Takaisin Tulosta

Raskaudenkeskeytys (ohje potilaalle, kesto yli 12 viikkoa)

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Raskaudenkeskeytys
15.1.2013

Ohjeet henkilökunnalle ja potilaille on laadittu päivitetyn Raskaudenkeskeytyksen Käypä hoito -suosituksen «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi27050»1 perusteella. Näistä ohjeista on ohessa Word-versio «nix01926.doc»1, johon kukin toimipaikka voi erikseen täydentää yhteystietoja ym. Lääkeaineet on esitelty vaikuttavan aineen mukaan ja tarvittaessa toimipaikka voi lisätä kauppanimet.

Raskaudenkeskeytys, raskauden kesto yli 12 viikkoa (ohje potilaalle)

 • Kun raskaus on kestänyt yli 12 raskausviikkoa, tehdään raskaudenkeskeytys lääkkeellisesti Sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston (Valvira) luvalla.
 • Raskauden keskeyttämiseen käytetään kahta eri lääkettä, jotka otetaan 1–3 vuorokauden välein. Ne voivat aiheuttaa sikiövaurioita, joten lääkkeiden ottamisen jälkeen keskeytystä ei tulisi enää perua.

Ensimmäinen käynti naistentautien poliklinikalla

 • Lääkärin vastaanoton jälkeen saat keskustella poliklinikan hoitajan kanssa tulevasta hoidosta, ja hän auttaa sinua tarvittavien asiakirjojen täyttämisessä. Lisäksi voit tavata sosiaalityöntekijän.
 • Kun tieto keskeytysluvasta on saatu Valvirasta naistentautien poliklinikalle, poliklinikan hoitaja soittaa sinulle ja sopii kanssasi ensimmäisen lääkkeen ottoajankohdan poliklinikalla. Mifepristonitabletti otetaan hoitajan valvonnassa suun kautta. Se aloittaa raskaudenkeskeytyksen pehmittämällä kohdunkaulaa ja lisäämällä kohdun supistusherkkyyttä.
 • Noin puolella naisista vuoto tai kipu voivat alkaa jo tämän lääkkeen oton jälkeen. Kipuun voit kotona käyttää esimerkiksi parasetamolia 500–1 000 mg 1-3 kertaa vuorokaudessa tai ibuprofeiinia 400–800 mg 1–3 kertaa vuorokaudessa tai molempia.
 • Jos oksennat kahden tunnin kuluessa mifeprostonitabletin ottamisesta, osa lääkkeestä voi jäädä imeytymättä. Ota tuolloin pikaisesti yhteyttä naistentautien poliklinikalle, puhelinnumero ___________________

Toinen käynti osastolla

 • Tulo-aika ______/______ ______ naistentautien osastolle klo _______
 • Saat syödä aamupalan kotona, ja voit ottaa tukihenkilön mukaasi sairaalaan. Sinulle pyritään järjestämään sairaalassa oma huone. Päivän kuluessa nesteen ja ravinnon antaminen arvioidaan vointisi ja raskaudenkeskeytyksen edistymisen perusteella.
 • Osastolla sinulle laitetaan toista raskauden keskeyttävää lääkettä, misoprostolia, 4 tablettia emättimen pohjukkaan. Vaihtoehtoisesti lääke annetaan kielen alle tai suun kautta, jos vuoto on alkanut runsaana. Samalla saat tarvittaessa kipulääkettä. Misoprostoliannoksia voidaan antaa lisää (2 tablettia) 3–4 tunnin välein, kunnes raskaus keskeytyy.
 • Keskeytykseen liittyy verenvuotoa ja alavatsakipua. Lääkkeiden haittavaikutuksina voi esiintyä pahoinvointia, oksentelua, ripulia, päänsärkyä, huimausta sekä vilunväristyksiä ja lämpöilyä.
 • Kipulääkkeenä käytetään tulehduskipulääkettä, parasetamolia tai molempia. Tarvittaessa voidaan antaa vahvempia kipulääkkeitä, joiden käyttö estää autolla ajon usean tunnin ajaksi. Sovi mahdollisesta hakijasta jo ennen sairaalaan tuloa.
 • Keskeytyksen jälkeen vointiasi seurataan osastolla muutaman tunnin ajan. Mikäli kohtu tyhjenee epätäydellisesti, voidaan joutua tekemään kaavinta päivystyksellisesti. Tämä saattaa pidentää sairaalassaoloaikaasi.
 • Jos olet veriryhmältäsi Rh-negatiivinen, saat anti-D-immunoglobuliinipistoksen, jolla ehkäistään mahdollinen vasta-ainemuodostus seuraavassa raskaudessasi.
 • Jos raskaus on kestänyt yli 15 raskausviikkoa, saat maidontuloa ehkäisevää lääkettä.
 • Sairauslomaa kirjoitetaan tarvittaessa 3–7 vuorokautta osastokäynnistä lähtien.

