Takaisin Tulosta

IgE-vasta-aineiden raja-arvot ja tulkinta

Lisätietoa aiheesta
Varpu Elenius, Kati Palosuo ja Peter Csonka
9.6.2025

Taulukossa «IgE-vasta-aineiden raja-arvoja...»1 esitetään tärkeimpien stabiilien ruoka-allergeenien varastoproteiinien allergiaoireita ennustavat raja-arvot 95 %:n tarkkuudella (raja-arvoa suurempi tulos viittaa 95 %:n todennäköisyydellä ruoka-allergiaan). Raja-arvot eivät ole tarkkoja, ja raja-arvoa pienempi tulos ei sulje pois ruoka-allergian mahdollisuutta. Mikäli IgE-arvo on negatiivinen (alle 0,35), ruoka-allergia on erittäin epätodennäköinen.

Taulukko 1. IgE-vasta-aineiden raja-arvoja
Kansainvälinen aineisto
Vaihteluväli (kypsennetty)
Suomalainen aineisto
MAITO
SPT > mm 6–8 «Cuomo B, Indirli GC, Bianchi A, ym. Specific IgE a...»1 6–8 «Saarinen KM, Suomalainen H, Savilahti E. Diagnosti...»2 Alle 2-vuotiaiden raja-arvo on pienempi
maito-IgE > kU/l 5–20 «Cuomo B, Indirli GC, Bianchi A, ym. Specific IgE a...»1, «Caubet JC, Nowak-Węgrzyn A, Moshier E, ym. Utility...»3, «Thorpe M, Movérare R, Fischer C, ym. History and U...»4 6,3–13,9 «Nieminen O, Palosuo K, Kukkonen K, ym. Molecular a...»5 Alle 2-vuotiaiden raja-arvo on pienempi
Bos d 8 (kaseiini) > kU/l 1–5 (20) «Caubet JC, Nowak-Węgrzyn A, Moshier E, ym. Utility...»3, «Ayats-Vidal R, Valdesoiro-Navarrete L, García-Gonz...»6, «van der Gugten AC, den Otter M, Meijer Y, ym. Usef...»7 2,6–16,5 «Nieminen O, Palosuo K, Kukkonen K, ym. Molecular a...»5 Alle 2-vuotiaiden raja-arvo on pienempi
KANANMUNA
SPT > mm 4–10 «Calvani M, Arasi S, Bianchi A, ym. Is it possible ...»8 Alle 2-vuotiaiden raja-arvo on pienempi
kananmuna-IgE > kU/l 2–7 «Calvani M, Arasi S, Bianchi A, ym. Is it possible ...»8, «Sato S, Ogura K, Takahashi K, ym. Usefulness of an...»9, «Furuya K, Nagao M, Sato Y, ym. Predictive values o...»10 13 «Palosuo K, Kukkonen AK, Pelkonen AS, ym. Gal d 1-s...»11 Alle 2-vuotiaiden raja-arvo on pienempi
Gal d 1 (ovomukoidi) > kU/l 5,7–6,1 (27) «Furuya K, Nagao M, Sato Y, ym. Predictive values o...»10, «De Boer R, Cartledge N, Lazenby S, ym. Specific Ig...»12 3,7 «Palosuo K, Kukkonen AK, Pelkonen AS, ym. Gal d 1-s...»11 Alle 2-vuotiaiden raja-arvo on pienempi
VEHNÄ
SPT > mm
vehnä-IgE > kU/l 70 «Nilsson N, Sjölander S, Baar A, ym. Wheat allergy ...»13
