Takaisin Tulosta

Muistisairaan elämänlaadun seuranta

Lisätietoa aiheesta
Tarja Välimäki ja Minna Löppönen
11.12.2023

Elämänlaatu

Terveyteen liittyvä elämänlaatu (HRQoL, health-related quality of life) on moniulotteinen ja subjektiivinen käsitys sairauteen liittyvästä fyysisestä, emotionaalisesta ja sosiaalisin suhteisiin sekä itsenäisyyteen liittyvästä kokonaisuudesta. Elämänlaatu on ajassa muuttuva kokemus. Subjektiivisuus merkitsee sitä, että jokaisella on oma näkemyksensä yksilöllisestä elämänlaadustaan, johon vaikuttavat henkilökohtaiset arvot. Se, mitä pidetään merkityksellisenä elämässä, vaihtelee yksilöiden välillä. Moniulotteisuus viittaa elämälaadun käsitteen sisältöön. Se sisältää monia tosiinsa liittyviä osa-alueita. Elämänlaatua voidaan arvioida kokonaisvaltaisena kokemuksena elämän mielekkyydestä. Tällöin elämänlaaduksi ymmärretään terveyttä laajempi yksilön kokemus hyvinvoinnistaan ja tyytyväisyydestä elämäänsä «Bowling A, Rowe G, Adams S ym. Quality of life in ...»1.

Elämänlaatu ja muistisairaus

Muistisairautta sairastavan ihmisen elämänlaatu kytkeytyy vahvasti muistisairauteen ja sen aiheuttamiin muutoksiin. Hyvä elämänlaatu on keskeinen hoidon ja tarjottujen tukitoimien tavoite muistisairauden kaikissa vaiheissa. Arvioimalla elämänlaatua ja siinä tapahtuvia muutoksia voidaan seurata hoidon vaikutuksia ja tunnistaa sellaisia toimia, joilla muistisairaan henkilön hyvää elämää tuetaan «Bowling A, Rowe G, Adams S ym. Quality of life in ...»1. Muistipotilaan hoidossa seurataan säännöllisesti muistisairauden etenemistä, neuropsykiatrisia oireita ja toimintakykyä. Näiden lisäksi olisi tärkeää huomioida tyytyväisyyttä elämään ja sen mielekkyyttä. Muistipotilaan oman näkemys sairaiden merkityksestä ja vaikutuksesta on merkittävä hoidon suunnittelussa ja sen vaikutusten arvioimisessa «Kahle-Wrobleski K, Ye W, Henley D ym. Assessing qu...»2.

Läheisen elämälaadulla on todettu olevan yhteys muistipotilaan elämänlaatuun «Conde-Sala JL, Reñé-Ramírez R, Turró-Garriga O ym....»3. Läheisellä on merkittävä rooli muistipotilaan elämänlaadun arvioimisessa. Potilaiden ja heidän omaistensa arviot muistipotilaiden elämänlaadusta eroavat toisistaan. Potilaat yleensä arvioivat elämänlaatunsa korkeammaksi kuin läheisten arvio on. Lisäksi läheiset arvioivat muistisairauden edetessä elämänlaadun heikkenemistä, jota muistipotilaat harvoin itse raportoivat «King D, Farina N, Burgon C ym. Factors associated ...»4, «Karttunen K, Karppi P, Hiltunen A ym. Neuropsychia...»5. Potilaan ja omaisen arvio elämänlaadusta alkaa erota jo muistisairauden varhaisessa vaiheessa, ja ero lisääntyy, kun siirrytään sairauden keskivaikeaan vaiheeseen «Kahle-Wrobleski K, Ye W, Henley D ym. Assessing qu...»2, «Hongisto K, Hallikainen I, Selander T ym. Quality ...»6. Useissa tutkimuksissa on havaittu, että potilaan arvio omasta elämänlaadustaan pysyy hyvänä tai se ei laske merkittävästi sairauden edetessä «Moon H, Townsend AL, Dilworth-Anderson P ym. Predi...»7. Muistipotilaan omaan arvioon ovat yhteydessä sairauteen liittyvä anosognosia eli oiretietiedostuksen puutteellisuus, joka näyttäytyy heikentyneenä kykynä tunnistaa oireita ja omaa tilaa «Kahle-Wrobleski K, Ye W, Henley D ym. Assessing qu...»2, «Conde-Sala JL, Turró-Garriga O, Piñán-Hernández S ...»8. Potilaan kokema kipu laskee merkittävästi elämänlaatua muistisairauden vaikeassa vaiheessa. Omaiset ovat myös arvioineet potilaan kivuttomuuden tärkeäksi hyvän elämänlaadun tekijäksi «Russell C, Middleton H, Shanley C. Dying with deme...»9 muistipotilaan elämän loppuvaiheen hoidossa. Ks. myös lisätietoa «Kipu ja muistisairaus»1 Kipu ja muistisairaus.

