Oikeudenmukaisuus ja hoitosuositukset

UUTISET 17.10.2022

Guidelines International Network:n (G-I-N) vuoden 2022 kongressin yhtenä pääteemana oli oikeudenmukaisuus (equity) ja hoitosuositukset. Voisiko tämä olla kantava teema myös Käypä hoito -suositusten lähitulevaisuuden kehittämistyölle?

Oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden vaatimukset tulevat haastamaan hyvinvointialueita. Valtion antamissa budjettiraameissa pitäisi pysyä, lakisääteiset tehtävät on hoidettava ja asukkaille tulee taata perustuslain mukaisesti riittävät terveyspalvelut ja vielä edistää väestön terveyttä.

Mitä ovat yhtäältä tarvittavat ja toisaalta riittävät terveyspalvelut? Entä kuinka toteutetaan väestön terveyden edistämistä yhteistyössä kuntien kanssa?

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä on vaativa. Sen mukaan hyvinvointialueen on suunniteltava ja toteutettava sosiaali- ja terveydenhuolto sisällöltään, laajuudeltaan ja laadultaan sellaisena kuin asiakkaiden tarve edellyttää. Palvelut on toteutettava yhdenvertaisesti, yhteen sovitettuina palvelukokonaisuuksina sekä hyvinvointialueen väestön tarpeet huomioon ottaen lähellä asiakkaita (lain 4§). Lain 10§:n mukaan hyvinvointialueella on vastuu asiakkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamisesta kokonaisuuksiksi. Hyvinvointialueen on huolehdittava yhteen sovitettuja palveluja laaja-alaisesti tarvitsevien asiakasryhmien ja asiakkaiden tunnistamisesta, sosiaali- ja terveydenhuollon yhteensovittamisesta ja palveluketjujen ja palvelukokonaisuuksien määrittelemisestä, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamisesta hyvinvointialueen muiden palvelujen kanssa sekä asiakasta koskevan tiedon hyödyntämisestä eri tuottajien välillä.

Arvelen, että ainakin pienillä paikkakunnilla ja syrjäseudulla asuvat ihmiset sekä erilaiset vähemmistöryhmät tulevat tarkkaan seuraamaan edellä kuvatun toteutumista alueellaan.

Potilaiden osallisuus Käypä hoito -suositusten laatimisessa tuottaa arvokasta tietoa potilaille tärkeistä tavoitteista ja hoidon toteutumisen kipupisteistä. Taloudellisen tiedon liittäminen hoitosuosituksiin tekee näkyväksi hoidon kustannuksia. Vältä viisaasti -suosituksissa kuvataan hoitoja, joita ei useimpien potilaiden kohdalla tulisi tehdä. Nämä kaikki tukevat tavoitetta oikeudenmukaisuuden huomioimisesta hoitosuosituksissa, mutta eivät ole riittäviä askelia.

Ainakin kaksi lisäaskelta vaikuttavat mahdollisilta: 1) Uusia hoidon tavoitteita tai interventioita suositeltaessa voitaisiin arvioida niiden vaikutuksia terveydenhuollon kokonaiskustannuksiin, ja 2) suosituksiin voitaisiin liittää eettinen pohdinta niiden vaikutuksesta erilaisiin väestöryhmiin.

Joka tapauksessa – ja jo nyt – tarjoamme Käypä hoito -suosituksilla hyvinvointialueille eväitä terveydenhuollon oikeudenmukaiseen ja yhdenvertaiseen järjestämiseen ja toteuttamiseen.

Kuopiossa 14.10.2022

Jorma Komulainen

Ps. Viisaus asuu valtiovarainministeriössä, joka elokuun talousarvioehdotuksessaan esitti Duodecimille merkittävää lisärahoitusta Käypä hoito -suositusten laatimiseen. Valitettavasti viisaus ei kantanut syyskuuhun, jolloin hallitus poisti tuon lisäyksen omasta esityksestään. Ymmärrän vaikean taloustilanteen, mutta kyse on 0,00003 % euroista, joita valtio ottaa velkaa vuonna 2023.