Tri a 19, omega-5-gliadiini 0,4–4 «Nilsson N, Sjölander S, Baar A, ym. Wheat allergy ...»13, «Ebisawa M, Shibata R, Sato S, ym. Clinical utility...»14, «Ricci G, Andreozzi L, Cipriani F, ym. Wheat Allerg...»15, «Shibata R, Nishima S, Tanaka A, ym. Usefulness of ...»16
MAAPÄHKINÄ
SPT > mm 8 «Greenhawt M, Shaker M, Wang J, ym. Peanut allergy ...»17
maapähkinä-IgE > kU/l 50 «Greenhawt M, Shaker M, Wang J, ym. Peanut allergy ...»17, «van Erp FC, Knol EF, Pontoppidan B, ym. The IgE an...»18
Ara h 2 > kU/l 2 «Greenhawt M, Shaker M, Wang J, ym. Peanut allergy ...»17 1,8 «Kukkonen AK, Pelkonen AS, Mäkinen-Kiljunen S, ym. ...»19
Ara h 6 > kU/l 0,3–1,0 «Flores Kim J, McCleary N, Nwaru BI, ym. Diagnostic...»20 0,8 «Kukkonen AK, Pelkonen AS, Mäkinen-Kiljunen S, ym. ...»19
CASHEW
SPT > mm 3–12 «van der Valk JP, Dubois AE, Gerth van Wijk R, ym. ...»21 9–11 «Röntynen P, Kukkonen K, Savinko T, ym. Optimizing ...»22
cashew-IgE > kU/l 5–10 «van der Valk JP, Dubois AE, Gerth van Wijk R, ym. ...»21, «Lange L, Lasota L, Finger A, ym. Ana o 3-specific ...»23 4,5–6,5 «Röntynen P, Kukkonen K, Savinko T, ym. Optimizing ...»22
Ana o 3 > kU/l 0,6–2,2 «van der Valk JP, Dubois AE, Gerth van Wijk R, ym. ...»21, «Lange L, Lasota L, Finger A, ym. Ana o 3-specific ...»23, «Dang TD, Peters R, Neeland MR, ym. Ana o 3 sIgE te...»24, «van der Valk JP, Gerth van Wijk R, Vergouwe Y, ym....»25, «Savvatianos S, Konstantinopoulos AP, Borgå Å, ym. ...»26 1,0 «Röntynen P, Kukkonen K, Savinko T, ym. Optimizing ...»22
HASSEL
Hassel-IgE > kU/l
Cor a 9 > kU/l 1–2 «Nilsson C, Berthold M, Mascialino B, ym. Allergen ...»27 0,64 «Uotila R, Röntynen P, Pelkonen AS, ym. For hazelnu...»28
Cor a 14 > kU/l 0,7–1 «Nilsson C, Berthold M, Mascialino B, ym. Allergen ...»27 2 «Uotila R, Röntynen P, Pelkonen AS, ym. For hazelnu...»28
SAKSANPÄHKINÄ
SPT > mm 8–10 «Elizur A, Appel MY, Nachshon L, ym. Clinical and M...»29, «Ballmer-Weber BK, Lidholm J, Lange L, ym. Allergen...»30
saksanpähkinä-IgE > kU/l 6,5 «Elizur A, Appel MY, Nachshon L, ym. Clinical and M...»29, «Ballmer-Weber BK, Lidholm J, Lange L, ym. Allergen...»30
Jug r 1 > kU/l 0,9 «Elizur A, Appel MY, Nachshon L, ym. Clinical and M...»29, «Ballmer-Weber BK, Lidholm J, Lange L, ym. Allergen...»30
Jug r 4 > kU/l 0,9 «Elizur A, Appel MY, Nachshon L, ym. Clinical and M...»29, «Ballmer-Weber BK, Lidholm J, Lange L, ym. Allergen...»30