Muistipotilaan terveyteen liittyvää elämänlaatua tulee arvioida säännöllisesti. Säännöllinen elämänlaadun seuranta edellyttää luotettavan terveyteen liittyvän elämänlaadun kyselyn käyttämistä. Arvioinneissa on mahdollista käyttää yleisiä terveyteen liittyvän elämänlaadun mittaamiseen kohdennettuja kyselyä tai sairauspsesifisiä instrumentteja.

Potilasasiakirjoihin on tarpeen kirjata muistipotilaan oma ja läheisen arvio elämänlaadusta.

Elämänlaadun arviointi muistipotilaalla

Muistipotilaan elämänlaadun arvioinnissa voidaan käyttää kolmea erilaista menetelmää: Itsearviossa potilas itse vastaa kysymyksiin, jotka kartoittavat elämänlaatua. Läheisen arviossa joko yksin tai yhdistettynä potilaan omaan arvioon läheinen vastaa kysymyksiin. Havainnointiin perustuvia menetelmiä voidaan hyödyntää puolestaan muistisairauden vaikeassa vaiheessa «Missotten P, Dupuis G, Adam S. Dementia-specific q...»10.

Lähtökohtana on, että muistisairas vastaa itse elämänlaatuaan koskeviin kysymyksiin. Muistisairauteen spesifisti kohdennetut elämänlaatumittarit arvoivat erityisesti muistisairauden vaikutusta koettuun terveyteen. Muistipotilaille kohdennetuista terveyteen liittyvän elämänlaadun mittaamiseen tarkoitetuista kyselyistä Quality of Life in Alzheimer's Disease (QOL-AD) «Logsdon RG, Gibbons LE, McCurry SM, Teri L. Qualit...»11 on suomennettu, ja sitä on käytetty useissa tutkimuksissa arvioimaan interventioiden vaikutuksia. QOL-AD on lyhyt, muistipotilaille 13 kysymystä sisältävä instrumentti. Se sisältää arviot fyysisestä terveydestä, mielialasta ja sosiaaliseen toimintaan sekä vuorovaikutukseen liittyvistä muutoksista. Muistipotilas arvioi jokaisen kysymyksen neliportaisella asteikolla (1 = huono – 4 = erinomainen). Kyselystä lasketaan kokonaispistemäärä, joka on 13–52. Vastaamiseen menee aikaa 10–15 minuuttia. Kyselyä on suositeltu käytettäväksi, kun MMSE on 10 tai suurempi «Bowling A, Rowe G, Adams S ym. Quality of life in ...»1. QOL-AD-kyselyä on käytetty myös MMSE-pistemäärän ollessa 3–11 «Hoe J, Katona C, Roch B ym. Use of the QOL-AD for ...»12, mutta tulokset sen käytöstä muistisairauden vaikeassa vaiheessa ovat ristiriitaisia. Suomalaisessa tutkimuksessa «Hongisto K, Hallikainen I, Selander T ym. Quality ...»13 todettiin, että 5 vuoden seurannassa potilaiden arvio elämänlaadustaan pysyi vakaana ilman merkittäviä muutoksia.

QOL-AD-kyselyssä on toisena osana läheisen vastattava osa. Siinä läheinen arvioi 15 kysymyksellä muistipotilaan elämänlaatua. Kokonaispistemäärä on 15–60. Useissa tutkimuksissa on todennettu läheisten arvion muistipotilaan elämänlaadusta erovan potilaan omasta arviosta «Moon H, Townsend AL, Dilworth-Anderson P ym. Predi...»7, ja tämä ero suurenee muistisairaan toimintakyvyn heikentyessä ja neuropsykiatristen oireiden lisääntyessä «Hongisto K, Väätäinen S, Martikainen J ym. Self-Ra...»14. Suomalaisessa 5 vuoden seurannassa läheisen ja potilaan arviot eriytyivät jo CDR-SOB 4 -pistemäärässä, joka vastaa MMSE-pisteitä 25–30. Kyselyn soveltuvuudesta kliiniseen käyttöön tarvitaan lisätietoa ja kokemusta.

