Takaisin Tulosta

Allergiatyypit, niihin liittyvät oireet ja mekanismit

Lisätietoa aiheesta
Mika Mäkelä
9.6.2025
Taulukko 1. Allergiatyypit, niihin liittyvät oireet ja mekanismit
Kategoria Sairaustyyppi Keskeiset oireet Mekanismi Lähde
IgE-välitteinen Nopeasti ilmaantuva, oireiltaan vaihteleva reaktio korkeintaan 30 minuuttia syömisen jälkeen. Esim. maito- tai pähkinäallergia. Urtikaria, angioedeema, suolistokanavan oireet (vatsakipu, oksentelu), hengitysteiden oireet (yskä, astma) Tyypin 2 tulehdus: nopean komponentin oireet selittävät syöttösoluista ja basofiileistä vapautuvat välittäjäaineet, kuten tryptaasi ja histamiini (tyypin I yliherkkyysreaktio). Hitaasti ilmaantuviin oireisiin liittyy Th2-lymfosyyttien ja eosinofiilisten solujen hakeutuminen eri kudoksiin (IVb yliherkkyysreaktio). «Jutel M, Agache I, Zemelka-Wiacek M, ym. Nomenclat...»1
Ruoka-aineen laukaisema anafylaksia Nopeasti etenevä monen elimen reaktio, joka voi johtaa hoitamattomana sokkiin tai jopa kuolemaan Pääosin IgE-välitteinen tyypin I yliherkkyysreaktio, jossa mukana yllä olevien mekanismien lisäksi voi olla mm. PAF (platelet activating factor). Kofaktorit, kuten infektiot, liikunta ja kipulääkkeet, voivat vaikuttaa reaktion syntyyn. «Jutel M, Agache I, Zemelka-Wiacek M, ym. Nomenclat...»1, «Röntynen P, Kukkonen K, Savinko T, ym. Interaction...»2
Ruoka-allergiaan liittyvä liikunnan laukaisema anafylaksia Ruoka-aine aiheuttaa anafylaksian vain, kun syömistä seuraa liikunta Harvinainen vain tiettyihin ruoka-allergeenien herkistymiseen liittyvä anafylaksia, jossa tärkein kofaktori on liikunta. Tarkka mekanismi tuntematon.
Siitepölyherkistymiseen liittyvä ristiallergia (oral allergy syndrome, OAS). Esim. koivun siitepölyä kohtaan syntyneet vasta-aineet tunnistavat samankaltaisia rakenteita tuoreissa kasviksissa. Suun ja nielun limakalvoista johtuvat oireet, kuten angioedeema, kutina, kirvely Siitepölyjä kohtaan muodostunut spesifi IgE tunnistaa samankaltaisia epitooppeja tuoreiden kasvisten proteiineissa. Kyseiset allergeenit ovat herkkiä hajoamaan jo suuontelossa, minkä vuoksi yleensä ei synny yleistynyttä reaktiota.
IgE-tuotantoon liittyvä tai soluvälitteinen sekamuotoinen mekanismi Vaikea atooppinen ekseema Ekseeman aktiviteetin vahvistuminen, ei aiheuta todennäköisesti itse ekseemaa Dual allergen -hypoteesin mukaan läpäisyesteeltään heikentyneen ihon kautta tapahtuu herkistyminen ruoka-aineille. Syntynyt IVb-yliherkkyysreaktio voi aiheuttaa oireita myöhemmässä suolistokanavan kautta tapahtuvassa altistumisessa. «Marques-Mejias A, Bartha I, Ciaccio CE, ym. Skin a...»3
Eosinofiilinen esofagiitti Ruokatorven refluksioireet, syömisvaikeudet, nielemiskipu, ylävatsakipu Soluvälitteinen tyypin IVb- tai V-yliherkkyysreaktio (eosinofiilit, interleukiineja 4, 5 ja 13 erittävät lymfosyytit), johon voi liittyä myös spesifi IgE joissakin tapauksissa. IgE-määritys ei ole diagnostinen. «Jutel M, Agache I, Zemelka-Wiacek M, ym. Nomenclat...»1
Soluvälitteinen (oireiltaan viivästynyt, krooninen) Dietaarinen valkuaisaineen aiheuttama enterokoliitti (food protein-induced enterocolitis syndrome, FPIES), krooninen ja akuutti muoto Pääosin imeväisillä.
Krooninen muoto: oksentelu, ripuli, kasvuhäiriöt, letargia. Edellyttää jatkuvan altistuksen.
Akuutti-FPIES: oireet altistuksessa oksentelu, ripuli, hypotensio (15 %) 2–4 tunnin sisällä ruoka-aineen saamisesta.
Monimuotoinen, suurelta osin tuntematon mekanismi, johon liittyy valkosolujen aktivaatio, sytokiinien vapautuminen ja suolen lisääntynyt läpäisevyys. Lisäksi autonomisella hermostolla osuus oireisiin mm. limakalvoilta vapautuvan serotoniinin kautta. «Baker MG, Cecilia Berin M, Sicherer S. Update on F...»4
Eosinofiilinen enteropatia (harvinainen) Imeväisen ei-verinen ripuli, oksentelu, imeytymishäiriöt Eosinofiilit, ruoka-ainespesifit CD8-lymfosyytit, Th2-lymfosyytit «Zhang S, Sicherer S, Berin MC, ym. Pathophysiology...»5
Ruoka-aineen laukaisema proktokoliitti Ulosteen veriviirut ja mahdollisesti limaisuus, koliikkimaiset oireet, harvoin anemia Etupäässä eosinofiilinen tauti, jossa mm. TNF-alfa lisääntynyt. «Zhang S, Sicherer S, Berin MC, ym. Pathophysiology...»5

Kirjallisuutta

  1. Jutel M, Agache I, Zemelka-Wiacek M, ym. Nomenclature of allergic diseases and hypersensitivity reactions: Adapted to modern needs: An EAACI position paper. Allergy 2023;78(11):2851-2874 «PMID: 37814905»PubMed
  2. Röntynen P, Kukkonen K, Savinko T, ym. Interaction of mediators and effector cells in cashew nut-induced anaphylaxis. Ann Allergy Asthma Immunol 2023;131(2):239-252.e6 «PMID: 37098406»PubMed
  3. Marques-Mejias A, Bartha I, Ciaccio CE, ym. Skin as the target for allergy prevention and treatment. Ann Allergy Asthma Immunol 2024;133(2):133-143 «PMID: 38253125»PubMed
  4. Baker MG, Cecilia Berin M, Sicherer S. Update on Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES). Curr Allergy Asthma Rep 2022;22(10):113-122 «PMID: 35522370»PubMed
  5. Zhang S, Sicherer S, Berin MC, ym. Pathophysiology of Non-IgE-Mediated Food Allergy. Immunotargets Ther 2021;10():431-446 «PMID: 35004389»PubMed