Keväiseen Osloon kerääntyi yhteensä noin 70 hoitosuositusten laatijaa, läsnä ja etänä. Suomesta kongressiin osallistuivat Raija Sipilä, Krista Nuotio, Nora Berghem ja Ilona Mikkola Duodecimista, sekä Mira Palonen Hotuksesta. Kongressin aiheena oli tekoäly (AI in guideline development). Päivän puhujakaarti koostui enimmäkseen isäntämaa Norjan edustajista. Edeltävästi oli toivottu erityisesti käytännönläheisiä vinkkejä tekoälyn käyttöön.
Tekoäly tulee vääjäämättä muuttamaan maailmaa, myös hoitosuositusten laadinnassa. Erityisesti ihmistyön vähenemisen määrä tuo kustannussäästöjä. Tekoälyn työtä kannattaa suunnata paljon aikaa vaativaan ”bulkkiin”, jolloin ihmisen rooliksi jää editointi ja tarkistaminen. Hoitosuositusorganisaatioiden kannattaa pohtia oma laatimisprosessinsa systemaattisesti ”tekoälylasien” läpi ja tunnistaa kohdat, joissa tekoälystä on apua. Konkreettisesti esimerkiksi Käyvän hoidon osalta tällaisia prosessin osasia ovat esimerkiksi tekoälyn hyödyntäminen kirjallisuushauissa, näytönastekatsausten laatimisessa (esimerkiksi tulosten poimimisessa systemoiduista katsauksista), kokousmuistiinpanojen laadinnassa ja käännöksiin liittyvissä tehtävissä. Tekoälyn käyttöön tulee kuitenkin muistaa suhtautua kriittisesti, sillä esimerkiksi hallunisaatio-ongelma on ilmeinen.
Mitä käytännön vinkkejä kongressista sitten jäi käteen? Tässäpä kolme:
1) Hyvän promptin (eli ohjeet/kysymys tekoälyohjelmalle) laatiminen on taito, joka kannattaa oppia. Siksi promptikurssille osallistuminen kannattaa!
2) OpenAlex on ilmainen tekoälyhakukone. Se sopii erityisesti aiheisiin, joista muutoin on ollut hankala löytää kirjallisuutta.
3) LixScore on mittari, jonka avulla voi arvioida tekstin helppolukuisuutta. Se ottaa huomioon tekstin sanamäärän, lauseiden määrän ja yli kuusikirjaimiset sanat. Tavallisimmin pisteet ovat välillä 20 (hyvin helppo) ja 60 (hyvin vaikea). Sopiva vaikeusaste tulee arvioida tekstin kohderyhmän mukaan. Tämän tekstin LixScore oli ennen editointia 57 mutta editoinnin jälkeen 50. Suomen kielessä pitkät sanat haastavat kirjoittajia.
Jos tekoälyn käyttö ei vielä ole arkeasi, kannattaa sen käytön opettelu aloittaa nyt😊!