Dementia Quality of Life questionnaire (DEMQOL) -instrumentti on kehitetty terveyteen liittyvän elämänlaadun arvioimiseen muistisairauden lievästä vaikeaan vaiheeseen «Smith SC, Lamping DL, Banerjee S ym. Measurement o...»15. Se sisältää 28 kysymystä «Hongisto K, Hallikainen I, Selander T ym. Quality ...»6 päivittäisistä toiminnoista ja itsestä huolenpidosta, terveydestä ja hyvinvoinnista, kognitiivisesta toimintakyvystä, sosiaalisista suhteista ja minäkuvasta. Pistemäärä vaihtelee välillä 28–122. Läheisen arvio muistisairaasta (DEMQOL-Proxy) sisältää 31 kysymystä samoista osa-alueista, ja tässä pistemäärä on 28–124. Instrumentti on todettu luotettavaksi. DEMQOL ja DEMQOL-Proxy täydentävät toisiaan, ja molempien käyttöä suositellaan muistipotilaan elämänlaadun arvoissa. DEMQOL-CH on kehitetty edelleen DEMQOL-instrumentista hoitokodeissa henkilöstön tekemään elämänlaadun arviointiin «Hoben M, Banerjee S, Beeber AS ym. Feasibility of ...»16. Mittaria ei tiettävästi ole validoitu ja käytetty Suomessa, joten sen käyttöä yksinomaan ilman yleisen elämänlaadun mittarin käyttöä ei voida yksiselitteisesti suositella.

Elämänlaadun arviointi muistipotilaan läheisillä

Muistipotilaan läheisen elämänlaatu kattaa hänen psyykkisen ja fyysisen toimintakykynsä lisäksi mahdollisuudet elää taloudellisesti turvattua ja sosiaalisesti rikasta elämää. Läheisen elämänlaadun lähtökohtana on muistipotilaan hyvä hoito siten, että hoitoon liittyvät ratkaisut vastaavat perheen tarpeita. Läheisen hoitovastuu on mittava. Hänen oman terveytensä ylläpitäminen ja edistäminen hoitovuosien aikana ja sen päätyttyä on keskeinen muistipotilaan perheen tarpeenmukaisen hoidon päämäärä. Työikäisen läheisen elämänlaatuun liittyy kiinteästi mahdollisuus jatkaa työssäkäyntiään kuormittumatta liiallisesti muistipotilaan hoitovastuusta. Sitovassa hoitovastuussa olevien omaishoitajien elämänlaatu todettiin suomalaisessa tutkimuksessa merkitsevästi alhaisemmaksi kuin samanikäisellä verrokkiväestöllä. Omaisen elämänlaatu voi jo muistipotilaan hoitovastuun alkaessa olla matala ja se pysyä matalana «Välimäki TH, Martikainen JA, Hongisto K ym. Impact...»17. Omaishoitajan masennusoireet «Karttunen K, Karppi P, Hiltunen A ym. Neuropsychia...»18 ja muistipotilaan heikentynyt päätöksenteko «Moon H, Townsend AL, Dilworth-Anderson P ym. Predi...»7, toimintakyky ja neuropsykiatriset oireet «Karttunen K, Karppi P, Hiltunen A ym. Neuropsychia...»18 ovat yhteydessä omaishoitajan arvioon muistipotilaan elämänlaadusta. Muistipotilaan kognition laskun yhteys omaisen elämänlaadun heikkenemiseen vaatii kuitenkin lisätutkimusta. Omaisen elämänlaatua on arvioitu useissa tutkimuksissa yleisillä elämänlaadun mittareilla, mutta muistisairauksiin spesifisti validoitujen mittarien käyttö on vielä vähäistä.

Läheisten elämänlaadun arvioimiseen on käytettävissä muistisairausspesifisiä mittareita, jotka ovat herkkiä tunnistamaan muutoksia muistisairauden edetessä. Kansainvälisessä käytössä on useita kyselyjä läheisen elämänlaadun arvioimiseksi. Caregiver Quality of Life (CGQOL) kattaa elämänlaatua laaja-alaisesti, ei yksinomaan terveyteen liittyviä osa-alueita. Mittarin vahvuutena on kattava elämänlaadun osatekijöiden tunnistaminen, joka perustuu omaishoitajien antamiin arvioihin elämänlaadun osatekijöistä. Mittari sisältää kuormittavien tekijöiden lisäksi omaishoitoon liittyviä myönteisiä tekijöitä ja omaishoitajan tehtävään liittyviä sosiaalisia vaikutuksia. Osa-alueita ovat avustaminen, henkilökohtainen ajankäyttö, perheen osallistuminen, hoidon vaatimukset, huoli, uskonnollisuus ja hengellisyys, omaishoidon kannustimet, tunteet ja rooliin liittyvät rajoitteet. Omaishoitajat vastaavat asteikolla 1–5 (1 = ei lainkaan huolissaan; 5 = hyvin huolissaan). Oma kokemus omaishoitajana toimisesta arvioidaan asteikolla 0–10 asteikolla (0 = pahin mahdollinen; 10 = hyvä). Mittari on todettu sisäisesti yhdenmukaiseksi, ja se toimii saman mittaajan toistomittauksissa johdonmukaisesti. Mittaria ei ole käännetty suomeksi, mutta se on vapaasti saatavissa.

