Pääsihteeri Käypä hoito -suositusta laatimassa

UUTISET 16.12.2024

”Työskentely vahvisti käsitystäni siitä, että työnantajan näkökulmasta hoitosuositustyöhön osallistunut työntekijä on kultakimpale: hänellä on syvällinen ja samalla useat eri osa-alueet huomioiva tieto suosituksen sisällöstä, mitä organisaatio toivottavasti osaa hyödyntää monin tavoin.” toteaa Duodecimin pääsihteeri Päivi Metsäniemi.

Päivi, osallistut Raskauden ehkäisy Käypä hoito -suosituksen laatimiseen. Työ on viittä vaille valmis – viimeisiä tarkistuksia ollaan tekemässä ja suositus julkaistaan tammikuussa 2025. Nyt on hyvä hetki katsoa hieman taaksepäin ja kysyä kokemuksiasi Käypä hoito -työstä.

Miten päädyit mukaan laatimaan Raskauden ehkäisy Käypä hoito -suositusta?

Syitä oli kahdenlaisia. Toisaalta minulla oli aiemmasta työelämästä kokemusta korkeakouluopiskelijoiden maanlaajuisesta terveydenhuollosta ja rakensin siellä mallia, jossa hyödynnettiin ehkäisyasioissa digiklinikkaa valtakunnallisesti, ja toisaalta erikoistunutta osaamista paikallisesti. Työtä tehtiin yhteistyössä kaikkien kuntien kanssa, ja se opetti paljon käytäntöjen erilaisuudesta. Toisaalta työ vakuutti siitä, että yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden nimissä raskauden ehkäisyn käytäntöjä tulee yhtenäistää. 

Halusin myös osallistua Käypä hoito -suositustyöhön perehtyäkseni siihen, miten ryhmät toimivat – tämä on minulle tärkeää tietoa toimiessani Duodecimin pääsihteerinä!

Miksi pidit tärkeänä osallistua työhön?

Sen lisäksi, että opin itse valtavasti sekä suositustyöskentelystä että raskauden ehkäisystä, koen, että pystyin tuomaan ryhmän työskentelyyn tärkeiden laadun osa-alueiden huomioimista; yhdenvertaisuuden, oikeudenmukaisuuden, kustannusvaikuttavuuden ja potilaskeskeisyyden näkökulmia. 

Mitä Käypä hoito -työ opetti sinulle?

Valtavasti! En ole itse tiedonhaun ammattilainen, mutta jo tämä kokemus ryhmästä teki minusta rohkeamman ja paremman tiedonhakijan. Tärkein oppi liittyy kuitenkin ryhmätyön mielettömään voimaan: ryhmäläiset jakoivat omaa osaamistaan ja ajatteluaan, ja hyvät keskustelut paransivat suositustekstiä kierros kierrokselta.

Työskentely vahvisti käsitystäni siitä, että työnantajan näkökulmasta hoitosuositustyöhön osallistunut työntekijä on kultakimpale: hänellä on syvällinen ja samalla useat eri osa-alueet huomioiva tieto suosituksen sisällöstä, mitä organisaatio toivottavasti osaa hyödyntää monin tavoin.

Itselleni työskentely Käypä hoito -työryhmien kanssa on antoisaa. Edellä lueteltujen oppien lisäksi, mitä Käypä hoito -työ antoi sinulle?

Erityisen tärkeitä ovat kontaktit; ryhmäläisistä tuli työn kestäessä tärkeitä työystäviä. Ryhmä oli myös uskomattoman sitoutunut; vaikka työtä oli paljon, kaikki tekivät osuutensa ajallaan, ja osallistuivat keskusteluihin suosituksen sisällöstä myös kokousten välillä. Olin vaikuttunut tästä sitkeydestä ja paneutumisesta. Meillä oli myös erinomainen puheenjohtaja, joka huolehti työn etenemisestä ja sai meidät eteenpäin jumipaikoista. Käypä hoito -toimittajan työ oli myös ryhmän kannalta keskeisen arvokasta; hän piti huolta siitä, että materiaalit olivat aina ajan tasalla, ja varsinaiseen työhön oli helppo päästä kiinni. 

Käypä hoito -suosituksen laatiminen on aina melko pitkä prosessi, ja usein matkassa on joitakin mutkia. Mikä oli mielestäsi vaikeinta Käypä hoito -työskentelyssä?

Itselleni vaikeinta oli se, että iso osa asioista oli minulle ammatillisesti vieraita, ja esimerkiksi tutkimusten laadun arviointi oli minulle välillä vaikeaa. Ryhmäläisiltä oli kuitenkin helppo kysyä apua, ja sitä sai aina. Ja tietysti ajan löytäminen paneutumista ja keskittymistä vaativaan työhön on aina vaikeaa – mutta kun se onnistui, oli se myös hyvin palkitsevaa!

Mitä sanoisit kollegalle, jota pyydetään mukaan laatimaan Käypä hoito -suositusta?

Suosittelen lämpimästi! Tulet oppimaan paljon suosituksen aiheesta, ja luultavasti tutustut kollegoihin, joista tulee osa ammatillista verkostoasi. Voit auttaa omaa organisaatiotasi valtavasti tällä syväosaamisella. Mutta varmista, että käytettävissäsi on keskittymiseen kelpaavaa aikaa; työtä ei voi tehdä puolivillaisesti. 

Entä haluaisitko sanoa vielä jotakin haastattelun lopuksi?

Yli sata voimassa olevaa KH-suositusta ja sen lisäksi Vältä viisaasti -suositukset ja muut suositukset. Tämä on aivan mieletön voimanponnistus kollegoilta, jotka laativat näitä oman työnsä ohessa. Olisi tärkeää, että yhteiskunnassa ymmärrettäisiin tämä terveydenhuollon laadun selkäranka ja se saisi sille kuuluvat resurssit ja arvostuksen. Mikä muu ammattiryhmä työskentelee yhtä pyyteettömästi oman alansa jatkuvan parantamisen eteen?

Haastattelijana toimi Käypä hoito -suositusten päätoimittaja Raija Sipilä