
Päivitetty Eteisvärinän Käypä hoito -suositus
Eteisvärinä on yleisin pitkäkestoinen rytmihäiriö. Hoitamattomana eteisvärinä lisää kuolleisuutta, altistaa aivoinfarktille ja heikentää elämänlaatua.
Suosituksessa korostetaan eteisvärinälle altistavien perussairauksien, kuten kohonneen verenpaineen, sydänsairauksien, diabeteksen ja obesiteetin hoidon merkitystä sekä annetaan aiempaa yksityiskohtaisempia ohjeita niiden hoitotavoitteista.
Tukosvaaran arvioinnissa käytettävää riskipisteytystä on selkeytetty ja samalla painotetaan, että naissukupuoli ei ole itsenäinen tukosvaaratekijä.
Akuutin eteisvärinän rytminsiirrossa antikoagulaatiohoidon tarve arvioidaan kohtauksen keston ja tukosvaaratekijöiden perusteella; tarvittaessa sydämen sisäinen trombi suljetaan pois sydämen kaikututkimuksella ruokatorven kautta ennen rytminsiirtoa.
Eteisvärinän estolääkityksestä ei ole kertynyt uutta tietoa, mutta katetriablaatiohoidon vaikutuksista on saatu runsaasti lisänäyttöä. Sen on osoitettu vähentävän kuolleisuutta ja sairaalahoidon tarvetta vaikeaa sydämen vajaatoimintaa sairastavilla eteisvärinäpotilailla.
Eteisvärinä on krooninen sairaus, jonka suosituksen mukainen hoito edellyttää moniammatillista osaamista ja saumatonta yhteistyötä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä.
Tutustu suositukseen »
Päivitetty Traumaperäisen stressihäiriön Käypä hoito -suositus
Traumaperäiset stressireaktiot ja -häiriöt ovat yleisiä mielenterveyden häiriöitä, jotka tulee tunnistaa terveydenhuollon eri tasoilla. Laajamittaisen järkyttävän tilanteen jälkeen niitä voi esiintyä runsaasti.
Psykososiaalisen tuen ja palveluiden järjestäminen sekä aktiivinen seuranta on keskeistä heti poikkeuksellisen järkyttävän tapahtuman jälkeen. Kuitenkin vain osa oireilee traumaperäisellä stressihäiriöllä.
Suositukseen on lisätty tietoa lasten tutkimisesta ja traumasensitiivistä työotteesta, joka tukee potilaan kokonaisvaltaista kohtaamista, mutta ei itsessään ole hoitomuoto. Lisäksi suositukseen on lisätty tietoa farmakogeneettisten paneelien hyödyntämisestä lääkehoidon suunnittelussa.
Hoitosuositus tukee sekä somaattisen että psyykkisen terveydenhuollon ammattilaisia ajantasaisen ja vaikuttavan hoidon toteuttamisessa.
Tutustu suositukseen »