Scales measuring the Impact of DEmentia on CARers (SIDECAR) puolestaan sisältää kolme erillistä validia mittaria muistipotilaan hoidon välittömistä vaikutuksista (SIDECAR-D, epäsuorista vaikutuksista (SIDECAR-I) ja saatuun tietoon ja tukeen (SIDECAR-S) liittyvistä osa-aluista muistipotilaiden omaisten elämänlaadun arvioissa «Horton MC, Oyebode J, Clare L ym. Measuring Qualit...»19. Mittarit on kehitetty omaishoitajien tunnistamista tarpeista lähtien eikä palvelutarpeiden arvioinnin näkökulmasta. SIDECAR-mittarit ovat lupaavia arvioinnin menetelmiä käytettäväksi Suomessa, mutta lisätietoa mittarien soveltuvuudesta kliiniseen käyttöön tarvitaan. Omaishoidon muistisairausspesifiä mittareita ei ole validoitu eikä käytetty Suomessa, joten mitään tiettyä mittaria ei voida yksiselitteisesti suositella.

ASCOT-mittaria on testattu Suomessa omaishoidon palveluntarpeen arvioinnissa ja palvelujen vaikutusten arvioinnissa «Nguyen L, Jokimäki H, Linnosmaa I ym. Valuing info...»20. ASCOT (SCT4) omaishoitajalle -mittari sisältää 7 eri elämänlaadun osa-aluetta: turvallisuus, itsestä huolehtiminen, mahdollisuus vaikuttaa päivittäiseen elämään, sosiaalinen osallistuminen ja osallisuus, mielekäs tekeminen, aikaa itselle sekä tuki ja kannustus. Omaishoitaja arvioi omaa tilannettaan jokaisella osa-alueella: ideaali tilanne, saa mitä haluaa (3), ei tarpeita (2), joitain tarpeita (1), paljon tarpeita, haittaa terveyttä (0) «Rand S, Vadean F, Forder J. The impact of social c...»21. ASCOT-mittarista on viralliset suomennokset, ja se on pyynnöstä saatavissa ei-kaupalliseen käyttöön.

Terveyteen liittyvän elämänlaadun arvioiminen muistisairauksissa edellyttää lisätutkimusta, mutta arvioinnin merkittävyydestä on yhtenäinen näkemys. Jatkossa säännöllinen, rutiinimainen elämänlaadun arvioiminen olisi tarpeen ottaa osaksi hoitokäytäntöjä. Lisätutkimusta tarvitaankin soveltuvien elämänlaatumittareiden validoimiseksi suomalaiseen ympäristöön sopiviksi. Kliinisessä käytössä korostuu mittarin käyttökelpoisuus, eli toisin sanoen mittarin tulisi olla suhteellisen nopea tehdä, yksinkertainen pisteyttää ja yksiselitteinen tulkita hoitoratkaisujen tueksi. Mittarin tulisi olla myös helposti saatavilla.

