Potilaan näkökulma vahvistuu jatkossa Käypä hoito -suosituksissa

UUTISET 10.02.2020

Potilaat osallistuvat yhä enemmän oman sairautensa hoitopäätöksiin, ja jatkossa potilaiden näkökulma huomioidaan entistä paremmin myös Käypä hoito -suosituksissa. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA on myöntänyt Duodecimin ja kansanterveysjärjestöjen yhteishankkeelle 78 000 euron rahoituksen.

STEA:n rahoitus vuodelle 2020 mahdollistaa kolmivuotiseksi suunnitellun hankkeen ensimmäisen vuoden kartoitusvaiheen, jossa haetaan oppia kansainvälisistä kokemuksista.

– Hoitosuositusten merkitys lääkärin ja potilaan yhteisessä päätöksenteossa lisääntyy, ja tarvitsemme välineitä yhteisen päätöksenteon tukemiseen. Tämä on yksi tapa varmistaa Käypä hoito -suositusten korkea laatu jatkossakin. Kansainvälisissä hoitosuositusten laatustandardeissa yksi osatekijä on juuri potilaiden osallistuminen hoitosuosituksen laatimiseen, Käypä hoito -päätoimittaja Jorma Komulainen Duodecimista toteaa.

Hanke on suunniteltu kolmevuotiseksi. Ensimmäisen vuoden aikana yhteishankkeessa tutustutaan kansainvälisiin malleihin ja erilaisiin tapoihin, joilla potilaat Suomessa voivat osallistua kansallisten Käypä hoito -suositusten laatimiseen.

– Kansanterveys- ja potilasjärjestöt ovat tässä työssä meille erittäin tärkeitä yhteistyökumppaneita. Yhdessä heidän kanssaan suunnittelemme jatkossa myös koulutusta sekä ammattilaisille että potilaille, jotka ovat mukana laatimassa suosituksia, Käypä hoito -toimituspäällikkö Raija Sipilä toteaa.

Sipilä sanoo, että jo ensi vuonna on tarkoitus ottaa potilaita mukaan laatimaan Käypä hoito -suosituksia, kun kokeillaan erilaisia yhteistyön muotoja. Hankkeen jälkeen valitut toimintatavat nivotaan osaksi tavanomaista Käypä hoito -suosituksen prosessia. Silloin potilaat osallistuvat hoitosuositusten tekemiseen ja käyttöönottoon.

Lue myös päätoimittaja Jorma Komulaisen blogikirjoitus Duodecimin blogista>>