Takaisin Tulosta

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys (ohje potilaalle, kesto alle 12 viikkoa, sairaalassa)

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Raskaudenkeskeytys
9.1.2013

Ohjeet henkilökunnalle ja potilaille on laadittu päivitetyn Raskaudenkeskeytyksen Käypä hoito -suosituksen «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi27050»1 perusteella. Näistä ohjeista on ohessa Word-versio «nix01923.doc»1, johon kukin toimipaikka voi erikseen täydentää yhteystietoja ym. Lääkeaineet on esitelty vaikuttavan aineen mukaan ja tarvittaessa toimipaikka voi lisätä kauppanimet.

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys raskauden kesto alle 12 viikkoa, toteutus sairaalassa (ohje potilaalle)

 • Alle 12-viikkoinen raskaus voidaan keskeyttää lääkkeillä. Lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen etuina ovat kohtuun kajoavan toimenpiteen (kaavinnan) ja nukutuksen välttäminen. Haittoina voidaan pitää jonkin verran runsaampaa ja pidempään kestävää veristä vuotoa sekä kohdun supisteluun liittyvää kipua. Lääkkeellinen keskeytys onnistuu noin 95 %:ssa tapauksista. Noin 5 %:lla naisista raskaus voi jatkua tai keskeytyä epätäydellisesti. Tällöin keskeytys saatetaan loppuun kaavinnalla.
 • Mikäli sinulla on jokin vakava perussairaus tai olet allerginen käytettäville lääkkeille, voi lääkkeelliseen raskaudenkeskeytykseen liittyä riskejä. Tuolloin keskeytystavaksi suositellaan imukaavintaa.
 • Raskauden keskeyttämiseen käytetään kahta eri lääkettä, jotka otetaan 1–3 vuorokauden välein. Ne voivat aiheuttaa sikiövaurioita, joten lääkkeiden ottamisen jälkeen keskeytystä ei tulisi enää perua.

Ensimmäinen käynti poliklinikalla

 • Ensimmäisellä käynnillä naistentautien poliklinikalla tai sovittuna päivänä saat hoitajan valvonnassa suun kautta mifepristonitabletin. Lääke lisää kohdun supistusherkkyyttä ja pehmittää kohdunkaulaa. Noin puolella naisista vuoto ja kuukautismaiset alavatsakivut alkavat jo tällä lääkkeellä. Lisäksi voi esiintyä pahoinvointia, oksentelua, ripulia tai päänsärkyä.
 • Jos oksennat kahden tunnin kuluessa tabletin ottamisesta, osa lääkkeestä voi jäädä imeytymättä. Ota tuolloin pikaisesti yhteyttä naistentautien poliklinikalle, puhelinnumero ___________________

Toinen käynti poliklinikalla tai osastolla (1–3 vuorokauden kuluttua)

 • Tuloaika ______/______ _____ naistentautien poliklinikalle tai -osastolle klo _________
 • Sinulle laitetaan emättimeen 4 kappaletta misoprostolitabletteja. Vaihtoehtoisesti saat ne kielen alle tai suun kautta, jos vuoto on alkanut. Samalla saat tarvittaessa kipulääkettä.
 • Kuukautisia runsaampi vuoto alkaa yleensä muutaman tunnin kuluessa. Tarvittaessa voidaan misoprostolia antaa lisää (2 tablettia) 3–4 tunnin välein. Raskausviikoilla 9–12 raskauden keskeytyminen varmistetaan vielä kaikututkimuksella ennen kotiutumistasi.
 • Kipulääkkeenä käytetään tulehduskipulääkettä, parasetamolia tai molempia. Tarvittaessa voidaan antaa vahvempia kipulääkkeitä, joiden käyttö estää autolla ajon usean tunnin ajaksi. Sovi mahdollisesta hakijasta jo ennen sairaalaan tuloa.
 • Kotona voit käyttää ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä: esimerkiksi 500–1 000 mg parasetamolia 1-3 kertaa vuorokaudessa tai ibuprofeenia 400–800 mg 1–3 kertaa vuorokaudessa tai molempia. Tarvittaessa lääkäri kirjoittaa sinulle reseptin. Varaa kipulääkettä kotiin jo ennen keskeytystä.
 • Mikäli imetät, voit jatkaa imetystä normaaliin tapaan raskaudenkeskeytyksestä huolimatta.
 • Sairauslomaa kirjoitetaan tarvittaessa 1–3 vuorokautta toisesta käyntipäivästä lähtien.
 • Jos olet veriryhmältäsi Rh-negatiivinen, saat anti-D-immunoglobuliinipistoksen raskaudenkeskeytyksen yhteydessä. Tällä pistoksella ehkäistään mahdollinen vasta-ainemuodostus seuraavassa raskaudessasi.

