Ravinnon proteiinin aiheuttama enterokoliitti (food protein-induced enterocolitis
syndrome, FPIES)
Lisätietoa aiheesta
Kati Palosuo
9.6.2025
- FPIES on ei-IgE-välitteinen ruoka-allergia, jossa voimakas oksentelu, kalpeus, uneliaisuus,
vatsakipu, hypotensio ja dehydraatio ilmenevät 1–4 tunnin viiveellä ja ripuli 5–10
tunnin viiveellä «Nowak-Wegrzyn A, Berin MC, Mehr S. Food Protein-In...»1.
- FPIES:ssä ei esiinny iho- eikä hengitysoireita.
- Akuuttivaiheessa voi esiintyä leukosytoosia (neutrofilia), trombosytoosia ja methemoglobinemiaa.
- Oireita aiheuttavat tavallisesti ruoka-aineet, joita lapselle tarjotaan ensimmäisen
ikävuoden aikana «Hua A, El-Zataari M, Hudson E, ym. Evolution of Fo...»2, «Prattico C, Mulé P, Ben-Shoshan M. A Systematic Re...»3, «Baker MG, Sampson HA. Recent trends in food protei...»4.
- Yleisimmät aiheuttajat maailmanlaajuisesti ovat maito, kananmuna, kala, kaura ja riisi.
- Myös kasvikset, kuten bataatti tai avokado, voivat aiheuttaa reaktion.
- Yleensä lapsi on saanut oireita aiheuttavaa ruokaa jo muutaman kerran ongelmitta ennen
reaktiota.
- Osalla allergia voi myöhemmin muuttua IgE-välitteiseksi ja reagointitapa välittömäksi.
- Diagnoosi perustuu tyypilliseen kliiniseen kuvaan. Altistusta ei tarvita, jos kliininen
kuva on selkeä (ks. taulukko «FPIES:n diagnostiset kriteerit. Diagnostinen altistus ei ole tarpeen, jos pääkriteerin
lisäksi täyttyy vähintään 3 sivukriteeriä....»1) «Nowak-Węgrzyn A, Chehade M, Groetch ME, ym. Intern...»5.
Taulukko 1. FPIES:n diagnostiset kriteerit. Diagnostinen altistus ei ole tarpeen, jos pääkriteerin
lisäksi täyttyy vähintään 3 sivukriteeriä.
PÄÄKRITEERI |
SIVUKRITEERIT |
Oksentelu 1–4 tunnin kuluessa annoksesta EIKÄ osoitusta IgE-välitteisistä hengitys-
tai iho-oireista |
- Vähintään 2 episodia saman ruoan jälkeen
- Toistuva oksentelu 1–4 tunnin kuluessa jonkin toisen ruoan jälkeen
- Erityinen voipuneisuus
- Voimakas kalpeus
- Päivystyksellistä hoitoa vaatinut reaktio
- Laskimonsisäisiä nesteitä vaatinut reaktio (dehydraatio)
- Ripuli 24 tunnin (5–10 tunnin) kuluessa
- Hypotensio
- Hypotermia
|
- Ennuste on hyvä, sillä valtaosalla allergia väistyy 2–5 vuoden ikään mennessä «Prattico C, Mulé P, Ben-Shoshan M. A Systematic Re...»3.
- Maidon aiheuttama FPIES väistyy yleensä nopeammin kuin kananmunan tai kalan aiheuttama
FPIES. Systemaattisessa katsauksessa maidon aiheuttama FPIES väistyi lähes kaikilla
3 vuoden ikään mennessä, kun taas mediaani toipumisikä kananmunan aiheuttamasta FPIES:stä
oli 1,5–5,3 vuotta ja kalan aiheuttamasta FPIES:stä 3–7 vuotta.
- Valvottu altistus toipumisen toteamiseksi tehdään keskeiselle ruoka-aineelle 1–2 vuoden
kuluessa edellisestä reaktiosta, mikäli lapsella on ollut vaikea, päivystyskäyntiin
johtanut reaktio.
- Muissa tapauksissa toipumista arvioidaan kotikokeilulla. Sopiva altistusajankohta
on usein vasta 3–4 vuoden iässä. Potilas ei tarvitse adrenaliiniruisketta varalääkkeeksi.
Taulukko 2. FPIES:n vaikeusasteen arviointi ja hoito.
Lievä |
Keskivaikea |
Vaikea |
1–2 oksennusta, yleisvointi normaali |
≥ 3 oksennusta, enintään lievä uneliaisuus |
≥ 3 oksennusta, uneliaisuus, hypotonia, kalpeus tai syanoosi |
Oraalinen nesteytys Ondansetroni 0,15 mg/kg vähintään 6 kuukauden ikäiselle |
Ondansetroni 0,15 mg/kg vähintään 6 kuukauden ikäiselle Laskimonsisäinen nesteytys Ringer 20 mg/kg, toista tarvittaessa |
Ondansetroni 0,15 mg/kg vähintään 6 kuukauden ikäiselle Laskimonsisäinen nesteytys Ringer 20 mg/kg, toista tarvittaessa Metyyliprednisoloni 1 mg/kg Harkitse adrenaliinia 0,01 mg/kg |
Kirjallisuutta
- Nowak-Wegrzyn A, Berin MC, Mehr S. Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome. J
Allergy Clin Immunol Pract 2020;8(1):24-35 «PMID: 31950904»PubMed
- Hua A, El-Zataari M, Hudson E, ym. Evolution of Food Protein-Induced Enterocolitis
Syndrome (FPIES) Index Trigger Foods and Subsequent Reactions After Initial Diagnosis.
J Allergy Clin Immunol Pract 2023;11(10):3179-3186.e2 «PMID: 37380072»PubMed
- Prattico C, Mulé P, Ben-Shoshan M. A Systematic Review of Food Protein-Induced Enterocolitis
Syndrome. Int Arch Allergy Immunol 2023;184(6):567-575 «PMID: 36882041»PubMed
- Baker MG, Sampson HA. Recent trends in food protein-induced enterocolitis syndrome
(FPIES). J Allergy Clin Immunol 2023;151(1):43-46 «PMID: 36608982»PubMed
- Nowak-Węgrzyn A, Chehade M, Groetch ME, ym. International consensus guidelines for
the diagnosis and management of food protein-induced enterocolitis syndrome: Executive
summary-Workgroup Report of the Adverse Reactions to Foods Committee, American Academy
of Allergy, Asthma & Immunology. J Allergy Clin Immunol 2017;139(4):1111-1126.e4 «PMID: 28167094»PubMed
Artikkelin tunnus: nix03505 (050.026)
© 2025 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim