Takaisin Tulosta

Ruokariippuvuus (Food addiction) ja syömishäiriöt

Lisätietoa aiheesta
Anu Ruusunen ja Katarina Meskanen
18.9.2024

Mitä ruokariippuvuudella tarkoitetaan?

  • Riippuvuudella tarkoitetaan voimakasta fyysistä ja psyykkistä tarvetta käyttää jatkuvasti päihdettä tai nautintoainetta niiden haitoista huolimatta. Ruokariippuvuudella viitataan henkilön kokemaan voimakkaaseen haluun tai pakkoon syömistä tai tiettyjä ruokia kohtaan. Siihen liittyy vaikeus lopettaa tai vähentää näiden ruokien syömistä kielteisistä seurauksista huolimatta. Tyypillisesti tällaisina ruokina pidetään erityisesti energiatiheitä ruokia, kuten runsaasti sokeria ja/tai rasvaa sisältäviä ruokia, joista saa mielihyvää.
  • Ilmiötä on verrattu päihderiippuvuuteen, jossa on tyypillistä muun muassa voimakas tarve saada ainetta: tilanne pahenee, kun joutuu olemaan sitä ilman, ainetta otetaan suurempia määriä ja pidemmän aikaa kuin on ollut tarkoitus, sekä epäonnistuminen käytön rajoittamisessa siitä huolimatta, että aine on haitallista «Gearhardt AN, Corbin WR, Brownell KD. Preliminary ...»1.
  • Ruokariippuvuus on kiistelty käsite eikä sitä ole hyväksytty diagnoosiluokituksiin «Fletcher PC, Kenny PJ. Food addiction: a valid con...»2. Vaikeus hillitä tai vähentää tiettyjen, etenkin prosessoitujen, energiatiheiden ruokien syömistä on kuitenkin yleisesti tunnustettu ilmiö, mikä on yhdistetty muun muassa lihavuuden yleistymiseen ja ahmintatyyppiseen käyttäytymiseen.
  • Ruokariippuvuuden sijaan on ehdotettu käsitettä "syömisriippuvuus" (Eating addiction), joka kuvaa ruokariippuvuutta pikemminkin toiminnallisena riippuvuutena «Hebebrand J, Albayrak Ö, Adan R, ym. "Eating addic...»3. Toiminnallinen riippuvuus kehittyy tyypillisesti sellaisiin käyttäytymismuotoihin, jotka ovat lyhyellä tähtäimellä palkitsevia. Syöminen lisää välittömästi mielihyvää, jolloin ruoan koettu nautintoarvo kasvaa.
  • Ruokariippuvuusoireisiin mahdollisesti liittyvää ainekohtaista riippuvuutta (ns. kemiallinen riippuvuus) on tutkittu, mutta siitä ei ole riittävää näyttöä ihmisillä. Suurin osa himoituista ruoka-aineista sisältää valtavan määrän erilaisia aineita, joista on vaikea erotella mitään yksittäistä riippuvuutta aiheuttavaa ruoka-ainetta. Riippuvuudentunnetta aiheuttaviin ruokiin liittyy myös voimakas subjektiivinen palkitsevuus.
  • Sokeriin kohdistuva riippuvuus, ns. sokeriaddiktio, on tutkimusten valossa hyvin kiistanalainen. Sokerin ei ole voitu osoittaa ihmisillä aiheuttavan samankaltaista riippuvuutta kuin esimerkiksi nikotiinin tai huumausaineiden «Westwater ML, Fletcher PC, Ziauddeen H. Sugar addi...»4, «Markus CR, Rogers PJ, Brouns F, ym. Eating depende...»5.
  • Riippuvuus (englanniksi addiction) on hyvä erottaa himosta (englanniksi craving). Himo on voimakasta vetoa, hinkua, mielihalua tai suoranaista himoamista. Vaikka riippuvuuteen kuuluu voimakas aineen himo, kaikki himo ei kuitenkaan ole riippuvuutta. Voimakkaan himon, mielihalun ja subjektiivisesti koetun riippuvuuden tunteen taustalla on usein kyseisten ruokien voimakasta rajoittamista ja näiden ruokien palkintoarvon kasvua, mistä seuraa vaikeus hillitä kyseisten ruokien syömisen määrää.

