Syvän laskimotukoksen ja keuhkoembolian seurannassa tulee huomioida lääkehoidon keston lisäksi mahdolliset pitkäaikaiskomplikaatiot

UUTISET 12.04.2023

Syvän laskimotukoksen ja keuhkoembolian (keuhkoveritulpan) Käypä hoito -suositus on päivitetty. Veren hyytymisjärjestelmään suoraan vaikuttavia, suun kautta annosteltavia, lääkkeitä suositellaan ensisijaiseksi vaihtoehdoksi syvän laskimotukoksen ja keuhkoembolian hoidossa. Seurannassa on oleellista huomioida potilaan oireisuus, hoitomyönteisyys sekä mahdolliset uudet tukos- tai vuotovaaratekijät.

Syvä laskimotukos ja keuhkoembolia ovat jatkumo samasta tautitapahtumasta: laskimoon muodostuu verihyytymä, joka johtuu suonen seinämän vauriosta, veren hidastuneesta virtauksesta tai lisääntyneestä alttiudesta tukoksille. Taudinkuva vaihtelee oireettomuudesta hengenvaaralliseen verenkierron ja happeutumisen häiriöön tai äkkikuolemaan.

Tutkimustieto suun kautta annosteltavien, suoraan veren hyytymisjärjestelmään vaikuttavien lääkkeiden eli antikoagulanttien käytöstä on lisääntynyt – niitä suositellaan ensisijaiseksi vaihtoehdoksi syvän laskimotukoksen ja keuhkoembolian hoidossa. Tiettyjä valmisteita voidaan harkita myös soveltuville syöpäpotilaille.

Lisäksi antikoagulaatiohoidon keston suositusta on päivitetty ja tuotu esille ei-merkittävien ja merkittävien tukosvaaratekijöiden eroja.

Suosituksen mukaan pienen todennäköisyyden laskimotukoksen ja keuhkoembolian sulkeminen pois on turvallisempaa suuremmalla D-dimeeripitoisuuden raja-arvolla, mikä vähentää kuvantamistutkimusten tarvetta. Uusien tietokonetomografialaitteiden säteilyannokset ovat vähentyneet, minkä takia raskausajan diagnostiikkasuositusta on päivitetty.

Potilasohjaus ja jatkohoito-ohjeet avainasemassa hyvän hoitotuloksen saavuttamisessa

Syvän laskimotukoksen ja keuhkoembolian pitkäaikaiskomplikaatioiden tunnistamisesta ja seulonnasta on uusia suosituksia. Tukoksen myöhäiskomplikaatiot, posttromboottinen oireyhtymä ja krooninen tromboembolinen pulmonaalihypertensio, voivat olla vaikeasti invalidisoivia.

Potilasohjaus ja selkeät jatkohoito-ohjeet ovat avainasemassa hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi. Kotiutuksen yhteydessä potilaille tulee neuvoa säännöllisen liikunnan asteittainen aloittaminen. Seurannassa tulee huomioida potilaan oireisuus, näkemys ja hoitomyöntyvyys, mahdollisten uusien tukos- tai vuotovaaratekijöiden ilmaantuminen sekä hoidon hyötyjen ja haittojen punnitseminen.

Antikoagulaatiohoidosta aiheutuvan vakavan verenvuotokomplikaation hoidossa tai äkillisen leikkauksen yhteydessä tulee arvioida antidoottien käyttö ja muistaa asianmukainen kirjaaminen.

Tutustu päivitettyyn syvän laskimotukoksen ja keuhkoembolian Käypä hoito -suositukseen »