Tyypin 2 diabetes voidaan hoitaa remissioon

UUTISET 19.03.2024

Huomattavalla painonpudotuksella ja sen jälkeisellä painonhallinnalla on mahdollista hoitaa ylipainoisen potilaan varhaisvaiheen tyypin 2 diabetes remissioon, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Painonhallinta ja elintapamuutokset ovat avainasemassa tyypin 2 diabeteksen hoidossa.

Kansallisen diabetesrekisterin (THL) mukaan maassamme oli joulukuussa 2022 yhteensä 378 898 tyypin 2 diabetesta sairastavaa henkilöä. Komplikaatioiden ehkäisemiseksi tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä, esimerkiksi dyslipidemiaa, kohonnutta verenpainetta, tupakointia, hyperglykemiaa, ylipainoa ja psykososiaalisia riskitekijöitä tulee hoitaa kokonaisvaltaisesti. Ennustetta parantavan lääkehoidon lisäksi tarvitaan moniammatillista ohjausta ja tukea.

Koska pelkän plasman glukoosipitoisuuden paastoarvon mittauksen tai HbA1c-tason perusteella löydetään vain osa diabetestapauksista, suuren riskin potilaalle tulee tehdä kahden tunnin glukoosirasituskoe. Esidiabeteksen toteamisessa glukoosirasituskokeen merkitys on keskeinen.

Diabeteksen toteamisen yhteydessä tulee selvittää valtimotaudin riskitekijät sekä mahdollisesti jo kehittyneen valtimotaudin, kroonisen munuaistaudin, silmänpohjamuutosten ja munuaistaudin olemassaolo.

Jo 5 prosentin painonlaskulla myönteistä vaikutusta, mutta remissioon se ei riitä

Painonhallinta on keskeistä tyypin 2 diabeteksen hoidossa – yksilölliset tavoitteet asetetaan yhdessä potilaan kanssa. Tavoitteena on ruokavalio, joka on edullinen glukoositasapainon ja painonhallinnan kannalta sekä pienentää valtimosairauksien riskiä. Usein jo 5 prosentin pysyvä painonlasku vaikuttaa myönteisesti glukoositasapainoon. Diabeteksen remissioon tarvitaan yleensä merkittävämpi painonlasku.

Hyperglykemian hoidon tavoitteena on oireettomuus sekä akuuttien ja kroonisten komplikaatioiden kehittymisen ehkäisy. Hyperglykemian hoidon intensiivisyys on ratkaistava yksilöllisesti ja huomioitava omahoidon voimavarat, herkkyys verenglukoosin laskemiselle liian matalaksi, sairauden vaihe, muut sairaudet sekä odotettavissa oleva elinikä.

Elintapamuutosten lisäksi metformiinilääkitys suositellaan aloitettavaksi diabeteksen diagnoosivaiheessa, ellei sille ole vasta-aiheita. SGLT2:n estäjillä ja GLP-1-reseptoriagonisteilla on hyperglykemian hoidon ohella muita vaikutuksia ja käyttöaiheita, jotka ovat diabetesta sairastaville merkityksellisiä. Tällöin näitä käytetään riippumatta HbA1c-tasosta tai metformiinihoidosta.

Tutustu päivitettyyn tyypin 2 diabeteksen Käypä hoito -suositukseen »