Ruokariippuvuusoireiden mittaaminen ja esiintyminen

  • Ruokariippuvuusoireiden arviointiin on kehitetty ja validoitu 25-kohtainen Yale Food Addiction Scale (YFAS) «Gearhardt AN, Corbin WR, Brownell KD. Preliminary ...»1.
  • Ensimmäisessä suomalaisten ruokariippuvuusoireita kartoittavassa tutkimuksessa «Lumia I, Tuulari JJ, Karlsson L ym. Ruokariippuvuu...»6 ruokariippuvuuden kynnysarvo YFAS:lla arvioituna ylittyi FinnBrain-syntymäkohortin vanhemmista 6,6 %:lla naisista ja 1,5 %:lla miehistä. Kynnysarvon ylittäneillä oli enemmän ylipainoa, lihavuutta sekä masennus- ja ahdistusoireita ja puolet tutkittavista koki, että heillä oli vaikeuksia vähentää tai välttää tiettyjen ruokien syömistä.

Ruokariippuvuusoireiden esiintyminen syömishäiriöitä sairastavilla

  • On epäselvää, kuinka paljon ruokariippuvuusilmiötä esiintyy päällekkäin syömishäiriöiden kanssa, mutta päällekkäisyyden epäillään olevan merkittävää «Fletcher PC, Kenny PJ. Food addiction: a valid con...»2.
  • Ruokariippuvuusoireissa ja ahmintaoireilussa on oirekuvaltaan paljon samaa: molempiin liittyy syömisen hallinnantunteen menetys, suurien ruokamäärien syöminen, toistuva liikasyöminen seurauksista huolimatta ja vaikeus lopettaa liikasyömistä yrityksistä huolimatta «di Giacomo E, Aliberti F, Pescatore F, ym. Disenta...»7.
  • Ruokariippuvuusoireiden yleisyyttä syömishäiriön vuoksi hoidossa olevilla henkilöillä (n = 195) selvittävässä tutkimuksessa «Fauconnier M, Rousselet M, Brunault P, ym. Food Ad...»8 ruokariippuvuuden kriteerit täyttyivät koko aineistossa 83,6 %:lla potilaista. Korkeinta esiintyvyys oli ahmintaoireiluun liittyen. Rajoittavaa anoreksiaa sairastavilla ruokariippuvuuden kriteerit täyttyivät 61,5 %:lla, ahminta-tyhjentäytymisoireilevilla anoreksiaa sairastavilla 87,9 %:lla, bulimiaa sairastavilla 97,6 %:lla ja BEDiä sairastavilla 93,3 %:lla.
  • Meta-analyysissä «di Giacomo E, Aliberti F, Pescatore F, ym. Disenta...»7, jossa oli tarkastelussa 6 tutkimusta, joissa oli yhteensä 2476 tutkittavaa, havaittiin niin ikään, että bulimian ja BEDin samanaikaisesiintyvyys oli ruokariippuvuuden kanssa syömishäiriöistä suurinta.
  • Toisaalta meta-analyysissa «di Giacomo E, Aliberti F, Pescatore F, ym. Disenta...»7 ehdotettiin, että on suuri joukko ihmisiä, joilla täyttyvät ruokariippuvuuden kriteerit ilman syömishäiriödiagnoosia, mikä tukee ajatusta, että kyseessä olisi omanlaisensa, syömishäiriöstä erillinen ilmiö.
  • Huolimatta siitä, että ruokariippuvuutta on tutkittu yhä enemmän, on ruokariippuvuusilmiön neurobiologia ja samanaikaisoireilu edelleen heikosti tutkittua.

Syömishäiriöiden hoito ja ruokariippuvuusoireiden hoito – yhteneväisyydet ja erot

