Mä oon kolmekymppinen…

UUTISET 16.12.2024

Idea Käypä hoito -suosituksista syntyi 30 vuotta sitten. C-kasetit olivat vielä suosiossa, kodeissa ja työpaikoilla oli lankapuhelimet, mutta matkapuhelimet, tietokoneet ja internetyhteydet alkoivat yleistyä. Wiki-alustoista ei tainnut kukaan olla kuullutkaan, saati tekoälystä. Suosituksia kirjoitettiin sekä kirjoitus- että tietokoneilla. Työryhmäläiset lähettivät tuotoksiaan maapostilla Käypä hoito -toimitukseen ja toisin päin. Itse olen käynyt Käypä hoito -toimituksen tiloissa ja Käypä hoito -työryhmän kokouksessa ensi kertaa aivan 2000-luvun alussa. Molemmista mieleeni ovat jääneet valtavat paperipinot!

Nyt Käypä hoito -suositukset ovat samanikäisiä kuin ensisynnyttäjät keskimäärin. Suosituksen laatimisen pääperiaatteet ovat edelleen samat: ydintä on tutkimustiedon kriittinen arviointi, otsikkorakenne on samankaltainen ja suosituksia laaditaan vapaaehtoisten voimin. Niinhän se on ihmisilläkin, että tietyt luonteenpiirteet säilyvät läpi elämän, vaikka särmiä hioutuu.

Erojakin nyky- ja vastasyntyneen suosituksen välillä löytyy – tämän huomasin, kun lueskelin ensimmäistä, vuonna 1997 julkaistua Keliakia-suositusta. Vastasyntyneen suosituksen ulosanti oli varsin tiivistä. Suositus oli neljä Aikakauskirja Duodecimin sivua! Viitteineenkin vain hieman yli viisi sivua. Kolmekymppinen suositus kuvailee asioita laveasti. Kompaktikin suositus on yli 20 sivun mittainen. Vaan niinhän se on, että tietoa kertyy, kun ikää karttuu.

Vastasyntyneen suosituksessa asiat sanottiin varsin suoraan, olipa näytön aste A tai D. Niinhän se menee, että lasten suusta kuullaan totuus. Kolmekymppinen suositus katsoo asiaa eri näkökulmista ja kuvaa asioihin liittyvän epävarmuuden sanallisesti.

Vastasyntynyt kertoi nuoren kaikkivoipaisuudella, miten asiat ovat, avaamatta perusteluita. Paperisella julkaisulla lienee ollut oma osuutensa tässä ratkaisussa. Kolmekymppinen perustelee suosituslauseet julkaisemalla näytönastekatsaukset ja uudemmissa näytönastekatsauksissa avaa perusteet tutkimustiedon luotettavuuden arviolle GRADE-menetelmien mukaisesti.  

Akateemisesti kolmekymppinen on yleensä työuransa alussa. Käypä hoito -suositukset ovat kuitenkin jo saavuttaneet merkittävän aseman suomalaisessa terveydenhuollossa. Menestyksen taustalla on valtava määrä innostusta ja sitoutuneisuutta – yhdessä tekemistä!

Siksi kiitokset ovat paikallaan juhlavuotemme päätteeksi. Nostan tässä esille muutamia henkilöitä ja samalla tunnustan ja tunnistan, että monia jää erikseen nimeämättä.

Päätöksen laatuhankkeesta teki Duodecimin hallitus vuonna 1992 puheenjohtajanaan Jouko Lönnqvist. Seuran pääsihteeri Jan Lindgrenkin oli merkittävässä roolissa. Hallituksessa ja valtuuskunnassa on ollut lukuisia lääkäreitä, jotka ovat vuosien varrella puolustaneet suositusten paikkaa Lääkäriseura Duodecimissa.

Marjukka Mäkelä pyydettiin mukaan suunnittelutyöhön ja hänestä tuli ensimmäinen päätoimittaja.

Kari Raivio toimi Käypä hoito -toimintaa ohjaavan johtoryhmän ensimmäisenä puheenjohtajana.

Ilkka Kunnamo toimi ensimmäisen suosituksen KH-toimittajana ja on henkilö suositusten sähköisen julkaisemisen takana.

Marjukan jälkeen päätoimittajina ovat toimineet Minna Kaila, Eeva Ketola ja Jorma Komulainen. Kukin heistä on ollut luotsaamassa Käypä hoito -suosituksista sellaisia, kuin ne nyt kolmekymppisinä ovat.

Jokaisen johtajan rinnalla työskentelevät ne henkilöt, jotka toteuttavat visioita ja tavoitteita. Käypä hoito -toimituksessa on työskennellytsuuri määrä sitoutuneita työntekijöitä tukemassa työryhmäläisten työtä. Työyhteisöstä kertoo jotakin muun muassa se, että koordinaattorimme Marjo Lepistö on ollut mukana lähes alusta lähtien.

Valtava määrä terveydenhuollon ammattilaisia on antanut lausuntoja ja palautetta suosituksista.

Käypä hoito -työryhmien puheenjohtajat ja jäsenet, teitä on vuosien aikana ollut mukana noin 1 800. Kiitos kuuluu etenkin teille!

Käypä hoito -suositusten laatijoita palkittiin Vuosipäivän symposiumissa ja valtuuskunnan kokouksen yhteydessä.

Odotan innolla tulevan vuoden yhdessä tekemistä ja sitä, miltä Käypä hoito -suositukset näyttävätkään nelikymppisinä!

Jouluterveisin,

Raija Sipilä
Käypä hoito -suositusten päätoimittaja