Takaisin Tulosta

Syömishäiriöpotilaan ravitsemushoidon käytäntöjä osastohoidossa

Lisätietoa aiheesta
Anu Ruusunen
18.9.2024

Ravitsemushoitosuunnitelman mukaiset ateriat

  • Syömishäiriöpotilaalle tilataan ravitsemushoitosuunnitelman mukaiset, hänelle soveltuvat ateriat.
  • Osastohoidossa sairastuneen altistuminen erilaisille ruoka-aineille, myös sellaisille, jotka sisältävät runsaasti energiaa ja joita potilas pelkää tai kieltää itseltään, on tärkeää sallivan syömisen opettelussa ja riittävän energiansaannin turvaamisessa «Schebendach JE, Mayer LE, Devlin MJ, ym. Dietary e...»1.
  • Kliinisiä täydennysravintovalmisteita tai tehostettua ruokavaliota voidaan myös hyödyntää ravinnonsaannin turvaamisessa. Tehostetussa ruokavaliossa ruoan energia- ja proteiinitiheyttä suurennetaan (esim. runsasproteiiniset ruokavaliot, rasvalisien käyttö), jolloin annoskoko pysyy kohtuullisena.

Ruokailutilanteet

  • Potilaalla ruokailutilanteeseen liittyy usein vaikeita tunteita, kuten ahdistusta, joten tunnesäätelyn tueksi tulee tarjota tukea ja keinoja niin ennen ruokailua, sen aikana kuin ruokailun jälkeenkin «Ahdistuksensäätely syömishäiriöiden hoidossa»1.
  • Ruoan annostelijalla on ruokailutilanteessa vastuu siitä, että potilas saa ravitsemushoitosuunnitelmansa mukaiset ateriat.
  • Hoitajat tukevat ateriointia ja huolehtivat, että annos tulee syödyksi «Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja ...»2.
  • Aluksi hoitava henkilö ottaa vastuun annostelusta, minkä jälkeen potilas voi vähitellen alkaa itse koota ruoka-annoksensa. Potilasta ei jätetä yksin sairauden kanssa.
  • Jos sairastunut on perhepohjaisessa hoidossa ja perhepohjainen hoito jatkuu kotiutumisen jälkeen, hoitava henkilö annostelee ateriat aluksi, mutta kotiutumisen lähestyessä vastuuta annostelusta siirretään huoltajille osastolla toteutettavan perheaterian ja kotilomilla tapahtuvan harjoittelun avulla. Tällöin potilas harjoittelee annostelua avohoidossa huoltajien tukemana ja valvomana.
  • Lasten ja nuorten osastohoidossa voidaan harjoitella perheruokailuja, joissa huoltajat tulevat syömään lapsen kanssa osastolle hoitajan ohjaamana. Kun perheruokailut onnistuvat osastolla, perhe harjoittelee ruokailutilanteita kotona ennen osastohoidon päättämistä.
  • Ruokailutilanteessa syödään hoitajan tukemana ja yhdessä muiden kanssa. Yksilölliset ruokailujärjestelyt, kuten ruokailu omassa huoneessa yhdessä hoitajan kanssa, huomioidaan, jos niistä on merkittävää apua syömistilanteessa.
  • Ruokailutilanteeseen voi liittyä poikkeavaa käyttäytymistä, kuten ruokien pilkkomista, johon on syytä puuttua ja tukea normaaliin syömiseen.
  • Ruokailutilanteet pyritään tekemään mahdollisimman miellyttäviksi ja rennoiksi.

Ruokailun jälkeen

  • Potilasta ei jätetä yksin, ja hänelle tarjotaan lempeää ja rauhallista tekemistä tai olemista (esim. yhteisissä tiloissa oleminen, peiton alla lepääminen).
  • Tuetaan kompensaatiokäyttäytymisestä (esim. tyhjentäytymiskäyttäytyminen, liiallinen liikkuminen) luopumista ja tarvittaessa estetään sitä.

Osastolta kotiutuminen

  • Ennen kotiutumista voidaan tehdä kotikäynti, hyödyntää perheateriointia ja suunnitella perheen kanssa tarkemmin kotiruokailujen toteutusta.

Kirjallisuutta

  1. Schebendach JE, Mayer LE, Devlin MJ, ym. Dietary energy density and diet variety as predictors of outcome in anorexia nervosa. Am J Clin Nutr 2008;87(4):810-6 «PMID: 18400701»PubMed
  2. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ravitsemushoitosuositus 2023 Internet: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/146233/URN_ISBN_978-952-343-977-1.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  3. Rigaud D, Verges B, Colas-Linhart N, ym. Hormonal and psychological factors linked to the increased thermic effect of food in malnourished fasting anorexia nervosa. J Clin Endocrinol Metab 2007;92(5):1623-9 «PMID: 17341571»PubMed