Takaisin Tulosta

Juurihoidon välttäminen syvän karieksen hoidolla

Vältä viisaasti
Marja Pöllänen, Vuokko Anttonen ja Leo Tjäderhane
28.12.2017

Vältä juurihoitoa syvän kariesvaurion hoidossa ja säilytä hammas elävänä kariesvaurion osittaisella tai vaiheittaisella poistolla.

Vaikka juurihoidon ennuste onkin hyvä, kannattaa juurihoitoa pyrkiä välttämään ja säilyttämään hammas elävänä aina kun se on mahdollista. Kun syvä karies päästään hoitamaan ennen kuin hampaaseen on kehittynyt palautumaton pulpatulehdus, voidaan hammas säilyttää elävänä 70–91 %:ssa tapauksia ja siten välttyä hampaan juurihoidolta. Aiheesta on runsaasti pysyvillä hampailla tehtyjä tutkimuksia, joissa on ollut mukana aikuisia ja lapsia.

 

Lähde: Hampaan juurihoito Käypä hoito -suositus «Hampaan juurihoito»1
Näytönastekatsaus: Syvässä vauriossa karieskudoksen vaiheittainen tai osittainen poisto ilman perforaatiota ilmeisesti pienentää hampaan vitaliteetin menetyksen riskiä 1–3 vuoden seurannassa verrattuna vaurion täydelliseen poistoon yhdellä kerralla «Syvässä vauriossa karieskudoksen vaiheittainen tai osittainen poisto ilman perforaatiota ilmeisesti pienentää hampaan vitaliteetin menetyksen riskiä 1–3 vuoden seurannassa verrattuna vaurion täydelliseen poistoon yhdellä kerralla.»B
Implementoinnin esteet ja edistäjät: Aiempi käsitys karieksen täydellisen poiston tarpeellisuudesta johtaa usein pulpan paljastumiseen ja turhaan juurihoidon tarpeeseen.