Kirjallisuutta

  1. Bowling A, Rowe G, Adams S ym. Quality of life in dementia: a systematically conducted narrative review of dementia-specific measurement scales. Aging Ment Health 2015;19:13-31 «PMID: 24881888»PubMed
  2. Kahle-Wrobleski K, Ye W, Henley D ym. Assessing quality of life in Alzheimer's disease: Implications for clinical trials. Alzheimers Dement (Amst) 2017;6:82-90 «PMID: 28229126»PubMed
  3. Conde-Sala JL, Reñé-Ramírez R, Turró-Garriga O ym. Factors associated with the variability in caregiver assessments of the capacities of patients with Alzheimer disease. J Geriatr Psychiatry Neurol 2013;26:86-94 «PMID: 23514974»PubMed
  4. King D, Farina N, Burgon C ym. Factors associated with change over time in quality of life of people with dementia: longitudinal analyses from the MODEM cohort study. BMC Geriatr 2022;22:469 «PMID: 35641909»PubMed
  5. Karttunen K, Karppi P, Hiltunen A ym. Neuropsychiatric symptoms and quality of life in patients with very mild and mild Alzheimer's disease. Int J Geriatr Psychiatry 2011;26:473-82 «PMID: 21445998»PubMed
  6. Hongisto K, Hallikainen I, Selander T ym. Quality of Life in relation to neuropsychiatric symptoms in Alzheimer's disease: 5-year prospective ALSOVA cohort study. Int J Geriatr Psychiatry 2018;33:47-57 «PMID: 28067961»PubMed
  7. Moon H, Townsend AL, Dilworth-Anderson P ym. Predictors of Discrepancy Between Care Recipients With Mild-to-Moderate Dementia and Their Caregivers on Perceptions of the Care Recipients' Quality of Life. Am J Alzheimers Dis Other Demen 2016;31:508-15 «PMID: 27287464»PubMed
  8. Conde-Sala JL, Turró-Garriga O, Piñán-Hernández S ym. Effects of anosognosia and neuropsychiatric symptoms on the quality of life of patients with Alzheimer's disease: a 24-month follow-up study. Int J Geriatr Psychiatry 2016;31:109-19 «PMID: 25963296»PubMed
  9. Russell C, Middleton H, Shanley C. Dying with dementia: the views of family caregivers about quality of life. Australas J Ageing 2008;27:89-92 «PMID: 18713199»PubMed
  10. Missotten P, Dupuis G, Adam S. Dementia-specific quality of life instruments: a conceptual analysis. Int Psychogeriatr 2016;28:1245-62 «PMID: 27001706»PubMed
  11. Logsdon RG, Gibbons LE, McCurry SM, Teri L. Quality of life in Alzheimer's Disease: Patient and caregiver reports. J Ment Health Aging 1999;5:21-32
  12. Hoe J, Katona C, Roch B ym. Use of the QOL-AD for measuring quality of life in people with severe dementia--the LASER-AD study. Age Ageing 2005;34:130-5 «PMID: 15713856»PubMed
  13. Hongisto K, Hallikainen I, Selander T ym. Quality of Life in relation to neuropsychiatric symptoms in Alzheimer's disease: 5-year prospective ALSOVA cohort study. Int J Geriatr Psychiatry 2018;33:47-57 «PMID: 28067961»PubMed
  14. Hongisto K, Väätäinen S, Martikainen J ym. Self-Rated and Caregiver-Rated Quality of Life in Alzheimer Disease with a Focus on Evolving Patient Ability to Respond to Questionnaires: 5-Year Prospective ALSOVA Cohort Study. Am J Geriatr Psychiatry 2015;23:1280-1289 «PMID: 26560513»PubMed
  15. Smith SC, Lamping DL, Banerjee S ym. Measurement of health-related quality of life for people with dementia: development of a new instrument (DEMQOL) and an evaluation of current methodology. Health Technol Assess 2005;9:1-93, iii-iv «PMID: 15774233»PubMed
  16. Hoben M, Banerjee S, Beeber AS ym. Feasibility of Routine Quality of Life Measurement for People Living With Dementia in Long-Term Care. J Am Med Dir Assoc 2022;23:1221-1226 «PMID: 34411540»PubMed
  17. Välimäki TH, Martikainen JA, Hongisto K ym. Impact of Alzheimer's disease on the family caregiver's long-term quality of life: results from an ALSOVA follow-up study. Qual Life Res 2016;25:687-97 «PMID: 26350541»PubMed
  18. Karttunen K, Karppi P, Hiltunen A ym. Neuropsychiatric symptoms and quality of life in patients with very mild and mild Alzheimer's disease. Int J Geriatr Psychiatry 2011;26:473-82 «PMID: 21445998»PubMed
  19. Horton MC, Oyebode J, Clare L ym. Measuring Quality of Life in Carers of People With Dementia: Development and Psychometric Evaluation of Scales measuring the Impact of DEmentia on CARers (SIDECAR). Gerontologist 2021;61:e1-e11 «PMID: 31688902»PubMed
  20. Nguyen L, Jokimäki H, Linnosmaa I ym. Valuing informal carers' quality of life using best-worst scaling-Finnish preference weights for the Adult ?Social Care Outcomes Toolkit for carers (ASCOT-Carer). Eur J Health Econ 2022;23:357-374 «PMID: 34468882»PubMed
  21. Rand S, Vadean F, Forder J. The impact of social care services on carers' quality of life. Int J Care Caring 2020;4:235-59