2 tulehdus: nopean komponentin oireet selittävät syöttösoluista ja basofiileistä vapautuvat välittäjäaineet, kuten tryptaasi ja histamiini (tyypin I yliherkkyysreaktio). Hitaasti ilmaantuviin oireisiin liittyy Th2-lymfosyyttien ja eosinofiilisten solujen hakeutuminen eri kudoksiin (IVb yliherkkyysreaktio). | «Jutel M, Agache I, Zemelka-Wiacek M, ym. Nomenclat...»1 |
Ruoka-aineen laukaisema anafylaksia | Nopeasti etenevä monen elimen reaktio, joka voi johtaa hoitamattomana sokkiin tai jopa kuolemaan | Pääosin IgE-välitteinen tyypin I yliherkkyysreaktio, jossa mukana yllä olevien mekanismien lisäksi voi olla mm. PAF (platelet activating factor). Kofaktorit, kuten infektiot, liikunta ja kipulääkkeet, voivat vaikuttaa reaktion syntyyn. | «Jutel M, Agache I, Zemelka-Wiacek M, ym. Nomenclat...»1, «Röntynen P, Kukkonen K, Savinko T, ym. Interaction...»2 | |
Ruoka-allergiaan liittyvä liikunnan laukaisema anafylaksia | Ruoka-aine aiheuttaa anafylaksian vain, kun syömistä seuraa liikunta | Harvinainen vain tiettyihin ruoka-allergeenien herkistymiseen liittyvä anafylaksia, jossa tärkein kofaktori on liikunta. Tarkka mekanismi tuntematon. | ||
Siitepölyherkistymiseen liittyvä ristiallergia (oral allergy syndrome, OAS). Esim. koivun siitepölyä kohtaan syntyneet vasta-aineet tunnistavat samankaltaisia rakenteita tuoreissa kasviksissa. | Suun ja nielun limakalvoista johtuvat oireet, kuten angioedeema, kutina, kirvely | Siitepölyjä kohtaan muodostunut spesifi IgE tunnistaa samankaltaisia epitooppeja tuoreiden kasvisten proteiineissa. Kyseiset allergeenit ovat herkkiä hajoamaan jo suuontelossa, minkä vuoksi yleensä ei synny yleistynyttä reaktiota. | ||
IgE-tuotantoon liittyvä tai soluvälitteinen sekamuotoinen mekanismi | Vaikea atooppinen ekseema | Ekseeman aktiviteetin vahvistuminen, ei aiheuta todennäköisesti itse ekseemaa | Dual allergen -hypoteesin mukaan läpäisyesteeltään heikentyneen ihon kautta tapahtuu herkistyminen ruoka-aineille. Syntynyt IVb-yliherkkyysreaktio voi aiheuttaa oireita myöhemmässä suolistokanavan kautta tapahtuvassa altistumisessa. | «Marques-Mejias A, Bartha I, Ciaccio CE, ym. Skin a...»3 |
Eosinofiilinen esofagiitti | Ruokatorven refluksioireet, syömisvaikeudet, nielemiskipu, ylävatsakipu | Soluvälitteinen tyypin IVb- tai V-yliherkkyysreaktio (eosinofiilit, interleukiineja 4, 5 ja 13 erittävät lymfosyytit), johon voi liittyä myös spesifi IgE joissakin tapauksissa. IgE-määritys ei ole diagnostinen. | «Jutel M, Agache I, Zemelka-Wiacek M, ym. Nomenclat...»1 | |
Soluvälitteinen (oireiltaan viivästynyt, krooninen) | Dietaarinen valkuaisaineen aiheuttama enterokoliitti (food protein-induced enterocolitis syndrome, FPIES), krooninen ja akuutti muoto | Pääosin imeväisillä. Krooninen muoto: oksentelu, ripuli, kasvuhäiriöt, letargia. Edellyttää jatkuvan altistuksen. Akuutti-FPIES: oireet altistuksessa oksentelu, ripuli, hypotensio (15 %) 2–4 tunnin sisällä ruoka-aineen saamisesta. |
Monimuotoinen, suurelta osin tuntematon mekanismi, johon liittyy valkosolujen aktivaatio, sytokiinien vapautuminen ja suolen lisääntynyt läpäisevyys. Lisäksi autonomisella hermostolla osuus oireisiin mm. limakalvoilta vapautuvan serotoniinin kautta. | «Baker MG, Cecilia Berin M, Sicherer S. Update on F...»4 |
Eosinofiilinen enteropatia (harvinainen) | Imeväisen ei-verinen ripuli, oksentelu, imeytymishäiriöt | Eosinofiilit, ruoka-ainespesifit CD8-lymfosyytit, Th2-lymfosyytit | «Zhang S, Sicherer S, Berin MC, ym. Pathophysiology...»5 | |
Ruoka-aineen laukaisema proktokoliitti | Ulosteen veriviirut ja mahdollisesti limaisuus, koliikkimaiset oireet, harvoin anemia | Etupäässä eosinofiilinen tauti, jossa mm. TNF-alfa lisääntynyt. | «Zhang S, Sicherer S, Berin MC, ym. Pathophysiology...»5 |