Takaisin Tulosta

Kuvallisia esimerkkejä päivän aterioista ja ohje niiden käyttöön ammattilaisille, sairastuneelle ja läheisille

Lisätietoa aiheesta
Käypä hoito -työryhmä Syömishäiriöt
18.9.2024

Ohje kuvallisen ateriamallin käyttöön – lue aina ennen ateriamallien käyttöönottoa!

Tärkeää: Ravitsemushoito suunnitellaan yksilöllisesti laillistetun ravitsemusterapeutin ja sairastuneen ja/tai läheisten kesken, joten on aina syytä varmistaa, että kuvalliset ateriamallit soveltuvat sairastuneen tilanteeseen.

Kuvallisen ateriamallin tarkoitus on tukea annostelussa ja havainnollistaa riittävä ruokamäärä henkilölle, jolla on syömishäiriö tai häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä. Ravitsemushoidon kulmakivenä on säännöllinen syöminen, mikä tarkoittaa ainakin viittä ateriaa päivässä noin 3–4 tunnin välein.

Ateriat annostellaan pääaterioilla 1/3-lautasmallin mukaisesti riittävän ravitsemuksen turvaamiseksi. Lautasmallissa 1/3 lautasesta sisältää perunaa, pastaa, riisiä tai muuta lisuketta, 1/3 lihaa, kanaa, kalaa tai kasviproteiinia ja 1/3 kasviksia. Juomana aterioilla on energiapitoinen juoma (esim. maito, piimä, soijajuoma, mehu). Tarvittaessa vesi täydentää nesteensaantia.

Mallin ruokamäärät ovat minimimääriä, eli ruokaa voi aina ottaa enemmän kuin kuvissa. Ateriamallista ei jätetä mitään aterianosaa pois, mutta joitain ruoka-aineita voidaan vaihtaa keskenään.

Kotona tarjottava ruoka on hyvä pitää perheen tavanomaisten tottumusten mukaisena. Kuvien annoskoot ovat suuntaa antavia ja ruokalajit esimerkinomaisia. Ruoan kokoamisessa lautaselle silmämääräinen arvio ja lautasmallin mukainen annostelu ohjaavat riittävään ravinnonsaantiin eikä esimerkiksi punnitseminen tai mitta-astioiden käyttö ole tarpeellista.

Alla on lueteltu perusperiaatteita mallin käyttämisestä ja soveltamisesta sekä suositeltavista elintarvikevalinnoista. Lisäohjeita voi kysyä ammattilaisilta hoitopaikasta.

Aterian koostaminen

  • Keittoruoan tai pääruokapuuron kanssa syödään aina kaksi palaa leipää + levite.
  • Riittävän leipärasvan määrää havainnollistetaan kuvissa.
  • Kasvisten tai salaatin kanssa käytetään reilu ruokalusikallinen (öljypohjaista) salaatinkastiketta tai pähkinöitä tai siemeniä.
  • Jälkiruokana voi olla esimerkiksi keksejä, jäätelöä, pulla, vanukas, suklaata tai kulhollinen kiisseliä.
  • Mallin välipala on helposti mukaan otettava ja huoneenlämmössä säilyvä, mutta välipala voi niin sovittaessa olla myös jotain muuta.

Aterian osien vaihtaminen

  • 1 siivu leipää (pehmeä leipä, esim. paahtoleipä, ruisleipä, rieska) = 2 siivua ohutta ruis- tai kauraleipää = 2 palaa näkkileipää
  • 1 pala leipää + päälliset = 1 lautasellinen puuroa = mysliä kuvan osoittama määrä
  • 1 hedelmä = 1 omena, banaani, päärynä, appelsiini = 2 mandariinia, kiiviä, pientä omenaa tai muuta pienikokoista hedelmää = lasillinen täysmehua

Tuotevalinnat

  • Elintarvikkeiden valinnassa suositellaan rasvaa ja sokeria sisältäviä tuotteita kevytvalmisteiden sijaan huomioiden esimerkiksi seuraavat asiat:
    • maitona sitä maitoa tai piimää, jota kotona käytetään. Kasvijuomista suositeltava vaihtoehto on soijajuoma.
    • mehut, jogurtit, limsat ja mehukeitot normaalisokerisina
    • juustot, leikkeleet, jäätelöt ynnä muut normaalirasvaisina
      • leipärasvana vähintään 60-prosenttinen margariini
    • jogurtti, viili, rahka ja muut maitotuotteet sokeria sisältävinä tai sokerittomat hillolla täydennettyinä

Ravintolisät ja kliiniset täydennysravintovalmisteet

  • Hoidon aikana ravintoainepuutosten ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi käytetään ravintolisiä tarpeen mukaan. Lisäohjeet ravintolisistä saa hoitopaikasta.
  • Kliinisiä täydennysravintovalmisteita, kuten täydennysravintojuomia, voidaan hyödyntää osana ravitsemushoitoa. Nämä ovat apteekkituotteita.

Kun syöminen on hankalaa

  • Hoidossa edetään usein asteittain kohti riittävää ruokamäärää ja tarvittaessa esimerkiksi kliinisiä täydennysravintovalmisteita saatetaan käyttää lisänä.
  • Ruokailun on hyvä toteutua kohtuullisessa ajassa, mitä opetellaan osana hoitoa. Tavoitteena on, että aterioiden syömiseen käytetään aikaa enintään 30 minuuttia.
  • Jos aterian syöminen ei onnistu tai siihen kuluu paljon aikaa, ateria korvataan kliinisillä täydennysravintovalmisteilla. Pyydä ohjeet täydennysravintovalmisteiden määristä hoitotyöryhmältä.
  • Haastavissa syömistilanteissa tunnesäätelyn tukena voidaan hyödyntää monenlaisia keinoja «Ahdistuksensäätely syömishäiriöiden hoidossa»1.

Ateriamalli

Kuva 1.

Lähde: VARHA ja erillishanke: Maakunnallinen lasten syömishäiriöiden hoitopolun rakentaminen