Yksittäisten allergeenien IgE-määritys
Lisätietoa aiheesta
Kati Palosuo
9.6.2025
- Allergeeni on yleensä proteiini, joka sitoutuu IgE-vasta-aineisiin. Molekyyliallergeeni
(komponentti) on luontaisesta lähteestä puhdistamalla eristetty tai biotekniikan avulla
tuotettu yksittäinen allergeeni. «Dramburg S, Hilger C, Santos AF, ym. EAACI Molecul...»1
- Allergeenien ominaisuudet, kuten stabiilius sekä pitoisuus allergeenilähteessä, vaikuttavat
allergisen reaktion voimakkuuteen.
- Stabiilit allergeenit, joita on esimerkiksi pähkinöissä, maidossa ja kananmunassa,
lisäävät vaikean allergisen reaktion riskiä ja ennustavat pysyvämpää lapsuuden ruoka-allergiaa.
- Stabiili allergeeni säilyy lämpö- ja entsyymikäsittelyssä ja voi aiheuttaa vaikean
allergisen reaktion «Dramburg S, Hilger C, Santos AF, ym. EAACI Molecul...»1.
- Labiilit allergeenit, joita on esimerkiksi kypsentämättömissä kasviksissa, kananmunassa
ja maidossa, hajoavat herkästi kuumennettaessa ja ruoansulatuskanavan entsyymien vaikutuksesta.
Labiilit allergeenit aiheuttavat yleensä lieviä suun ja nielun limakalvojen paikallisoireita.
Kypsennettynä ne eivät yleensä aiheuta oireita.
- Ristiallergiassa allergeenispesifinen IgE-vasta-aine (esim. koivulle) tunnistaa rakenteellisesti
samankaltaisia proteiineja eri allergeenilähteistä (esim. pähkinät, omena, porkkana).
- Raja-arvot ovat allergeenikohtaisia, eikä yleispäteviä raja-arvoja ole voitu määrittää,
koska niihin vaikuttavat useat tekijät, kuten potilaan ikä, maantieteelliset ja ympäristötekijät
sekä laboratoriomenetelmät «Riggioni C, Ricci C, Moya B, ym. Systematic review...»2.
- Osa raja-arvoista perustuu pieniin aineistoihin, ja tutkimusten laadussa on heikkouksia.
Näin ollen raja-arvot ovat enimmäkseen suuntaa antavia.
- Tärkeimpien stabiilien ruoka-allergeenien varastoproteiinien 95 %:n todennäköisyydellä
allergiaoireita ennustavien raja-arvojen luottamusvälit löydät lisätietoaineistosta
«IgE-vasta-aineiden raja-arvot ja tulkinta»1, «Kukkonen AK, Pelkonen AS, Mäkinen-Kiljunen S, ym. ...»3, «Uotila R, Röntynen P, Pelkonen AS, ym. For hazelnu...»4, «Palosuo K, Kukkonen AK, Pelkonen AS, ym. Gal d 1-s...»5, «Röntynen P, Kukkonen K, Savinko T, ym. Optimizing ...»6, «Nieminen O, Palosuo K, Kukkonen K, ym. Molecular a...»7, «».
Kirjallisuutta
- Dramburg S, Hilger C, Santos AF, ym. EAACI Molecular Allergology User's Guide 2.0.
Pediatr Allergy Immunol 2023;34 Suppl 28():e13854 «PMID: 37186333»PubMed
- Riggioni C, Ricci C, Moya B, ym. Systematic review and meta-analyses on the accuracy
of diagnostic tests for IgE-mediated food allergy. Allergy 2024;79(2):324-352 «PMID: 38009299»PubMed
- Kukkonen AK, Pelkonen AS, Mäkinen-Kiljunen S, ym. Ara h 2 and Ara 6 are the best predictors
of severe peanut allergy: a double-blind placebo-controlled study. Allergy 2015;70(10):1239-45
«PMID: 26095653»PubMed
- Uotila R, Röntynen P, Pelkonen AS, ym. For hazelnut allergy, component testing of
Cor a 9 and Cor a 14 is relevant also in birch-endemic areas. Allergy 2020;75(11):2977-2980
«PMID: 32497265»PubMed
- Palosuo K, Kukkonen AK, Pelkonen AS, ym. Gal d 1-specific IgE predicts allergy to
heated egg in Finnish children. Pediatr Allergy Immunol 2018;29(6):637-643 «PMID: 29974523»PubMed
- Röntynen P, Kukkonen K, Savinko T, ym. Optimizing tools for evaluating challenge outcomes
in children with cashew nut allergy. Ann Allergy Asthma Immunol 2022;128(3):270-278
«PMID: 34896310»PubMed
- Nieminen O, Palosuo K, Kukkonen K, ym. Molecular allergy diagnostics in predicting
oral cow's milk challenge outcome in Finnish children. Allergy Asthma Proc 2023;44(1):71-77
«PMID: 36400429»PubMed
Artikkelin tunnus: nix03510 (050.026)
© 2025 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim