Kuvallisia esimerkkejä päivän aterioista ja ohje niiden käyttöön ammattilaisille,
sairastuneelle ja läheisille
Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Syömishäiriöt
18.9.2024
Ohje kuvallisen ateriamallin käyttöön – lue aina ennen ateriamallien käyttöönottoa!
Tärkeää: Ravitsemushoito suunnitellaan yksilöllisesti laillistetun ravitsemusterapeutin
ja sairastuneen ja/tai läheisten kesken, joten on aina syytä varmistaa, että kuvalliset
ateriamallit soveltuvat sairastuneen tilanteeseen.
Kuvallisen ateriamallin tarkoitus on tukea annostelussa ja havainnollistaa riittävä ruokamäärä henkilölle, jolla on syömishäiriö tai häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä. Ravitsemushoidon
kulmakivenä on säännöllinen syöminen, mikä tarkoittaa ainakin viittä ateriaa päivässä
noin 3–4 tunnin välein.
Ateriat annostellaan pääaterioilla 1/3-lautasmallin mukaisesti riittävän ravitsemuksen turvaamiseksi. Lautasmallissa 1/3 lautasesta sisältää
perunaa, pastaa, riisiä tai muuta lisuketta, 1/3 lihaa, kanaa, kalaa tai kasviproteiinia
ja 1/3 kasviksia. Juomana aterioilla on energiapitoinen juoma (esim. maito, piimä,
soijajuoma, mehu). Tarvittaessa vesi täydentää nesteensaantia.
Mallin ruokamäärät ovat minimimääriä, eli ruokaa voi aina ottaa enemmän kuin kuvissa. Ateriamallista ei jätetä mitään aterianosaa pois, mutta joitain ruoka-aineita voidaan
vaihtaa keskenään.
Kotona tarjottava ruoka on hyvä pitää perheen tavanomaisten tottumusten mukaisena.
Kuvien annoskoot ovat suuntaa antavia ja ruokalajit esimerkinomaisia. Ruoan kokoamisessa lautaselle silmämääräinen arvio ja lautasmallin mukainen annostelu
ohjaavat riittävään ravinnonsaantiin eikä esimerkiksi punnitseminen tai mitta-astioiden
käyttö ole tarpeellista.
Alla on lueteltu perusperiaatteita mallin käyttämisestä ja soveltamisesta sekä suositeltavista
elintarvikevalinnoista. Lisäohjeita voi kysyä ammattilaisilta hoitopaikasta.
Aterian koostaminen
- Keittoruoan tai pääruokapuuron kanssa syödään aina kaksi palaa leipää + levite.
- Riittävän leipärasvan määrää havainnollistetaan kuvissa.
- Kasvisten tai salaatin kanssa käytetään reilu ruokalusikallinen (öljypohjaista) salaatinkastiketta
tai pähkinöitä tai siemeniä.
- Jälkiruokana voi olla esimerkiksi keksejä, jäätelöä, pulla, vanukas, suklaata tai
kulhollinen kiisseliä.
- Mallin välipala on helposti mukaan otettava ja huoneenlämmössä säilyvä, mutta välipala
voi niin sovittaessa olla myös jotain muuta.
Aterian osien vaihtaminen
- 1 siivu leipää (pehmeä leipä, esim. paahtoleipä, ruisleipä, rieska) = 2 siivua ohutta
ruis- tai kauraleipää = 2 palaa näkkileipää
- 1 pala leipää + päälliset = 1 lautasellinen puuroa = mysliä kuvan osoittama määrä
- 1 hedelmä = 1 omena, banaani, päärynä, appelsiini = 2 mandariinia, kiiviä, pientä
omenaa tai muuta pienikokoista hedelmää = lasillinen täysmehua
Tuotevalinnat
- Elintarvikkeiden valinnassa suositellaan rasvaa ja sokeria sisältäviä tuotteita kevytvalmisteiden
sijaan huomioiden esimerkiksi seuraavat asiat:
- maitona sitä maitoa tai piimää, jota kotona käytetään. Kasvijuomista suositeltava
vaihtoehto on soijajuoma.
- mehut, jogurtit, limsat ja mehukeitot normaalisokerisina
- juustot, leikkeleet, jäätelöt ynnä muut normaalirasvaisina
- leipärasvana vähintään 60-prosenttinen margariini
- jogurtti, viili, rahka ja muut maitotuotteet sokeria sisältävinä tai sokerittomat
hillolla täydennettyinä
Ravintolisät ja kliiniset täydennysravintovalmisteet
- Hoidon aikana ravintoainepuutosten ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi käytetään ravintolisiä
tarpeen mukaan. Lisäohjeet ravintolisistä saa hoitopaikasta.
- Kliinisiä täydennysravintovalmisteita, kuten täydennysravintojuomia, voidaan hyödyntää
osana ravitsemushoitoa. Nämä ovat apteekkituotteita.
Kun syöminen on hankalaa
- Hoidossa edetään usein asteittain kohti riittävää ruokamäärää ja tarvittaessa esimerkiksi
kliinisiä täydennysravintovalmisteita saatetaan käyttää lisänä.
- Ruokailun on hyvä toteutua kohtuullisessa ajassa, mitä opetellaan osana hoitoa. Tavoitteena
on, että aterioiden syömiseen käytetään aikaa enintään 30 minuuttia.
- Jos aterian syöminen ei onnistu tai siihen kuluu paljon aikaa, ateria korvataan kliinisillä
täydennysravintovalmisteilla. Pyydä ohjeet täydennysravintovalmisteiden määristä hoitotyöryhmältä.
- Haastavissa syömistilanteissa tunnesäätelyn tukena voidaan hyödyntää monenlaisia keinoja
«Ahdistuksensäätely syömishäiriöiden hoidossa»1.
Ateriamalli
Lähde: VARHA ja erillishanke: Maakunnallinen lasten syömishäiriöiden hoitopolun rakentaminen
Artikkelin tunnus: nix03474 (050.101)
© 2025 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim