Takaisin

Aivovamman jälkeen aloitettu ennaltaehkäisevä epilepsialääkitys

Näytönastekatsaukset
Reetta Kälviäinen
21.10.2013

Näytön aste: A

Aivovamman jälkeen aloitettu epilepsialääkitys estää akuutteja symptomaattisia epileptisiä kohtauksia, mutta ei estä aivovamman jälkeisen epilepsian kehittymistä ja näin ollen sen käyttö akuuttivaiheen jälkeen on tarpeetonta.

Cochrane-katsaus «Schierhout G, Roberts I. Anti-epileptic drugs for ...»1 (abstrakti «»1, katsaus «»2), jossa kohteena oli 6 satunnaistettua, kontrolloitua tutkimusta, ja johon tuli mukaan 1 218 potilasta. Katsauksen lähteinä olivat muun muassa MEDLINE-tietokanta, Cochrane Epilepsy Group's trial register ja Cochrane Central Register of Controlled Trials ja lääkkeiden valmistajilta saadut tiedot.

Suhteellinen vaara RR (95 % CI) varhaisten kohtausten estolle oli 0,34 (0,21–0,54) eli jokaista hoidettua 100 potilasta kohden 10 tuli hoidettua kohtauksettomaksi ensimmäisen viikon aikana. Epilepsian riski oli kuitenkin 1,28 (0,90–1,81) eli lääkehoito ei estänyt myöhempiä kohtauksia.

  • Tutkimuksen laatu: tasokas
  • Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä

Kommentit

Näyttöä tarvitaan lisää akuuttivaiheen käytöstä, sillä tämän tutkimuksen mukaan lääkehoidosta ei ollut hyötyä myöskään kuolleisuuden vähentämisessä tai neurologisen vammautumisen asteen vähenemisen suhteen.

Kirjallisuutta

  1. Schierhout G, Roberts I. Anti-epileptic drugs for preventing seizures following acute traumatic brain injury. Cochrane Database Syst Rev 2001;4:CD000173 «PMID: 11687070»PubMed