Jälkihoito

 • Vuoto kestää keskimäärin kaksi viikkoa, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta. Ensimmäisinä päivinä vuoto on yleensä runsaampaa. Seuraavat kuukautiset voivat olla myös normaalia runsaammat. Kuukautiset alkavat noin 4–7 viikon kuluttua.
 • Puhtaudesta huolehtiminen ehkäisee kohdun tulehtumista. Käytä jälkivuodon aikana terveyssiteitä. Vältä ammekylpyä, uimista ja yhdyntää ilman kondomia jälkivuodon ajan. Saunassa käyntiä ei suositella runsaimpina vuotopäivinä.
 • Raskaudenehkäisystä huolehtiminen on tärkeää. Uudelleen raskaaksi tuleminen on mahdollista jo ennen seuraavia kuukautisia. Ehkäisypillereiden, -renkaan, -laastarin tai minipillereiden käytön voit aloittaa misoprostolitablettien ottopäivän iltana tai viimeistään seuraavana aamuna. Hormoni- tai kuparikierukka voidaan asettaa perhesuunnitteluneuvolassa tai terveyskeskuksessa, kun raskauden keskeytyminen on varmistettu tai seuraavien kuukautisten aikana. Ehkäisykapselit voidaan asettaa keskeytyksen yhteydessä tai myöhemmin avoterveydenhuollossa. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta.
 • Ongelmat raskaudenkeskeytyksessä liittyvät yleensä kohdun epätäydelliseen tyhjentymiseen. Vuoto voi pitkittyä tai olla runsasta. Kohtu voi tulehtua, mikä aiheuttaa alavatsakipua, kuumetta ja pahan hajuista jälkivuotoa. Näistä syistä tarvitaan joskus antibioottihoitoa tai kohdun tyhjentämistä kaavinnalla. Jos sinulla ilmenee yllä mainittuja oireita tai jos vuoto jää sairaalassaolon jälkeen hyvin vähäiseksi tai loppuu kokonaan muutamassa päivässä, ota yhteys naistentautien poliklinikalle.
 • Jälkitarkastus on tärkeä raskaudenkeskeytyksen onnistumisen varmistamiseksi. Se tehdään 2-4 viikon kuluttua keskeytyksestä ja voit sopia sen paikkaan, josta sait keskeytyslähetteen. Jälkitarkastuksen yhteydessä määritetään raskaushormonin pitoisuus verestä. Lisäksi varmistetaan raskaudenehkäisyn aloitus ja voit myös keskustella keskeytykseen liittyvistä tunteista.

Selviytyminen

 • Moni kokee helpotusta, kun keskeytys on ohi. Joillekin raskaudenkeskeytys voi olla henkisesti raskasta. Psyykkiset vaikutukset ovat sitä vähäisemmät, mitä perusteellisemmin keskeytystä on harkittu. Tarvittaessa voit hakea apua omasta terveyskeskuksesta, mielenterveystoimistosta, seurakunnasta tai kriisikeskuksesta. Oheisena yhteystietoja paikallisiin tukipisteisiin:
 • Jos sinulla on ongelmia tai kysyttävää, ota yhteyttä (sairaalan tai poliklinikan yhteystiedot):