  • Sekä syömishäiriöiden että ruokariippuvuusoireiden hoidossa on keskeistä turvata ravitsemustila säännöllisen, riittävän ja monipuolisen syömisen avulla, mikä jo sinänsä saattaa helpottaa syömisen hallinnan kokemusta.
  • Syömishäiriöiden, etenkin BEDin, hoidossa tutkitusti tehokkaan kognitiivis-behavioraalisen psykoterapian lähestymistavan keskeinen ajatus on, että välttämiskäyttäytyminen saattaa pikemminkin pahentaa oireita, lisätä esimerkiksi ruoan ahmintataipumusta, vahvistaa mielitekoa ja syömishäiriötä ylläpitäviä ruokasääntöjä sekä mustavalkoista ajattelua ruoka-aineita kohtaan «Paul A, Ghanta A, Chao AM. Features of Addiction i...»9, «Fairburn CG. Overcoming Binge Eating: The Proven P...»10.
  • Riippuvuuksien hoidon keskeinen lähtökohta on riippuvuutta aiheuttavan aineen välttely, koska kohtuukäyttö koetaan erittäin vaikeaksi tai mahdottomaksi. Tämä lähestymistapa eroaa syömishäiriöiden hoidon lähestymistavoista, eikä välttämiskäyttäytymisen eduista BEDiä sairastavilla ole tutkimusnäyttöä «Paul A, Ghanta A, Chao AM. Features of Addiction i...»9.
  • Syömishäiriön hoitotutkimuksessa «Miranda-Olivos R, Agüera Z, Granero R, ym. The Rol...»11 ei havaittu merkittävää eroa toipumisessa syömishäiriötä sairastavien ruokariippuvuusoireita tai päihderiippuvuusoireita kokevien ja muiden välillä. Niillä tutkittavilla, joilla oli enemmän riippuvuusoireita, havaittiin kuitenkin enemmän hoidon keskeyttämistä. Tulos viittaa siihen, että syömishäiriötä sairastava voi hyötyä syömishäiriön hoidosta koetuista riippuvuusoireista huolimatta.
  • Ruokariippuvuusoireisiin kehitettyjen hoitomallien turvallisuutta, vaikuttavuutta ja sopivuutta erityisesti BEDin hoitoon tulee tarkastella tulevissa tutkimuksissa «Paul A, Ghanta A, Chao AM. Features of Addiction i...»9.
  • Samoin tulevissa syömishäiriöiden hoitotutkimuksissa on tarpeen tutkia lisää koettujen ruokariippuvuusoireiden yhteyttä syömishäiriöistä toipumiseen ja hoitotuloksiin.

Aihetta on sivuttu myös Käypä hoito -suosituksen Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset) lisätietoaineistossa: Syömishäiriöoireiden huomioinen lihavuuden hoidossa (Susanna Anglé) «Syömishäiriöoireiden huomioinen lihavuuden hoidossa»1.

Kirjallisuutta

  1. Gearhardt AN, Corbin WR, Brownell KD. Preliminary validation of the Yale Food Addiction Scale. Appetite 2009;52(2):430-6 «PMID: 19121351»PubMed
  2. Fletcher PC, Kenny PJ. Food addiction: a valid concept? Neuropsychopharmacology 2018;43(13):2506-2513 «PMID: 30188514»PubMed
  3. Hebebrand J, Albayrak Ö, Adan R, ym. "Eating addiction", rather than "food addiction", better captures addictive-like eating behavior. Neurosci Biobehav Rev 2014;47():295-306 «PMID: 25205078»PubMed
  4. Westwater ML, Fletcher PC, Ziauddeen H. Sugar addiction: the state of the science. Eur J Nutr 2016;55(Suppl 2):55-69 «PMID: 27372453»PubMed
  5. Markus CR, Rogers PJ, Brouns F, ym. Eating dependence and weight gain; no human evidence for a 'sugar-addiction' model of overweight. Appetite 2017;114():64-72 «PMID: 28330706»PubMed
  6. Lumia I, Tuulari JJ, Karlsson L ym. Ruokariippuvuusoireiden esiintyvyys ja yhteydet psykiatrisiin oireisiin FinnBrain-syntymäkohortissa. Duodecim 2023;139:151-7
  7. di Giacomo E, Aliberti F, Pescatore F, ym. Disentangling binge eating disorder and food addiction: a systematic review and meta-analysis. Eat Weight Disord 2022;27(6):1963-1970 «PMID: 35041154»PubMed
  8. Fauconnier M, Rousselet M, Brunault P, ym. Food Addiction among Female Patients Seeking Treatment for an Eating Disorder: Prevalence and Associated Factors. Nutrients 2020;12(6): «PMID: 32604734»PubMed
  9. Paul A, Ghanta A, Chao AM. Features of Addiction in Binge-Eating Disorder: Considerations for Screening and Treatment. Subst Abuse Rehabil 2023;14():77-87 «PMID: 37560533»PubMed
  10. Fairburn CG. Overcoming Binge Eating: The Proven Program to Learn Why You Binge and How You Can Stop. Gulford Press 2013
  11. Miranda-Olivos R, Agüera Z, Granero R, ym. The Role of Food Addiction and Lifetime Substance Use on Eating Disorder Treatment Outcomes. Nutrients 2023;15(13): «PMID: 37447246»PubMed