Jälkihoito

 • Vuoto kestää keskimäärin 2-3 viikkoa, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta. Ensimmäisinä päivinä vuoto on yleensä runsaampaa. Seuraavat kuukautiset voivat olla myös normaalia runsaammat. Kuukautiset alkavat noin 4–7 viikon kuluttua.
 • Puhtaudesta huolehtiminen ehkäisee tulehduksia. Käytä jälkivuodon aikana terveyssiteitä. Vältä ammekylpyä, uimista ja yhdyntää ilman kondomia jälkivuodon ajan. Saunassa käyntiä ei suositella runsaimpina vuotopäivinä.
 • Raskaudenehkäisystä huolehtiminen on tärkeää. Uudelleen raskaaksi tuleminen on mahdollista jo ennen seuraavia kuukautisia. Ehkäisypillereiden, -renkaan, -laastarin tai minipillereiden käytön voit aloittaa sairaalasta kotiutumisen jälkeen illalla tai viimeistään seuraavana aamuna. Ehkäisykapselit voidaan tarpeen mukaan asettaa osastolla keskeytyksen yhteydessä tai myöhemmin avoterveydenhuollossa. Hormoni- tai kuparikierukka voidaan asettaa perhesuunnitteluneuvolassa tai terveyskeskuksessa seuraavien kuukautisten aikana tai tarvittaessa jo aikaisemminkin. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sukupuolitaudeilta.
 • Ongelmat raskaudenkeskeytyksessä liittyvät yleensä kohdun epätäydelliseen tyhjentymiseen. Vuoto voi pitkittyä tai olla runsasta. Kohtu voi tulehtua, mikä aiheuttaa alavatsakipua, kuumetta ja pahan hajuista jälkivuotoa. Näistä syistä tarvitaan joskus antibioottihoitoa tai kohdun tyhjentämistä kaavinnalla. Jos sinulla ilmenee yllä mainittuja oireita, ota yhteys naistentautien poliklinikalle.
 • Jälkitarkastus on tärkeä raskaudenkeskeytyksen onnistumisen varmistamiseksi. Jälkitarkastuksen voit sopia paikkaan, josta sait keskeytyslähetteen, ja se tulisi tehdä 2–4 viikon kuluttua keskeytyksestä. Jälkitarkastuksessa varmistetaan raskaudenehkäisyn aloitus ja samalla voit myös keskustella keskeytykseen liittyvistä tunteista.

Selviytyminen

 • Moni kokee helpotusta, kun keskeytys on ohi. Joillekin raskaudenkeskeytys voi olla henkisesti raskasta. Psyykkiset vaikutukset ovat sitä vähäisemmät, mitä perusteellisemmin keskeytystä on harkittu. Tarvittaessa voit hakea apua omasta terveyskeskuksesta, mielenterveystoimistosta, seurakunnasta tai kriisikeskuksesta. Oheisena yhteystietoja paikallisiin tukipisteisiin:
 • Jos sinulla on ongelmia tai kysyttävää, ota yhteyttä (sairaalan tai poliklinikan yhteystiedot): _______________________________________________________________________