Pähkinät

Kananmuna

Vehnä

  • Vehnä-spesifinen IgE ja ihopistokoeuutteet sisältävät pääasiassa vesi- ja suolaliukoisia proteiineja. Testien diagnostinen tarkkuus on pieni, ja positiivinen testitulos korreloi huonosti kliinisten oireiden kanssa.
  • Oireeton herkistyminen vehnälle on tavallista erityisesti atooppista ekseemaa sairastavilla lapsilla. Lisäksi heinän siitepölylle herkistyneistä 65 % sai vääriä positiivisia tuloksia vehnäuutteista «Constantin C, Quirce S, Poorafshar M, ym. Micro-ar...»41.
  • Positiivista vehnäaltistusta ennustava 95 %:n tarkkuus saavutetaan vasta, kun vehnä-spesifinen IgE on 78 kU/L tai suurempi «Graham F, Caubet JC, Ramadan S, ym. Specific IgE D...»42.
  • Vehnän gluteeni koostuu gliadiineista ja gluteniinista. Herkistyminen gliadiineille ja omega-5-gliadiinille (Tri a 19) liittyy lapsuuden vehnäallergiaan ja erityisesti vehnärasitusanafylaksiaan.

Soija

  • Jos soijan sIgE on alle 0,35 kU/l, välittömän allergisen reaktion todennäköisyys on hyvin pieni. Tällöin potilasta voi ohjeistaa kokeilemaan soijatuotteita kotona. (Epäselvissä tapauksissa sietokyky voidaan varmistaa valvotulla altistuskokeella.)
  • Suurentunut soijan sIgE-arvo ei aina liity todelliseen soija-allergiaan. Koko allergeenilähteeseen liittyvä soija-IgE-tutkimus ei kykene erottamaan tarkemmin, mille yksittäiselle allergeenille potilas on herkistynyt. Ristiallergia siitepölyjen kanssa voi myös suurentaa soija IgE-pitoisuuksia yli viitealueen ylärajan. Lehtipuille herkistyneistä yli 70 %:lla todetaan vasta-aineita myös soijan Gly m 4 -proteiinille. Monilla lehtipuille herkistyneillä suurentunutnut soija-IgE tuleekin yllätyksenä tai sivulöydöksenä. Noin 10 % potilaista saattaa saada täysin kypsentämättömistä soijatuotteista (esim. soijajuoma) myös voimakkaita suun ja nielun oireita. Heillä IgE-vasta-ainepitoisuus koivulle on yleensä huomattavan suuri.
  • Molekyyliallergologian avulla saadaan tarkempi kuva herkistymisprofiilista ja vaikeiden reaktioiden riskistä. Jos IgE-välitteistä herkistymistä havaitaan vain Gly m 4 -proteiinia kohtaan ja muut soijan komponentit ovat alle viitearvon alarajan, kyse on lehtipuuallergiasta, ei varsinaisesta soija-allergiasta. Mikäli havaitaan voimakasta herkistymistä soijan vakaisiin allergeeneihin, Gly m 5 tai -6, diagnoosin varmistamiseksi suositellaan valvottua soija-altistusta.

Maito

  • Sen sijaan korkeat arvot näissä testeissä viittaavat pitkäkestoiseen maitoallergiaan, kun se on ensin altistustestillä todettu «Petersen TH, Mortz CG, Bindslev-Jensen C, ym. Cow'...»44.
  • Suomalaisille 1–14-vuotilaille lapsille kypsentämätön maito aiheutti oireita valvotussa altistuksessa 94 %:n tarkkuudella, kun maito-spesifinen IgE oli 1–2- vuotiailla yli 6,3 kU/l ja 3–14 vuotiailla yli 13,9 kU/l. Testin herkkyys (25–33 %) oli kuitenkin pieni, eli maitoaltistus oli usein positiivinen myös pienemmillä IgE-arvoilla «Nieminen O, Palosuo K, Kukkonen K, ym. Molecular a...»43.

Kirjallisuutta

  1. Cuomo B, Indirli GC, Bianchi A, ym. Specific IgE and skin prick tests to diagnose allergy to fresh and baked cow's milk according to age: a systematic review. Ital J Pediatr 2017;43(1):93 «PMID: 29025431»PubMed
  2. Saarinen KM, Suomalainen H, Savilahti E. Diagnostic value of skin-prick and patch tests and serum eosinophil cationic protein and cow's milk-specific IgE in infants with cow's milk allergy. Clin Exp Allergy 2001;31(3):423-9 «PMID: 11260154»PubMed
  3. Caubet JC, Nowak-Węgrzyn A, Moshier E, ym. Utility of casein-specific IgE levels in predicting reactivity to baked milk. J Allergy Clin Immunol 2013;131(1):222-4.e1-4 «PMID: 22921870»PubMed
  4. Thorpe M, Movérare R, Fischer C, ym. History and Utility of Specific IgE Cutoff Levels: What is the Relevance for Allergy Diagnosis? J Allergy Clin Immunol Pract 2023;11(10):3021-3029 «PMID: 37245730»PubMed
  5. Nieminen O, Palosuo K, Kukkonen K, ym. Molecular allergy diagnostics in predicting oral cow's milk challenge outcome in Finnish children. Allergy Asthma Proc 2023;44(1):71-77 «PMID: 36400429»PubMed
  6. Ayats-Vidal R, Valdesoiro-Navarrete L, García-González M, ym. Predictors of a positive oral food challenge to cow's milk in children sensitized to cow's milk. Allergol Immunopathol (Madr) 2020;48(6):568-575 «PMID: 32402626»PubMed
  7. van der Gugten AC, den Otter M, Meijer Y, ym. Usefulness of specific IgE levels in predicting cow's milk allergy. J Allergy Clin Immunol 2008;121(2):531-3 «PMID: 18155280»PubMed
  8. Calvani M, Arasi S, Bianchi A, ym. Is it possible to make a diagnosis of raw, heated, and baked egg allergy in children using cutoffs? A systematic review. Pediatr Allergy Immunol 2015;26(6):509-21 «PMID: 26102461»PubMed
  9. Sato S, Ogura K, Takahashi K, ym. Usefulness of antigen-specific IgE probability curves derived from the 3gAllergy assay in diagnosing egg, cow's milk, and wheat allergies. Allergol Int 2017;66(2):296-301 «PMID: 27523600»PubMed
  10. Furuya K, Nagao M, Sato Y, ym. Predictive values of egg-specific IgE by two commonly used assay systems for the diagnosis of egg allergy in young children: a prospective multicenter study. Allergy 2016;71(10):1435-43 «PMID: 27061295»PubMed
  11. Palosuo K, Kukkonen AK, Pelkonen AS, ym. Gal d 1-specific IgE predicts allergy to heated egg in Finnish children. Pediatr Allergy Immunol 2018;29(6):637-643 «PMID: 29974523»PubMed
  12. De Boer R, Cartledge N, Lazenby S, ym. Specific IgE as the best predictor of the outcome of challenges to baked milk and baked egg. J Allergy Clin Immunol Pract 2020;8(4):1459-1461.e5 «PMID: 31726233»PubMed
  13. Nilsson N, Sjölander S, Baar A, ym. Wheat allergy in children evaluated with challenge and IgE antibodies to wheat components. Pediatr Allergy Immunol 2015;26(2):119-25 «PMID: 25601168»PubMed
  14. Ebisawa M, Shibata R, Sato S, ym. Clinical utility of IgE antibodies to ω-5 gliadin in the diagnosis of wheat allergy: a pediatric multicenter challenge study. Int Arch Allergy Immunol 2012;158(1):71-6 «PMID: 22212744»PubMed
  15. Ricci G, Andreozzi L, Cipriani F, ym. Wheat Allergy in Children: A Comprehensive Update. Medicina (Kaunas) 2019;55(7): «PMID: 31340608»PubMed
  16. Shibata R, Nishima S, Tanaka A, ym. Usefulness of specific IgE antibodies to ω-5 gliadin in the diagnosis and follow-up of Japanese children with wheat allergy. Ann Allergy Asthma Immunol 2011;107(4):337-43 «PMID: 21962094»PubMed
  17. Greenhawt M, Shaker M, Wang J, ym. Peanut allergy diagnosis: A 2020 practice parameter update, systematic review, and GRADE analysis. J Allergy Clin Immunol 2020;146(6):1302-1334 «PMID: 32810515»PubMed
  18. van Erp FC, Knol EF, Pontoppidan B, ym. The IgE and basophil responses to Ara h 2 and Ara h 6 are good predictors of peanut allergy in children. J Allergy Clin Immunol 2017;139(1):358-360.e8 «PMID: 27516216»PubMed
  19. Kukkonen AK, Pelkonen AS, Mäkinen-Kiljunen S, ym. Ara h 2 and Ara 6 are the best predictors of severe peanut allergy: a double-blind placebo-controlled study. Allergy 2015;70(10):1239-45 «PMID: 26095653»PubMed
  20. Flores Kim J, McCleary N, Nwaru BI, ym. Diagnostic accuracy, risk assessment, and cost-effectiveness of component-resolved diagnostics for food allergy: A systematic review. Allergy 2018;73(8):1609-1621 «PMID: 29319184»PubMed
  21. van der Valk JP, Dubois AE, Gerth van Wijk R, ym. Systematic review on cashew nut allergy. Allergy 2014;69(6):692-8 «PMID: 24734868»PubMed
  22. Röntynen P, Kukkonen K, Savinko T, ym. Optimizing tools for evaluating challenge outcomes in children with cashew nut allergy. Ann Allergy Asthma Immunol 2022;128(3):270-278 «PMID: 34896310»PubMed
  23. Lange L, Lasota L, Finger A, ym. Ana o 3-specific IgE is a good predictor for clinically relevant cashew allergy in children. Allergy 2017;72(4):598-603 «PMID: 27644013»PubMed
  24. Dang TD, Peters R, Neeland MR, ym. Ana o 3 sIgE testing increases the accuracy of cashew allergy diagnosis using a two-step model. Pediatr Allergy Immunol 2022;33(1):e13705 «PMID: 34821421»PubMed
  25. van der Valk JP, Gerth van Wijk R, Vergouwe Y, ym. sIgE Ana o 1, 2 and 3 accurately distinguish tolerant from allergic children sensitized to cashew nuts. Clin Exp Allergy 2017;47(1):113-120 «PMID: 27513566»PubMed
  26. Savvatianos S, Konstantinopoulos AP, Borgå Å, ym. Sensitization to cashew nut 2S albumin, Ana o 3, is highly predictive of cashew and pistachio allergy in Greek children. J Allergy Clin Immunol 2015;136(1):192-4 «PMID: 25959668»PubMed
  27. Nilsson C, Berthold M, Mascialino B, ym. Allergen components in diagnosing childhood hazelnut allergy: Systematic literature review and meta-analysis. Pediatr Allergy Immunol 2020;31(2):186-196 «PMID: 31301691»PubMed
  28. Uotila R, Röntynen P, Pelkonen AS, ym. For hazelnut allergy, component testing of Cor a 9 and Cor a 14 is relevant also in birch-endemic areas. Allergy 2020;75(11):2977-2980 «PMID: 32497265»PubMed
  29. Elizur A, Appel MY, Nachshon L, ym. Clinical and Molecular Characterization of Walnut and Pecan Allergy (NUT CRACKER Study). J Allergy Clin Immunol Pract 2020;8(1):157-165.e2 «PMID: 31513892»PubMed
  30. Ballmer-Weber BK, Lidholm J, Lange L, ym. Allergen Recognition Patterns in Walnut Allergy Are Age Dependent and Correlate with the Severity of Allergic Reactions. J Allergy Clin Immunol Pract 2019;7(5):1560-1567.e6 «PMID: 30708144»PubMed
  31. Kansen HM, van Erp FC, Meijer Y, ym. Diagnostic accuracy of Ara h 2 for detecting peanut allergy in children. Clin Exp Allergy 2021;51(8):1069-1079 «PMID: 34288182»PubMed
  32. Brettig T, Dalziel K, Koplin JJ, ym. Ana o 3 sIgE and diagnostic algorithms reduce cost of cashew allergy diagnosis in children compared with skin prick test: A cost comparison analysis. Pediatr Allergy Immunol 2022;33(8): «PMID: 36003046»PubMed
  33. Uotila R, Kukkonen AK, Pelkonen AS, ym. Cross-sensitization profiles of edible nuts in a birch-endemic area. Allergy 2016;71(4):514-21 «PMID: 26706253»PubMed
  34. Virkud YV, Chen YC, Stieb ES, ym. Analysis of Oral Food Challenge Outcomes in IgE-Mediated Food Allergies to Almond in a Large Cohort. J Allergy Clin Immunol Pract 2019;7(7):2359-2368.e3 «PMID: 30974209»PubMed
  35. Ohtani K, Sato S, Syukuya A, ym. Natural history of immediate-type hen's egg allergy in Japanese children. Allergol Int 2016;65(2):153-157 «PMID: 26666473»PubMed
  36. Dang TD, Peters RL, Koplin JJ, ym. Egg allergen specific IgE diversity predicts resolution of egg allergy in the population cohort HealthNuts. Allergy 2019;74(2):318-326 «PMID: 30035811»PubMed
  37. Leau A, Denery-Papini S, Bodinier M, ym. Tolerance to heated egg in egg allergy: Explanations and implications for prevention and treatment. Clin Transl Allergy 2023;13(12):e12312 «PMID: 38146801»PubMed
  38. Palosuo K, Kukkonen AK, Pelkonen AS, ym. Gal d 1-specific IgE predicts allergy to heated egg in Finnish children. Pediatr Allergy Immunol 2018;29(6):637-643 «PMID: 29974523»PubMed
  39. Ando H, Movérare R, Kondo Y, ym. Utility of ovomucoid-specific IgE concentrations in predicting symptomatic egg allergy. J Allergy Clin Immunol 2008;122(3):583-8 «PMID: 18692888»PubMed
  40. Vazquez-Ortiz M, Alvaro M, Piquer M, ym. Predicting reactions severity at challenge in egg-allergic patients. Clin Exp Allergy 2014;44(8):1096-7 «PMID: 24985746»PubMed
  41. Constantin C, Quirce S, Poorafshar M, ym. Micro-arrayed wheat seed and grass pollen allergens for component-resolved diagnosis. Allergy 2009;64(7):1030-7 «PMID: 19210348»PubMed
  42. Graham F, Caubet JC, Ramadan S, ym. Specific IgE Decision Point Cutoffs in Children with IgE-Mediated Wheat Allergy and a Review of the Literature. Int Arch Allergy Immunol 2020;181(4):296-300 «PMID: 32069455»PubMed
  43. Nieminen O, Palosuo K, Kukkonen K, ym. Molecular allergy diagnostics in predicting oral cow's milk challenge outcome in Finnish children. Allergy Asthma Proc 2023;44(1):71-77 «PMID: 36400429»PubMed
  44. Petersen TH, Mortz CG, Bindslev-Jensen C, ym. Cow's milk allergic children-Can component-resolved diagnostics predict duration and severity? Pediatr Allergy Immunol 2018;29(2):194-199 «PMID: 29314279»PubMed