Takaisin Tulosta

Sähkösavuke

Lisätietoa aiheesta
Matti Rautalahti
19.6.2018
 • Sähkösavukkeet ovat sähköllä toimivia, alun perin ulkoisesti savukkeiden näköisiä laitteita.
 • Tuotemerkistä riippumatta niissä on yleensä samat perusosat: ladattava akku, nestesäiliö ja höyrystin.
 • Käytettävä neste voi olla suljetussa kertakäyttöisessä patruunassa tai sitä voidaan lisätä laitteen säiliöön annostelijalla.
 • Nykyisin suurin osa käytössä olevista laitteista ei muistuta lainkaan savuketta tai muuta tupakkatuotetta. Annostelulaitteet kootaan yhä useammin erikseen ostetuista osista, jolloin voidaan valita halutun kokoinen akku ja nestesäiliö ja rakentaa laite henkilökohtaiseksi. Myös virran voimakkuuden säädettävyys on tullut osaksi perusominaisuuksia. Tämä mahdollistaa syntyvän höyryn ominaisuuksien muuttamisen vastaamaan omia mieltymyksiä.
 • Laitetta käytettäessä käyttäjän imu siirtää nestettä höyrystimeen ja syntyvä höyry tulee käyttäjän suuhun ja edelleen keuhkoihin. Sähkösavukkeiden käyttö vaatii voimakkaampaa imua kuin savukkeiden.
 • Lämpöelementin liian korkea lämpötila voi tuottaa höyryyn terveydelle vaarallisia yhdisteitä, kuten formaldehydiä «Jensen RP, Luo W, Pankow JF ym. Hidden formaldehyd...»1.
 • Sähkösavukkeissa käytettävät nesteet vaihtelevat koostumukseltaan, mutta lähes kaikissa käytetään veden lisäksi propyleeniglykolia tai glyserolia. Propyleeniglykolin ja glyserolin turvallisuudesta keuhkoihin hengitetyssä höyryssä ei ole julkaistu raportteja.
 • Näiden perusaineiden lisäksi sähkösavukenesteissä on erilaisia erittelemättömiä ja tarkemmin määrittelemättömiä aromiaineita, joilla höyrystä yritetään tehdä miellyttävämpää (esim. mentoli) tai saada se muistuttamaan jopa tietyn savukemerkin makua.
 • Laitteisiin saa Suomessa myydä nestettä, jonka nikotiinipitoisuus on enintään 20 milligrammaa millilitrassa ja jolla ei ole lääkelain mukaista käyttötarkoitusta eli sitä ei ole hyväksytty lääkkeeksi.
 • Sähkösavukenesteille on tupakkalaissa useita laatuvaatimuksia: valmistuksessa saa käyttää vain puhtaita ainesosia, jotka eivät aiheuta riskiä ihmisen terveydelle kuumennetussa eivätkä kuumentamattomassa muodossa. Makua tai höyryn ominaisuuksia muuttavia lisäaineita ei saa käyttää.
 • Tupakkalaissa sähkösavukkeet ja niissä käytetyt nesteet rinnastetaan tupakkatuotteisiin: myynti on luvanvaraista, niitä ei saa myydä tai muutoin luovuttaa eikä välittää alle 18-vuotiaalle, niitä ei saa markkinoida, eikä pitää esillä myyntipaikoissa. Myös käyttökiellot vastaavat savukkeita.
 • Sähkösavukkeiden käyttö altistaa sivulliset ilmaan vapautuvalle höyrylle. Tämän altistumisen vaikutuksista terveyteen ei ole juurikaan tietoa. Kokeellisessa asetelmassa on osoitettu nikotiinillisen sähkösavukkeen käytön tuottavan ympäröivään ilmaan nikotiinia sisältäviä hiukkasia. Siten sähkösavukkeiden käyttö sisätiloissa aiheuttaa lähellä oleville ihmisille nikotiinialtistuksen, joka voi johtaa nikotiiniriippuvuuden syntymiseen.
 • Sähkösavukkeen käytön on katsottu olevan potentiaalisesti hyvä keino vähentää tai lopettaa tupakointi, koska sen avulla voi vaikuttaa sekä nikotiiniriippuvuuteen että savukkeen käsittelyyn ja käyttökokemukseen liittyvään psyykkiseen tapariippuvuuteen.
 • Vaikuttavuudesta lopettamisen apukeinona ei vielä ole riittävästi riippumatonta, tutkittua tietoa.

Kirjallisuutta

 1. Jensen RP, Luo W, Pankow JF ym. Hidden formaldehyde in e-cigarette aerosols. N Engl J Med 2015;372:392-4 «PMID: 25607446»PubMed
 2. Glantz SA, Bareham DW. E-Cigarettes: Use, Effects on Smoking, Risks, and Policy Implications. Annu Rev Public Health 2018;: «PMID: 29323609»PubMed